ANNAM Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 17 Lipca 2016 Todek, tutaj masz link do tych ogorkow o ktorych ja myslalam. http://whiteonricecouple.com/recipes/bread-butter-pickles/ Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 21 Lipca 2016 Todek, tutaj masz link do tych ogorkow o ktorych ja myslalam. http://whiteonricecouple.com/recipes/bread-butter-pickles/ Ingredients:3 pounds (1365g) crisp cucumbers, sliced 1/4-inch thick1/2 medium onion, thinly sliced1/4 cup (60g) kosher or sea salt2 cups (480ml) white vinegar1/2 cup (120ml) water1 cup (200g) sugar2 tablespoons (20g) mustard seeds1 teaspoon (2g) celery seeds1 teaspoon (3g) tumericRead more at http://whiteonricecouple.com/recipes/bread-butter-pickles/#eCTyo0k7g2CGTegK.99 Rozumiem, że w tym przepisie chodzi o biały ocet winny, tak? A nie o normalny ocet 10%? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 21 Lipca 2016 Rozumiem, że w tym przepisie chodzi o biały ocet winny, tak? A nie o normalny ocet 10%? U nas ocet nie ma chyba nawet 4 % , jest slaby ,ale wystarczajacy do przetworow. Mozesz spokojnie zastapic go wlasnieocctem winnym ,ktory rowniez jest slabszy, niz wasz polski czy rozyjski zwykly bialy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 21 Lipca 2016 No u nas ocet winny ma moc 6%.Muszę zrobić jeszcze jedną próbę, bo chyba mi za ostre wyszły, dałem zwykły ocet, co prawda mniej, ale. Wydawało mi się ostre, ale myślałem, że tak ma byc. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 23 Września 2017 Poczytałem - i jadę po paprykę- trochę ukiszę Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 2 Października 2017 A jak zmierzyć moc octu jabłkowego własnego wyrobu??? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 2 Października 2017 A jak zmierzyć moc octu jabłkowego własnego wyrobu??? Elu tutaj jest odpowiedz, jak to sparwdzic http://www.herbiness.com/ile-procent-octu-w-occie-domowe-miareczkowanie/ Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 (edytowane) Leczo na zimę Zarówno pomidory jak i papryka wspaniale w tym roku obrodziły.Corocznie, w szczycie sezonu słoikuję lecsó klasyczne, ale bez dodatku wędlin.Jest to wspaniała baza do dań obiadowych z ryżem, kaszami, ziemniakami, chlebem, zupy warzywnej, omletu lub jajecznicy.Po otwarciu słoika dodaje do potrawy wedliny, resztki mięs lub zużywam samą (po odcedzeniu) do omletu, jajecznicy lub zupy.Dla dwóch osób, na cały rok, przetwarzam po 4 kg pomidorów, cebuli i oczyszczonej papryki.Polecam szczególnie osobom, które po pracy potrzebują coś ciepłego zjeść na szybko.(osobiście nie dodaję cukinii do lecsó, bo IMO niekorzystnie zmienia smak). Lecsó klasyczne węgierskie Składniki:500g zielonej papryki odpestkowanej (może być żółta v czerwona)500g cebuli500g pomidorów150g boczku v wędzonej słoniny250g kiełbasy100g smalcuPapryka w proszkuCzuszkasól Wykonanie”Wytopić tłuszcz z pocietego grubo boczku /słoniny, usunąć skwarkiDodać smalec i grube plastry cebuli, zeszklić. Uwaga: cebula nie może się przyrumienić !Dodać paprykę w proszku a następnie pokrajane w paski strąki paprykiPosolić i dusić na spokojnym ogniu nie dłużej jak 10 min.W tym czasie sparzyć pomidory i ściągnąć z nich skórkę, pokrajać w ćwiartki i wrzucić do garnkaSkropić lekko wodą i ugotować na ostrym ogniu uważając, żeby się nie przypaliłoOstrą paprykę: czuszkę lub czereśniową pokruszyć i dosypaćDodać pokrajaną kiełbasę i skwarki Do leczo można włożyć wszystkie mięsne resztki pod warunkiem, że mięsa nie były zaprawiane śmietaną.Leczo powinno kapać czystym, czerwonym tłuszczem. Przepis pochodzi z książki : „Nobel dla papryki” Tadeusza Olszańskiego Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 (edytowane) Dla uściślenia , kiełbasę i mieso dodajesz przed spożyciem , czy pasteryzujesz przygotowaną bazę w słoikach? czy wystarczy na gorąco wlać i zakręcić słoik . Edytowane 27 Sierpnia 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 (edytowane) kiełbasę i mieśo dodoajesz przed spozyciem , czy pasteryzujesz przygotowaną bazę w słoikach? czy wystarczy na gorąco wlac i zakręcić słoik .Mięsa dodaję bezpośrednio przed spożyciem, dzięki temu unikam tyndalizacji, również nadmiernego rozgotowania warzyw.Jednak słoiki pasteryzuje jednorazowo (20 min od zagotowania wody) i wyparzam dodatkowo słoiki oraz nakrętki.Uważam, że pasteryzacja jest niezbędna ze względu na słodkie warzywa i niskie zasolenie. Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 (edytowane) Dziękuję , chyba spróbuję wykonać leczo , jeszcze troche pracuje .Dziękuję . Edytowane 27 Sierpnia 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Prawie leczo w słoiku. Chyba spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.