electra Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Nastawiaj kolejny. musze tylko kupic make, a caly czas zapominam , teraz to jak tylko zrobie to zostawie sobie i zamroze na zas , obecnie jestem na etapie swojego zsiadlego mleka , ostatni wyszedl wysmienity mozna kroic jak ser tak sie pieknie zsiadl Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Ładne chlebki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Stycznia 2020 wygląda super Ładne chlebki wyszły Ci Alinko Dziękuję [Dodano: 23 sty 2020 - 15:00] Ładne chlebki Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Twoje chleby wyglądają na żytnie natomiast ten pytlowy na zdjęciach w blogu z którego korzystałaś ma wygląd chleba typowo pszennego W ostatnim czasie sporo pisaliśmy tu na forum o mące pytlowej. Udało mi się wczoraj takową kupićCzy masz w domu mąkę żytnią typ720 by ją porównać z tą co teraz kupiłaś i ma dopisek pytlowa ? Bo mnie ciągle intryguje jak to z tymi mąkami praktycznie jest - a do młyna póki co się nie wybieram by spróbować wypytać się młynarza. Olgo mam taką zwykłą mąkę żytnią 720.Zrobiłam dla porównania zdjęcie obydwóch, w świetle dziennym, na tarasie.Rozcierając je w palcach, to pytlowa jest minimalnie gładsza.Nie wyczuwalne są drobiny, jest też bielsza.Osobiście uważam że badanie nie jest miarodajne,ponieważ pochodzą od różnych producentów.Na zdjęciu pytlowa jest z lewej strony Od kilkunastu dni wertuję internet aby znaleźć różnicepomiędzy mąką żytnią T-720 a mąką żytnią pytlową T-720.Udało mi się ustalić że:mąka żytnia pytlowa jest przesiewana (ale to już wiemy) a MĄKA ŻYTNIA T-720 - charakteryzuje się jasno szaro-brązowym kolorem,z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża. Powstaje w wyniku rozdrobnienia całych ziarniaków żyta. Otrzymana mąka nie jest przesiewana. Zapewne dlatego na moim zdjęciu jest ciemniejsza z wyczuwalną teksturą. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Ech, co to za chleb? jak ja piekłem swój chleb to mi wyszedł taki zakalec, że gwoździe można było nim wbijać Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Ech, co to za chleb? jak ja piekłem swój chleb to mi wyszedł taki zakalec, że gwoździe można było nim wbijać Papciu a jaki chlebek piekłeś? Wskażesz przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Lutego 2020 Kolejny chlebuś poczyniony. Tym razem padło na graham, oczywiście na zakwasie.Przepis z tej strony https://www.kuchennymidrzwiami.pl/graham-na-zakwasie-swiat…/W oryginale użyto 230g mąki pszennej chlebowej (może być to typ 650 lub 750) ja nie miałam, użyłam 110g mąki pszennej typ 1050 i 120g mąki pszennej typ 450Chlebek pyszny, (już go czuć malizną) i bardzo prosty w wykonaniu.Na moim profilu fb jest kilka zdjęć jak należy chlebek składać https://www.facebook.com/alina.olender/posts/2701968289880428?notif_id=1581023598843153¬if_t=feedback_reaction_genericUżyłam za dużej foremki i chlebuś wyszedł niski. Zaleta tego jest taka, że ma dużo pysznej chrupiącej skórki.????To niesamowite, że z niewielkiej porcji zakwasu, odrobiny mąki i wody, powstaje zaczyn a później taki cudowny chlebuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Lutego 2020 padło na graham, Rozkręcasz sie Alinko , i tak trzymaj ….pozdrowienia. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Lutego 2020 Alinko a ja o czym innym ..a mianowicie mozesz powiedziec jak robisz grzybki marynowane? Twoje na fotce maja taki jakby miodowy odcien , nie wiem czy to kwestja zdjecia?Chleb tez ladny! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Lutego 2020 Alinko -narobiłaś mi ochoty na ten chlebek- chyba upiekę na sobotę . Te 30 g zakwasu to będą 2 łyżki ?-rozumiem ,ze mam go nie uaktywniać wcześniej ,tylko wyjąć te 2 łychy bezpośrednio z lodówki?O hydracji nie wspominam ,,bo mój zakwas jest dość gęsty i musiałabym go trochę rozwodnić do hydracji podanej w przepisie. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Lutego 2020 Powiem szczerze że zamiatasz konkurencję, piękne pieczywo. Aż pachnie przez monitor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Lutego 2020 Ładny chlebuś. Głodu nabrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Lutego 2020 Rozkręcasz sie Alinko Witku, ja chlebki piekę od kilku lat, różne różniste.Przychodzi jednak taki czas że odstawiam pieczenie na długi czas.Nieraz to i pół roku zakwas zasuszony czeka [Dodano: 07 lut 2020 - 18:40]Alinko a ja o czym innym ..a mianowicie mozesz powiedziec jak robisz grzybki marynowane? Twoje na fotce maja taki jakby miodowy odcien , nie wiem czy to kwestja zdjecia?Chleb tez ladny! Elektro, myślę że to kwestia użytych gatunków grzybów.Zobacz zdjęcie na pierwszej stronie tego tematu.Tam trafiły się same maślaki, na zdjęciu są szare.Na zdjęciu powyżej są podgrzybki,(chociaż i gąska się trafiła) one są takie właśnie miodowe.Identycznie wyglądają w słoiku.Przepis mam od naszej koleżanki forumowej Emilki.To najlepszy przepis jaki kiedykolwiek miałam. Grzybki są słodko kwaśne.[Dodano: 07 lut 2020 - 18:46]Alinko -narobiłaś mi ochoty na ten chlebek- chyba upiekę na sobotę . Te 30 g zakwasu to będą 2 łyżki ?-rozumiem ,ze mam go nie uaktywniać wcześniej ,tylko wyjąć te 2 łychy bezpośrednio z lodówki?O hydracji nie wspominam ,,bo mój zakwas jest dość gęsty i musiałabym go trochę rozwodnić do hydracji podanej w przepisie.Beatko nie wiem jakie masz łyżki.Ja wszystko ważę więc trudno mi powiedzieć.Zakwas mam dokarmiony kilka dni wcześniej, użyłam prosto z lodówki.[Dodano: 07 lut 2020 - 18:48]Ładny chlebuś. Głodu nabrałem.Dziękuję.[Dodano: 07 lut 2020 - 18:53]Powiem szczerze że zamiatasz konkurencję, piękne pieczywo. Aż pachnie przez monitor. Dzięki za dobre słowo.W foremkach wyrastają kolejne dwa chlebki, żytnie z cebulką, które piekłam w ub tygodniu.Wyobraź sobie ten zapach Karmelizowana cebulka z octem balsamicznym...kto używa ten wie Pachnie w całym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Lutego 2020 TY wszystko ważysz -ja prawie wszystko na oko No ale chyba muszę z ciekawości zważyć ten zakwas, żeby już później "na oko" robić.I chyba go muszę też wcześniej dokarmić ,bo dawno już nie piekłam ,Ja do każdego prawie chlebka dodaje ociupinkę drożdży -wydaje mi się,że wychodzi taki trochę mniej "zbity" Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Lutego 2020 Ja do każdego prawie chlebka dodaje ociupinkę drożdży -wydaje mi się,że wychodzi taki trochę mniej "zbity" Beatka, już Ci kiedyś Olga napisała, że chleb z drożdżami nie jest chlebem na zakwasie,Traci to sens wypieku zakwasowców.Daruj sobie dokarmianie zakwasu i używanie go, jeśli masz zamiar dodać drożdże.Znajdź przepis na graham na drożdżach, jest ich mnóstwo,w przeciwieństwie do zakwasowców.Daj sobie szansę i upiecz chociaż raz chlebek na samym zakwasie.Zobaczysz jaki ten proces jest fascynujący, jak to pulsuje życiem.Trochę wody i mąki i następuje magia.Zawsze robię w przeźroczystym wiaderku aby móc ten proces obserwować.W nocy, o 1,30 nastawiłam zaczyn na chlebek żytni z cebulką.Za chwilkę idzie do piekarnika a za godz będą cudowne, pachnące dwa chlebki. Odkąd używam wagi i nie robię nic na oko życie stało się łatwiejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) Alinko ,ja pierwsze chleby piekłam na samym zakwasie-[dostałam go z najlepszej piekarni w mieście].Ja je nawet lubiłam,ale domownicy przyzwyczajeni do pulchniutkich sklepowych chlebów niekoniecznie :(Potem zaczęłam dodawać trochę drożdży i chleby zaczęły im bardziej smakować. Czasami robię wręcz odwrotnie- piekę chleb na drożdżach [np. ten w garnku żeliwnym] ale dodaję do niego zakwasu. Dziś podejmę próbę tego z Twojego przepisu -na samym zakwasie i zobaczę jaki mi wyjdzie.Miejmy nadzieję,ze zasmakuje moim domownikom Ps. Właśnie sięgnęłam do lodówki po zakwas ,ale nie wykazuje oznak życia :(Z powodu późnej godz nie czekając na ocieplenie go dodałam mu 2 łychy mąki razowej i trochę wody. Zobaczymy rano ,czy ożyje. Edytowane 7 Lutego 2020 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Lutego 2020 Po wczorajszym grahamie zostało wspomnienie.Dzisiaj powtórka z rozrywki Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z karmelizowaną cebulką https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2019/01/chleb-pytlowy-z-dodatkiem-maki-pszennej.html 1.30 w nocy zrobiłam zaczyn, powinien fermentować 14-15 godz (u mnie 14,5 godz)16-a wymieszałam ciasto właściwe, powinno odpocząć 40-50 minW tym czasie przygotowałam cebulkę i foremki (dno wyłożone papierem, boki wysmarowane smalcem)16.50 dodałam cebulkę, mieszałam krótko do połączenia17.10 ciasto w foremkach włożyłam do wyrastania do reklamówki20.00 foremki wypełnione prawie po brzegiwłożyłam do nagrzanego piekarnika 240stPiekłam 45 min w opadającej temperaturze 240/210/190Po wyjęciu z formy jeszcze 5 min w 190 st termoobiegiem dla ładnego zrumienienia Kochani, rzucam Wam rękawicę Kto z Was podejmie się wspólnego wypieku tego chlebka?Zapraszam do zabawy. Nagroda gwarantowana bo zepsuć się tego nie da. Zamiast mąki żytniej pytlowej, spokojnie można użyć mąki żytniej jasnej 720 [Dodano: 07 lut 2020 - 23:06] Dziś podejmę próbę tego z Twojego przepisu -na samym zakwasie i Brawo Upiecz ten pytlowy.Bez składania, odgazowywania, bez roboty. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) Ale kusisz Oczywiście wypróbuje oba tylko niech się ten zakwas trochę ożywi.Na zdjęciach z tamtego przepisu ten chlebek ma jakieś mniejsze te dziury i jest bardziej biały . Wygląda bardziej na bułkę ,ale może zdjęcie było robione w innym świetle Edytowane 7 Lutego 2020 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 8 Lutego 2020 Przed chwilą zrobiłam ten zaczyn na chlebek z karmelizowaną cebulką i wyszedł mi bardzo gęsty ... Nie wiem czy to prawidłowa konsystencja ? Czy tą wodę to też mam ważyć? bo w przepisie wszystko na gramy podane. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Lutego 2020 Czy wody nie trzeba wazyc bo tej akurat 1 l wazy 1 kg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Lutego 2020 Przed chwilą zrobiłam ten zaczyn na chlebek z karmelizowaną cebulką i wyszedł mi bardzo gęsty ... Nie wiem czy to prawidłowa konsystencja ? Czy tą wodę to też mam ważyć? bo w przepisie wszystko na gramy podane.Beatka, mam nadzieję że zważyłaś ew zmierzyłaś.Jeśli zrobiłaś zgodnie z przepisem to pierwsze zdziwienie za Tobą bo dzisiaj zaczyn już Ci zapewne urósł i gęsty nie jest. Magia działa. Dobrze że wszystko na gramy podane...tylko wtedy Ty i ja, i inni też mogą powtórzyć wypiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Lutego 2020 Doskonale wiem i rozumiem sens tego ważenia i dokładnego trzymania się przepisu ,ale w przypadku chleba [różnej jakości mąki] to te dokładności aptekarskie nie do końca zdają egzamin. Tak chyba było w moim wczorajszym przypadku . Zaczyn w/g mnie zrobił się za gęsty-ledwie mąka związała wodę .Moje poprzednie zaczyny miały konsystencje gęstej śmietany ,a tu wyszło gęste ciasto-kit. I przyznam się ,ze dolałam odrobinę wody ,zeby go trochę rozluźnić Pomyślałam sobie ,ze dziś do ciasta dodam najwyżej mniej tej wody o tą ilość ,którą dodałam wczoraj. Czy ten zaczyn naprawdę powinien wyjść taki gęsty??Właśnie przechodzę do etapu drugiego ,to jak jesteś na kompie to jaką konsystencje powinno mieć to ciasto przed włożeniem do foremek? [w sensie lużniejszą ,czy taką formowalną ciastową ? -myślę ,ze luźniejszą ,bo idzie do foremek .Dopytuje tak ,bo chyba pierwszy raz chcę upiec coś dokładnie z przepisu ,a tak jak pisałam wcześniej -z tą ilością wody bywa różnie -ja często do jednego przepisu stosuję różne ilości wody w zależności od mąki [ten sam typ mąki...tylko różni producenci] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Lutego 2020 Beatka, ciasto powinno być gęste.Trzyma się łyżki, nie rozpływa się na boki.Jakiej mąki użyłaś? Podaj typy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 9 Lutego 2020 Żytniej typ 720 i pszennej typ 650 .Dręczył mnie ten zaczyn ,był w/g mnie za gęsty i w sumie zwiększyłam ilość wody o 50 ml . ,ale myslę,ze powinno być dobrze- w końcu to nie apteka ,chociaż dręczy mnie to ,że znów nie zrobiłam ściśle w/g przepisu-ech... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Lutego 2020 Żytniej typ 720 i pszennej typ 650 .Dręczył mnie ten zaczyn ,był w/g mnie za gęsty i w sumie zwiększyłam ilość wody o 50 ml . ,ale myslę,ze powinno być dobrze- w końcu to nie apteka ,chociaż dręczy mnie to ,że znów nie zrobiłam ściśle w/g przepisu-ech... No masz rację, to nie apteka ale...zanim cokolwiek zaczniesz modyfikować zrób pierwszy raz dokładnie wg przepisu.Gęstość Twojego zaczynu mogła wynikać z gęstości Twojego zakwasu.Wyprowadź sobie zakwas o hygracji zbliżonej do 100%.Weż odrobinę swojego zakwasu np 20g, dodaj 50g mąki żytniej razowej 2000 i 50g wody.W następnych zaczynach bazuj na nim.Resztę swojego zakwasu wykorzystaj do przygotowania zakwasu na żurek/barszcz biały[Dodano: 09 lut 2020 - 13:45] Żytniej typ 720 i pszennej typ 650 Wody dodajemy więcej gdy używamy mąki o wyższych typach.Gdybyś użyła mąki np typ 500 to wody należy dać mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.