quadro555 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Standardowo pekluję mięso na kiełbasy 48 godzin, czasem przedłużyło mi się o dobę. Teraz jednak nie mogę w weekend wędzić a mięso już zakupione. Normalnie bym mięso zamroził i wykonał kiełbasy z rozmrożonego mięsa, ale niestety w planach mam zrobienie metki i kiełbasy wędzonej i suszonej z przepisu Kostka . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12363-banalnie-prosta-kie%C5%82basaw%C4%99dzonasurowa-do-podsuszania-wg-kostka/W związku z tym mam pytanie, czy mógłbym mięso zapeklować w "próżni" i przetrzymać w chłodziarce przez tydzień? Czy ktoś z kolegów stosował taką metodę? Na forum wyczytałem przepis na kiełbasę z peklowanego mięsa autorstwa użytkownika EAnna, ale tam było mięso peklowane w zalewie. Ja chciałbym peklować w woreczkach ponieważ ta metoda mi odpowiada i łatwiej mi uzyskać moją słoność produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Stycznia 2020 IMO - przez tydzien - mozesz Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Stycznia 2020 No to przynajmniej jeden problem z głowy. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Na forum wyczytałem przepis na kiełbasę z peklowanego mięsa autorstwa użytkownika EAnna, ale tam było mięso peklowane w zalewie Szukam nie mogę znaleźć , ma ktoś może link do przepisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Szukam nie mogę znaleźć , ma ktoś może link do przepisu? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3360-kielbasa-poledwicowa-pieczona/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Stycznia 2020 czy mógłbym mięso zapeklować w "próżni" i przetrzymać w chłodziarce przez tydzień? Robiłam tak wielokrotnie ale w temp. nie przekraczających 4 st.C.Jak masz w lodówce np. 10 a trafi się mięso nie pierwszej świeżości to nie gwarantuję dobrej, kiełbasianej jakości.Mięso wołowe może być spokojnie peklowane "w próżni" 2 tygodnie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.