Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Boczek pieczony z białą kiełbasą .


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 29 gru 2019 - 17:12

Boczek surowy przekrojony w połowie i owiniety w białą kiełbasę , osznurowany i pieczony w temp. 180 st. przez 40 minut i 20 minut w temp. 160 st. 

Załączone pliki

  • Załączony plik  005.JPG   105,46 KB   12 Ilość pobrań


#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 gru 2019 - 17:25

;) Chyba odwrotnie. :D Kiełbasa owinięta boczkiem. ;)



#3 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2248 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 29 gru 2019 - 17:31

Henio skumulował tyle dobroci w jedno że aż mu się w głowie zakręciło. :D

Wygląda smacznie :thumbsup: :clap:



#4 bilu72

bilu72

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 860 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 29 gru 2019 - 17:46

Kolor różowawy kiełbasy wskazuje na to, że dodano do niej środki konserwujące, zwłaszcza sól peklującą zatem nie jest to kiełbasa biała tylko surowa.

#5 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 29 gru 2019 - 17:54

Chyba odwrotnie.

 

 

Oj tam  :facepalm: Przeca widać . Sztandarowy wyrób teściowej a z braku jej mojej żony . Czyli z cyklu jak zagospodarować to co zostało po Świętach .

 

Proste i smaczne .


[Dodano: 29 gru 2019 - 17:54]

Kolor różowawy kiełbasy wskazuje na to, że dodano do niej środki konserwujące, zwłaszcza sól peklującą zatem nie jest to kiełbasa biała tylko surowa.

 

 

Masz rację - powinno być - Kiełbasa robiona na biało . Dmucham na zimne i peklosól dodaję do wszystkich wędlin .Dodatkowo jeszcze każda kiełba ma dodatek wołowiny ścięgnistej , nawet drobiowe . 


Użytkownik Henio edytował ten post 29 gru 2019 - 18:01


#6 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 254 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Łeba

Napisano 29 gru 2019 - 19:15

Heniu.Drugim razem zdejmij flaczka z tej kiełbasy.


Użytkownik krzysio59 edytował ten post 29 gru 2019 - 19:15


#7 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 29 gru 2019 - 22:17

Heniu.Drugim razem zdejmij flaczka z tej kiełbasy.

 

Wyrób mojej żony . Ja tylko osznurowałem . Jakoś nie wyczuwam flaka w wyrobie a po prawej stronie widać kiełbasę wcześniej parzoną i wystudzoną przekrojoną na pół . 



#8 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów

Napisano 30 gru 2019 - 07:29

Wyrób mojej żony

Co się czepiacie Henia.... :D ... napisał, że to nie on. :D

Wyrób bardzo pomysłowy i smaczniasty :thumbsup:

Pozdrowionka


Użytkownik witt edytował ten post 30 gru 2019 - 07:31


#9 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 30 gru 2019 - 13:13

Drugim razem zdejmij flaczka z tej kiełbasy.
Sprawdzone i potwierdzone - flaka niet  ;)  

#10 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 254 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Łeba

Napisano 30 gru 2019 - 15:24

;)



#11 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6942 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 31 gru 2019 - 19:00

Fajny pomysł, ja chyba spróbuję zawinąć świeżą kiełbasę boczkiem,... myślę że nie będzie zle  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 31 gru 2019 - 22:54

myślę że nie będzie zle 

 

Oczywiście - kiełbasa własnoręcznie wędzona a nie malowana odda posmak dymu do boczku .

 

Ślubna podobnie robi z polędwicą potraktowaną tłuczkiem a w środek kiełba , śliwki suszone i żurawina . 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych