Skocz do zawartości

Pszczelarz wędzi.


Beesmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wędzę dopiero około pół roku więc jestem bardzo początkujący. Chciałbym się pochwalić swoimi wyrobami i przyjąć każdą krytykę zarówno pozytywną oraz negatywną byle by konstruktywną :). Pierwsze testy mam pozytywne ponieważ rodzina jest zadowolona z moich wyrobów i już nikt nie myśli u mnie o wędlinach ze sklepu. Korzystam narazie z przepisów głównie z YT ponieważ widzę pracę jaką należy wykonać. Ale jak nabiorę już wprawy na pewno będę sięgał po bardziej wymagające przepisy zaawansowanych zadymiaczy jakich tutaj obserwuję. Ukłony dla Was wszystkich. 

Na początek tradycyjnie wędzone na święta: Szynka, boczek, schab.

 

post-93504-0-98097700-1578738358_thumb.jpg

 

Oraz Kiełbasa szynkowa którą podsuszyłem dlatego że lubimy podsuszone kiełbasy w domu :) :

 

post-93504-0-02744800-1578738417_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beesmaster, chciałbym tak wędzić w pierwszym roku swojej przygody :clap::thumbsup:

Jeszcze tylko wstaw przekrój wyrobów i będzie komplet ;)

Aha, i uważał bym na przepisy z YT -tutaj jak ktoś nawet wypisze "głupoty" to zaraz jest weryfikowane a tam... sam wiesz.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na początek tradycyjnie wędzone na święta: Szynka, boczek, schab.     Oraz Kiełbasa szynkowa którą podsuszyłem dlatego że lubimy podsuszone kiełbasy w domu

Bardzo ładne wędzenie i czyste sznurki na kiełbasach  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za ciepłe słowa, jest to naprawdę budujące. Zwłaszcza że za podsuszenie kiełbasy szynkowej zostałem z pewnego miejsca z pewnej grupy usunięty. Stwierdzono że splamiłem honor wynalzcy kiełbasy szynkowej, której przepis ma wieloletnią tradycję, podsuszając ją a nie od razu po parzeniu w próżnię lub do zamrażarki. A ja jestem tego zdania żeby robić to co smakuje i czasem przecież to żaden grzech nagiąć przepis w stronę "lekko po swojemu". 

Co do przepisów z YT to obserwuję tylko jednego Pana bo muszę przyznać że od niego zaczerpnąłem pasję do wędlin, a później znalazłem to forum. Ubolewam ... no ale tak było :). W tym tygodniu planuje kolejne wyroby. Rezultaty będą zaprezentowane :). Pozdrawiam serdecznie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

obserwuję tylko jednego Pana

Zapewne pana z brodą jak tak to Ci powiem że facet sporo błędów robi oczywiście technologicznych :)
No i tu mnie masz . Na szczęście też czytałem sporo na forum i wystrzegam się tych błędów. Np solanke robię wg sciagawki Rogera tylko pekluje 12 dni nie 7. Wedlinki smakują super.

 

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Kolejna robota za mną. Tym razem cienka swojska oraz Szynkowa. 

 

Przed:

post-93504-0-73814300-1579507721_thumb.jpg post-93504-0-99495400-1579507764_thumb.jpg

 

Po:

 

post-93504-0-99189500-1579508281_thumb.jpg post-93504-0-89407400-1579508294_thumb.jpg

 

Przekrój:

 

post-93504-0-42497700-1579508309_thumb.jpg post-93504-0-09635300-1579508341_thumb.jpg

 

Muszę jeszcze poprawić naświetlenie przy zdjęciach bo nie oddaje wiernie kolorów :).

Edytowane przez Beesmaster
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Na fejsie już jest to jeszcze forum:

Krakowska sucha oraz pasztet drobiowy (którego na dzień dzisiejszy już pół nie ma :) ). 

 

post-93504-0-93554700-1584515785_thumb.jpg post-93504-0-72039000-1584515807_thumb.jpg post-93504-0-53034800-1584515821_thumb.jpg

 

Oraz stan krakowskiej na dziś: myślę że jeszcze dzień lub dwa suszenia. Ale dziś już do chłodnego pójdzie.

 

post-93504-0-20004300-1584515882_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.