Todek Posted September 11, 2013 Report Share #326 Posted September 11, 2013 A to moje wczorajsze co nie co. :grin: Z lewej papryka marynowana bez skórki, zrobiłem 12 słoików, a z prawej kiszona, zrobiłem 6 słoików. :grin: Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-300470 Share on other sites More sharing options...
Bandolini Posted September 11, 2013 Report Share #327 Posted September 11, 2013 z prawej kiszona A byłbyś tak uprzejmy podać swój przepis? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-300510 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted September 11, 2013 Report Share #328 Posted September 11, 2013 Kurcze, chyba się trochę zakręciłem. Myślałem, że paprykę kiszoną robiłem wg jakiegoś przepisu z Forum, ale za czorta nie mogę znaleźć. :sad: Wobec tego wkleję ten przepis, jak się odnajdzie autor, to niech sie odezwie. :grin: Papryka kiszona Składniki : - 1 kg czerwonej słodkiej papryki - 2 papryki czerwone ostre peperoni - 5 ząbków czosnku - 3 listki laurowe - 2 łyżki nasion kopru - 2 łyżeczki nasion kminku - 1 łyżeczkę nasion gorczycy - 5 ziaren pieprzu - 5 ziaren ziela angielskiego - 1 litr wody - 3 dkg soli Uwaga : ja użyłem papryki ostrej peperoni zielonej bo czerwonej nie miałem w zasięgu . Przygotowanie i wykonanie Paprykę umyć pod bieżącą wodą pokroić wzdłuż na osiem części i wyjąć gniazda nasienne . Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na cztery części . Paprykę układać w słoikach dokładając pokrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną paprykę peperoni Wodę z przyprawami i solą zagotować i wystudzić, następnie zalać paprykę w słoikach. Pozostawiona w ciepłym miejscu po 4-5 dniach nadaje się do spożycia. Do dłuższego przechowania należy słoiki po ukiszeniu mocno zakręcić i 10-15 minut pasteryzować. Tak przygotowaną kiszoną paprykę można w chłodnym miejscu przechować kilka miesięcy.A parykę marynowaną robiłem wg przepisu tier-a. Todek, Polecam paprykę marynowaną bez skórki :thumbsup: Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-300570 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 11, 2013 Report Share #329 Posted September 11, 2013 jak się odnajdzie autor, to niech sie odezwie. :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1247&highlight=kiszona+papryka To nie jest mój przepis ale papryka kiszona jest super . :thumbsup: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-300575 Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted September 11, 2013 Report Share #330 Posted September 11, 2013 ja robie kiszona dokładnie tak jak ogórki kiszone Quote mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-300577 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted September 11, 2013 Report Share #331 Posted September 11, 2013 Todek napisał/a: jak się odnajdzie autor, to niech sie odezwie. :grin: http://wedlinydomowe.pl/f...kiszona+papryka To nie jest mój przepis ale papryka kiszona jest super . :thumbsup: Pozdrawiam Ooo, właśnie, jakiś zakręcony jestem dzisiaj, a nic nie spożywałem. :grin: Dziękuję. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-300580 Share on other sites More sharing options...
Bandolini Posted September 12, 2013 Report Share #332 Posted September 12, 2013 Dzięki za przepis. Dzisiaj biorę się do roboty. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-300647 Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted September 12, 2013 Report Share #333 Posted September 12, 2013 A jaki jest Twój przepis ? Borówki Składniki: 2 kg borówek 1 kg gruszek twardych ( Williams) 2 kg jabłek twardych ( Reneta lub Bankroft) 2 kg cukru 2 łyżki miodu ( wrzosowy jest najlepszy) szklanka gorącej wody Wykonanie: Najlepsza do smażenia owoców jest miedziana patelnia. Wlewam szklankę gorącej wody, wsypuję borówki i po chwili wsypuję cukier cały czas mieszając dodajemy pokrojone: najpierw jabłka (obieramy ze skórki) i gruszki ( nie obieramy ze skórki) Smażymy około 15 min i pozostawiamy do dnia następnego. Drugiego dnia po zagotowaniu dodajemy miód , 3-mamy jeszcze 15 min, pozostawiamy do wystygnięcia. Wkładamy do słoików. Na wierzch słoika nakładamy wycięty pod wymiar pergamin , nasączamy go spirytusem. Zakręcamy i gotowe. Nie pasteryzujemy. Jest to bardzo smaczny dodatek do mięs białych. Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-300718 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted September 14, 2013 Report Share #334 Posted September 14, 2013 1kg antonówekW końcu dostałem Antonówkę, dziś dreptam przy buraczkach Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301102 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 14, 2013 Report Share #335 Posted September 14, 2013 Biotit, czy tak samo możemy postąpić z żurawiną zamiast borówki ? Właśnie zakupiłem 2 kg. pięknej leśnej żurawiny, plus gruszki i jabłka oczywiście.Czy ew. ktoś inny robił wersję z żurawiną i posiada sprawdzoną recepturę? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301125 Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted September 14, 2013 Report Share #336 Posted September 14, 2013 Pewno, że możesz, ale smak będzie zupełnie inny. Kiedyś tak próbowałem i wróciłem do oryginału. Zamiast "wyrazistego" miodu, dodaj wielokwiatowy. Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301210 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 14, 2013 Report Share #337 Posted September 14, 2013 Biotit dzięki za odpowiedź. Nie zrobiłem zamiany surowca dla własnego widzimisię, ale najzwyczajniej na rynku w Ciechocinku, nigdzie nie było borówek, a co tu dużo gadać, narobiłeś mi apetytu tym swoim przepisem i pięknymi fotkami na tyle że nie było siły, i musiałem cosik upitrasić. Na razie włożyłem borówki do zamrażarki, aby pozbyć się ew. goryczki i jutro do dzieła. Jak będzie gotowe, to kupi się kaczuszkę, zrobi na rumiano w piekarniku i żurawinka do tego, już mi ślinka po brodzie na smakowitości cieknie.Dzięki i Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301215 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 15, 2013 Report Share #338 Posted September 15, 2013 No i zgodnie z zapowiedzią, pierwszy etap już za mną. Wyglądało i pachniało w trakcie gotowania tak apetycznie ,że nie mogłem się powstrzymać i odmówić sobie degustacji jednej porcyjki do śniadanka. Wyłożyłem gorącą konfiturę na talerzyk, poczekałem aż nieco ostygnie, i cytując klasyka, "Nie chcem ale muszm" powiedzieć.To jest najzwyczajniej poezja smaku, coś pysznego najzwyczajniej. Jutro drugi końcowy etap. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301337 Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted September 15, 2013 Report Share #339 Posted September 15, 2013 To jest najzwyczajniej poezja smaku, coś pysznego najzwyczajniej. Jutro drugi końcowy etap. Dokładnie, wg mnie nie ma lepszej konfitury do mięs białych. W sumie przepis jest wiekowy, kiedyś podawany w Restauracji moich Przodków na ul.Mickiewicza w Wilnie. Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301345 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 15, 2013 Report Share #340 Posted September 15, 2013 No dzięki wielkie Biotit, bo jak napisałem poezja, ale dorzucę od siebie że w wersji z żurawiną jest zapewne nieco bardziej kwaskowaty i wyrazisty w smaku, i dzięki temu nadaje się jako wspaniały dodatek absolutnie do wszystkiego, nie wspominając już o tym że chodzę do kuchni i cały cały czas z gara podjadam, że znowu pojadę klasykiem, choć "Nie chcem ale muszem" jest takie superaśne samo w sobie .Te stare receptury to jednak skarb, sam posiadam taką fajną książeczkę wydaną w Kijowie w roku Pańskim, AD 1885. przez Litwinkę zamieszkałą na Ukrainie, panią M. z K. Marciszewską .Zatytułowana jest ona, Podarek dla młodych kucharek "Kucharka Szlachecka". Nakładem Księgarni Bolesława Koreywy. Wydanie dwutomowe, Tom I. "Kucharstwo" Tom II. Spiżarnia.Tak wygląda reprint:http://www.volumina.pl/kucharka-szlachecka.htmlJa posiadam ten skarb w oryginale. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301358 Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted September 15, 2013 Report Share #341 Posted September 15, 2013 sverige2, chętnie bym poczytała, ale czy będzie Ci się chciało skanować? Quote Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301377 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 15, 2013 Report Share #342 Posted September 15, 2013 Madlinko. przykro mi, ale nawet nie mam takiej możliwości. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301382 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 15, 2013 Report Share #343 Posted September 15, 2013 madlinka, wpisz sobie w wyszukiwarke z "Kucharka Szlachecka"pdf powinnas znalesc:-) Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301402 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 15, 2013 Report Share #344 Posted September 15, 2013 madlinka, wpisz sobie w wyszukiwarke z "Kucharka Szlachecka"pdf powinnas znalesc:-)Przecież podałem wcześniej gotowy link, gdzie można ew. reprint tego woluminu nabyć, w zupełnie przyzwoitej cenie: http://www.volumina.pl/kucharka-szlachecka.html Jest też na "Chomiku" http://chomikuj.pl/Hotchi/knigi/kuchnia/stare+przed+1918 /Kucharka+szlachecka+1884+tom+2,1950983600.pdf http://chomikuj.pl/Hotchi/knigi/kuchnia/stare+przed+1918/Kucharka+szlachecka+1884,1950994916.pdf Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301413 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 15, 2013 Report Share #345 Posted September 15, 2013 sverige2, mozna nabyc innym sposobem rowniez :-) napisalam zeby wpisala PDF gdyz pisala do Ciebie o skany no dokladnie o to mi chodzilo:-) Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301417 Share on other sites More sharing options...
Batiar Posted September 15, 2013 Report Share #346 Posted September 15, 2013 http://delta.cbr.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=212&from=publication& Quote Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301466 Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted September 16, 2013 Report Share #347 Posted September 16, 2013 Bardzo dziękuję już mam, nie przyszło mi do głowy, ze może być gdzieś dostępna. Quote Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301521 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 16, 2013 Report Share #348 Posted September 16, 2013 Batiar, wielkie dzięki. To dokładnie taki sam egzemplarz jaki ja posiadam. :grin: :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301531 Share on other sites More sharing options...
maria.s Posted September 17, 2013 Report Share #349 Posted September 17, 2013 Robiłam taką pastę jest b dobra3 kg papryki czerwonej zemleć maszynką do mięsa dodać 2szkl cukru 1 szkl oleju 3 płaskie łyżki soli 1łyżeczka chilli gotować 20 min dodać 3 słoiczki kon pom po 200gr 1szkl octu 10% 3 główki przeciśniętego czosnku gotować 20 min mieszać często żeby nie przypaliło się dodać 1 torebkę bazylii gorące nakładać do słoików odwrócić do góry dnem studzić nakryte kocem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-301973 Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted September 18, 2013 Report Share #350 Posted September 18, 2013 Dziś już po raz drugi robię paprykę Kaszubki, jejku jaka ona jest pyszna, pierwszy raz zrobiłam tak jak w przepisie z 3kg, ale to zjedliśmy na dwa obiady, teraz robię z 6kg ale jeszcze będę robić znów z 6kg, bo jest wspaniała, nawet mój mąż który normalnie papryki nie lubi nad tą się zachwyca. Quote Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/14/#findComment-302038 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.