Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mój już sprawdzony w praktyce "kombajn" (w tym amatorska wędzarnia)

Wędzarnia grill suszarnia

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 122 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 03 sty 2020 - 21:57

Witam amatorów/zadymiaczy. Jestem tu po raz pierwszy, choć w wędzeniu nie po raz pierwszy  ;)

Skleciłem własnoręcznie taki oto "kombajn" (grill, wędzarnia i suszarnia, "przyklejone" do mini - altanki): https://www.youtube....1EiEdzU-pI&t=5s

Pracuje toto już dwa lata, ale ciągle się uczę  :) Zapisałem się na to Forum z nadzieją, że może nabędę trochę więcej wiedzy, aby moją wędzarnię jeszcze lepiej i poprawniej wykorzystać. W tym sezonie (jako wędkarz) planuję zabrać się za wędzenie rybek. To tyle na razie. Będę wdzięczny za twórczą krytykę a także chętnie podpowiem, jakie są moje własne doświadczenia. 

Pozdrawiam Forumowiczów.


Użytkownik EAnna edytował ten post 06 sty 2020 - 18:06


#2 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 03 sty 2020 - 22:40

Tu raczej zbyt wielu fanów takiej wedzarnini nie znajdziesz.
Spróbuj uwędzić i pokaż wyroby to wtedy ocenimy.
Skąd takie pomysły?

#3 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 470 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 04 sty 2020 - 01:53

Nie no szacunek wszystko perfekcyjnie śpi....(ostro przyprawiłeś pieprzem). A ta rura spalinowa, nazwa adekwatna do czynności

#4 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 247 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz

Napisano 04 sty 2020 - 06:02

Budujesz piec do wytopu żelaza?



#5 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 04 sty 2020 - 08:04

Palenisko .

Trzeba zamorowac popielnik , usunąć szamot .Przydala by się zasowka do dopływu tlenu w drzwiczkach .

#6 eland

eland

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • Miejscowośćwejherowo

Napisano 04 sty 2020 - 09:08

Ten wentylator nie jest do wysokiej temperatury i kiedyś popłynie (stopi się) w najmniej oczekiwanym momencie proponuję mieć jeden w zapasie aby dokończyć grillowanie .

#7 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2161 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 04 sty 2020 - 10:53

No cóż, a mi przypomniał dzieciństwo.

Ta strzałka...  i od razu czuję się trzydzieści parę lat młodszy ( https://film.interia...sam,nId,1859999 )

 

Szkoda kolego że nie trafiłeś tutaj przed budową. Ale głowa do góry. Poczytasz, zrozumiesz błędy, poprawisz i jeszcze będziesz się z tego śmiał ;)



#8 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1333 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 04 sty 2020 - 11:18

Będę wdzięczny za twórczą krytykę

 

 

Cześć kolego. Mam nadzieję, że komentarze powyżej Cię nie zniechęciły. Czytałem wczoraj Twój post. Powstrzymałem się od komentarza, gdybym coś napisał, nie odbiegałoby od postów kolegów.

Szkoda, że przed budową nie trafiłeś na np: temat: https://wedlinydomow...ez-andyandyego/ (piszę i widzę nowy post, kolega Wróbel75 właśnie stwierdził to samo).

Widać, że się starałeś, włożyłeś bardzo dużo pracy w tą budowę. Staranne wykonanie, fajnie wygląda i na pewno cieszy. Niestety trafiłeś na fachowców (to nie żart, czy chwalenie się) którzy ją krytykują i niestety mają rację.

Poczytaj temat, który Ci podrzuciłem, pewnie już na pierwszej stronie zrozumiesz swoje błędy. Obyś zrozumiał również, że posty powyżej, to nie złośliwość i "nękanie młodego" na forum. Weź je na klatę. Za daleko zabrnąłeś, aby zaczynać od nowa, więc bierz się za czytanie, a zrozumiesz pewne sprawy i poprawisz co się da. Bo trochę można.

Np. jak kolega już wspomniał: szamot w palenisku. Przy wędzeniu zależy nam na dymie, nie na cieple. Jak rozgrzejesz szamot, to zamiast dymu będziesz miał temperaturę. To nie jest dobre do wędzenia, ale może być dobre do suszenia.

Inna rzecz: murowana wędzarnia sprawia problemy. Potrzebuje czasu na wygrzanie, aby uniknąć skraplania wilgoci. Teraz możesz ją ratować, ocieplając od środka np deskami. Albo jakaś dobra izolacja i blacha. Walniesz nierdzewkę, to kolegom się oczy zaświecą :D .

Czytaj i pytaj. Nie obawiaj się i nie zniechęcaj.

Nie zdziwię się, jeśli padnie jeszcze trochę krytyki, ale jeśli ją konstruktywnie wykorzystasz, to wyjdzie jeszcze z tego coś co nie tylko wygląda ale i działa.

 

Pozdrawiam.

 

Zlep


Użytkownik ZLeP edytował ten post 04 sty 2020 - 11:22


#9 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 247 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz

Napisano 04 sty 2020 - 16:04

I żadnych ocynkowanych lub malowanych elementów wewnątrz paleniska jak i w komorze wędzarniczej,tunelu i tyn podobnych elementach.Tylko czyste drewno,kamień,cegła,czarna blacha lub kwasówka.Palenisko powinieneś powiekrzyć na około 50x50cm.


Użytkownik krzysio59 edytował ten post 04 sty 2020 - 16:09


#10 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 122 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 04 sty 2020 - 16:49

Tu raczej zbyt wielu fanów takiej wedzarnini nie znajdziesz.
Spróbuj uwędzić i pokaż wyroby to wtedy ocenimy.
Skąd takie pomysły?

Wyrobów na razie pokazywać nie mogę, bo były wyjątkowo smaczne i zostały zjedzone :) )


[Dodano: 04 sty 2020 - 16:45]

Palenisko .

Trzeba zamorowac popielnik , usunąć szamot .Przydala by się zasowka do dopływu tlenu w drzwiczkach .

Ponieważ (jak napisałem) palenisko się SPRAWDZIŁO, więc raczej nie skorzystam z takich porad  :D


[Dodano: 04 sty 2020 - 16:49]

Ten wentylator nie jest do wysokiej temperatury i kiedyś popłynie (stopi się) w najmniej oczekiwanym momencie proponuję mieć jeden w zapasie aby dokończyć grillowanie .

Wentylatorek już się parę razy sprawdził, więc nie mam większych obaw. Włączam go z resztą tylko w razie potrzeby (okresowo). Jest on położony na tyle daleko od źródła tej "wysokiej temperatury", że do niego dochodzą spaliny już sporo chłodniejsze. Na rynku z resztą brak wentylatorków tej wielkości wykonanych z metalu (kiedyś widziałem na rynku u "ruskich" taki do czołgu  :D), więc wyboru raczej nie miałem. Ale grunt, że się (jak dotąd) sprawdził  :D


Użytkownik siwydymek edytował ten post 04 sty 2020 - 17:06


#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29537 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2020 - 16:52

Wędź i dawaj zdjęcia. Będzie komplet. Powodzenia.



#12 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 122 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 04 sty 2020 - 17:28

I żadnych ocynkowanych lub malowanych elementów wewnątrz paleniska jak i w komorze wędzarniczej,tunelu i tyn podobnych elementach.Tylko czyste drewno,kamień,cegła,czarna blacha lub kwasówka.Palenisko powinieneś powiekrzyć na około 50x50cm.

No i przecież NIE MA u mnie żadnych elementów malowanych stykających się z żarem. Są to (tylko): szamot i rura "kwasówka". Blachy paleniska były tylko malowane (zewnątrz) farbą żaroodporną "srebrzanka".  


[Dodano: 04 sty 2020 - 17:24]

 

Będę wdzięczny za twórczą krytykę

 

 

Cześć kolego. Mam nadzieję, że komentarze powyżej Cię nie zniechęciły. ...

Nie zdziwię się, jeśli padnie jeszcze trochę krytyki, ale jeśli ją konstruktywnie wykorzystasz, to wyjdzie jeszcze z tego coś co nie tylko wygląda ale i działa.

 

Pozdrawiam.

 

Zlep

 

Ponieważ JUŻ DZIAŁA (i to całkiem nieźle), więc będę się mocno zastanawiał nad wprowadzaniem wielu proponowanych tu zmian. Gdyby moja wędzarnia nie działała, to bym jej tu przecież nie pokazywał  ;). Nauczyłem się ją obsługiwać na tyle, że w porównaniu ze sklepowymi, moje wędzonki są o niebo smaczniejsze :tongue:. Drzwiczki do paleniska mają regulację dolotu powietrza (podobnie drzwiczki popielnika), więc temperaturę w komorze wędzarniczej można regulować w dość sporym zakresie (także ilością i rodzajem opału). 
Traktuję niektóre uwagi tutejszych fachowców na zasadzie, iż "moje jest najmojsze". Prawdą jedynie jest to, że trudno mi uzyskać temperatury w komorze wędzarniczej odpowiednie do uzyskania "zimnego" dymu, a więc dłuższe utrzymanie temperatur w zakresie 20 - 25st.C. Będę musiał nad tym popracować lub zrezygnować z wędzenia w zimnym dymie.

Również pozdrawiam


[Dodano: 04 sty 2020 - 17:28]

Wędź i dawaj zdjęcia. Będzie komplet. Powodzenia.

Dzięki za przynajmniej jeden komentarz, który mnie nie "dołuje" już na samym starcie  :)



#13 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1333 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 04 sty 2020 - 17:41

Fajnie, że jesteś zadowolony.

 

Drzwiczki do paleniska mają regulację dolotu powietrza (podobnie drzwiczki popielnika), więc temperaturę w komorze wędzarniczej można regulować w dość sporym zakresie (także ilością i rodzajem opału)

 

Mam nadzieję, że nie miałeś kwaskowatych wędlin. Bo przy takich regulacjach to możliwe.

 

Traktuję niektóre uwagi tutejszych fachowców na zasadzie, iż "moje jest najmojsze"

 

Nie zauważyłem takiej reakcji. Owszem, krytykują pewne rozwiązania. Jeśli nie chcesz ich słuchać, to z praktyką sam kiedyś do tego dojdziesz.

 

Prawdą jedynie jest to, że trudno mi uzyskać temperatury w komorze wędzarniczej odpowiednie do uzyskania "zimnego" dymu, a więc dłuższe utrzymanie temperatur w zakresie 20 - 25st.C. Będę musiał nad tym popracować lub zrezygnować z wędzenia w zimnym dymie.

 

Szamot. Nie ma ognia, ale ciepło jest :D. Zwróciłeś się z pytaniem i dostałeś odpowiedzi. 

W palenisku winno się bardziej tlić, niż palić. Jak się mocniej rozpali możesz rozsunąć drewno, albo jak masz to zdusić płomień trocinami.

Wilgoć. Z tego muru niestety musisz ją wyganiać. Rozgrzewać przed wędzeniem.

Przeanalizuj swój problem: rozgrzana wędzarnia, rozgrzany szamot paleniska i trudności z uzyskaniem zimnego dymu.

Mogę Ci polecić dymogenerator, ale z zimnych ścian wilgoci tym nie wygonisz.



#14 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 122 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 04 sty 2020 - 18:36

Dodano: 04 sty 2020 - 18:36]

Drzwiczki do paleniska mają regulację dolotu powietrza (podobnie drzwiczki popielnika), więc temperaturę w komorze wędzarniczej można regulować w dość sporym zakresie (także ilością i rodzajem opału)

 

Mam nadzieję, że nie miałeś kwaskowatych wędlin. Bo przy takich regulacjach to możliwe.

 

Oczywiście, że NIE. Moje kiełbasy z dzików (bo wieprzowiny nie wędzę) jak na razie są świetne   :tongue:

Prawdą jedynie jest to, że trudno mi uzyskać temperatury w komorze wędzarniczej odpowiednie do uzyskania "zimnego" dymu, a więc dłuższe utrzymanie temperatur w zakresie 20 - 25st.C. Będę musiał nad tym popracować lub zrezygnować z wędzenia w zimnym dymie.

 

Szamot. Nie ma ognia, ale ciepło jest :D. Zwróciłeś się z pytaniem i dostałeś odpowiedzi. 

W palenisku winno się bardziej tlić, niż palić. Jak się mocniej rozpali możesz rozsunąć drewno, albo jak masz to zdusić płomień trocinami.

Wilgoć. Z tego muru niestety musisz ją wyganiać. Rozgrzewać przed wędzeniem.

Przeanalizuj swój problem: rozgrzana wędzarnia, rozgrzany szamot paleniska i trudności z uzyskaniem zimnego dymu.

Mogę Ci polecić dymogenerator, ale z zimnych ścian wilgoci tym nie wygonisz.

 

W palenisku nigdy nie palę tak ostro, aby szamot mógł się nadmiernie rozgrzać, bo to przecież nie piec 

:D Muszę popracować nad tym tłumieniem ognia trocinami, bo mam ich dużo. 

Dzięki za konkretny i wyważony komentarz  :)

 

 

 

.


Użytkownik siwydymek edytował ten post 04 sty 2020 - 18:52


#15 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1937 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 04 sty 2020 - 18:51

Ja myślę,ze fajnie sobie to wszystko wykombinowałeś .Ja mam takie same drzwiczki i otwór daje radę. Zamiast blachy na górze ja mam fajery -służą mi one do kociołkowania [wsadzam po prostu kociołek żeliwny ] ,bo na działce nie mam miejsca na większe ognisko.Fajnie,ze tu trafiłeś  .Na pewno znajdziesz tu mnóstwo sprawdzonych przepisów ,a także dobrych rad .



#16 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 122 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 04 sty 2020 - 19:04

Ja myślę,ze fajnie sobie to wszystko wykombinowałeś .Ja mam takie same drzwiczki i otwór daje radę. Zamiast blachy na górze ja mam fajery -służą mi one do kociołkowania [wsadzam po prostu kociołek żeliwny ] ,bo na działce nie mam miejsca na większe ognisko.Fajnie,ze tu trafiłeś  .Na pewno znajdziesz tu mnóstwo sprawdzonych przepisów ,a także dobrych rad .

Mam taką nadzieję - po to się tu pojawiłem  :D

Fajerki na palenisku spowodują, że dym dostawać się będzie do komory suszarni. Dlatego u mnie ich nie ma, a blacha zamykająca od góry leży na żaroodpornej i chemicznie obojętnej uszczelce, aby suszarnia SUSZYŁA a nie WĘDZIŁA  ;)

Mam nadzieję, że coś się dowiem. Choćby w temacie wędzenia ryb, bo w tej materii nie mam żadnych doświadczeń.

Pozdrawiam



#17 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1937 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 06 sty 2020 - 13:51

No to przyjemnej lektury :)



#18 alnus

alnus

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 306 postów
  • MiejscowośćBardo

Napisano 06 sty 2020 - 16:49

siwydymek piszesz - "blacha zamykająca od góry leży na żaroodpornej i chemicznie obojętnej uszczelce". Napisz proszę coś więcej o tej uszczelce, i gdzie takową nabyć (może najlepiej link).



#19 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 122 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 06 sty 2020 - 19:54

siwydymek piszesz - "blacha zamykająca od góry leży na żaroodpornej i chemicznie obojętnej uszczelce". Napisz proszę coś więcej o tej uszczelce, i gdzie takową nabyć (może najlepiej link).

Proszę bardzo: http://polonit.pl/pl/150-ceramtex

Producent podaje odporność tego uszczelnienia (włókno ceramiczne) do 600 st. C, podczas gdy specjaliści zapewniali mnie, że wytrzymuje nawet 1200 st.C.

Od sześciu lat taka uszczelka (10 x 10 mm) jest zainstalowana na metalowej rurze spalinowej wchodzącej do ceramicznego komina systemowego odprowadzającego dym z mojego kominka i wszystko jest OK. 


Użytkownik siwydymek edytował ten post 06 sty 2020 - 20:10


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 alnus

alnus

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 306 postów
  • MiejscowośćBardo

Napisano 06 sty 2020 - 20:02

Bardzo dziękuję.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Wędzarnia, grill, suszarnia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych