jacekw21 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Kiełbasa wieprzowa parzona Przepis:SUROWIEC I ROZDRABNIANIEMaszynka nr.8-3 kg boczek tłuściejszy / 10 mm-3 kg karkówka /szarpak-2 kg łopatka 1 klasa / szarpak-1 kg łopatka 2 klasa / 13 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 19-20 g kg-pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg-czosnek 7 g/kg-gorczyca ziarno 4 g/kg-jałowiec mielony 2 g/kg-majeranek 1-1,5 g /kg-woda 10% WYKONANIEMięso tniemy na kawałki około 4 cm w celu zapeklowania. Peklujemy w osobnych pojemnikach pod względem grubości rozdrabniania . Czas peklowania 2-3 dni. Po tym czasie mięso rozdrabniamy dodajemy wodę i przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy mięso musi być kleiste. Napełniamy jelita dość ciasno i odwieszamy na kije w celu osadzenia. Po dwóch godzin osadzania kiełbaskę osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza i temp około 40-45 st. na samym żarze. Osuszamy do momentu ,aż powierzchnia kiełbaski będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy w temp 60-65 stopni przez około 2,5-3,5 godz, do koloru jaki nas zadowala. Po wędzeniu kiełbasę parzymy w wodzie o temp 80 st.do uzyskania w środku kiełbaski temp. 70 st. Następnie schładzamy w zimnej wodzie około 5 min. Odwieszamy na kije aby ociekła, chowamy do lodówki temp 4-6 st. SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Lutego 2020 Zrobiłem z Twojego przepisu, jest pyszna. Może nie tak ładna jak Twoja, ale polecam przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lutego 2020 Ładna, ładna. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lutego 2020 jest pyszna. Może nie tak ładna jak Twoja, ale polecam przepis. Nie zgodzą się jak dla mnie skopiowałeś identycznie . No i się cieszę że smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) Cześć Jacku, również postanowiłem skopiować Twój przepis. Kiełbaska bardzo dobra. Dziękuję za inspirację, próbuję kolejne przepisy. Zmieniłem jedynie ilość jałowca, na tą ilość z przepisu powinienem dać 18 gramów, a dałem 7 gramów, bo nie lubię tej przyprawy i dla mnie pomimo zmniejszenia jest maksimum co przełknę Edytowane 5 Lutego 2020 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Lutego 2020 Zmieniłem jedynie ilość jałowca, na tą ilość z przepisu powinienem dać 18 gramów, a dałem 7 gramów, bo nie lubię tej przyprawy i dla mnie pomimo zmniejszenia jest maksimum co przełknę To po co się katujesz jałowcem - nie dodawaj w ogóle - też będzie super . Ja jałowiec lubię i taka kiełbasa szczególnie po lekkim podsuszeniu bardzo mi podchodzi.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Lutego 2020 Generalnie skoro już się wzoruję na jakimś przepisie to staram sie go nie zmieniać, tylko wykonać tak jak autor, by poznać jego smak, jego wyrób. A że nie jestem sam w domu, to jak coś mi nie smakuje, zasmakuje być może jakiemuś domownikowi. Z wykonanego wyrobu stworzę sobie notatki i dodam moje uwagi, co bym zmienił a czego nie, w przyszłości wykonam pod siebie. Jałowca generalnie nie lubię w postaci np. takiej kiełbasy jak ta, którą zjadam najczęściej na ciepło, przeszkadza mi ten smak. Ale już mocno podsuszona, pokrojona na cienkie plastry jałowcowa przejdzie przez moje gardło, np przy jakimś posiedzeniu z 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Lutego 2020 Dziękuję za inspirację, próbuję kolejne przepisy. Proszę bardzo cieszę się że kiełbaski wychodzą i smakują to najlepsza nagroda dla mnie [Dodano: 05 lut 2020 - 15:19] również postanowiłem skopiować Twój przepis. Bardzo ładna kopia [Dodano: 05 lut 2020 - 15:23] np przy jakimś posiedzeniu z 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.