Skocz do zawartości

Kiełbasa z długo peklowanego mięsa


quadro555

Rekomendowane odpowiedzi

Standardowo pekluję mięso na kiełbasy 48 godzin, czasem przedłużyło mi się o dobę. Teraz jednak nie mogę w weekend wędzić a mięso już zakupione. Normalnie bym mięso zamroził i wykonał kiełbasy z rozmrożonego mięsa, ale niestety w planach mam zrobienie metki i kiełbasy wędzonej i suszonej z przepisu Kostka . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12363-banalnie-prosta-kie%C5%82basaw%C4%99dzonasurowa-do-podsuszania-wg-kostka/

W związku z tym mam pytanie, czy mógłbym mięso zapeklować w "próżni" i przetrzymać w chłodziarce przez tydzień? Czy ktoś z kolegów stosował taką metodę? Na forum wyczytałem przepis na kiełbasę z peklowanego mięsa autorstwa użytkownika EAnna, ale tam było mięso peklowane w zalewie. Ja chciałbym peklować w woreczkach ponieważ ta metoda mi odpowiada i łatwiej mi uzyskać moją słoność produktu. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy mógłbym mięso zapeklować w "próżni" i przetrzymać w chłodziarce przez tydzień?

Robiłam tak wielokrotnie ale w temp. nie przekraczających 4 st.C.

Jak masz w lodówce np. 10 a trafi się mięso nie pierwszej świeżości to nie gwarantuję dobrej, kiełbasianej jakości.

Mięso wołowe może być  spokojnie peklowane "w próżni" 2 tygodnie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.