Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja, Ukraina] Тушенки, tuszonki, duszonki, gulasze


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 gru 2019 - 13:00

Uwaga:

Wszystkie przepisy, które tutaj zamieszczam, są oryginalnymi tłumaczeniami przepisów pochodzących z rosyjskich i ukraińskich portali kulinarnych. Dotyczy to zarówno formy przedstawienia receptur, jak i ich składu surowcowego oraz technologii produkcji.

 

 

Tuszonka zgodna z GOST, robiona w domu

 

Jeden z najbardziej poszukiwanych produktów w każdej rodzinie! Gulasz zgodnie z GOST, to domowe przygotowanie do zimy. Przy takim smakołyku żadna zima nie jest straszna. Tak, teraz nie jest problemem kupowanie konserw z tuszonką (gulaszem) w sklepie. Ale jaka jest jej jakość? Nie tylko smak nie zawsze spełnia nasze oczekiwania, ale także jakość mięsa nie jest zadowalająca. W każdym razie lepiej samemu ugotować gulasz w domu. Dzięki temu możesz być w 100% pewien jakości mięsa, doskonałego smaku i przydatności potrawy. Gulasz można dodawać do różnych potraw, a także jeść tak samo z chlebem. Zawsze jest pyszny!

 

Załączony plik  tushenka-po-gostu-domashnyaya_1539632742_1_max.jpg   49,69 KB   4 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • wołowina – 850 g
  • tłuszcz wieprzowy (w ideale konserwy – łój wołowy) – 100 g
  • cebula świeża – 15 g
  • sól – 10 g
  • pieprz czarny mielony – 4 szt.
  • liść laurowy – 1 szt.

Sposób wykonania:

 

1. Dokładnie myjemy wołowinę pod bieżącą wodą. Następnie kroimy ją na kawałki. Nie powinny one być duże, ale także zbyt małe.

2. Wkładamy wołowinę do miski i przesypujemy solą. Mieszamy i pozostawiamy na 10 minut.

3. W międzyczasie obieramy myjemy cebulę. Kroimy cebulę w cienkie plasterki (nie kostkę, ani słupki).

4. Sterylizujemy słoiki w dowolny, dogodny sposób: nad parą, w kuchence mikrofalowej, w piekarniku. Pokrywki zalewamy wrzącą wodą. Z określonej w tej recepturze liczby składników, uzyskamy cztery półlitrowe słoiki tuszonki (gulaszu).

5. Na dnie każdego słoika układamy część tłuszczu, jeden krążek cebuli, jedno ziarenko czarnego pieprzu, kawałek liścia laurowego. Liść laurowy łamiemy wstępnie na cztery części, po jednej do każdego słoika.

6. Teraz napełniamy puszki mięsem. Słoiki napełniamy do zwężenia, nie więcej. Na wierzch każdego dodajemy po trochu tłuszczu, który nam pozostał.

7. Mocno dokręcamy zakrętki na słoikach. Na dnie szybkowaru kładziemy ruszt lub coś podobnego. Słoiki nie powinny dotykać dna.

8. Umieszczamy słoiki na ruszcie, wlewamy wodę tak, aby dotarła do górnej krawędzi słoików.

9. Zamykamy pokrywkę szybkowaru, ustawiamy zawór w pozycji zamkniętej. Czas nastawiamy na 2 godziny. Po upływie określonego czasu pozostawiamy szybkowar na kilka godzin (wystarczy 2–2,5 godziny), aby spadło ciśnienie.

10. Wyjmujemy puszki, studzimy całkowicie, a następnie przenosimy do stałego miejsca przechowywania.

Można gotować nie tylko w szybkowarze, ale także w autoklawie zgodnie z tą samą zasadą, postępując według instrukcji opracowanych dla urządzenia.

Miłej degustacji!


Użytkownik Maxell edytował ten post 04 sty 2020 - 19:18


#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 gru 2019 - 14:34

Tuszonka (gulasz) z kurczaka

Gulasz z kurczaka w piekarniku można wykonać w każdej chwili! Gulasz z kurczaka w piekarniku - danie, które warto zawsze mieć w lodówce. W końcu ta prosta w wykonaniu konserwa może ci pomóc w dowolnym momencie, gdy jesteś głodny. Po podgrzaniu słoika przygotuj szybką przystawkę - a pełny obiad lub kolacja są gotowe! Wygodnie jest także zabrać gulasz z kurczaka na wycieczkę na wieś itp.

 

Załączony plik  tushenka-iz-kuricy-v-duxovke_1517731014_11_max.jpg   54,8 KB   4 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • kurczak – 700 g (1/2 szt.)
  • pieprz czarny mielony – do smaku
  • pieprz czarny ziarnisty – 5 szt.
  • sól – 5 g
  • liść laurowy – 2 szt.
  • kurkuma – do smaku

Sposób wykonania:

 

1. Krok pierwszy:

 

Załączony plik  01.jpg   32,05 KB   4 Ilość pobrań

 

Aby zrobić tuszonkę (gulasz) z kurczaka w piekarniku, weź świeżego kurczaka, zmielony czarny pieprz i oraz pieprz w ziarenkach, liść laurowy, kurkumę. Z określonej w tej recepturze ilości składników otrzymuje się 1 półlitrowy słoik gotowego gulaszu.

2. Krok drugi:

 

Załączony plik  02.jpg   41,93 KB   4 Ilość pobrań

 

Wyluzuj mięso z kości. Tłuszcz pozostawiamy do późniejszego wytopienia. Możesz zostawić małe kostki, większe, rurkowe  należy wyciąć, aby do konserwy nie przedostało się zawarte w nich powietrze. W przypadku tego przepisu, pozostawiony jedynie kostki skrzydełkowe. Tak przygotowane mięso solimy, posypujemy pieprzem i dodajemy kurkumę.

 

3. Krok trzeci:

 

Załączony plik  03.jpg   47,55 KB   4 Ilość pobrań

 

Dokładnie umyj słoiki oraz nakrętki i jeśli się da, sterylizuj w jakikolwiek sposób.

Na dnie przygotowanych tak przygotowanych słoików kładziemy liść laurowy i ziarenko pieprzu czarnego.

 

4. Krok czwarty:

 

Załączony plik  04.jpg   41,44 KB   4 Ilość pobrań

 

Napełniamy słoiki przygotowanym mięsem do wysokości zwężenia.

 

5. Krok piąty:

 

Załączony plik  05.jpg   29,12 KB   4 Ilość pobrań

 

Słoiki (bez pokrywek) umieszczamy na blasze do pieczenia.

 

6. Krok szósty:

 

Załączony plik  06.jpg   36,01 KB   4 Ilość pobrań

 

Przykryj otwory słoików folią aluminiową folią i wykonaj w niej nakłucia. Tak przygotowane słoiki włóż z blachą do pieczenia do zimnego piekarnika na 3 godziny, najpierw ustawiając temperaturę na 200 stopni, a gdy gulasz w słoikach się zagotuje - obniż temperaturę do 100-120 stopni.

 

7. Krok siódmy:

 

Załączony plik  07.jpg   44,91 KB   3 Ilość pobrań

 

Teraz na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę, wcześniej odłożony tłuszcz z kurczaka.

 

8. Krok ósmy:

 

Załączony plik  08.jpg   28,38 KB   3 Ilość pobrań

 

Po upływie wyznaczonego na sterylizację czasu wyjmij słoiki z gulaszem i po zdjęciu folii, zalej je wytopionym tłuszczem.

 

9. Krok dziewiąty:

 

Załączony plik  09.jpg   22,14 KB   3 Ilość pobrań

 

Zamknij słoiki szczelnie pokrywkami, odwróć je i nakryj czymś, co pozwoli jak najdłużej utrzymać ciepło.

 

10. Krok dziesiąty:

 

Załączony plik  10.jpg   44,35 KB   3 Ilość pobrań

 

Już możesz cieszyć się gotowym produktem.

 

Przygotowanie gulaszu z kurczaka w piekarniku - nie wymaga stałej obecności podczas gotowania.

 

Smacznego.

 

 



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 gru 2019 - 15:25

Tuszonka wieprzowa z autoklawu

 

Domowe konserwy mięsne to najlepszy sposób na przechowywanie wieprzowiny! Gulasz wieprzowy w autoklawie to uniwersalna metoda przygotowania mięsa, która zapewnia zapasy na całą zimę. Świetne rozwiązanie dla osób hodujących zwierzęta samodzielnie lub nie mających czasu na ciągłe przygotowywanie potraw mięsnych.

 

Załączony plik  tushenka-iz-svininy-v-avtoklave_1565580475_1_max.jpg   39,55 KB   4 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • mięso wieprzowe – 10 kg
  • sól -140 g

Sposób przygotowania:

 

Możesz przygotować ten gulasz również bez użycia dodatkowego sprzętu, ale w autoklawie proces jest znacznie szybszy i łatwiejszy, a mięso - znacznie smaczniejsze.

Do przechowywania tej tuszonki najlepiej nadają się półlitrowe słoiki, co zapewni jednorazowy posiłek dla kilku osób.  Otwórz słoik, przygotuj przystawkę z ziemniakami, kaszą, spaghetti lub płatkami, a pyszny szybki obiad jest gotowy. Tuszonka jest również świetna jako podawana na chlebie.

 

Słoiki myjemy bardzo dokładnie, łącznie z ich sterylizacją, do której możemy użyć piekarnika, klasycznego gotowania w dużym garnku lub kuchence mikrofalowej. Ostatni sposób jest najłatwiejszy, ustaw słoiki na maksymalną moc na 5 minut i możesz zacząć je napełniać.

Wieczka gotujemy w garnku w niewielkiej ilości wody przez 5-10 minut od momentu wrzenia.

 

Mięso dokładnie myjemy i obsuszamy papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Po umyciu i osuszeniu kroimy je w kostkę o dowolnym rozmiarze. Najbardziej odpowiedni to około 2x2 cm, może być większy.

 

W dużej misce, bardzo dokładnie mieszamy mięso z całą solą (dla uzyskania ładnej czerwonej barwy mięsa, można użyć peklosoli) tak, aby wszystkie kawałki były równomiernie posolone. Najlepiej zrobić to rękoma, delikatnie wcierając sól w mięso. Napełniamy każdy słoik zasolonymi kawałkami mięsa do wysokości przewężenia i zakręcamy gorącymi wieczkami.

 

Zakręcone słoiki wstawiamy do autoklawu. Autoklaw napełniamy wodą tak, by aby puszki były w niej zanurzone na 2 cm. Zamykamy pokrywę i pompuj powietrze do 1 atmosfery. Ustawiamy parametry na 110 stopni i 50 minut. Najlepiej jest załadować autoklaw wieczorem i pozostawić go na noc.

Rano lub po 12 godzinach odpowietrzamy autoklaw, co spowoduje spadek temperatury do 30-35 stopni.

Możemy teraz wyjąć słoiki z autoklawu, wytrzeć je do sucha i przenieść w zimne miejsce. Taką objętość trudno przechowywać w lodówce, ale piwnica jest do tego celu idealna.

 

Gotowy gulasz można przechowywać przez kilka lat bez utraty smaku i jakości.

Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, możesz do gulaszu dodać kaszę gryczaną - wtedy otrzymasz gotowe danie, które wystarczy tylko rozgrzać i wyłożyć na talerz.

 

Udanej produkcji i smacznego!



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 gru 2019 - 16:05

Domowa tuszonka z drobiu, z autoklawu

 

Pyszne domowe danie, które się doskonale przechowuje. Przez całe lato wychowywałeś ptaka, dobrze go karmiłeś, opiekowałeś się nim. Czas by teraz on się odwdzięczył. :D

Zastanawiasz się, jak zabezpieczyć taką ilość mięsa, jak zaoszczędzić taką ilość potencjalnego jedzenia? Każdy wieśniak ci odpowie: „Zrób tuszonkę (gulasz)”. I będzie miał rację. Zakonserwowanie domowego gulaszu pozwala szybko przygotować potrawy mięsne na każdą okazję. W mojej kolekcji jest kilka odmian gulaszu, ten przepis to gulasz w autoklawie. Ponadto można to zrobić w dowolnej kombinacji mięsa drobiowego, tj. pod koniec sezonu możesz masowo zabić kilka ptaków i tym samym zebrać plony. Pamiętaj, aby w słoikach pozostawić pustą przestrzeń 1-1,5 cm. Nie napełniaj słoików do pełna!

 

Załączony plik  domashnyaya-tushenka_1291484125_0.jpg   59,58 KB   4 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • kurczak, kaczka lub gęś – 1,0 kg
  • sól – 40 g
  • liść laurowy 2 szt.
  • suche przyprawy - według gustu

Sposób wykonania:

 

Tusze drobiowe powinny być przygotowywane z wyprzedzeniem, pozbawione piór, puchu i pałek, bardzo dokładnie wypatroszone, oczyszczone i umyte.

Tłuszcz z kaczek i gęsi należy wyciąć i odłożyć do osobnego naczynia. Dzielimy ptaka na małe kawałki. Tłuszcz z kaczki i gęsi drobno siekamy.

Nacieramy mięso solą, i rozdrobnionymi przyprawami: posiekanym liściem laurowym, zmielonym pieprzem i przyprawami, które nam odpowiadają.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masę, wkładamy słoików o pojemności 0,5 l.

Słoiki, wraz z pokrywkami muszą zostać wcześniej poddane obróbce cieplnej.

Możemy teraz zamknąć napełnione słoiki, dokładnie dokręcając wieczka.

Na dno autoklawu kładziemy papier lub tkaninę, nalewamy trochę wody i dopiero teraz wkładamy zakręcone słoiki.

Sterylizujemy w 120 stopniach przez 45 minut.

Po upływie tego czasu, wyłączamy autoklaw i pozostawiamy go do całkowitego ostygnięcia.

Wycieramy do sucha schłodzone słoiki i po kilku godzinach przenosimy je w chłodne miejsce.

 

Życzę smacznego.



#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 gru 2019 - 17:24

Tuszonka z jagnięciny wykonana w warunkach domowych

 

Pyszny gulasz z baraniny można łatwo przygotować w tradycyjnym piekarniku! Bardzo smaczny i aromatyczny, o bogatym korzennym smaku ... Co może być smaczniejszego niż domowy gulasz, zwłaszcza jeśli pochodzi również z jagnięciny? Dobrze jest przygotowywać z tej tuszonki różne potrawy, ale nam najbardziej smakuje tak po prostu - na kanapkach. Pyszne!

 

Załączony plik  domashnyaya-tushenka-iz-baraniny_1480390167_0_max.jpg   47,77 KB   3 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • jagnięcina (baranina – mięso) – 1,5 kg
  • czosnek – 80 g
  • olej roślinny – 200 ml
  • liść laurowy – 2 szt.
  • sól morska (nie jodowana) – 40 g
  • pieprz czarny mielony – 2,5 g
  • pieprz czerwony świeżo mielony – 2,5 g (lub do smaku)

Sposób wykonania:

 

Dokładnie umyj jagnięcinę, wysusz, pokrój na średnie kawałki (około 3 cm). Włożyć do pojemnika o odpowiednich rozmiarach. Dodać sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, połamane liście laurowe. Wlać olej i dobrze wymieszać.

Mięso z przyprawami do marynowania, na dobę (a przynajmniej na noc) włożyć do lodówki. Na godzinę przed końcem marynowania dodaj do mięsa obrane ząbki czosnku.

Teraz marynowane mięso musi zostać przełożone do małych (0,5 l) słoików i zalane marynatą. Ustawiamy słoiki w naczyniu do pieczenia z wysokimi bokami. Wlewamy do niego zimną wodę - jej poziom powinien wynosić gdzieś do połowy słoików. Przykryj każdy słoik folią z otworkami.

Umieść naczynie ze słoikami w piekarniku, włącz go, aby rozgrzał się do 120 stopni Celsjusza. Trzymaj słoiki z mięsem w piekarniku przez 4 godziny. Nie zapomnij dodać wody do naczynia w razie potrzeby - aby zawsze był ten sam poziom.

Wyjęte z piekarnika słoiki z tuszonką zamknij na gorąco sterylnymi pokrywkami.

Tak przygotowany gulasz można przechowywać przez dłuższy czas lub jeść natychmiast po ugotowaniu.

 

Smacznego! To jest bardzo smaczne!



#6 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2522 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 29 gru 2019 - 17:26

Słowa są zbędne ;)

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:



#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 gru 2019 - 18:01

Tuszonka wieprzowa z szybkowaru

 

Dowiesz się tutaj, jak przygotować prawdziwy gulasz do długotrwałego przechowywania. Żaden inny gulasz nie może być porównywany z gulaszem gotowanym w szybkowarze. Takie konserwy mogą być doskonale przechowywane nawet w spiżarni w mieszkaniu w mieście, bez lodówki! Cały sekret tkwi w działaniu szybkowaru. Podobny produkt można wykonać w autoklawie. Ale szybkowar jest wygodniejszy niż autoklaw. Tutaj nie musisz już monitorować czasu i ciśnienia, wszystko jest pod kontrolą inteligentnego urządzenia. Temperatura w nim wynosi 115-120 stopni, a jest to temperatura taka jak w autoklawie.

 

Załączony plik  tushenka-v-multivarke-skorovarke_1532591627_1_max.jpg   66,36 KB   2 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • wieprzowina – 1 kg
  • sól – 14 g (jeden z przepisów podaje nawet 10 g)
  • liść laurowy – 2 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty – 6 szt.

Sposób przygotowania:

 

1. Na nasza tuszonkę wybieramy tylko świeżą wieprzowinę, bez mrożonego mięsa. Myjemy mięso bardzo dokładnie, a następnie je osuszamy.
2. Jeśli występuje  tłuszcz, to go usuwamy. Usuwamy także wszelkie błony i ścięgna. Tniemy przygotowaną wieprzowinę na średnie kawałki.
3. Dwa półlitrowe słoiki dokładnie myjemy, a następnie sterylizujemy w zwykły sposób (wyparzamy).
4. W przygotowanych słoikach układamy po trzy ziarna pieprzu na liściu laurowym i na oba dajemy taką samą ilość soli (po 7 gramów na słoik).
5. Napełniamy słoje mięsem, układając je ściśle i szczelnie do wysokości zwężenia na słojach. Po napełnieniu, słoje zamykamy wyparzonymi wcześniej zakrętkami.
6. Instalujemy specjalny metalowy stojak w misce szybkowaru (zwykle jest dostarczany z zestawem). Wykładamy na niego słoje.
7. Wlewamy wodę do misy - wystarczy 250 mililitrów. Zamykamy pokrywę i sprawdzamy, czy zawór jest zamknięty.
8. Wybieramy tryb „Duszenie” i ustawiamy czas na 40 minut. Klikamy na „Start”.
9. Nawet po sygnale dźwiękowym zawór się nie otwiera, nie zwalniamy ciśnienia, aby słoiki nam nie pękły. Po prostu wyłączamy szybkowar i pozostawiamy wszystko tak, jak jest przy zamkniętej pokrywie na 2 godziny, a nawet na noc. Wszystko powinno ostygnąć, a wtedy ciśnienie samo spadnie.

Taki gulasz daje się doskonale przechowywać nawet w temperaturze pokojowej!

Smacznego! Jedz z przyjemnością i dokarmiaj smakołykami swoją rodzinę.

 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 gru 2019 - 18:29

Tuszonka na zimę z wolnowara

 

Delikatne, soczyste, aromatyczne mięso we własnym soku! Gulasz na zimę najlepiej gotować w wolnowarze. To wielkie uzupełnienie zimowego menu. Gulasz można dodawać do zup, kaszy lub ziemniaków lub można po prostu jeść go z chlebem. Gulasz pomoże szybko przygotować dowolne danie! Przepis nie zawiera dużej liczby składników, ponieważ miska multicooker'a ma ograniczoną objętość. W razie potrzeby możesz gotować w kilku podejściach, aby zaopatrzyć się w dużą ilość tego zdrowego i smacznego produktu.

 

Załączony plik  tushenka-na-zimu-v-multivarke_1532591775_1_max.jpg   75,11 KB   5 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • wołowina dobrej jakości – 2 kg
  • majeranek suszony – 2 g
  • pieprz czarny ziarnisty – 3 szt.
  • ziele angielskie – 3 szt.
  • sól – 30 g
  • liść laurowy – 3 szt.

Sposób wykonania:

 

W celu długotrwałego przechowywania słoików z tym gulaszem, muszą one zostać sterylizowane. To samo dotyczy nakrętek. Do mięsa nie trzeba dodawać wody ani oleju roślinnego. To cały urok powolnego gotowania w wolnowarze: delikatna wołowina, miękka, soczysta, aromatyczna. Dzięki temu nie musisz cały czas stać przy kuchence, gdyż za pomocą sygnału audio multicooker powiadomi cię o zakończeniu programu.
Możesz wybrać mięso według własnego uznania. Gulasz będzie pyszny nie tylko z wołowiny, ale także z wieprzowiny. Głównym warunkiem jest świeże mięso bez kości.

1. Mięso, dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
2. Wytnij błony i ścięgien. Mięso powinno być wysokiej jakości, bez nadmiaru tłuszczu.
3. Potnij przygotowane mięso na kawałki. Kawałki nie powinny być małe, ale takie, aby dały się włożyć do słoików.
4. Włóż wołowinę do miski multicookera (wolnowaru), dodaj ziarna pieprzu, sól, suszony majeranek.
5. Zainstaluj miskę w urządzeniu do gotowania multicookera, zamknij pokrywę. Wybierz tryb „Duszenie”. Mięso powinno się dusić przez 6 godzin. Aby nie przegapić właściwego czasu, ustaw timer.
6. Po sygnale napełnij szybko, do pełna, uprzednio wysterylizowane słoiki mięsem i uzupełnij je sosem uwolnionym podczas procesu duszenia.
7. Od razu, na gorąco, zakręć wieczka słojów.

Tak przygotowane konserwy możemy przenieść się do chłodnego magazynu dopiero po całkowitym ich ostygnięciu. Najlepszym miejscem na to będzie piwnica i oczywiście lodówka.

Miłej degustacji!

 

Autor: nadini






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych