Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa wieprzowa parzona

Kiełbasa wieprzowa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 28 gru 2019 - 08:58

Kiełbasa wieprzowa parzona

 

Załączony plik  DSC00014.JPG   69,84 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00015 (2).JPG   73,95 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00019 (2).JPG   59,59 KB   19 Ilość pobrań

 

Przepis:

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
Maszynka nr.8
-3 kg boczek tłuściejszy / 10 mm
-3 kg karkówka /szarpak
-2 kg łopatka 1 klasa / szarpak
-1 kg łopatka 2 klasa / 13 mm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 19-20 g kg
-pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg
-czosnek 7 g/kg
-gorczyca ziarno 4 g/kg
-jałowiec mielony 2 g/kg
-majeranek 1-1,5 g /kg
-woda 10%
 
WYKONANIE
Mięso tniemy na kawałki około 4 cm w celu zapeklowania. Peklujemy w osobnych pojemnikach pod względem grubości rozdrabniania . Czas peklowania 2-3 dni. Po tym czasie mięso rozdrabniamy dodajemy wodę i przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy mięso musi być kleiste. Napełniamy jelita dość ciasno i odwieszamy na kije w celu osadzenia. Po dwóch godzin osadzania kiełbaskę osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza i temp około 40-45 st. na samym żarze. Osuszamy do momentu ,aż powierzchnia kiełbaski będzie całkowicie sucha i ciepła. Następnie wędzimy w temp 60-65 stopni przez około 2,5-3,5 godz, do koloru jaki nas zadowala. Po wędzeniu kiełbasę parzymy w wodzie o temp 80 st.do uzyskania w środku kiełbaski temp. 70 st. Następnie schładzamy w zimnej wodzie około 5 min. Odwieszamy na kije aby ociekła, chowamy do lodówki temp 4-6 st. SMACZNEGO.


#2 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1145 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 02 lut 2020 - 13:29

Zrobiłem z Twojego przepisu, jest pyszna. Może nie tak ładna jak Twoja, ale polecam przepis.

 

Załączone pliki



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29523 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 lut 2020 - 13:38

Ładna, ładna. :D



#4 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 02 lut 2020 - 18:34

jest pyszna. Może nie tak ładna jak Twoja, ale polecam przepis.  

Nie zgodzą się jak dla mnie skopiowałeś identycznie . :clap: No i się cieszę że smakuje   :thumbsup:



#5 Dafman

Dafman

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 84 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 05 lut 2020 - 08:56

Cześć Jacku, również postanowiłem skopiować Twój przepis. Kiełbaska bardzo dobra. Dziękuję za inspirację, próbuję kolejne przepisy.

 

Zmieniłem jedynie ilość jałowca, na tą ilość z przepisu powinienem dać 18 gramów, a dałem 7 gramów, bo nie lubię tej przyprawy i dla mnie pomimo zmniejszenia jest maksimum co przełknę:)

 

Załączony plik  kiełbasa 2.jpg   46,76 KB   7 Ilość pobrań

 

Załączony plik  kiełbasa 3.jpg   103,95 KB   7 Ilość pobrań

 

Załączony plik  kiełbasa 1.jpg   29,5 KB   7 Ilość pobrań


Użytkownik Dafman edytował ten post 05 lut 2020 - 09:10


#6 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 361 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 05 lut 2020 - 09:38

Zmieniłem jedynie ilość jałowca, na tą ilość z przepisu powinienem dać 18 gramów, a dałem 7 gramów, bo nie lubię tej przyprawy i dla mnie pomimo zmniejszenia jest maksimum co przełknę

To po co się katujesz jałowcem - nie dodawaj w ogóle - też będzie super :tongue:. Ja jałowiec lubię i taka kiełbasa szczególnie po lekkim podsuszeniu bardzo mi podchodzi.

--

Romii



#7 Dafman

Dafman

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 84 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 05 lut 2020 - 12:52

Generalnie skoro już się wzoruję na jakimś przepisie to staram sie go nie zmieniać, tylko wykonać tak jak autor, by poznać jego smak, jego wyrób. A że nie jestem sam w domu, to jak coś mi nie smakuje, zasmakuje być może  jakiemuś domownikowi. Z wykonanego wyrobu stworzę sobie notatki i dodam moje uwagi, co bym zmienił a czego nie, w przyszłości wykonam pod siebie.

 

Jałowca generalnie nie lubię w postaci np. takiej kiełbasy jak ta, którą zjadam najczęściej na ciepło, przeszkadza mi ten smak. Ale już mocno podsuszona, pokrojona na cienkie plastry jałowcowa przejdzie przez moje gardło, np przy jakimś posiedzeniu z 40%.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 05 lut 2020 - 15:23

Dziękuję za inspirację, próbuję kolejne przepisy.

Proszę bardzo cieszę się że kiełbaski wychodzą i smakują to najlepsza nagroda dla mnie  :clap:  :thumbsup:  


[Dodano: 05 lut 2020 - 15:19]

również postanowiłem skopiować Twój przepis.

Bardzo ładna kopia  :clap:  :clap:  :clap:  


[Dodano: 05 lut 2020 - 15:23]

np przy jakimś posiedzeniu z 40%.

:D  :thumbsup:  







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kiełbasa wieprzowa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych