Skocz do zawartości

Słodko


ReniaS

Rekomendowane odpowiedzi

:kiss:


/Niedlugo będę koło Janikowa to wpadnę na coś słodkiego./

 

Brawo tylko szkoda że tak daleko

/ :) Zapraszam na pączki :D /

 

          Już Cię kochamy :kiss:  :kiss:  :flowers:

Edytowane przez ReniaS

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pączusie w TŁUSTY CZWARTEK.....mniam

 

Piękne  :clap:

 

Mam i ja... dzisiaj smażyłam pączki już o 7 rano, dla dzieci w p-lu. :rolleyes:  :facepalm:

Przed chwilą skończyłam dla domowników.  :D

post-43626-0-93098000-1582226973_thumb.jpg

post-43626-0-73723700-1582226985_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

Effa

bardzo apetycznie wygląda Twoja szarlotka

widzę, że na kruchym cieście, mniam :D .

Na kruchym :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

To ja proszę o przepis, bardzo lubię szarlotkę :)
Dodam u siebie w kąciku :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wczorajszy wypiek - rogaliki "zlotowe"

 

Jadę  :facepalm:

 

 

a ja szarlotkę zrobiłam

 

Bo do Ewy za daleko  :D

 

Zapraszam, wprawdzie po rogalach już nie ma śladu, ale coś słodkiego u mnie zawsze się znajdzie  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Strucla z makiem krucho drożdżowa

 

ciasto:
500 g mąki
200 g masła
90 g cukru
40 g drożdży
2 - 3 jajka (zależy od wielkości)
180 ml mleka
cukier waniliowy

 

masa makowa:
300 g maku
250 g cukru
1 jajko
1 żółtko
30 g drożdży
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżeczki bułki tartej
aromat migdałowy
rodzynki
orzechy

 

Sposób przygotowania:

ciasto:
Przygotowuję zaczyn (drożdże z 2 łyżkami mąki i łyżką cukru  rozpuszczam z letnim mleku). Mąkę przesiewam do miski, siekam z margaryną, dodaję resztę składników. Zarabiam  ciasto o konsystencji jak na pierogi. Przykrywam, zostawiam na 45 min.

 

masa makowa:
Mak zalewam wrzącą wodą, stawiam na małym ogniu na 30 min, odcedzam na gęstym sicie. Kiedy przestygnie, mielę dwa razy w maszynce. Do zmielonego maku dodaję wszystkie składniki po kolei, drożdże ścieram na drobnych oczkach tarki. Dokładnie mieszam. Dzięki dodaniu drożdży masa makowa rośnie na równi z ciastem i nie robią się dziury między ciastem a makiem.

Dzielę masę i ciasto na dwie części. Każde ciasto rozwałkowuję na grubość 1 cm. Nakładam masę, zostawiając 2 cm odstępu od zewnętrznych brzegów, dzięki temu masa nie wypłynie bokami. Zwijam makowce. Makowce wkładam do keksówek. Posypałam kruszonką.

Najpierw włożyłam makowiec do ciepłego piekarnika, żeby nieco podrósł, a po 15 minutach włączyłam piekarnik na 140 stopni góra-dół i piekłam ok. 30 minut z termoobiegiem, a następne 15 minut w 180 bez termoobiegu. Kiedy wierzch stał się ładnie brązowy, wyłączyłam piekarnik i po chwili wyjęłam makowiec.

post-98636-0-56516100-1586799699_thumb.jpg

post-98636-0-26757700-1586799728_thumb.jpg

post-98636-0-18976900-1586799751_thumb.jpg

post-98636-0-55060500-1586799767_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Jak na mój gust trochę mało maku. :(

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapraszam
Czas nie jest odpowiedni - ale kiedyś  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czas nie jest odpowiedni - ale kiedyś

 

 

Muski ....nawet znam miejsce gdzie to będzie .  Będą to solanki w Ino ...   Pięknie tam jest .  :frantics:

 

 

 

:thumbsup: Dokładnie tak :yes:

 

 

 Pozdrawiam cieplutko :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 Jak na mój gust trochę mało maku. :(

Też lubię więcej, ale tak wyszło....

Pewnie następnym razem zwiększę ilość masy makowej  :)

 

 

 

 Lubie tez duzo maku, ale w takim ciescie mi nie przeszkadza, bo krucho-drozdzowe ma wspanialy smak sam w sobie .  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.