Skocz do zawartości

Alinka

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

użyłam ... mąki chleb owej t 650 i luksusowej 500 w mniej więcej równych częściach
 

Dziękuję Alinko i pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 151
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...

Chleb na okrągło?
Ależ owszem, czemu nie
Swojski chlebuś pyszny jest.
Ciepły z masełkiem, zimny z czym kto lubi. U mnie z metką tatarską.

 

Chleb na zaczynie z gruszką

Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga

i jest tu https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/09/chleb-na-zaczynie-z-gruszka.html

 

Pomysł na słoik z tego samego miejsca :) https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2022/05/chleb-w-soiku.html

przy czym u mnie to to samo ciasto 

tylko w innych naczyniach.

 

Moje zmiany...

1. Zamiast mąki orkiszowej dałam pszenną chlebową

2. Do ciasta właściwego dodałam 6g drożdży 

    ponieważ mój młody zakwas nie mógł sobie jeszcze poradzi   326190859_558218786334072_94196899167856

post-87014-0-26028000-1674248004_thumb.jpg

post-87014-0-66836000-1674248042_thumb.jpg

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chleb ze słoika, jeszcze czegoś takiego nie widziałem
  

bo to porcja śniadaniowa :D ale fajny pomysł 

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

????

[Dodano: 20 sty 2023 - 22:13]

Jakoś dzisiaj mi kiepsko idzie wklejanie zdjęć :laugh:

[Dodano: 20 sty 2023 - 22:15]

 

 

bo to porcja śniadaniowa
 

 

w moim przypadku ta porcja poszła na kolację :)

dla męża upiekę w słoikach 545 ml  :D  

[Dodano: 20 sty 2023 - 22:19]

Upiekłam dwa słoiki.

Drugi poczeka, może do Zakopanego

[Dodano: 20 sty 2023 - 22:21]

 

 

Ale super wyszedł

 

Dziękuję :)  

post-87014-0-67233200-1674248100_thumb.jpg

post-87014-0-96674300-1674248157_thumb.jpg

post-87014-0-91695900-1674248191_thumb.jpg

post-87014-0-82538000-1674248215_thumb.jpg

post-87014-0-08907900-1674248242_thumb.jpg

post-87014-0-39938000-1674249519_thumb.jpg

post-87014-0-26655900-1674249542_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja co prawda widzialam juz taki chleb ze sloika ,jedna nigdy nie pieklam ,zamiar byl w czasie etapow prob na chleb pumpernikiel . Alinko ile dawalas ciasta na taki sĺoik,moze bym upiekla dla siebie bo moj Tz jest w fazie bagietkowej ,a ja jem w tej chwili bardzo malo chleba .Mosze przejzec te przepisy co podalas .,bede kombinowac ,gdyz czesto robie takie mini torty kanapkowe i lece po latwiznie kupujac chleb tostowy i rzeczywiscie nie wpadlam na pomysl upiec w takim ksztalcie zreszta nowa forma to i cos nowego co zacheca do dalszych inspiracji.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Drugi poczeka, może do Zakopanego
Chleb dojrzewka   :D  :clap:  :hug:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Alinko ile dawalas ciasta na taki sĺoik,

 

electro, do tych słoików dawałam po 170g ciasta czyli połowę pojemności słoika

Do tych większych trzeba włożyć 270g.

Jeśli jesz mało chlebka to taka porcja jak moja,wystarczy Ci na 2 posiłki.

Po wyjęciu z piekarnika i kilkuminutowym przestygnięciu,

trzeba słoik zakręcić, zamknie się po chwili.

Zamknięte,wstawiłam je jeszcze na kilkanaście min do wyłączonego piekarnika,

gdy temp w nim spadła do ok 130 stopni.

 

Myśle, że tu każdy przepis się nada

należy tylko dostosować czasy pieczenia


[Dodano: 21 sty 2023 - 09:01]

 

 

Chleb dojrzewka
 

 

Zżera mnie ciekawość co z tego będzie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje, napewno jak tylko zrobie to sie pochwale . Mam tylko te male sloiki , duzych nigdzie nie widzialam . Moze znow zaczne robic pumpernikla . A powiedz czy skorka jest miekka na tych chlebkach ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po upieczeniu jest twarda ale cienka,potem wilgotnieje  :D

Każdy chleb po wyjęciu z piekarnika smaruję wodą.

Nawet kilka razy,dopóki nie ostygnie.


[Dodano: 21 sty 2023 - 09:14]

 

 

duzych nigdzie nie widzialam
 

 

np te https://browin.pl/sklep/produkt/132545/sloik-prosty-545-ml-fi-82-z-czarna-zakretka-6-szt

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki , sloiki wiec beda musialy poczekac jak bede w Pl , na razie proby na malych beda ,chociaz i te z powodu brakow byly wykorzystane na przetwory ,trzeba wyjadc , mam proste ale tylko takie z gumka .Tych co mam to na razie starczy :-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Super

 

Dziękuję :hug: 

Chleb w puszce widziałam na znanym portalu aukcyjnym.

W Chłapowie niestety nie. Chętnie bym skosztowała. 


[Dodano: 21 sty 2023 - 14:47]

 

 

 a ile drozdzy trzeba by dac?kurcze ale jaja chleb ze sloika

 

Moim skromnym zdaniem

to  z każdego przepisu można upiec w słoiku.

To mój pierwszy raz,doświadczenia jeszcze nie mam,

będę eksperymentować i pisać o tym tutaj.

 

paszeko, przeczytaj to co podlinkowałam w poście 79

odnośnie pieczenia w słoiku. Może tam znajdziesz jakieś wskazówki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawe przepisy są w książce zamieszczonej tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15537-rok-1965-poradnik-piekarza-i-cukiernika/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lat temu sporo do tylu będąc w wojsku taki chleb dostaliśmy w ramach wymiany magazynów żywności. Bardzo nam smakował. 

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bazyl, ja jadla chleb z konserwy w moim zyciu, bardzo smaczny byl

 

Aniu ja taki chleb jadłem w wojsku, tak jak Papcio napisał. Mi nie smakował, może dlatego że kończył się termin przydatności jak był świeży może był lepszy.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Przyszedł czas aby otworzyć drugi słoik z chlebkiem, pieczonym 20.01.'23, czyli po ponad miesiącu. Słoik stał na stole, na tarasie, na czas mrozów przykryty kocem więc nie zamarzał.

Powiem tak;smaczny, trochę suchy ale zjadliwy. Lepszy po ogrzaniu się w temp pokojowej.

Następnym razem upiekę pod przykryciem aby tak mocno nie odparował. Nie mniej jednak warto mieć w zapasie parę słoiczków, szczególnie gdy nie ma miejsca w zamrażarce a sklep daleko. Trochę więcej roboty bo formy/słoiki są nie wielkie ale ekonomicznie bo na jednym prądzie się upieką.

Po wyjęciu że słoika waga chlebka to 130 g

post-87014-0-95611200-1677069092_thumb.jpg

post-87014-0-27697800-1677069114_thumb.jpg

post-87014-0-28033400-1677069156_thumb.jpg

post-87014-0-09579500-1677069189_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.