Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mój chleb

pszenny żytni na zakwasie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#21 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 23 sty 2020 - 11:15

Aż się wierzyć nie chce, że bez drożdży.  Dla mnie tak dobrze wyrośnięte chleby na zakwasie są nieosiągalne. 

 

 

Aniu, podejrzewam, że Ty preferujesz chlebki ciężkie, razowe

i może dlatego Ci mniej wyrastają.

Może zamiast wody, spróbuj dodać jakiś ferment owocowy.

Możesz też dodać do zaczynu starte jabłko lub gruszkę.

Chleb nie zmienia smaku ale rośnie dużo lepiej.

Napisz proszę, z jakiego przepisu najczęściej korzystasz.

 

Ja uwielbiam chleby z białej mąki żytniej, z niewielkim dodatkiem mąki pszennej

Na zdjęciu chlebek archiwalny z jabłkiem i bananem z 2015 r

Przepis również z Leśnego Zakątka https://lesnyzakatek...nanem.html#more

Załączone pliki


Użytkownik Alinka edytował ten post 23 sty 2020 - 11:19


#22 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5774 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 sty 2020 - 11:20

Ja pieklam juz nie raz takie wlasnie ciezkie chleby zytnie (takie lubie najbardziej) do tego jeszcze ze sruta na samym zakwasie , ale tez nie mialam problemu z rosnieciem , do tego u mnie jezcze bylo duzo nasion i sruta zbozowa .



#23 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 23 sty 2020 - 11:23

Te bochenki Alinko bardzo mi sie podobaja , lubie takie chleby z dziurkami ,ostatnio nic nie pieke , z racji ze moj tyloletni zakwas umarl niestety po urlopie , nowego nie mialam jak zrobic po 3 mieszecznej banicji z mieszkania , Tak ze jem mniej chleba albo bagel bo nawet smaczne pieka u nas w takiej malej cukiero/piekarni sprzedaja , tam tez kupuje chleb ciemny ale to glownie TZ je .

Musze sie w koncu zmobilizowac do nowego zakwasu i zaczac piec  :)

 

Elektro, na takie sytuacje warto mieć zakwas ususzony i zamrożony.

Aktywowanie zamrożonego trwa krócej, wystarczy go rozmrozić, ogrzać i dokarmić.

Z suszonym może to potrwać ze trzy doby ale jest i tak szybciej gotowy do wypieku

niz wyprodukowanie mocnego zakwasu od podstaw.



#24 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5774 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 sty 2020 - 11:27

Elektro

 Jak to mawiaja , madry Polak po szkodzie , mialam taki zasuszony , ale wyjechal do PL  bo znajoma chciala , zapomnialam sobie zostawic , znajoma tez juz nie ma bo ona natomiast znudzila si epiekarnictwem :hmm:

MOj zakwas wlasnie byl taki juz stary bo zrobilam od kad jestem na forum.


Użytkownik electra edytował ten post 23 sty 2020 - 11:28


#25 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 23 sty 2020 - 11:37

MOj zakwas wlasnie byl taki juz stary bo zrobilam od kad jestem na forum.

Nastawiaj kolejny.

Nawet dla okazjonalnego wypieku warto :) 

Ukroiłam sobie po kromce przed chwilą i powiem tyle...

dzisiaj są jeszcze lepsze niż wczoraj, szczególnie ten pytlowy :)



#26 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5774 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 sty 2020 - 11:48

Nastawiaj kolejny.
  musze tylko kupic make, a caly czas zapominam , teraz to jak tylko zrobie to zostawie sobie i zamroze na zas , obecnie jestem na etapie swojego zsiadlego mleka , ostatni wyszedl wysmienity mozna kroic jak ser tak sie pieknie zsiadl :)

#27 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 23 sty 2020 - 11:51

Ładne chlebki :clap:



#28 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 23 sty 2020 - 15:00

wygląda super

Ładne chlebki wyszły Ci Alinko 

Dziękuję 


[Dodano: 23 sty 2020 - 15:00]

Ładne chlebki

Dziękuję 



#29 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 23 sty 2020 - 16:39

 

Twoje chleby wyglądają na żytnie natomiast ten pytlowy na zdjęciach w blogu z którego korzystałaś ma wygląd chleba typowo pszennego :rolleyes:

 

 

 

W ostatnim czasie sporo pisaliśmy tu na forum o mące pytlowej. Udało mi się wczoraj takową kupić

Czy masz w domu mąkę żytnią typ720 by ją porównać z tą co teraz kupiłaś i ma dopisek pytlowa ? Bo mnie ciągle intryguje jak to z tymi mąkami praktycznie jest  - a do młyna póki co się nie wybieram by spróbować wypytać się młynarza.

 

Olgo mam taką zwykłą mąkę żytnią 720.

Zrobiłam dla porównania zdjęcie obydwóch, w świetle dziennym, na tarasie.

Rozcierając je w palcach, to pytlowa jest minimalnie gładsza.

Nie wyczuwalne są drobiny, jest też bielsza.

Osobiście uważam że badanie nie jest miarodajne,

ponieważ pochodzą od różnych producentów.

Na zdjęciu pytlowa jest z lewej strony

 

Od kilkunastu dni wertuję internet aby znaleźć różnice

pomiędzy mąką żytnią T-720 a mąką żytnią pytlową T-720.

Udało mi się ustalić że:

mąka żytnia pytlowa jest przesiewana (ale to już wiemy)

 

MĄKA ŻYTNIA T-720 charakteryzuje się jasno szaro-brązowym kolorem,

z widocznymi ciemniejszymi drobinkami pozostałymi po zmieleniu zboża.

Powstaje w wyniku rozdrobnienia całych ziarniaków żyta.

Otrzymana mąka nie jest przesiewana.

 

Zapewne dlatego na moim zdjęciu jest ciemniejsza z wyczuwalną teksturą.


Użytkownik Alinka edytował ten post 23 sty 2020 - 16:40


#30 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2095 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 23 sty 2020 - 18:36

Ech, co to za chleb? :laugh: jak ja piekłem swój chleb to mi wyszedł taki zakalec, że gwoździe można było nim wbijać :facepalm: 



#31 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 23 sty 2020 - 19:00

Ech, co to za chleb? :laugh: jak ja piekłem swój chleb to mi wyszedł taki zakalec, że gwoździe można było nim wbijać :facepalm:

Papciu a jaki chlebek piekłeś? Wskażesz przepis?



#32 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 06 lut 2020 - 23:02

Kolejny chlebuś poczyniony.

Tym razem padło na graham, oczywiście na zakwasie.

Przepis z tej strony https://www.kuchenny...akwasie-swiat…/
W oryginale użyto 230g mąki pszennej chlebowej (może być to typ 650 lub 750)

ja nie miałam, użyłam 110g mąki pszennej typ 1050 i 120g mąki pszennej typ 450
Chlebek pyszny, (już go czuć malizną) i bardzo prosty w wykonaniu.

Na moim profilu fb jest kilka zdjęć jak należy chlebek składać https://www.facebook...eaction_generic

Użyłam za dużej foremki i chlebuś wyszedł niski.

Zaleta tego jest taka, że ma dużo pysznej chrupiącej skórki.😀
To niesamowite, że z niewielkiej porcji zakwasu, odrobiny mąki i wody, powstaje zaczyn a później taki cudowny chlebuś

Załączone pliki



#33 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1829 postów

Napisano 07 lut 2020 - 09:06

padło na graham,

Rozkręcasz sie Alinko :clap: , i tak trzymaj :thumbsup: ….pozdrowienia.



#34 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5774 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 lut 2020 - 11:30

Alinko a ja o czym innym ..a mianowicie mozesz powiedziec jak robisz grzybki marynowane? 

Twoje na fotce maja taki jakby miodowy odcien , nie wiem czy to kwestja zdjecia?

Chleb tez ladny!



#35 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1874 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 07 lut 2020 - 12:04

Alinko -narobiłaś mi ochoty na ten chlebek-  chyba upiekę na sobotę . Te 30 g zakwasu to będą 2 łyżki ?-rozumiem ,ze mam go nie uaktywniać wcześniej ,tylko wyjąć te 2 łychy bezpośrednio z lodówki?O hydracji nie wspominam ,,bo mój zakwas jest dość gęsty i musiałabym go trochę rozwodnić do hydracji podanej w przepisie.



#36 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1093 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 07 lut 2020 - 17:18

Powiem szczerze że zamiatasz konkurencję, piękne pieczywo.  :clap:  Aż pachnie przez monitor.



#37 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1100 postów

Napisano 07 lut 2020 - 17:38

Ładny chlebuś.  Głodu nabrałem.



#38 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 07 lut 2020 - 18:53

Rozkręcasz sie Alinko

Witku, ja chlebki piekę od kilku lat, różne różniste.

Przychodzi jednak taki czas że odstawiam pieczenie na długi czas.

Nieraz to i pół roku zakwas zasuszony czeka :D  


[Dodano: 07 lut 2020 - 18:40]

Alinko a ja o czym innym ..a mianowicie mozesz powiedziec jak robisz grzybki marynowane? 

Twoje na fotce maja taki jakby miodowy odcien , nie wiem czy to kwestja zdjecia?

Chleb tez ladny!

 

Elektro, myślę że to kwestia użytych gatunków grzybów.

Zobacz zdjęcie na pierwszej stronie tego tematu.

Tam trafiły się same maślaki, na zdjęciu są szare.

Na zdjęciu powyżej są podgrzybki,(chociaż i gąska się trafiła) one są takie właśnie miodowe.

Identycznie wyglądają w słoiku.

Przepis mam od naszej koleżanki forumowej Emilki.

To najlepszy przepis jaki kiedykolwiek miałam. Grzybki są słodko kwaśne.


[Dodano: 07 lut 2020 - 18:46]

Alinko -narobiłaś mi ochoty na ten chlebek-  chyba upiekę na sobotę . Te 30 g zakwasu to będą 2 łyżki ?-rozumiem ,ze mam go nie uaktywniać wcześniej ,tylko wyjąć te 2 łychy bezpośrednio z lodówki?O hydracji nie wspominam ,,bo mój zakwas jest dość gęsty i musiałabym go trochę rozwodnić do hydracji podanej w przepisie.

Beatko nie wiem jakie masz łyżki.

Ja wszystko ważę więc trudno mi powiedzieć.

Zakwas mam dokarmiony kilka dni wcześniej, użyłam prosto z lodówki.


[Dodano: 07 lut 2020 - 18:48]

Ładny chlebuś.  Głodu nabrałem.

Dziękuję.


[Dodano: 07 lut 2020 - 18:53]

Powiem szczerze że zamiatasz konkurencję, piękne pieczywo.  :clap:  Aż pachnie przez monitor.

 

Dzięki za dobre słowo.

W foremkach wyrastają kolejne dwa chlebki,  żytnie z cebulką, które piekłam w ub tygodniu.

Wyobraź sobie ten zapach  :D

Karmelizowana cebulka z octem balsamicznym...kto używa ten wie  :D 

Pachnie w całym domu 



#39 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1874 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 07 lut 2020 - 19:40

TY wszystko ważysz -ja prawie wszystko na oko :) No ale chyba muszę z ciekawości zważyć ten zakwas, żeby już później "na oko"  robić.I chyba go muszę też wcześniej dokarmić ,bo dawno już nie piekłam ,Ja do każdego prawie chlebka dodaje ociupinkę drożdży -wydaje mi się,że wychodzi taki trochę mniej "zbity"



#40 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 07 lut 2020 - 20:38

Ja do każdego prawie chlebka dodaje ociupinkę drożdży -wydaje mi się,że wychodzi taki trochę mniej "zbity"

Beatka, już Ci kiedyś Olga napisała, że chleb z drożdżami  nie jest chlebem na zakwasie,

Traci to sens wypieku zakwasowców.

Daruj sobie dokarmianie zakwasu i używanie go, jeśli masz zamiar dodać drożdże.

Znajdź przepis na graham na drożdżach, jest ich mnóstwo,

w przeciwieństwie do zakwasowców.

Daj sobie szansę i upiecz chociaż raz chlebek na samym zakwasie.

Zobaczysz jaki ten proces jest fascynujący, jak to pulsuje życiem.

Trochę wody i mąki i następuje magia.

Zawsze robię w przeźroczystym wiaderku aby móc ten proces obserwować.

W nocy, o 1,30 nastawiłam zaczyn na chlebek żytni z cebulką.

Za chwilkę idzie do piekarnika a za godz będą cudowne, pachnące dwa chlebki.

 

Odkąd używam wagi i nie robię nic na oko życie stało się łatwiejsze :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych