Jump to content

Recommended Posts

Przepis na piernik dojrzewający podrzuciła mi moja Halusia i tak obie upiekłyśmy na święta - receptura podobno przekazywana z pokolenia na pokolenie od Ziutka Jezierze...…….

 

PIERNIK DOJRZEWAJĄCY
Składniki:
0,5 kg miodu
1kg mąki krupczatki
1 kostka masła
O,4 kg cukru
1 przyprawa korzenna
15 dag orzechów włoskich
10 dag rodzynek
3 całe jaja
½ szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody
50 dag powideł
Wykonanie:
Miód, cukier i masło podgrzewamy w garnku aż do całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu. Kiedy składniki się połączą, będą gorące i zupełnie płynne wylewamy je na  przesianą do miski mąkę. Lekko studzimy i wyrabiamy mikserem lub ręką. W zimnym mleku rozpuszczamy sodę – dodajemy do ciasta wraz z przyprawą korzenną. Mieszamy. Rozbijamy jajka. Ponownie zagniatamy aż ciasto będzie miało gładką, jednolitą konsystencję. Wrzucamy bakalie i raz jeszcze dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto na piernik przykrywamy lnianą ściereczką i wkładamy do lodówki (może być też chłodna piwnica) minimalnie na 2 tygodnie, by w tym czasie dojrzało.
Ciasto dzielimy na 4 równe części. Placki pieczemy po 20 minut.
Po ostudzeniu smarujemy powidłami.

Polewę na piernik dodałam wg własnego uznania.

Polewa 
1/3 kostki palmy
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao Dekomoreno
4 łyżki wody
3 żółtka
Zagotować, mieszając do rozpuszczenia cukru. Po ostygnięciu dodać żółtka - dobrze wymieszać.

Polać z wszystkich stron, górę posypać przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów.

post-98636-0-86498900-1578499278_thumb.jpg

Edited by ReniaS
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/
Share on other sites

1 przyprawa korzenna

 co oznacza? lyzka, szklanka?- takie przyprawy robie sama.

a teraz tak juz inaczej ..cenie przepisy domowe i ale czesto osoby ktore chca cos zrobic a nie mieszkaja w Polsce to od razu maja problem , bo dla kogos to torebka cukru waniliowego czy kostka masla jest sprawa oczywista ( chociaz dzis tez nie calkiem bo sa rozne ) , oczywiscie moge poszukac sobie w netie bo ja znam polski ale mam sporo znajomych co gotuja lub pieka  czasem google tak tlumaczy ze nie idzie tego odczytac.

 

Tak ze jest prosba w wedlinach potrafimy zamieniac na system wagowy to i w takich przepisach tez by bylo fajnie  :)

Sama podajac przepisy zmieniam bo u nas dla odmiany mamy dl w przepisach cukierniczych  :)

CIasto bardzo apetyczne a ja bardzo lubie piernik :thumbsup:

Edited by electra
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653624
Share on other sites

Wygląda apetycznie!Smak mogę sobie tylko wyobrazić znając tyle lat Halusię.

 

Tak jak Halinka zapewniała :yes: ,

a ja ufam w kwestii gotowania i wypieków mojej Siostrze :facepalm: - piernik wyszedł przepyszny.....i baaaardzo wysoki -11cm.

Po  przełożeniu powidłami z każdy dniem stawał się jeszcze bardziej mięciutki...... naprawdę godny polecenia  :D  :D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653627
Share on other sites

 

1 przyprawa korzenna

 co oznacza? lyzka, szklanka?- takie przyprawy robie sama.

Tak ze jest prosba w wedlinach potrafimy zamieniac na system wagowy to i w takich przepisach tez by bylo fajnie  :)

Sama podajac przepisy zmieniam bo u nas dla odmiany mamy dl w przepisach cukierniczych  :)

CIasto bardzo apetyczne a ja bardzo lubie piernik :thumbsup:

 

Doskonale Cię rozumiem, ale ten przepis Halinka dostała z informacją, że jest bardzo stary

i przechodzi z pokolenia na pokolenie- więc zamieściłam go w oryginale i nic już w nim nie zmieniałam. :)

Jeśli chciałabyś z niego skorzystać, to podane wielkości odmierzałam: szklanką 250 ml, a łyżka stołowa to 15 ml.

Gwarantuję, że wyjdzie …….Polecam  :D  :D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653631
Share on other sites

Reniu, to ja dorzucę może fotkę piernika w przekroju. 


Tak jak pisze Siostra, peirnik z dnia na dzień coraz lepszy i szybko znika. 


Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta.


Dziękuję Reniu za zaufanie. 


Ja zaufałam rok temu koledze - Dziękuję Dawid ( naginajka)  :)


 


post-43626-0-62354200-1578506439_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653632
Share on other sites

@ReniaS, Ja juz si esporo nauczylam , ale pamietam ze jak zaczynalam korzystac z polskich przepisow ( jeszcze w dobie nieinternetowej ) mialam spore problemy ile to ma byc kostka  masla , 

 tu chodzi mi glownie o ta korzenna przyprawe czy lyzka czy  torebka , jak ta druga to jak wagowo?

Edited by electra
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653633
Share on other sites

 

 

tu chodzi mi glownie o ta korzenna przyprawe czy lyzka czy pacza , jak ta druga to jak

 

Donatko , zapewne Renia użyła tej samej przyprawy korzennej , opakowanie 20g.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653635
Share on other sites

dzieki Halinko , o to chodzilo , ja robie od lat tylko swoja przyprawe i takiej zawsze uzywam do piernika staropolskiego , czy do pierniczkow "naszych pepparkakor"

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653636
Share on other sites

@ReniaS,  spore problemy ile to ma byc kostka  masla , 

 tu chodzi mi glownie o ta korzenna przyprawe czy lyzka czy pacza , jak ta druga to jak wagowo?

:) Ja użyłam taką, jaką miałam - 20 gramową paczkę  przyprawy korzennej Dr. Oetkera  :D  :D

a kostka margaryny u nas to 250g, masła 200g. 

Edited by ReniaS
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653642
Share on other sites

U nas kostka masla najczesciej kupowana . to 500 g z podzialka po 50g , margaryny nawet nie wiem bo wogole nie uzywam w mojej kuchni.

Smakowalyscie nawzajem swoich wypiekow?

Moja mama piecze takie jedno ciasto ze sliwkami , ( przepis dostala od znajomej) i wiecie co na jednym przyjeciu byly 3 placki z tego samego przepisu a kazdy smakowal inaczej , znajome stwierdzily ze mojej mamy to nie moze byc z tego przepisu bo jest najlepsze bylo znacznie wyzsze i pulchne .

Rozwiazanie zagadki dosc proste....

tylko moja mama ukrecala recznie w makutrze :)

Edited by electra
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653648
Share on other sites

Smakowalyscie nawzajem swoich wypiekow?

 

@Elektro  :D 

Halinka mojego nie jadła  

Jej - pyszniutki, jak wszystko co moja Halusia wyprodukuje  :thumbsup:  :clap:

Oczywiście nie identyczne......wyglądowo też się różniły - u mnie nieco jaśniejsze ciasto, ale ciemniejsza polewa.

Piekłyśmy w jednym dniu - Halinka wysyłała mi fotorelacje......

z dokładnie odważonymi częściami ciasta do wypieczenia placków :frantics:

więc z takim instruktażem  :thumbsup:   :D  :D ..........

Edited by ReniaS
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653698
Share on other sites

Halusia moglaby mnie adoptowac :D  ...lubie slodkie ale do ciast jakos nie mam reki, mam swoje sprawdzone co robie i te wychodza.

Z Polskich przepisow zadkorobie bo zazwyczaj mi nie wychodza ., czesto korzystam z blooga moje wypieki.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-653701
Share on other sites

  • 1 month later...

 

tak w ramach treningu przed Zakopanem...
No tak …. już raz widziałem jak te sprytne paluszki zawijały te cuda w Krutyni - ale wtedy nazywały się znikaliki  :D  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap: 

Znikaliki  - :yes:  :yes: tak, bardzo szybko zniknęły -Waldku,  to zasługa Siostrzyczki- jej wypieki są przepyszne no i sprawdzone.  :D

[Dodano: 15 lut 2020 - 13:19]

Reniu super!Juz nie mogę doczekac się spotkania!

Dziękuję  :D

To chyba wszyscy :)

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657052
Share on other sites

Bardzo prosty przepis!

 

Ciasteczka owsiane
3-4 dojrzałe banany
1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki mieszanki studenckiej lub zamienniki wg uznania (orzechy nerkowca, rodzynki, suszone morele itp.)
3-4 łyżki pestek słonecznika
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu

Banany rozgnieść.  Dosypać pozostałe składniki  i wymieszać łyżką.
Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

post-98636-0-67694300-1581876726_thumb.jpg

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657157
Share on other sites

 

 

Rogaliki Halusi ....tak w ramach treningu przed Zakopanem...

 

Pięknie Reniu... :clap: śmiem napisać że bardziej dopracowany kształt od moich  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/#findComment-657172
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.