ReniaS Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Lutego 2020 Niedlugo będę koło Janikowa to wpadnę na coś słodkiego. Brawo tylko szkoda że tak daleko Zapraszam na pączki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) /Niedlugo będę koło Janikowa to wpadnę na coś słodkiego./ Brawo tylko szkoda że tak daleko/ Zapraszam na pączki / Już Cię kochamy Edytowane 20 Lutego 2020 przez ReniaS Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Lutego 2020 Pączusie w TŁUSTY CZWARTEK.....mniam Piękne Mam i ja... dzisiaj smażyłam pączki już o 7 rano, dla dzieci w p-lu. Przed chwilą skończyłam dla domowników. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Lutego 2020 Pączusie w TŁUSTY CZWARTEK.....mniam Piękne Mam i ja... dzisiaj smażyłam pączki już o 7 rano, dla dzieci w p-lu. Przed chwilą skończyłam dla domowników. Super To jeszcze będzie tłusty piątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Lutego 2020 To jeszcze będzie tłusty piątek A niech jedzą.... Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 14 Marca 2020 Wczorajszy wypiek - rogaliki "zlotowe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Marca 2020 Super a ja szarlotkę zrobiłam Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Marca 2020 Effabardzo apetycznie wygląda Twoja szarlotka widzę, że na kruchym cieście, mniam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Marca 2020 Effabardzo apetycznie wygląda Twoja szarlotka widzę, że na kruchym cieście, mniam .Na kruchym Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Marca 2020 Effabardzo apetycznie wygląda Twoja szarlotka widzę, że na kruchym cieście, mniam .Na kruchym Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka To ja proszę o przepis, bardzo lubię szarlotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Marca 2020 Effabardzo apetycznie wygląda Twoja szarlotka widzę, że na kruchym cieście, mniam .Na kruchym Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu TapatalkaTo ja proszę o przepis, bardzo lubię szarlotkę Dodam u siebie w kąciku Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 15 Marca 2020 Wczorajszy wypiek - rogaliki "zlotowe" Jadę a ja szarlotkę zrobiłam Bo do Ewy za daleko Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) Wczorajszy wypiek - rogaliki "zlotowe" Jadę a ja szarlotkę zrobiłam Bo do Ewy za daleko Zapraszam, wprawdzie po rogalach już nie ma śladu, ale coś słodkiego u mnie zawsze się znajdzie Edytowane 15 Marca 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 15 Marca 2020 Zapraszam, wprawdzie po rogalach już nie ma śladu, ale coś słodkiego u mnie zawsze się znajdzie Dzięki, ale w tygodniu kto wie Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Strucla z makiem krucho drożdżowa ciasto:500 g mąki200 g masła90 g cukru40 g drożdży2 - 3 jajka (zależy od wielkości)180 ml mlekacukier waniliowy masa makowa:300 g maku250 g cukru1 jajko1 żółtko30 g drożdży1 łyżka mąki pszennej3 łyżeczki bułki tartejaromat migdałowyrodzynkiorzechy Sposób przygotowania:ciasto:Przygotowuję zaczyn (drożdże z 2 łyżkami mąki i łyżką cukru rozpuszczam z letnim mleku). Mąkę przesiewam do miski, siekam z margaryną, dodaję resztę składników. Zarabiam ciasto o konsystencji jak na pierogi. Przykrywam, zostawiam na 45 min. masa makowa:Mak zalewam wrzącą wodą, stawiam na małym ogniu na 30 min, odcedzam na gęstym sicie. Kiedy przestygnie, mielę dwa razy w maszynce. Do zmielonego maku dodaję wszystkie składniki po kolei, drożdże ścieram na drobnych oczkach tarki. Dokładnie mieszam. Dzięki dodaniu drożdży masa makowa rośnie na równi z ciastem i nie robią się dziury między ciastem a makiem.Dzielę masę i ciasto na dwie części. Każde ciasto rozwałkowuję na grubość 1 cm. Nakładam masę, zostawiając 2 cm odstępu od zewnętrznych brzegów, dzięki temu masa nie wypłynie bokami. Zwijam makowce. Makowce wkładam do keksówek. Posypałam kruszonką.Najpierw włożyłam makowiec do ciepłego piekarnika, żeby nieco podrósł, a po 15 minutach włączyłam piekarnik na 140 stopni góra-dół i piekłam ok. 30 minut z termoobiegiem, a następne 15 minut w 180 bez termoobiegu. Kiedy wierzch stał się ładnie brązowy, wyłączyłam piekarnik i po chwili wyjęłam makowiec. Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Jak na mój gust trochę mało maku. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Strucla makowa krucho- drożdżowa Reniu poproszę kawałek uwielbiam ciasto z makiem . Pozdrawiam jeszcze świątecznie Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zapraszam, ciasto przez kilka dni zachowuje świeżość i jest jeszcze czym poczęstować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 jest jeszcze czym poczęstować :D Dziękuję ..... wiem gdzie mieszkasz . Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Jak na mój gust trochę mało maku. Też lubię więcej, ale tak wyszło....Pewnie następnym razem zwiększę ilość masy makowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zapraszam Czas nie jest odpowiedni - ale kiedyś Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Dziękuję [Dodano: 13 kwi 2020 - 21:15] ZapraszamCzas nie jest odpowiedni - ale kiedyś Dokładnie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Czas nie jest odpowiedni - ale kiedyś Muski ....nawet znam miejsce gdzie to będzie . Będą to solanki w Ino ... Pięknie tam jest . Dokładnie tak Pozdrawiam cieplutko Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Jak na mój gust trochę mało maku. Też lubię więcej, ale tak wyszło....Pewnie następnym razem zwiększę ilość masy makowej Lubie tez duzo maku, ale w takim ciescie mi nie przeszkadza, bo krucho-drozdzowe ma wspanialy smak sam w sobie . Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi