jacekw21 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Kiełbasa surowa- wędzona podsuszana SUROWIEC I ROZDRABNIANIERozdrabnianie odbywało się na maszynce nr. 8-1 kg boczku bardziej tłusty niż chudy /10 mm-1 kg karkówki / szarpak-1 kg łopatki 2 kl./ 13 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 20-21 g/kg-czosnek suszony rozdrabniany w moździerzu 1 g /kg-pieprz czarny grubo mielony 3 g/kg-cukier 1 g/kg-gorczyca ziarno 4 g/kg-jałowiec mielony 2 g/kg-jelita wieprzowe 30-32 , 32-34-sznurek wędzarniczy WYKONANIE Mięso tniemy w kawałki 3-4 cm i każdy rodzaj peklujemy w osobnym pojemniku. Czas peklowania 3 dni w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie mięso rozdrabniamy, przyprawiamy, dokładnie wyrabiamy-mieszamy aby wszystkie przyprawy dobrze rozprowadziły się w mięsie. Napełniamy jelita ciasno. Odkręcamy odcinki -pałki 20-30 cm bądź robimy kółeczka jak komu wygodniej. Odwieszamy na kije w chłodne pomieszczenie na dobę. W moim wypadku kiełbaskę zostawiłem w domku na działce i na szczęście temperatura odpowiadała mimo że był miesiąc grudzień. Temperatura była w przedziale 6-10 stopni. OSUSZANIE Osuszanie przeprowadzamy wędzarni przy dużym ruchu powietrza na samym żarze lub jeżeli ktoś posiada w wędzarni elektrycznej co na pewno będzie łatwiejsze i wygodniejsze. Osuszamy w temperaturze 30-35 st. do momentu, aż powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła. U mnie trwało to około 60 min. WĘDZENIE Wędzenie przeprowadzamy w temp. 35-40 st. przez około 6-7 godzin. PODSUSZANIE W moim wypadku podsuszanie odbywało się przy uchylonym oknie temp. 15-18 stopni. Czas 5 dni.PS. Kiełbasę próbowałem również bez podsuszania też jest smaczna i polecam przypomina metkę bądź kiełbasę polską wędzoną na zimno. Edytowane 4 Stycznia 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Jak zawsze Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Jak zawsze Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ładnie się prezentuje Noworoczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ładny wyrób,tylko ten sznurek pasuje zamienić na floki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Noworoczne pozdrowienia Również pozdrawiam zdrówka i pomyślności życzę [Dodano: 04 sty 2020 - 14:18] zamienić na floki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiempoo Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Marca 2020 Mój przepisPolska surowa wędzona. Dawkowanie przypraw na 1 kg. Mięsa. 2 g. Majeranku16 g. Peklosoli2 g. Cukr1,5 ząbka czosnku3 g. Pieprzu czarnego mielonego Np. Mięso :2 kg. Łopatki2 kg. Boczku 1 kg. Szynki 1 kg. Wołowiny 1 malutki pasek słoniny ok. 250 g. Przyprawy : 12 g. Majeranku 100 g. Peklosoli12 g. Cukru9 ząbków czosnku 18 g. Pieprzu Mielenie maszynka zelmer rozmiar 5) Łopatke sitko 13 Boczek połowę sitko najdrobniejsze a drugą połowę sitko 8Wołowinę sitko najdrobniejsze Szynkę przez szarpaka przepuścić Słoninę mielimy sitkiem 8 Peklujemy peklosolą i wkładamy do lodówki na 24 h. ( NALEŻY DOBRZE WYMIESZAĆ CZAS OKOŁO 20 MINUT) Po 24 h. Przyprawiamy resztą przypraw z zachowaniem gramatury podanej powyżej i mieszamy ręcznie przez około 25 minut . Podczas mieszania dodajemy wody zimnej przegotowanej ok. 400 ml. UWAGA : MIESZAMY DOKŁADNIE BY SKŁADNIKI DOBRZE SIĘ WYMIESZAŁY. Nabijamy jelita. Podczas nabijania uważamy by powietrze nie dostało się do kiełbasy, po nabiciu można ponakłuwać kiełbasy igłą w celu likwidacji pęcheżyków powietrza. Na drugi dzień po nabiciu kiedy kiełbasa wstępnie się osuszy wędzimy przez 2 - 3 dni (wedle uznania) po 4 - 5 h. Dziennie w temperaturze 20 - 35 stopni C. UWAGA :Przy wędzeniu należy uważać by nie przekroczyć temperatury 40 stopni C. unikniemy w ten sposób zaparzenia kiełbasy i zachowa ona swoją naturalną surową strukturę a oto chodzi by była to polska surowa wędzona a nie ścięte białko i zaparzona polska. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cressi Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Września 2020 Kiełbasa jest po prostu wyczynowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Września 2020 Kiełbasa jest po prostu wyczynowa Technologia wykonania raczej nie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Września 2020 Kiełbasa jest po prostu wyczynowaTechnologia wykonania raczej nie Ale musisz przyznać, ze parę w łapie musiał mieć 25 min ręcznego mieszania 7 kg mięsa, to niezłe zgrzał ręce i mięso Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Września 2020 Ale musisz przyznać, ze parę w łapie musiał mieć 25 min ręcznego mieszania 7 kg mięsa, to niezłe zgrzał ręce i mięso Może zimny chłopak z niego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.