Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mój chleb

pszenny żytni na zakwasie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#61 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 10 lut 2020 - 14:50

Alinko dzięki za wklejenie fotek

Cała przyjemność po mojej stronie Beatko :) 

Mam nadzieję że od razu nastawiłaś zaczyn na kolejny chlebuś.

Ja za pół godz będę mieszać ciasto właściwe, zaczyn ma już 13,5 godz.

Tym razem inny niż ostatnio, tak samo pyszny,

ale o tym po tem czyli jak się upiecze  :D  



#62 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1874 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 10 lut 2020 - 18:36

Czekam z niecierpliwością na kolejny przepis na kolejny pyszny chlebek.

Zaczyn będę nastawiać wieczorem,bo wczoraj miałam resztkę mąki żytniej . Dzisiaj zleciałam pół miasta i w Stokrotce natrafiłam .



#63 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 10 lut 2020 - 21:02

Piecze się. Co wyjdzie to nie wiem bo urósł i opadł. Prądu nie było w tzw międzyczasie, neta nie ma od 16-ej. Pierwszą burzę tegoroczną mamy za sobą, gradobicie też niestety. Dobrze że net chociaż w tel jest

#64 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 11 lut 2020 - 20:41

Tym razem upiekłam Chleb Z jabłkiem i bananem.

Oczywiście z mojego ulubionego bloga Leśny zakątek https://lesnyzakatek...ananem.html?m=1
Dopóki nie odkryłam przepisu na chleb pytlowy z cebulką, to był to mój ulubiony chlebuś.
Jedyną modyfikację jaką wprowadziła było dodanie 100g ugotowanych ziemniaków,

ponieważ miałam tylko jednego banana.

Upieczenie tego chlebka stanowiło nie lada wyzwanie bo gdy już był gotowy do pieczenia to nie było prądu.

Trochę opadł i już niestety się nie podniósł. Nie mniej jednak jest pyszny, z lekką nutą słodyczy.

Załączone pliki


Użytkownik Alinka edytował ten post 12 lut 2020 - 15:34


#65 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1874 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 11 lut 2020 - 23:11

Alinko w tym przepisie jest mąka  o typie 1400 . Nie widziałam takiej w sklepach . Rozumiem,ze można pomieszać po połowie typ 2000 [razowa] i typ 720 ?



#66 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 12 lut 2020 - 00:19

Alinko w tym przepisie jest mąka  o typie 1400 . Nie widziałam takiej w sklepach . Rozumiem,ze można pomieszać po połowie typ 2000 [razowa] i typ 720 ?


Dokładnie tak Beatko. Zapomniałam o tym napisać. Użyłam po 80g mąki żytniej 720 i razowej 2000.
To wszystko jest na blogu Dany. Jest też tam zakładka "nowe typy mąki" a w niej wyliczenia.

Już kiedyś o tym pisałam, że gdy pierwszy raz piekłam ten chleb w 2015r to dzwoniłam do Gdańsich Młynów.

Główny technolog potwierdził że w ten sposób możemy uzyskać inny/potrzebny typ mąki.


Użytkownik Alinka edytował ten post 12 lut 2020 - 15:35


#67 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 14 lut 2020 - 22:28

Spontaniczny chleb pszenno żytni z orzechami włoskimi

Załączone pliki



#68 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 lut 2020 - 22:28

Dla mnie tak dobrze wyrośnięte chleby na zakwasie są nieosiągalne. 

Alinko,

przełamałam zła passę  :) 

Ostatni wypiek na samym zakwasie wyszedł super!

Już rośnie następny nastaw, jutro wieczorem pieczenie  :D  



#69 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 14 lut 2020 - 22:35

Już rośnie następny nastaw, jutro wieczorem pieczenie 

Ogromnie się cieszę Aniu i Ci kibicuję.

Podziel się informacją jaki chlebuś pieczesz

:hug:  



#70 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 lut 2020 - 22:52

jaki chlebuś pieczesz

W zasadzie z przepisu Olgi, trochę inne mąki.

2 szklanki  żytniej 720

2,5 szklanki pszennej 750

O,5 szklanki płaskurki z pełnego przemiału.



#71 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 14 lut 2020 - 23:14

O,5 szklanki płaskurki z pełnego przemiału.

Muszę poszukać płaskurki u siebie w sklepach.

 

Czekam oczywiście jeszcze na zdjęcia Twoich wypieków

i z całego serca polecam Ci ten pytlowy chlebek z cebulką 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#72 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7417 postów

Napisano 15 lut 2020 - 07:27

całego serca
Z tego wynika, że chlebki wciągają jak wędliny , sery, …..i inne nasze wyroby q zdrowotności :D  :thumbsup: 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych