Skocz do zawartości

Lato -czas na przetwory


Małgoś

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Todek, tutaj masz link do tych ogorkow o ktorych ja myslalam. 

http://whiteonricecouple.com/recipes/bread-butter-pickles/

 

 

Ingredients:
  • 3 pounds (1365g) crisp cucumbers, sliced 1/4-inch thick
  • 1/2 medium onion, thinly sliced
  • 1/4 cup (60g) kosher or sea salt
  • 2 cups (480ml) white vinegar
  • 1/2 cup (120ml) water
  • 1 cup (200g) sugar
  • 2 tablespoons (20g) mustard seeds
  • 1 teaspoon (2g) celery seeds
  • 1 teaspoon (3g) tumeric

Read more at http://whiteonricecouple.com/recipes/bread-butter-pickles/#eCTyo0k7g2CGTegK.99

 

Rozumiem, że w tym przepisie chodzi o biały ocet winny, tak? A nie o normalny ocet 10%?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rozumiem, że w tym przepisie chodzi o biały ocet winny, tak? A nie o normalny ocet 10%?
 

 U nas ocet nie ma chyba nawet 4 % , jest slaby ,ale wystarczajacy do przetworow.

 Mozesz spokojnie zastapic go wlasnieocctem winnym ,ktory rowniez jest slabszy, niz wasz polski czy rozyjski zwykly bialy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No u nas ocet winny ma moc 6%.

Muszę zrobić jeszcze jedną próbę, bo chyba mi za ostre wyszły, dałem zwykły ocet, co prawda mniej, ale. Wydawało mi się ostre, ale myślałem, że tak ma byc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Poczytałem - i jadę po paprykę- trochę ukiszę  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

A jak zmierzyć moc octu jabłkowego własnego wyrobu???
 

 Elu tutaj jest odpowiedz, jak to sparwdzic 

http://www.herbiness.com/ile-procent-octu-w-occie-domowe-miareczkowanie/

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Leczo na zimę 

 

Zarówno pomidory jak i papryka wspaniale w tym roku obrodziły.

Corocznie, w szczycie sezonu słoikuję lecsó klasyczne, ale bez dodatku wędlin.

Jest to wspaniała baza do dań obiadowych z ryżem, kaszami, ziemniakami, chlebem, zupy warzywnej, omletu lub jajecznicy.

Po otwarciu słoika dodaje do potrawy wedliny, resztki mięs lub zużywam samą (po odcedzeniu) do omletu, jajecznicy lub zupy.

Dla dwóch osób, na cały rok, przetwarzam po 4 kg pomidorów, cebuli i oczyszczonej papryki.

Polecam szczególnie osobom, które po pracy potrzebują coś ciepłego zjeść na szybko.

(osobiście nie dodaję cukinii do lecsó, bo IMO niekorzystnie zmienia smak).

 

Lecsó klasyczne węgierskie

 

Składniki:

  • 500g zielonej papryki odpestkowanej (może być żółta v czerwona)
  • 500g cebuli
  • 500g pomidorów
  • 150g boczku v wędzonej słoniny
  • 250g kiełbasy
  • 100g smalcu
  • Papryka w proszku
  • Czuszka
  • sól

 

Wykonanie”

  • Wytopić tłuszcz z pocietego grubo boczku /słoniny, usunąć skwarki
  • Dodać smalec i grube plastry cebuli, zeszklić. Uwaga: cebula nie może się przyrumienić !
  • Dodać paprykę w proszku a następnie pokrajane w paski strąki papryki
  • Posolić i dusić na spokojnym ogniu nie dłużej jak 10 min.
  • W tym czasie sparzyć pomidory i ściągnąć z nich skórkę, pokrajać w ćwiartki i wrzucić do garnka
  • Skropić lekko wodą i ugotować na ostrym ogniu uważając, żeby się nie przypaliło
  • Ostrą paprykę: czuszkę lub czereśniową pokruszyć i dosypać
  • Dodać pokrajaną kiełbasę i skwarki

 

Do leczo można włożyć wszystkie mięsne resztki pod warunkiem, że mięsa nie były zaprawiane śmietaną.

Leczo powinno kapać czystym, czerwonym tłuszczem.

 

Przepis pochodzi z książki : „Nobel dla papryki” Tadeusza Olszańskiego

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kiełbasę i mieśo dodoajesz przed spozyciem , czy pasteryzujesz przygotowaną bazę w słoikach? czy wystarczy na gorąco wlac i zakręcić słoik  .

Mięsa dodaję bezpośrednio przed spożyciem, dzięki temu unikam tyndalizacji, również nadmiernego rozgotowania warzyw.

Jednak słoiki pasteryzuje jednorazowo (20 min od zagotowania wody) i wyparzam dodatkowo słoiki oraz nakrętki.

Uważam, że pasteryzacja jest niezbędna ze względu na słodkie warzywa i niskie zasolenie.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.