Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rosja, Ukraina] Różne przysmaki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29883 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 sty 2020 - 18:10

Uwaga:

Wszystkie przepisy, które tutaj zamieszczam, są oryginalnymi tłumaczeniami przepisów pochodzących z rosyjskich i ukraińskich portali kulinarnych. Dotyczy to zarówno formy przedstawienia receptur, jak i ich składu surowcowego oraz technologii produkcji.

 

 

Pierogi z rybnym farszem

 

Załączony plik  001.jpg   68,78 KB   3 Ilość pobrań

 

Lubisz ryby Wtedy na pewno polubisz te niezwykłe pierogi. Natknąłem się na ten przepis przypadkiem - a pierwszą myślą było „Pierogi i ryby? - Nie, to nie moje smaki”. Ale po chwili pomyślałem: „Dlaczego nie?”, A ponieważ uwielbiam wszelkiego rodzaju eksperymenty, decyzja została podjęta natychmiast i nieodwołalnie. Muszę powiedzieć, że wynik zainspirował mnie, ponieważ okazał się bardzo, bardzo smaczny!

 

Składniki:

 

1. Do ciasta:

  • mąka – 390 g
  • woda (wrzątek) – 200 ml
  • olej roślinny – 60 ml
  • sól – 2,5 g

2. Do farszu:

  • filety rybne – 800 g
  • tłuszcz (słonina/tłusty boczek) – 150 g
  • cebula – 1 szt.
  • mieszanka mielonych papryk – do smaku
  • sól – do smaku
  • woda – 50 ml

3. Do gotowania pierogów:

  • woda – 2 l
  • sól – 20 g
  • liść laurowy – 3 szt.
  • ziele angielskie – 5 ziaren
  • pieprz czarny ziarnisty – 10 ziaren

Sposób wykonania:

 

1. Krok pierwszy:

 

Załączony plik  01.jpg   74,64 KB   2 Ilość pobrań

 

Przygotowujemy wymagane składniki.

 

2. Krok drugi:

 

Załączony plik  02.jpg   63,59 KB   1 Ilość pobrań

 

Dodajemy sól do mąki.

 

3. Krok trzeci:

 

Załączony plik  03.jpg   60,48 KB   0 Ilość pobrań

 

Wlewamy wrzącą wodę, mieszamy dodając olej roślinny.

 

4. Krok czwarty:

 

Załączony plik  04.jpg   56,27 KB   0 Ilość pobrań

 

Zagniatamy ciasto.

 

5. Krok piąty:

 

Załączony plik  05.jpg   47,36 KB   0 Ilość pobrań

 

Ciasto wyszło miękkie, elastyczne, dobrze trzymające kształt i bardzo dobrze się sklejające - co jest bardzo ważne w przypadku pierogów, ponieważ daje nam pewność, że te nie rozpadną się podczas gotowania. Praca z tak delikatnym ciastem to prawdziwa to przyjemność!

 

6. Krok szósty:

 

Załączony plik  06.jpg   44,41 KB   0 Ilość pobrań

 

Przykryj ciasto folią lub mokrym ręcznikiem i odłóż je na bok, by pozwolić mu trochę odpocząć.

 

7. Krok siódmy:

 

Załączony plik  07.jpg   69,02 KB   0 Ilość pobrań

 

A my w tym czasie przygotujemy nadzienie.

 

8. Krok ósmy:

 

Załączony plik  08.jpg   75,4 KB   1 Ilość pobrań

 

Filet z ryby, słoninę i cebulę mielimy w maszynce do mięsa, solimy.

 

9. Krok dziewiąty:

 

Załączony plik  09.jpg   56,76 KB   0 Ilość pobrań

 

Dodajemy trochę wody.

 

10. Krok dziesiąty:

 

Załączony plik  10.jpg   54,91 KB   0 Ilość pobrań

 

Posypujemy mieszanką zmielonej papryki.

 

11. Krok jedenasty:

 

Załączony plik  11.jpg   53,12 KB   0 Ilość pobrań

 

Możemy rozpocząć robienie pierogów.

 

12. Krok dwunasty:

 

Załączony plik  12.jpg   29,71 KB   0 Ilość pobrań

 

Rozwałkowujemy część ciasta na grubość 2-3 mm.

 

13. Krok trzynasty:

 

Załączony plik  13.jpg   43,71 KB   0 Ilość pobrań

 

Wycinamy małe kółka szklanką.

 

14. Krok czternasty:

 

Załączony plik  14.jpg   108,87 KB   0 Ilość pobrań

 

Otrzymujemy takie oto krążki.

 

15. Krok piętnasty:

 

Załączony plik  15.jpg   66,11 KB   0 Ilość pobrań

 

Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę przygotowane farszu rybnego i lepimy pierogi.

 

16. Krok szesnasty:

 

Załączony plik  16.jpg   36,67 KB   0 Ilość pobrań

 

Przygotowujemy garnek z wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i doprowadzamy do wrzenia.

 

17. Krok siedemnasty:

 

Załączony plik  17.jpg   66,13 KB   0 Ilość pobrań

 

Zanim woda się gotuje, wykańczamy pierwszą partię pierogów - tutaj można wezwać na pomoc jakąś domową specjalistkę od lepienia pierogów,  ponieważ jest to dość długi i żmudny proces.

 

18. Krok osiemnasty:

 

Załączony plik  18.jpg   45,23 KB   0 Ilość pobrań

 

Woda się zagotowała, więc ją solimy.

 

19. Krok dziewiętnasty:

 

Załączony plik  19.jpg   34,67 KB   0 Ilość pobrań

 

Do wrzątku kładziemy część pierogów - niewiele, aby miały miejsce na swobodne gotowanie.

 

20. Krok dwudziesty:

 

Załączony plik  20.jpg   45,57 KB   0 Ilość pobrań

 

Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię – gotuj je jeszcze przez 7 minut, a następnie spróbuj pierwszego pierożka. Powinien być już dobry - zwykle są gotowe po tym czasie.

 

21. Krok dwudziesty pierwszy:

 

Załączony plik  21.jpg   63,71 KB   0 Ilość pobrań

 

Pierogi podajemy z masłem i śmietaną.

 

Naprawdę spodobały nam się te pierogi - świetne rozwiązanie dla urozmaicenia diety! Wypróbuj - są nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe!

 

Smacznego.

Autor: nasstin

 


Użytkownik Maxell edytował ten post 04 sty 2020 - 19:17





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych