Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja, Ukraina] Konserwy rybne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29529 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 gru 2019 - 10:44

Uwaga:

Wszystkie przepisy, które tutaj zamieszczam, są oryginalnymi tłumaczeniami przepisów pochodzących z rosyjskich i ukraińskich portali kulinarnych. Dotyczy to zarówno formy przedstawienia receptur, jak i ich składu surowcowego oraz technologii produkcji.

 

 

Makrela w sosie pomidorowym w słoikach lub puszkach

Domowa makrela w pomidorach jest znacznie lepsza niż produkt sklepowy. Zostało to przetestowane więcej niż raz - jeśli kupisz świeże lub  mrożone ryby i świeże warzywa i przygotujesz ją według tego przepisu, otrzymasz doskonałą rybę w słoikach lub puszkach na zimę lub w garnku, do bieżącego spożycia.

 

Załączony plik  001.jpg   48,05 KB   6 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • makrela – 1 kg
  • cebula – 3 szt.
  • marchew – 3 szt.
  • sok pomidorowy – 0,5 l
  • mąka pszenna – 60 g
  • cukier – 60 g
  • olej słonecznikowy – 100 ml
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny mielony – do smaku

Sposób przygotowania:

 

1. Krok pierwszy:

 

Załączony plik  01.jpg   35,75 KB   6 Ilość pobrań

 

Można użyć zarówno ryb świeżych, jak i mrożonych (te przed obróbką należy rozmrozić). Jeśli ryby nie  były patroszone i odgławiane, robimy to teraz. Odcinamy ogon i ewentualnie płetwę grzbietową (choć niekoniecznie). Następnie ryby dzielimy na 3-4 cm dzwonka.

 

2. Krok drugi:

 

Załączony plik  02.jpg   23,29 KB   6 Ilość pobrań

 

Obtaczamy kawałki ryby w mące i wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na średnim ogniu do złotego koloru.

 

3. Krok trzeci:

 

Załączony plik  03.jpg   37,92 KB   6 Ilość pobrań

 

Umyte marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na drobne półplasterki.

 

4. Krok czwarty:

 

Załączony plik  04.jpg   37,24 KB   6 Ilość pobrań

 

Obierz i posiekaj cebulę na półplasterki.

 

5. Krok piąty:

 

Załączony plik  05.jpg   24,56 KB   6 Ilość pobrań

 

Na patelni z olejem smaż cebulę, aż zrobi się przezroczysta.

 

6. Krok szósty:

 

Załączony plik  06.jpg   33,37 KB   6 Ilość pobrań

 

Obrócić rybę na patelni, aby usmażyła się równomiernie z każdej strony.

 

7. Krok siódmy:

 

Załączony plik  07.jpg   30,38 KB   6 Ilość pobrań

 

Na drugiej patelni, dodaj marchew do cebuli i smaż, mieszając.

 

8. Krok ósmy:

 

Załączony plik  08.jpg   31,87 KB   6 Ilość pobrań

 

Kiedy warzywa są już na wpół miękkie, dodaj do nich łyżkę mąki.

 

9. Krok dziewiąty:

 

Załączony plik  09.jpg   30,79 KB   6 Ilość pobrań

 

Teraz do warzyw dodaj sól, pieprz, cukier i sok pomidorowy. Doprowadź sos do wrzenia.

 

10. Krok dziesiąty:

 

Załączony plik  10.jpg   29,22 KB   6 Ilość pobrań

 

Na dnie rondla (który możesz włożyć do piekarnika) wyłóż połowę przygotowanego sosu.

 

11. Krok jedenasty:

 

Załączony plik  11.jpg   37,67 KB   6 Ilość pobrań

 

Teraz na wierzch sosu w rondlu, połóż obsmażoną rybę i wylej na nią drugą połowę sosu. Rondel z ryba w sosie umieść w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni na 1 godzinę.

 

12. Krok dwunasty:

 

Załączony plik  12.jpg   41,76 KB   6 Ilość pobrań

 

I już można podawać. Aby przygotować takie ryby na zimę, zamiast do rondla, włóż sos i ryby do sterylnych słoików, przykryj pokrywkami i gotuj w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę (wkładaj słoiki tylko do zimnego piekarnika). Gdy będzie gotowe – odwróć słoiki do wystygnięcia.

W przypadku puszkowania tak przygotowanej ryby, napełnij puszki sosem z rybą, zamknij i przeprowadź ich sterylizację.

 


Użytkownik Maxell edytował ten post 04 sty 2020 - 19:15


#2 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 753 postów

Napisano 29 gru 2019 - 11:46

Trzeba będzie wypróbować .Dzięki Maxell :thumbsup:



#3 bilu72

bilu72

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 835 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 29 gru 2019 - 11:52

Czy krok drugi można wykonać na głębokim oleju?

#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29529 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 gru 2019 - 11:57

Konserwa z makreli w oleju wykonana w domowych warunkach
 

Nikogo już nie zaskoczy domowa konserwowana ryba. Wszyscy gotują! Rzeczywiście, wraz ze spadkiem jakości konserw rybnych oferowanych w handlu, ludzie sami starają się podnieść ich jakość wykonując konserwy np. w postaci konserwowej makreli domowej roboty (w szczególności) i innych, smacznych ryb.

 

Załączony plik  13a.jpg   53,86 KB   3 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • makrela – 0,5 kg
  • liść laurowy 1-2 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty – 5 szt.
  • olej słonecznikowy – 80 ml
  • sól – 15 g

Sposób wykonania:

 

1. Krok pierwszy:

 

Załączony plik  13.jpg   41,72 KB   3 Ilość pobrań

 

Ryby mogą być świeże i mrożone. Ryby świeże dokładnie myjemy i patroszymy. Ryby mrożone, najpierw rozmrażamy, a następnie postępujemy z nimi tak, jak z rybami świeżymi. Ryby powinny być w kolorze srebrnym z widocznymi ciemnymi paskami, bez jakichkolwiek żółtych plam itp.

 

2. Krok drugi:

 

Załączony plik  14.jpg   39,2 KB   2 Ilość pobrań

 

Odcinamy ogony i łby, oraz kroimy tusze na równe części.

 

3. Krok trzeci:

 

Załączony plik  15.jpg   37,98 KB   2 Ilość pobrań

 

Kawałki ryby umieszczamy w misce i posypujemy solą. Delikatnie mieszamy tak, aby sól pokryła wszystkie kawałki. Pozwalamy rybie spokojnie połączyć się z solą, pozostawiając miskę na około 1 godzinę.

 

4. Krok czwarty:

 

Załączony plik  16.jpg   43 KB   2 Ilość pobrań

 

Do przygotowanego uprzednio sterylnego słoika wkładamy liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie i ciasno układamy kawałki ryby.

 

5. Krok piąty:

 

Załączony plik  17.jpg   36,92 KB   2 Ilość pobrań

 

Mając do dyspozycji słoik o pojemności 700 ml i dwie średnie ryby, otrzymujemy 2 warstwy ryb i około 3 cm na wolnej przestrzeni u góry słoika. Ta przestrzeń będzie potrzebna na olej i wydzielające się z ryb soki itp.

 

6. Krok szósty:

 

Załączony plik  18.jpg   42,4 KB   2 Ilość pobrań

 

Do słoika z rybą dodajemy olej.

 

7. Krok siódmy

 

Załączony plik  19.jpg   39,61 KB   2 Ilość pobrań

 

Zamykamy szczelnie pokrywkę (wstępnie zagotowaną i osuszoną). Pokrywkę otworzymy dopiero przed zjedzeniem ryb.

 

8. Krok ósmy:

 

Załączony plik  20.jpg   42,46 KB   2 Ilość pobrań

 

Na dnie większego garnka, w którym będziemy gotowali słoiki, kładziemy szmatkę lub ręcznik, a następnie włóż słoik (słoiki) i wlewamy wodę do poziomu górnej powierzchni ryby.

 

9. Krok dziewiąty:

 

Załączony plik  21.jpg   41,62 KB   4 Ilość pobrań

 

Stawiamy garnek na ogniu, doprowadzamy do delikatnego wrzenia i tak gotujemy konserwy przez 4-5 godzin. Następnie wyłączamy palnik i pozwalamy słoikom ostygnąć w wodzie. Po ostygnięciu, wycieramy je i przenosimy w chłodne miejsce do przechowywania.

 

10. Krok dziesiąty:

 

Załączony plik  22.jpg   33,73 KB   5 Ilość pobrań

 

Ot i taką rybę otrzymaliśmy.

 

11. Krok jedenasty:

 

Załączony plik  23.jpg   30,96 KB   5 Ilość pobrań

 

I wreszcie próba - kości są miękkie, ryby też, ale to, w przeciwieństwie do wyroby ze sklepu, nie rozpada się na owsiankę, ale zachowuje swój kształt.

 

Smacznego.

 

 

 



#5 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 29 gru 2019 - 21:29

Po wigili zostalo mi troche ryby po grecku. Wsadzilam ja wlasnie w sloiki ,zaraz po swietach i zrobilam konserwy. To jest podobne do tego pierwszego przepisu.Inaczej nie zostaloby to zjedzone, mimo ,ze tylko 4 filety zrobilam w sosie. No coz chyba za duzo dla nas bylo i to  :facepalm:



#6 SIVON

SIVON

    Weteran

  • **VIP**
  • 1643 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 30 gru 2019 - 14:37

Uwielbiam makrele, pierwszy i drugi przepis wart wykonania, choć wolę konserwy rybne w oleju. Koniecznie muszę wypróbować.



#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29529 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2020 - 13:48

Na prośbę forowiczów, z trudnościami, ale jest sajra:

 

Konserwy: Saira w oleju podwędzanym

 

 

Załączony plik  01.jpg   79,13 KB   4 Ilość pobrań

 

Uwielbiam ryby w puszkach, zwłaszcza sairy w oleju, ale teraz jakość ich nie idzie w parze z ceną! Postanowiłem więc sam spróbować przygotować moją ulubioną konserwę w domu. Nie jest to zwykła ryba, jest złota i z nutą dymu! Cos wspaniałego! No to zabieramy się do pracy.

 

Składniki:

  •      Saira - 4 szt.
  •      Sól - 3 łyżki. – 60 g
  •      Cukier - 1,5 łyżki. 30 g
  •      Łuska cebuli - 2 pełne garście
  •      Woda - 1 l
  •      Olej słonecznikowy (koniecznie rafinowany, bezwonny.) - 150 ml
  •      Liść laurowy - 1 szt.
  •      Czarny pieprz - 3 szt.
  •      Czarna herbata – 60 g

Przepis na „Sajry w puszkach w wędzonym oleju”:

 

Kolejnym ważnym składnikiem jest kawałek węgla drzewnego!

Przygotowujemy go sobie sami, spalając w ognisku grubsze kawałki drewna z drzew liściastych twardych, a najlepiej owocowych.

 

Przechodzimy do receptury.

 

Na początek musimy nasolić nasze sajry w marynacie z cebuli, herbaty, soli i cukru.

Przygotowujemy solankę, mieszając ze sobą wszystkie składniki (z wyjątkiem ryb i oleju). W garnku, zagotowujemy mieszankę przypraw z wodą i pozostawiamy do wychłodzenia, pod pokrywką. Po wychłodzeniu, marynatę odcedzamy.

Umieszczamy ryby w szklanej lub emaliowanej misce i zalewamy naszą marynatą i wstawiamy do lodówki. W trakcie marynowania, powinniśmy ryby kilka razy obrócić w marynacie, aby jednakowo się zamarynowały. Po 2-3 dniach ryba jest gotowa.

Jeśli zależy nam na czasie, możemy przyspieszyć proces marynowania. Naczynie z rybą w marynacie stawiamy w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin i powinniśmy po tym czasie osiągnąć wymagany efekt. Otrzymujemy ładnie uwędzone tuszki, odpowiednio przyprawione.

 

Załączony plik  02.jpg   59,86 KB   4 Ilość pobrań

 

Teraz przygotowujemy olej.

 

Załączony plik  03.jpg   68,05 KB   4 Ilość pobrań

 

Rozgrzewamy kawałek węgla drzewnego nad palnikiem gazowym, aż rozgrzeje się do czerwoności.

 

Załączony plik  04.jpg   59,54 KB   4 Ilość pobrań

 

Gdy węgiel będzie gotowy, delikatnie włóż go do miski z olejem słonecznikowym. W tym celu wykorzystaj metalowe szczypce.

 

Załączony plik  05.jpg   34,57 KB   4 Ilość pobrań

 

Miskę przykryj szczelnie pokrywką (możesz zobaczyć, jak wypełnia się dymem) i pozostaw w tym stanie, aż węgiel i olej całkowicie ostygną. Teraz możemy wyjąć węgiel z oleju, a sam olej filtrujemy z ewentualnych resztek węgla, wlewamy do pojemnika i używamy go zgodnie z przeznaczeniem!
Niezła alternatywa dla płynnego dymu!

 

Załączony plik  06.jpg   58,52 KB   4 Ilość pobrań

 

Do czystych, wysterylizowanych słojów (wykorzystuję słoiki o poj. 390 ml), wkładamy na dno po 1 liściu laurowym i 3 ziarenka czarnego pieprzu.

 

Załączony plik  07.jpg   44,18 KB   4 Ilość pobrań

 

Tuszki sajry kroimy na niewielkie, równe kawałki i dosyć ściśle układamy w słoikach.

 

Załączony plik  08.jpg   58,27 KB   3 Ilość pobrań

 

Zamykamy słoiki pokrywkami, ale ich nie dokręcamy; będziemy musieli je jeszcze otworzyć. Teraz słoiki wkładamy do rondla z wodą o temperaturze pokojowej i powoli doprowadzamy do wrzenia.
Aby zapobiec pęknięciu słoików podczas podgrzewania, na dnie garnka kładziemy gazety lub szmatkę.
Podczas odparowywania wody w garnku, dodajemy wrzątku do pożądanego poziomu.
I tak gotujemy przez 1 godzinę.

Po godzinie, ostrożnie, aby się nie poparzyć, wyjmujemy gorące słoiki z rybą, otwieramy je, wylewamy powstały podczas gotowania bulion i cienkim strumieniem, wlewamy wędzony olej słonecznikowy kierując strumień na środek słoika. Olej powinien przykryć całą rybę. Szczelnie zamykamy pokrywki, dokładnie je dokręcamy i na powrót wkładamy do garnka z wrzącą wodą.
Ryba będzie pasteryzowana przez 3-4 godziny.

Następnie pozwólcie, aby konserwy ostygły w tej samej wodzie.

W zasadzie, nasze konserwy są gotowe!
Jeśli chcecie, możecie je natychmiast zjeść, ale jeśli planujecie ich długotrwałe przechowywanie, musicie powtarzać cykl pasteryzacji przez 3-4 godziny, dwa razy w odstępach jednodniowych.
Tak przygotowane konserwy można bezpiecznie przechowywać nawet przez rok!
 

Załączony plik  09.jpg   47,59 KB   4 Ilość pobrań

 

Ryba okazała się bardzo smaczna, z odrobiną „wędzonki”, i oczywiście o smaku sajry w puszkach w oleju. Wygląda elegancko, gdy jest podawana, można ją również stosować do różnych sałatek!
 

Smacznego!

 

 

 

 

 



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5878 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 sty 2020 - 16:00

Serdeczne dziekuje za przepis  :thumbsup:  :)



#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5878 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 kwi 2020 - 15:37

Zrobilam a'la saire z makreli 

https://wedlinydomow...ectry/?p=663723


Użytkownik electra edytował ten post 16 kwi 2020 - 15:38


#10 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5707 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 26 kwi 2020 - 14:56

Zupełnie przypadkiem znalazłem w swych "żelaznych zapasach" oryginalną rosyjską "Sajrę" wyprodukowaną przez "Rybokombinat Ostrownoj Kurylskij Rejon ROSJA", dla Przedsiębiorstwa Handlowego "WUTEX" z Bialej Podlaskiej. Zakupiona swego czasu w sklepie rybnym w Pasymiu na Mazurach, nawet cena jest nalepiona 7,50 zł. Jak już kiedyś pisałem, nazwa i wygląd puszki taki sam jak kiedyś, tylko smak rybki nie ten z dawnych czasów :D, ale tak czy inaczej jest to "Ruskaja sajra, samaja nastajaszczaja"  :D

 

 

 

 

 

 

 

 

Załączone pliki



#11 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3309 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 26 kwi 2020 - 15:53

"Ruskaja sajra, samaja nastajaszczaja" :D

Yes, yes, yes    :D :tongue:



#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5878 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 kwi 2020 - 18:02

@sverige2, no to niezla cena , ja kupowalam w zeszlym roku ale cena byla cos blizej 9 zl



#13 Pepuś

Pepuś

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 26 kwi 2020 - 18:13

W jednym z marketów saira w oleju 9.5 pln.- puszka 250g.



#14 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 921 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 27 kwi 2020 - 12:53

Tu jest Sajra po 9,90 https://regionalne-s...-produktu/ryby/



#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5878 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 kwi 2020 - 14:24

Nie kazda saira jest dobra , wedlog mnie to ta ktora pokazal Sverige jest najlepsza , poniezaz jestem fanka  :)  tej ryby to smakowalam roznych , 

Ta co kupowalam leclerc to tez taka , ale byly jeszcze inne , pamietam jak taki starszy pan zobacyl ze kupujemy to tez nam ta polecal powiedzial ze to taka jak byla jeszcze za czasow PRL :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5707 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 kwi 2020 - 15:06

Racja, jest jak mówisz Electro, ta sajra w słoikach jest w smaku bardzo byle jaka, tzn. dla mnie niezjadliwa. Tylko ta w tym żółto niebieskim pudełku metalowym jest tą typową o której smaku mówimy :D  :thumbsup: .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych