Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja, Ukraina] Sało - różne przepisy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#41 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5935 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 gru 2019 - 14:14

Ja jak uzywam gotowych przypraw daje wpierw przyprawe pozniej tylko dosalam ewentualnie



#42 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 gru 2019 - 14:15

No jasne. :D Zwłaszcza, że i tak każdy doprawia po swojemu.


Użytkownik Maxell edytował ten post 29 gru 2019 - 14:20


#43 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 948 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 29 gru 2019 - 20:06

 

Mam kilka torebek.

Podaj z łaski swojej skład. 

 

Ja mam taką, może skład rozpracujesz


[Dodano: 29 gru 2019 - 20:06]

na filmie jest ta na ostatnim zdjęciu

Załączone pliki


Użytkownik Alinka edytował ten post 29 gru 2019 - 20:06


#44 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 29 gru 2019 - 21:25

Ja zobacze u nas w sklepach pochodzenia rosyjskiego, moze tam te porzyprawy znajde. Mam jeda osobe + ja w domu ,kto sie bardzo takiej sloniny dopomina  :D



#45 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5408 postów

Napisano 29 gru 2019 - 22:07

Ja mam taką, może skład rozpracujesz

 

W składzie tej przyprawy jest sól, czosnek granulowany, papryka ,chili , gorczyca,kolendra,  pieprz, majeranek, cząber, tymianek, liść laurowy, kozieratka - czyli w gruncie rzeczy full wypas przyprawowy :laugh:



#46 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 789 postów

Napisano 29 gru 2019 - 22:46

Zbójaszku, a jak sobie radzić z dawkowaniem soli skoro przyprawa w swym składzie również zawiera sól  ?

 

Ja osobiście też na czuja robię no i jeszcze nie sknociłem na szczęście ;)  a robiłem już kilka razy i z różnymi przyprawami . Na początek próbuje przyprawę i oceniam jak to Zbój Madej powiedział ile dać soli . Na dzień dzisiejszy mam takie do sała i mięsa 

Załączony plik  20191229_2158461.jpg   62,67 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  20191229_2158221.jpg   75,51 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  20191229_2158011.jpg   69,91 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  20191229_2157331.jpg   78,5 KB   2 Ilość pobrań


[Dodano: 29 gru 2019 - 22:29]

p-sól 12g/kg i przyprawa 10g/kg i wszyło słone, ale jakoś można zjeść

 

 

Ostatnio sało w puszce zrobiłem z samą przyprawą i dałem 30 g/kg i jak dla mnie wyszło super robiłem z ta po lewej 

Załączony plik  20191229_2158461.jpg   62,67 KB   3 Ilość pobrań


[Dodano: 29 gru 2019 - 22:33]

daje wpierw przyprawe pozniej tylko dosalam ewentualnie

Uważam że to najlepsze rozwiązanie . Jak zrobiłem na samej przyprawie smakowało najlepiej ,na szczęście nie musiałem słoniny dosalać  :)  


[Dodano: 29 gru 2019 - 22:46]

jak sobie radzić z dawkowaniem soli skoro przyprawa w swym składzie również zawiera sól 

Spróbuj zrobić na samej przyprawie kawałeczek sała w dawce 25-30 g /kg testowałem już kila i każda ma zbliżoną dawkę soli  .Osobiście po kilku eksperymentach mieszania przyprawy z solą i na samej przyprawie osobiście bardziej do gustu przypada wersja na samej przyprawie 



#47 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5935 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 gru 2019 - 22:47

Musze popytac jednego znajomego , on ma zone rosianke , moze ma jakis domowa mieszanke do Сало :)



#48 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 789 postów

Napisano 29 gru 2019 - 22:49

Wystarczy spróbować na paluszku i wiadomo jak zasolona jest przyprawa
 

Ja tak właśnie robię chyba lepszej metody nie ma  :)



#49 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7553 postów

Napisano 01 sty 2020 - 14:53

Łupiny cebuli już zbieram, mam kawałek grubej podlaskiej i będzie sało z pierwszego postu.

Zamiast chmeli suneli będzie trochę inna przyprawa do sało, z allegro.



#50 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 sty 2020 - 15:18

Sało po węgiersku

 

Czy lubisz słoninę/sało? Jeśli tak, to spróbuj zrobić je po węgiersku!  To danie jest przygotowywane na wiele sposobów, a smak w każdym przypadku okazuje się inny, nowy. Przepisy różnią się czasem przygotowania, metodą (solenie na sucho, gotowanie, wędzenie) i zestawem przypraw. Najprostszym sposobem jest solenie na sucho. Proces jest długi, ale dość prosty. Okaże się w końcu, że jest to bardzo pikantna i smaczna przekąska, więc warto poczekać.

 

Załączony plik  salo-po-vengerski_1547497362_1_max.jpg   105,13 KB   5 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • słonina – 1 kg
  • sól – 500 g
  • liść laurowy – 3 szt.
  • ostra papryka czerwona mielona – 20 g
  • czosnek – 10 ząbków
  • ziele angielskie – 5 szt.
  • papryka mielona – 100 g

Sposób przygotowania:

 

Przygotowujemy składniki sała po węgiersku według listy: słonina, sól, ostra papryka, liść laurowy, czosnek, papryka, ziele angielskie. Do tego specjału wymagana jest duża ilość soli. Powinna jej być połowa masy wybranego kawałka słoniny. Najważniejsze jest, wybrać słoninę najwyższej jakości. Powinna ona być świeża i pochodzić z młodej świni. Sało najlepiej wybierać z tylnej części tuszy, jest to możliwe z warstwami mięsa. Kawałek słoniny powinien być dość gruby.

Obtoczyć kawałek tłuszczu w soli, owinąć go w pergamin i włożyć do torby, lub umieścić w plastikowym pojemniku na ręczniku papierowym, bez owijania. Tak przygotowany pakiet, umieszczamy w lodówce na trzy dni. Następnie wyjmujemy słoninę z opakowania, strząsamy sól i obtaczamy w świeżej porcji soli. Ponownie wkładamy do lodówki na trzy dni. Procedurę powtarza się trzy razy. W wyniku tego procesu słonina traci nadmiar wilgoci i uzyskuje pożądaną strukturę. Liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego muszą być drobno posiekane, można użyć miksera lub młynka do kawy. Posyp słoninę tymi zmiażdżonymi przyprawami, obsyp solą i ponownie umieść w chłodnym miejscu na trzy dni. Następnie usuwamy z powierzchni słoniny resztki soli i przypraw.

W osobnej misce łączymy zmielony ostry pieprz, zmiażdżony lub mielony czosnek, paprykę i pozostałości soli. Tak przygotowaną mieszanką pokrywamy grubą warstwą słoninę ze wszystkich stron. Zawijamy sało w pergamin, wkładamy do torby foliowej i wkładamy do lodówki na pięć dni.

Po tym czasie smalec po węgiersku można już podać z chlebem i świeżą zieleniną.

 

Smacznego!

Autor: Snezhana


Użytkownik Maxell edytował ten post 01 sty 2020 - 15:19


#51 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 sty 2020 - 15:53

Solone sało z pieprzem i czosnkiem

Bardzo prosty i smaczny sposób solenia na sucho, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu! Słoninę solę na różne sposoby: w łupinach cebuli, w solance, w słoju itp. Ta metoda jest najłatwiejsza i najszybsza. Chcę Wam ją udostępnić.

 

Załączony plik  001.jpg   50,65 KB   2 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • słonina – 300 g
  • sól – 40 g
  • czosnek – 4 ząbki
  • mieszanka mielonych papryk – 2,5 g
  • pieprz czarny mielony – 2,5 g
  • kolendra mielona – 2,5 g

Sposób przygotowania:

 

1. Krok pierwszy:

 

Załączony plik  01.jpg   83,24 KB   2 Ilość pobrań

 

To wszystkie potrzebne składniki.  Słoninę wybieraj taką, jaką lubisz: przerośniętą lub nie.

 

2. Krok drugi:

 

Załączony plik  02.jpg   67,5 KB   2 Ilość pobrań

 

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

 

3. Krok trzeci:

 

Załączony plik  03.jpg   72,6 KB   2 Ilość pobrań

 

Dodaj sól i przyprawy. Nie martw się, że jest dużo soli - tłuszcz przyjmie jej tyle ile potrzeba - nie więcej, nie mniej.

 

4.Krok czwarty:

 

Załączony plik  04.jpg   79,15 KB   2 Ilość pobrań

 

Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj.

 

5. Krok piąty:

 

Załączony plik  05.jpg   70,49 KB   2 Ilość pobrań

 

Otrzymaną mieszanką przypraw nacieramy naszą słoninę dokładnie ze  ze wszystkich stron. Następnie owijamy natartą słoninę folią spożywczą lub folią. Tak przygotowany pakiet możemy dodatkowo włożyć do foliowej torby. Teraz pozostawiamy go w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin, a następnie wkładamy do lodówki na 1,5-2 dni.

 

6. Krok szósty:

 

Załączony plik  06.jpg   60,04 KB   2 Ilość pobrań

 

Wyciągamy słoninę z lodówki - nasze sało jest gotowe. Można go już kroić.

 

7. Krok siódmy:

 

Załączony plik  07.jpg   48,94 KB   2 Ilość pobrań

 

Smacznego!

 

Autor: nasstin

 



#52 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 573 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 01 sty 2020 - 16:12

Co to jest przyprawa do słoniny?

Ta na filmie https://roshentrade....stey-mriya-20g/

ma następujący skład:

suszony czosnek, papryka, kolendra, suszona cebula, mielony kumin, kozieradka, suszona bazylia, słodka papryka, czerwona papryka, czarny pieprz, liść laurowy, suszone zielone zioła, gałka muszkatołowa, goździki



#53 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 sty 2020 - 16:37

Sało w solonej wodzie

 

Świetna, prosta przekąska na każdą okazję.

 

Załączony plik  salo-v-marinade_1291303880_0.jpg   41,66 KB   4 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • słonina – 1 kg
  • sól – 100 g
  • woda – 1 l
  • opcjonalnie można dodać 1-2 ząbka czosnku.

Sposób wykonania:

 

Aby słonina jak najdłużej zachowała swoje właściwości i kolor, nie żółkła, oryginalna receptura farmerska wyjaśnia, jak konserwować ją w słoikach, w słonej marynacie.

Marynata - solanka, przygotowywana jest ze 100 g soli na litr wody.

Musimy przygotować spore naczynie na naszą solankę oraz wysterylizowane słoje na gotowe sało. Zagotowujemy wymaganą ilość wody z solą. Słoninę kroimy na kawałki, dające się włożyć do słoja i swobodnie z niego wyjąć.

Zanurzamy pokrojony tłuszcz we wrzącej solance i pozostawiamy w niej na 5 minut. Sparzone kawałki słoniny, wkładamy do szklanych słoików i zalewamy solanką do krawędzi. Zamykamy pokrywki i odwracamy słoje do góry dnem.

Schłodzone słoje przechowujemy w piwnicy.

Salo w takiej marynacie da się przechowywać bardzo długo bez zmiany swych właściwości, koloru i smaku.

Podając je na stół, można posypać pokrojonym lub zmiażdżonym czosnkiem i zmielonym zielem angielskim lub czerwoną papryką.

 

Smacznego:

Autor: Дарья



#54 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2020 - 11:23

Sało marynowane w solance


Spróbuj przygotować pikantne, marynowane sało! Zrobienie tego produktu jest bardzo proste - poradzi sobie z nim nawet początkujący. Słonina jest bardzo aromatyczna i smaczna. Dodatek ostrej papryki nie jest konieczny, ale z pewnością doda szczególne akcentu gotowej przekąsce.

 

Załączony plik  marinovannoe-salo-v-rassole_1514502354_1_max.jpg   103,83 KB   3 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • słonina – 400 g
  • sól – 60 g
  • pieprz czarny ziarnisty – 6 ziaren
  • ziele angielskie – 6 ziaren
  • goździki – 2 szt.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • papryka mielona – 20 g
  • czosnek – 20 g
  • woda – 500 ml
  • papryka ostra strączkowa – 10 g

Sposób wykonania:

 

1. Przygotujmy marynatę W tym celu do garnka wlewamy wodę, dodajemy połowę soli, liść laurowy, pieprz i goździki. Włączmy palnik i zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia.

2. Słoninę myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i tniemy na kawałki o grubości 5-6 cm. Obrany czosnek, kroimy w małe kostki i szpikujemy nim słoninę ze wszystkich stron.

3. Słoninę wkładamy do pojemnika odpowiedniej wielkości, zalewamy gorącą marynatą i dodajemy ostrą paprykę, pokrojoną w plasterki.

4. Przykrywamy pojemnik pokrywką i pozostawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

5. Po tym czasie wyjmujemy słoninę z marynaty, posypujemy zmieloną papryką i solą, zawijamy w pergamin, pozostawiamy na kolejne 1-2 godziny. Gotowe.

 

Sało podajemy z brązowym chlebem i piklami. Bardzo smaczne!

 

Autor: ulia-uf

 



#55 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2020 - 11:48

Miękka słonina w solance

 

Świetna przekąska - bardzo smaczna i może być przechowywana przez długi czas. Spróbuj ją zrobić! Często gotuję taką przystawkę, ponieważ wszyscy domownicy kochają słoninę w dowolnej formie. Ze wszystkich metod ta jest najbardziej odpowiednia, szczególnie podoba mi się to, że taki bekon jest nie tylko miękki i smaczny, ale także może być przechowywany przez długi czas.

 

Załączony plik  -salo-v-rassole-myagkoe-salo-v-rassole_1492417960_1_max.jpg   53,54 KB   1 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • słonina – 2 kg
  • czosnek – 100 g
  • pieprz czarny ziarnisty – 40 ziaren
  • woda – 1,5 l
  • liść laurowy – 5 szt.
  • sól – 300 g

Sposób wykonania:

 

Najpierw przygotuj solankę. W garnku zagotuj wodę i do wrzątku dodaj sól i mieszaj, aż ta całkowicie się rozpuści. Gdy woda się ponownie zagotuje, zdejmij garnek z palnika i pozostaw do ostygnięcia.

Podczas gdy solanka stygnie, przygotuj słoninę: pokrój ją na duże kawałki, które włóż do wstępnie przygotowanych słoików. Konieczne jest ścisłe położenie, lepiej wziąć do tego celu większe słoiki. Zwykle używam 2-3 litrowych.

Pomiędzy kawałkami bekonu umieść liście laurowe, ziarenka pieprzu i obrane ząbki czosnku. Zalej wszystko solanką i pozostaw na 6-7 dni w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie - nasze sało jest gotowe. Przygotowaną w ten sposób słoninę można przechowywać bardzo długo, bez utraty wspaniałego jej smaku. Musi być jednak przechowywana w lodówce.

 

Smacznego!

Autor: Оксана



#56 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2020 - 16:54

Sało wędzone na gorąco w warunkach domowych

 

Już nigdy nie kupicie podobnej słoniny na rynku, mając do dyspozycji tak prosty przepis! Wędzona słonina w  domu, ma niesamowite właściwości - łatwo się ją przygotowuje, cały proces produkcji odbywa się na powietrzu, a składniki, których używasz do przygotowania, są znane i zrozumiałe dla wszystkich. W ogóle nie ma chemii. No to do roboty!

 

Załączony plik  01.jpg   53,08 KB   2 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • słonina (najlepiej przerośnięta) – 1 kg
  • czosnek – 7 ząbków (jedna główka)
  • sól – 60 g (50-70 g)
  • mieszanka mielonych papryk – 10 g
  • liść laurowy – 5 szt.
  • sos sojowy – 50 ml (2-3 łyżki stołowe)

Sposób wykonania:

 

1. Krok pierwszy:

 

Załączony plik  01a.jpg   69,14 KB   2 Ilość pobrań

 

Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki. Potrawa będzie smaczniejsza, jeśli weźmiemy do jej przyrządzenia przerośniętą słoninę.

 

2. Krok drugi:

 

Załączony plik  02.jpg   77,67 KB   2 Ilość pobrań

 

Do miseczki wsyp sól, pieprz i lekko połamany liść laurowy. Dodaj czosnek przepuszczony przez praskę lub drobno posiekany nożem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

3. Krok trzeci:

 

Załączony plik  03.jpg   57,11 KB   1 Ilość pobrań

 

Do przypraw dodajemy sos sojowy (jest to opcjonalne), co przyspieszy proces marynowania sała i nada mu specyficznego smaku.

 

4. Krok czwarty:

 

Załączony plik  04.jpg   63,19 KB   2 Ilość pobrań

 

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj by uzyskać uzyskaj ciastowatą masę.

 

5. Krok piąty:

 

Załączony plik  05.jpg   85,15 KB   2 Ilość pobrań

 

Dzielimy słoninę na porcje i smarujemy ze wszystkich stron pastą marynatową. Wkładamy do jednego pojemnika, przykrywamy i pozostawiamy na 2-3 dni na dolnej półce lodówki lub w piwnicy - marynujemy.

 

6. Krok szósty:

 

Załączony plik  06.jpg   72,12 KB   2 Ilość pobrań

 

Po 2-3 dniach usuwamy ze słoniny pastę marynatową, wykonujemy nakłucie w każdym kawałku słoniny i przewlekamy przez nie szpagat rąbiąc pętelki do zawieszenia. Odwieszamy słoninę na jeden dzień. W tym czasie słonina dojrzeje. Należy pamiętać, by kawałki słoniny zabezpieczyć przed zwierzętami i owadami choćby gazą.

 

7. Krok siódmy:

 

Załączony plik  07.jpg   98,63 KB   2 Ilość pobrań

 

Rozpalamy ogień i czekamy, aż drewno wypali się.

 

8. Krok ósmy:

 

Załączony plik  08.jpg   101,1 KB   2 Ilość pobrań

 

W wędzarni na żarze kładziemy lekko namoczone wióry dębowe i trociny olchowe. Dadzą przyjemny aromat i odpowiedni kolor naszej słoninie. Następnie kładziemy tacę z piaskiem na ruszcie - pochłonie tłuszcz, który nie będzie się palił i dawał nieprzyjemny zapach spalenizny i powodował niepotrzebne osmolenie sała.

 

9. Krok dziewiąty:

 

Załączony plik  09.jpg   80,54 KB   2 Ilość pobrań

 

Teraz wkładamy - kratki z tłuszczem. Tłuszcz kładziemy skórą do góry, aby wszystko, co kapie lub co jest niepożądane, można było oczyścić lub po prostu odciąć.

 

10. Krok dziesiąty:

 

Załączony plik  10.jpg   65,66 KB   2 Ilość pobrań

 

Rozpalamy wędzarnię, zamykamy ją, dodajemy wodę do pokrywy i czekamy, aż woda się zagotuje. Czekamy 40 minut. Jeśli plastry są grube i mają dużo mięsa, zajmie to godzinę lub trochę dłużej.

 

11. Krok jedenasty:

 

Załączony plik  11.jpg   101,86 KB   2 Ilość pobrań

 

Wyjmujemy kratki z gotowym sałem i pozwalamy mu ostygnąć. Aby to ułatwić, przygotowujemy sobie w wędzarni coś smacznego - aby dać słoninie dobrze wystygnąć i nie zjeść jej na gorąco.

 

Jeśli nie chcesz używać sosu sojowego, zamień go na olej słonecznikowy lub kukurydziany - połączy razem wszystkie przyprawy i utworzy pastę o podobnej konsystencji co sos.

Istnieją domowe wędzarnie - samoróbki lub elektryczne. Jakość wędzonego mięsa i słoniny w dużych, starych wędzarniach, zależy od wykorzystania ich walorów i twoich umiejętności.

 

Smacznego.

Autor: Foster

 


 


Użytkownik Maxell edytował ten post 02 sty 2020 - 16:54


#57 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2020 - 18:21

Słonina wędzona na gorąco z goździkami


Czy podoba Ci się zapach wędzonki na produktach mięsnych? Kto go nie lubi.

 

Załączony plik  kopchenie-sala-v-domashnih-usloviyah_1291303656_0.jpg   46,31 KB   4 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • słonina – 800 g
  • woda – 1 l
  • sól – 160 g
  • mieszanka mielonych papryk – według potrzeby
  • ziele angielskie – 5 ziaren
  • liść laurowy – 2-3 szt.
  • goździki – 4 szt.
  • czosnek – 3 ząbki

Sposób wykonania:

 

Wędzona słonina - przysmak z dużej litery. A jeśli wykonałeś go własnoręcznie od początku do końca, staje się podwójnie wartościowy.

Wędzenie słoniny w warunkach domowych, oznacza konieczność posiadania wędzarni, lub możliwość korzystania z wędzarni sąsiada.  Mając już problem wędzarni rozwiązany, możemy przystąpić do przygotowania naszego smakołyku.

Przygotowaną słoninę dzielimy na kawałki według uznania. Aby w pełni wyeksponować smak słoniny, musisz ją zamarynować w solance.

W garnku przygotuj solankę z wody i soli, zagotuj ją na kuchence, dodając aromatyczne przyprawy, część obranego czosnku.

Kawałki słoniny układamy w dużym emaliowanym naczyniu i zalewamy  solanką, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2,5 tygodnia. Od czasu do czasu kawałki słoniny należy przewracać, aby poprawić efektywność solenie.

Po upływie 2,5 tygodnia, wyjmujemy z zalewy gotowe kawałki słoniny, myjemy je, wiążemy przędzą robiąc pętelkę do zawieszenia. Przez kilka dni osuszamy słoninę w chłodnym miejscu, zawieszając ją na drążkach.

Wędzimy słoninę używając trocin dębowych lub olszynowych (najlepiej z drewna drzew owocowych) do czasu, aż nabierze ona złotobrązowego koloru.

Aby uzyskać pełnię smaku, zgodnie z naszą recepturą, kawałki sała nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i posypujemy mieszanką zmielonych papryk.

 

Smacznego.

Autor: Дарья

 



#58 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7553 postów

Napisano 09 sty 2020 - 16:54

https://wedlinydomow...zbója/?p=653738



#59 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7553 postów

Napisano 10 sty 2020 - 17:14

https://wedlinydomow...zbója/?p=653835



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#60 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7553 postów

Napisano 12 sty 2020 - 12:28

https://wedlinydomow...zbója/?p=654013






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych