Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nadziewarka...gdyż mam już dosyć


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

#21 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 23 gru 2019 - 13:05

Wczoraj zrobiłem 13 kg kiełbasy maszynką do mięsa. Bo co nie dam rady ja nie dam rady?

Dziś już mam zamówioną Hendi 7ltr.

Nie ma innej drogi.

#22 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5780 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 gru 2019 - 13:23

Dziś już mam zamówioną Hendi 7ltr.

 

Prawdziwa armata, waga ciężka, ale jak się ma dużą rodzinkę to 100 kg. surowca przerobi w trymiga :thumbsup: :D .



#23 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 23 gru 2019 - 13:45

Daj spokój te 13 kg nadziewałem prawie 5 godzin. Wszystko mnie boli nawet łydki :grin:

To nie robota, z 3 kilo można się bawić ale jak człowiek chce pojeść to albo sprzęt albo Auchan.

#24 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5780 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 gru 2019 - 13:53

Mam 3 kg. Rosslera, i takie drobne 12 - 15 kg  przerabiam (nabijam w jelita) w mig, dosłownie trwa to kilkanaście minut. Dokładanie farszu odbywa się w tempie błyskawicy. U przyjaciół widuję zaś taką 7 kilogramową armatę, no ale oni robią wędliny dla ludzi, na zamówienia. Taka 7 kg. to prawdziwa potęga, nigdy bym tej 3kg. na taką armatę nie zamienił. Zresztą sam zobaczysz i ocenisz jej potęgę jak mikołaj się zjawi :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 23 gru 2019 - 14:01


#25 waldek55

waldek55

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 443 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 23 gru 2019 - 13:54

Ja z nadziewania maszynką do mielenia wyleczyłem się przy pierwszych parówkach . Farsz był wszędzie tylko nie w osłonkach , a ja żoną wycieńczeni .

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

#26 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 23 gru 2019 - 14:49

Ja bez żony ale też się czuję jak koń po westernie.

#27 kokos

kokos

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 356 postów
  • MiejscowośćBergamo

Napisano 23 gru 2019 - 15:17

Waldek z tym napędem to w punkt. Siedzę sobie przy blacie, pod nogą pedał do włączania i się nadziewa. BAJKA

#28 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7748 postów

Napisano 23 gru 2019 - 15:35

tnę tanim nożem
Byle ostrym - i byle nie druciakiem (jedno cięcie i ostrzenie bo to trochę wkurza)
[Dodano: 23 gru 2019 - 15:35]

się czuję jak koń po westernie.
Toteż kupiłem Meslę M16 i zapomniałem o problemach z nadziewaniem. Kabanosie też już sam  :thumbsup: Nawet mamy tam rabat z 5%

#29 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2518 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 23 gru 2019 - 15:39

Cena proporcjonalna do jakości, ale chyba trochę za wysoka dla wielu....



#30 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7748 postów

Napisano 23 gru 2019 - 15:56

ale chyba trochę za wysoka
Masz Mariusz rację - tania nie jest,  ale warta każdej wydanej złotówki  :thumbsup: . Problem ,że nikt nie sprzedaje takich używek  :( w każdym bądź razie nie wtedy gdy szukałem :D 

#31 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2518 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 23 gru 2019 - 17:35

Powiem tak, gdybym miał wybór pomiędzy taką...

https://www.olx.pl/o...-IDi0hlB.html  za 950 zł...

....... a Meslą M5 za 990zł to wybrałbym Meslę

...... ale większość wybierze tanie lipne nadziewarki w przedziale cenowym 150-250 zł, nie dziwię się bo cena czyni cuda, tyle że za jakiś czas "dojrzewa" się do decyzji o zakupie lepszej nadziewarki, później jeszcze lepszej, a na końcu kupuje się taką za tysiąc złotach... straty pomijam bo jest to cena zdobywania doświadczenia w przypadku gdy nie słucha się rad ludzi którzy ten temat przerobili na własnej skórze :)


Użytkownik MariuszB edytował ten post 23 gru 2019 - 17:35


#32 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 573 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 23 gru 2019 - 19:19

Ja z nadziewania maszynką do mielenia wyleczyłem się przy pierwszych parówkach . Farsz był wszędzie tylko nie w osłonkach , a ja żoną wycieńczeni .

Znam ten ból, popychacz zamienia się w strzykawkę - wypycha i zasysa z powrotem.
 
Z drugiej strony, jak zakupiłem 3l Szrona, to LP powiedziała, że zabiłem magię świąt, bo za łatwo poszło :rolleyes: 



#33 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 465 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 24 gru 2019 - 09:49

Tanio kupujesz, dwa razy kupujesz , przerabiałem to na własnej skórze :)



#34 fantomek

fantomek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 gru 2019 - 12:02

Ok czyli konkretnie na mojepotrzby niewielkie co kupic?

#35 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13130 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 gru 2019 - 12:07

Ja kupiłem raz A dobrze..... Mesla to jest to co można polubić z zamkniętymi oczami.....

#36 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7748 postów

Napisano 24 gru 2019 - 12:08

Jakąś 3 kg Ci wystarczy - o ile bez kabanosa ,



#37 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5780 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 gru 2019 - 13:02

Jakąś 3 kg Ci wystarczy - o ile bez kabanosa ,

Spokojnie Muskusiu, z kabanosami też, już nie raz pisałem i pokazywałem, jak wyglądają moje "kabanki" nadziewane Rosslerem 3 kg. który po lekkim "tuningu", kosztował grosze, użytkuję dość intensywnie, a posiadam go już tyle lat, i nadal jest super sprawny :D . Więc po prostu, co komu potrzebne i do czego, ale to tylko moja opinia :D

Załączone pliki



#38 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7748 postów

Napisano 24 gru 2019 - 13:08

z kabanosami też
:thumbsup: I już kolega wie co kupić  :clap: 

#39 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2229 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 gru 2019 - 13:34

Może coś takiego https://swojskiwyrob...onowa-3-l-.html



#40 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5780 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 24 gru 2019 - 15:12

Jest to na pewno sprzęt znacznie wyższej klasy niż Rossler Wróbelku, tu nie ma o czym dyskutować. Posiada też dwubiegową przekładnię, co jest niezaprzeczalną zaletą. Osobiście denerwuje mnie tylko w tych nadziewarkach to hydrauliczne wielkie kolanko pod tubą, w którym to po napełnieniu osłonek, zostaje mięsiwka na co najmniej dwa mielone kotlety :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 24 gru 2019 - 15:13





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych