Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja, Ukraina] Szynki, kiełbasy i inne frykasy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#21 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 31 gru 2019 - 19:16

Ja mam pytanie -czy tą szynkę włoska można upiec w naczyniu żaroodpornym ,bądź w garnku rzymskim[glinianym} ?



#22 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 31 gru 2019 - 19:26

a mam pytanie -czy tą szynkę włoska można upiec w naczyniu żaroodpornym ,bądź w garnku rzymskim[glinianym} ?

Na pewno. :D



#23 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 31 gru 2019 - 20:06

Tylko wtedy będzie bardziej uduszona niż upieczona :)



#24 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6936 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 31 gru 2019 - 21:28

. Nie wiem, czy piekarnik w kuchni elektrycznej może pracować non stop tyle czasu. Ma może ktoś doświadczenie w tym temacie. Boję się, że grzałki mogą tego nie wytrzymać.

 

Spokojnie Aniu, u mnie przed  świętami piekarnik elektryczny  był  włączony praktycznie przez cały dzień temp 180 stopni... dał radę  :)  :)


[Dodano: 31 gru 2019 - 21:28]

Ja mam pytanie -czy tą szynkę włoska można upiec w naczyniu żaroodpornym ,bądź w garnku rzymskim[glinianym} ?

 

Uważam, że mozna. W efekcie końcowym ściągasz pokrywę i podpiekasz. 



#25 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 31 gru 2019 - 21:32

Dziękuję Halusia.

#26 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 31 gru 2019 - 21:49

Coś mamy, ale to po świętach. Do tego kilkanaście przepisów na potrawy i sałatki z konserwowej sajry.



#27 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5929 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 sty 2020 - 14:39

Sajra Maxell byla w puszce , ale o ile mnie pamiec nie myli jest ich kilka rodzai , kupilam kilka i uwazam ze jedna byla najlepsza ..nawet jeden starszy pan nam ja polecil bo powiedzial ze to taka jak byla w PRL , ja za bardzo smaku nie pamietam ale moja mama bardzo czesto ja kupowala i powiedziala ze podobna ale smak tamtej prlowskiej byl lepszy ..

tak wyglada 

Załączony plik  ladda ned.jpg   8,69 KB   2 Ilość pobrań



#28 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 sty 2020 - 15:16

Mam jakieś przepisy, więc po wrzuceniu sama zadecydujesz co wybrać. :D



#29 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 sty 2020 - 22:34

Wędzone uszy wieprzowe

 

Zrób pyszną i prostą przekąskę, której nikt nie zapomni! Idealna przekąska o smaku dymu - to marzenie każdego mężczyzny w święto piwa. Nie ma ucieczki od tych hałaśliwych wieczorów męskich i czekając na gości, pomagam przygotować żonie ucztę. Często jednym z dań są wędzone uszy wieprzowe, które są dość tanim produktem mięsnym i zwykle są łatwe do znalezienia w sprzedaży na dowolnym rynku.

 

Załączony plik  -svinye-ushi-kopchenye-svinye-ushi_1492342788_2_max.jpg   64,43 KB   5 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • uszy wieprzowe – 700 g
  • sos sojowy – 100 m
  • czosnek – 3 ząbki
  • anyż – 1 gwiazdka
  • liść laurowy – 2 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty – 3 szt.
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • koper – 3 łodygi z ziarnami (50 g)
  • cebula – 1 szt.
  • sól – do smaku
  • olej roślinny – 25 ml (do smarowania rusztu)

Sposób wykonania:

 

Dobrze oczyszczone uszy wieprzowe (bez tłuszczu i włosia) włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj do uszu sos sojowy, nieobrany zmiażdżony czosnek, anyż, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, koperek z kwiatostanami, sól i obraną cebulę. Gotuj jeszcze przez godzinę na małym ogniu, sprawdzając, czy bulion jest wystarczająco słony.

Po godzinie gotowania wyłącz kuchenkę i pozwól uszom ochłodzić się w bulionie przez 1-1,5 godziny.

A teraz trochę o magii wędzenia - będzie  wspaniały aromat, jeśli do wędzenia użyjemy drewna z drzew owocowych.

Delikatnie połóż uszy w wędzarni, na nasmarowanym olejem ruszcie, zamknij komorę i wędź (po osuszeniu) w gorącym dymie przez 30 minut do godziny.

Uszy wieprzowe są już uwędzone. Teraz wystarczy je pokroić w cienkie paski i cieszyć się wspaniałym smakiem!

 

Smacznego.

Autor: Михаил


Użytkownik Maxell edytował ten post 01 sty 2020 - 22:34


#30 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 sty 2020 - 22:57

Uszy wieprzowe do piwa

 

Przygotuj pikantną przekąskę do piwa i zaproś znajomych na imprezkę! Przepis wielokrotnie wypróbowany i pewny. Przygotowanie uszu zajmuje kilka godzin, ale nie wymaga absolutnie żadnych specjalnych umiejętności ani dodatkowych produktów. Możesz wziąć dowolne przyprawy według własnego gustu. Użyj wyobraźni, a wykonane przez ciebie uszy będą ekskluzywne!

 

Załączony plik  -svinye-ushi-svinye-ushi-k-pivu_1492342738_2_max.jpg   69,74 KB   4 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • uszy wieprzowe – 700 g (2 szt.)
  • woda – 3 l
  • cebula – 100 g
  • czosnek – 6 ząbków
  • liść laurowy – 2 szt.
  • pieprz czarny mielony – do smaku
  • pieprz czarny ziarnisty – 5 ziaren
  • sos sojowy – 100 ml
  • koper (łodygi z kwiatostanami) – 40 g
  • sól – 1 łyżka stołowa na litr wody (do smaku)
  • olej roślinny – 10 ml (do smarowania rusztu w wędzarni)

Sposób wykonania:

 

Przed przygotowaniem przekąski z uszu wieprzowych bardzo dokładnie je wyczyść i dokładnie umyj. Teraz włóż uszy do dużego garnka, zalej je wodą i zagotuj. Dołóż obraną całą cebulę, zmiażdżony czosnek (pół, drugie pozostawienie do wędzenia), ziele angielskie, ziarna pieprzu, sos sojowy oraz koperek. Gotuj na średnim ogniu przez 1 godzinę. Koniecznie wypróbuj uszy w celu dobrania właściwego zasolenia i dodaj sól, jeśli to konieczne.

Po upływie wyznaczonego czasu, wyłącz kuchenkę i pozwól uszom stygnąć w bulionie przez dwie godziny.

Teraz możesz przygotować wędzarnię. Wskazane jest, by do wędzenia użyć drewna z drzew owocowych - nada to przystawce szczególny aromat.

Posmaruj ruszt olejem, włóż do wędzarni i połóż na nim uszy, które wcześniej posyp czarnym zmielonym pieprzem i posiekanym czosnkiem. Wędź je przez 30-40 minut, do godziny. Pokrój wędzone uszy w paski i podawaj do piwa.

 

Smacznego.

Autor: ТаняЛ

 



#31 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 sty 2020 - 23:19

Marynowane świńskie uszy po koreańsku

 

Ekskluzywna przekąska dla prawdziwego konesera pikantnych dań! Kuchnia koreańska jest bardzo popularna na całym świecie i postanowiliśmy do niej dołączyć, przygotowując doskonałą pikantną przystawkę z wieprzowych uszu. Nawet nie myślałem, że przepis jest taki prosty. Efektem był bardzo pikantny i interesujący smakowo  przysmak. Spróbuj! Zwłaszcza jeśli spodziewasz się przyjazdu gości. ;)

 

Załączony plik  -svinye-ushi-marinovannye-svinye-ushi_1492082757_1_max.jpg   88,13 KB   5 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • uszy wieprzowe – 700 g (2 szt.)
  • kolendra mielona – 25 g (20 g do marynaty i 5 g podczas gotowania uszu)
  • ziele angielskie ziarniste – 5 g
  • mieszanka mielonych papryk – do smaku
  • sól – 40 g (20 g do wrzątku i 20 g do marynaty)
  • czosnek – 7 ząbków (1 ząbek do wrzątku, 6 do marynaty)
  • cebula -  1 szt.
  • liść laurowy – 3 szt.
  • ocet stołowy – 40 ml
  • sos sojowy – 40 ml
  • olej roślinny – 40 ml
  • cukier – 5 g
  • przyprawa koreańska marchewkowa – 1 opakowanie (do smaku)

Sposób przygotowania:

 

1. Dokładnie wyczyść i umyj uszy wieprzowe: nie powinny mieć włosów. Jeśli nadal są, opal uszy nad płomieniem kuchenki, a następnie oczyść je ze spalonych części nożem.

2. Dokładnie wypłucz uszy pod bieżącą wodą. Umieść uszy w garnku, zalej je wodą i gotuj przez godzinę.

3. Po godzinie przypraw uszy kolendrą, pieprzem (ziarnami), mieszaniną zmielonej papryki i połową soli. Dodaj również ząbek czosnku, całą obraną cebulę i liść laurowy. Gotuj jeszcze godzinę.

Podczas gdy uszy gotują się, wykonaj marynatę:

1. W głębokiej misce wymieszaj: ocet, sos sojowy, olej roślinny, kolendrę, sól, cukier, koreańską przyprawę marchewkową i czosnek.

2. Mieszaj marynatę, aż będzie gładka.

Marynata jest gotowa!

Gdy uszy są ugotowane, pozwól im ostygnąć i pokrój je w cienkie paski, a następnie włóż je do pojemnika z marynatą i dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania w lodówce na 24 godziny. Po marynowaniu podawaj tak przyrządzone uszy jako przekąskę lub osobne danie.

 

Smacznego!


Użytkownik Maxell edytował ten post 01 sty 2020 - 23:20


#32 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2020 - 12:44

Rolada ze skórek po słoninie

 

Do jego wykonania najlepsza będzie skórka po wędzonej słoninie, z którą nie zawsze wiadomo co zrobić - czy użyć do zupy, czy do bigosu, czy też dać pieskom. Możemy użyć także skórek po słoninie nie wędzonej. Jest to świetna przystawka na zimno do każdego posiłku. Rolada przygotowana w ten sposób jest niezwykle delikatna. Jednocześnie wędzona skóra nadaje jej przyjemny pikantny smak i przepyszny aromat. Co więcej, koszt tego dania jest bardzo niewielki.

 

Załączony plik  rulet-iz-shkurki-sala_1550570476_1_max.jpg   50,25 KB   3 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • skórki ze słoniny (najlepiej z niezbyt dokładnie wyciętą słoniną) – 500 g
  • pieprz czarny mielony – 4 g
  • czosnek – 3 ząbki
  • cebula – 1 szt. (średnia)
  • sól – 40 g
  • woda – 2 l
  • pieprz czarny ziarnisty – 3 ziarenka
  • liść laurowy – 2 szt.
  • łuski z cebuli – 40 g
  • przyprawy inne, według uznania.

Sposób wykonania:

 

Dokładnie myjemy skórę wieprzową i oskrobujemy ostrym nożem, starając się usunąć wszystkie zanieczyszczenia lub resztki śladów po wędzeniu. Następnie, aby ułatwić sobie pracę , osuszamy skórę z obu stron papierowymi ręcznikami lub czystymi serwetkami.

Rozkładamy skórkę na desce do krojenia, tłuszczem do góry i doprawiamy, wcierając w resztki słoniny 1/3 soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Następnie delikatnymi ruchami zwijamy skórkę w kształt rolki, jak się da najciaśniej. Zwiniętą skórę obwiązujemy mocno szpagatem masarskim.

Teraz do średniej wielkości garnka (weź pod uwagę wielkość rolady) wlej wodę. Obierz cebulę, opłucz i włóż do garnka. Wrzuć łupiny cebuli, pozostałą sól, suszone przyprawy, ziarnka pieprzu i liście laurowe. Ostrożnie, aby się nie uszkodzić wiązania, wkładamy roladę do garnka z wodą i przyprawami. Następnie umieszczamy garnek na kuchence i zagotowujemy wodę na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy roladę pod przykryciem przez 2-2,5 godziny.

Gdy skórka wieprzowa jest już prawie gotowa, włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza.

Po dwóch (2,5) godzinach zdejmij garnek z palnika, wyjmij roladę wieprzową i ostudź.

Obierz czosnek, podziel na ząbki, które także podziel na 2-3 części. Ostrym nożem zrób małe nacięcia w skórce i naszpikuj goździkami oraz cząstkami czosnku.

Tak przygotowaną roladę ze skórki wieprzowej wkładamy do naczynia do pieczenia lub kładziemy na blasze do pieczenia i umieszczamy w rozgrzanym piekarnika. Ustawiamy tryb pieczenia na „Grill” a minutnik na 10 minut. Następnie wyjmujemy pieczoną roladę ze skórki wieprzowej, studzimy i możemy przystąpić do degustacji.

 

Smacznego.

Autor: ZHANNA

 

 



#33 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2020 - 14:45

Marynowany ozorek wieprzowy

Jest to pyszna przekąska na nie tylko na świąteczny stół. Doskonały zamiennik kiełbasy. Na pewno zadowoli każdego kulinarnego konesera.

 

Załączony plik  001.jpg   54,04 KB   3 Ilość pobrań

 

Składniki:

  • ozorek wieprzowy (można użyć wołowego czy baraniego) – 600 g
  • czosnek – 5 ząbków
  • olej roślinny – 60 ml
  • ocet jabłkowy – 40 ml
  • sos sojowy – 20 ml
  • liść laurowy - 1-2 szt.
  • goździki – 2 szt.
  • sól morska – 10 g
  • cukier – 8 g
  • woda – 60 ml

Sposób wykonania:

 

1. Krok pierwszy:

 

Załączony plik  01.jpg   45,16 KB   3 Ilość pobrań

 

Przygotuj ozorki. Możesz użyć zarówno wieprzowych, baranich,  jak i wołowych. Umyj je dobrze, oskrob nożem. Nalej do garnka zimnej wody, włóż ozorki i umieść go na kuchence. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmij garnek z palnika, wyciągnij ozorki i dobrze je opłucz zimną wodą. Ponownie nalej do garnka zimnej wody, dodaj liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i kilka ziela angielskiego. Gotuj przez 2-3 godziny, aż do miękkości. Zalej gorące ozorki zimną wodą i zdejmij z nich naskórek.

 

2. Krok drugi:

 

Załączony plik  02.jpg   32,65 KB   2 Ilość pobrań

 

Potnij ozorki na małe kawałki. Jeśli chcecie uzyskać ładne, cienkie plastry, to marynujcie całe ozorki, ponieważ marynowane ładnie się pokroją. Nie krójcie natychmiast, gdyż zepsujecie efekt.

 

3. Krok trzeci:

 

Załączony plik  03.jpg   36,9 KB   3 Ilość pobrań

 

Posiekaj czosnek na małe kawałki. Nie miażdż go przez prasę! Kiedy pracowałem w restauracji, nasi szefowie kuchni mówili, że czosnek „absolutnie nie lubi” praski! Najczęściej kroją go drobno nożem, lub siekają na drobnej tarce. Ja także tylko tak robię. Wymieszaj pokrojone ozorki z czosnkiem, przykryj folią lub serwetką i pozostaw na 20 minut. Teraz czas na marynatę.

 

4. Krok czwarty:

 

Załączony plik  04.jpg   27,8 KB   2 Ilość pobrań

 

Połącz wszystkie pozostałe składniki wymienione w recepturze, których do tej pory nie użyłeś. Użyj letniej wody, aby szybciej rozpuściły się całkowicie sól i cukier. Rozdrobnij liść laurowy na małe kawałki, aby poprawić smak. Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj. Jeśli marynujesz całe języki, podwój ilość wszystkich składników.

 

5. Krok piąty:

 

Załączony plik  05.jpg   37,63 KB   2 Ilość pobrań

 

Polej marynatą ozorki i delikatnie wymieszaj. Teraz należy garnek z marynującymi się ozorkami nakryć pokrywką i przechowywać w lodówce przez co najmniej 6 godzin. Jeśli marynujemy całe ozorki, zanurzamy je całkowicie w marynacie, obciążamy aby nie wystawały poza jej poziom i przechowujemy w lodówce przez 12 godzin.

 

Ozorki wykonane według tej receptury są BARDZO SMACZNE !!! Jeśli lubicie, możecie do marynaty dodać zieleninę np. koperek czy kolendrę. Do marynaty dodaj dowolny rodzaj oleju roślinnego taki, jaki lubisz. Jeśli chcesz marynować cały ozór wołowy, przygotuj tyle marynaty, aby przykryła cały ozór, lub obracaj go w marynacie co 2 godziny. Wtedy jest prawidłowo zamarynowany, a marynata równomiernie rozprowadzana.

Przygotuj się, że ozorki zostaną wprost „zmiecione” ze stołu i smakosze będą prosić o dokładkę!

 

Smacznego:

Autor: Nat Ka



#34 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2123 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 02 sty 2020 - 18:14

:) To nie ozorek, tylko pyszczydło teściowej! :D 



#35 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 sty 2020 - 21:22

Intryguje mnie jeszcze jedna rzecz przy tej szynce włoskiej[pierwszy przepis]- w jakim celu po wyjęciu z solanki osuszamy tą szynkę przez kilka godz??



#36 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 sty 2020 - 21:53

Dla ocieknięcia, osuszenia i dopeklowania.



#37 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 sty 2020 - 22:37

No pewnie tak ,tylko po co ??

A poważnie to właśnie zamoczyłam w tej solance 2 kawałki po kg  i dobrze by było gdybym mogła je podać na stół w niedzielę. Gdybym je wyjęła jutro wieczorem  ,dobrze osuszyła ręcznikiem papierowym [w dalszym ciągu nie wiem w jakim celu ,chyba ,ze w celu wysuszenia :)]i piekła je zgodnie z przepisem ok 8 godz to pewnie mogłabym podać ją na obiadek w niedziele



#38 bilu72

bilu72

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 850 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 04 sty 2020 - 13:33

[center]Wędzone uszy wieprzowe[/center]
[center] [/center]
Zrób pyszną i prostą przekąskę, której nikt nie zapomni! Idealna przekąska o smaku dymu - to marzenie każdego mężczyzny w święto piwa. Nie ma ucieczki od tych hałaśliwych wieczorów męskich i czekając na gości, pomagam przygotować żonie ucztę. Często jednym z dań są wędzone uszy wieprzowe, które są dość tanim produktem mięsnym i zwykle są łatwe do znalezienia w sprzedaży na dowolnym rynku.

[center]attachicon.gif -svinye-ushi-kopchenye-svinye-ushi_1492342788_2_max.jpg[/center]

Składniki:

  • uszy wieprzowe – 700 g
  • sos sojowy – 100 m
  • czosnek – 3 ząbki
  • anyż – 1 gwiazdka
  • liść laurowy – 2 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty – 3 szt.
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • koper – 3 łodygi z ziarnami (50 g)
  • cebula – 1 szt.
  • sól – do smaku
  • olej roślinny – 25 ml (do smarowania rusztu)
Sposób wykonania:

Dobrze oczyszczone uszy wieprzowe (bez tłuszczu i włosia) włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj do uszu sos sojowy, nieobrany zmiażdżony czosnek, anyż, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, koperek z kwiatostanami, sól i obraną cebulę. Gotuj jeszcze przez godzinę na małym ogniu, sprawdzając, czy bulion jest wystarczająco słony.
Po godzinie gotowania wyłącz kuchenkę i pozwól uszom ochłodzić się w bulionie przez 1-1,5 godziny.
A teraz trochę o magii wędzenia - będzie wspaniały aromat, jeśli do wędzenia użyjemy drewna z drzew owocowych.
Delikatnie połóż uszy w wędzarni, na nasmarowanym olejem ruszcie, zamknij komorę i wędź (po osuszeniu) w gorącym dymie przez 30 minut do godziny.
Uszy wieprzowe są już uwędzone. Teraz wystarczy je pokroić w cienkie paski i cieszyć się wspaniałym smakiem!

Smacznego.
Autor: Михаил
Sos sojowy 100 m?
[Dodano: 04 sty 2020 - 13:33]

[center]Uszy wieprzowe do piwa[/center]

Przygotuj pikantną przekąskę do piwa i zaproś znajomych na imprezkę! Przepis wielokrotnie wypróbowany i pewny. Przygotowanie uszu zajmuje kilka godzin, ale nie wymaga absolutnie żadnych specjalnych umiejętności ani dodatkowych produktów. Możesz wziąć dowolne przyprawy według własnego gustu. Użyj wyobraźni, a wykonane przez ciebie uszy będą ekskluzywne!

[center]attachicon.gif -svinye-ushi-svinye-ushi-k-pivu_1492342738_2_max.jpg[/center]

Składniki:

  • uszy wieprzowe – 700 g (2 szt.)
  • woda – 3 l
  • cebula – 100 g
  • czosnek – 6 ząbków
  • liść laurowy – 2 szt.
  • pieprz czarny mielony – do smaku
  • pieprz czarny ziarnisty – 5 ziaren
  • sos sojowy – 100 ml
  • koper (łodygi z kwiatostanami) – 40 g
  • sól – 1 łyżka stołowa na litr wody (do smaku)
  • olej roślinny – 10 ml (do smarowania rusztu w wędzarni)
Sposób wykonania:

Przed przygotowaniem przekąski z uszu wieprzowych bardzo dokładnie je wyczyść i dokładnie umyj. Teraz włóż uszy do dużego garnka, zalej je wodą i zagotuj. Dołóż obraną całą cebulę, zmiażdżony czosnek (pół, drugie pozostawienie do wędzenia), ziele angielskie, ziarna pieprzu, sos sojowy oraz koperek. Gotuj na średnim ogniu przez 1 godzinę. Koniecznie wypróbuj uszy w celu dobrania właściwego zasolenia i dodaj sól, jeśli to konieczne.
Po upływie wyznaczonego czasu, wyłącz kuchenkę i pozwól uszom stygnąć w bulionie przez dwie godziny.
Teraz możesz przygotować wędzarnię. Wskazane jest, by do wędzenia użyć drewna z drzew owocowych - nada to przystawce szczególny aromat.
Posmaruj ruszt olejem, włóż do wędzarni i połóż na nim uszy, które wcześniej posyp czarnym zmielonym pieprzem i posiekanym czosnkiem. Wędź je przez 30-40 minut, do godziny. Pokrój wędzone uszy w paski i podawaj do piwa.

Smacznego.
Autor: ТаняЛ
Wędzić w dymie ciepłym czy zimnym?

Użytkownik bilu72 edytował ten post 04 sty 2020 - 13:34


#39 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29864 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2020 - 13:51

Przecież widzisz, że chodzi o ml.

Wędzisz w ciepłym.



#40 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10161 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 sty 2020 - 23:48

Czy ktoś robił roladę z golonki - przepis z postu #2 ?

Ilość przypraw na kg mięsa jest bardzo duża.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych