EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 10 Stycznia 2023 użyłam ... mąki chleb owej t 650 i luksusowej 500 w mniej więcej równych częściach Dziękuję Alinko i pozdrawiam serdecznie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Nooo Alinko, skórka na chlebusiu o raz dziurki ogromnej piękności, a pajda z masełkiem mnnniiaam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Pajda,(jeszcze ciepła)z masełkiem weszła nie jedna ale chyba ze trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Chleb na okrągło?Ależ owszem, czemu nieSwojski chlebuś pyszny jest.Ciepły z masełkiem, zimny z czym kto lubi. U mnie z metką tatarską. Chleb na zaczynie z gruszkąPrzepis pochodzi z mojego ulubionego blogai jest tu https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/09/chleb-na-zaczynie-z-gruszka.html Pomysł na słoik z tego samego miejsca https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2022/05/chleb-w-soiku.htmlprzy czym u mnie to to samo ciasto tylko w innych naczyniach. Moje zmiany...1. Zamiast mąki orkiszowej dałam pszenną chlebową2. Do ciasta właściwego dodałam 6g drożdży ponieważ mój młody zakwas nie mógł sobie jeszcze poradzi Edytowane 20 Stycznia 2023 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Chleb ze słoika, jeszcze czegoś takiego nie widziałem Ale super wyszedł Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Chleb ze słoika, jeszcze czegoś takiego nie widziałem bo to porcja śniadaniowa ale fajny pomysł Edytowane 20 Stycznia 2023 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 20 Stycznia 2023 ????[Dodano: 20 sty 2023 - 22:13]Jakoś dzisiaj mi kiepsko idzie wklejanie zdjęć [Dodano: 20 sty 2023 - 22:15] bo to porcja śniadaniowa w moim przypadku ta porcja poszła na kolację dla męża upiekę w słoikach 545 ml [Dodano: 20 sty 2023 - 22:19]Upiekłam dwa słoiki.Drugi poczeka, może do Zakopanego[Dodano: 20 sty 2023 - 22:21] Ale super wyszedł Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 20 Stycznia 2023 no na noc takie zdjęcia Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 20 Stycznia 2023 (edytowane) no na noc takie zdjęcia Włodziu, ja sobie zazwyczaj na późną kolację zostawiam zapas kalorii Edytowane 20 Stycznia 2023 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 20 Stycznia 2023 ja sobie zazwyczaj na późną kolację zostawiam zapas kalorii a mnie te późne kolacje prowadzą do zguby Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Ja co prawda widzialam juz taki chleb ze sloika ,jedna nigdy nie pieklam ,zamiar byl w czasie etapow prob na chleb pumpernikiel . Alinko ile dawalas ciasta na taki sĺoik,moze bym upiekla dla siebie bo moj Tz jest w fazie bagietkowej ,a ja jem w tej chwili bardzo malo chleba .Mosze przejzec te przepisy co podalas .,bede kombinowac ,gdyz czesto robie takie mini torty kanapkowe i lece po latwiznie kupujac chleb tostowy i rzeczywiscie nie wpadlam na pomysl upiec w takim ksztalcie zreszta nowa forma to i cos nowego co zacheca do dalszych inspiracji. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Drugi poczeka, może do Zakopanego Chleb dojrzewka Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 21 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Alinko ile dawalas ciasta na taki sĺoik, electro, do tych słoików dawałam po 170g ciasta czyli połowę pojemności słoikaDo tych większych trzeba włożyć 270g.Jeśli jesz mało chlebka to taka porcja jak moja,wystarczy Ci na 2 posiłki.Po wyjęciu z piekarnika i kilkuminutowym przestygnięciu,trzeba słoik zakręcić, zamknie się po chwili.Zamknięte,wstawiłam je jeszcze na kilkanaście min do wyłączonego piekarnika,gdy temp w nim spadła do ok 130 stopni. Myśle, że tu każdy przepis się nadanależy tylko dostosować czasy pieczenia[Dodano: 21 sty 2023 - 09:01] Chleb dojrzewka Zżera mnie ciekawość co z tego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Dziekuje, napewno jak tylko zrobie to sie pochwale . Mam tylko te male sloiki , duzych nigdzie nie widzialam . Moze znow zaczne robic pumpernikla . A powiedz czy skorka jest miekka na tych chlebkach ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 21 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Po upieczeniu jest twarda ale cienka,potem wilgotnieje Każdy chleb po wyjęciu z piekarnika smaruję wodą.Nawet kilka razy,dopóki nie ostygnie.[Dodano: 21 sty 2023 - 09:14] duzych nigdzie nie widzialam np te https://browin.pl/sklep/produkt/132545/sloik-prosty-545-ml-fi-82-z-czarna-zakretka-6-szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Dzieki , sloiki wiec beda musialy poczekac jak bede w Pl , na razie proby na malych beda ,chociaz i te z powodu brakow byly wykorzystane na przetwory ,trzeba wyjadc , mam proste ale tylko takie z gumka .Tych co mam to na razie starczy :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 21 Stycznia 2023 a ile drozdzy trzeba by dac?kurcze ale jaja chleb ze sloika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Chleb na okrągło Super W Chłapowie 2022 jedliśmy chleb z puszki, ale nie wiem kto był autorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 21 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Super Dziękuję Chleb w puszce widziałam na znanym portalu aukcyjnym.W Chłapowie niestety nie. Chętnie bym skosztowała. [Dodano: 21 sty 2023 - 14:47] a ile drozdzy trzeba by dac?kurcze ale jaja chleb ze sloika Moim skromnym zdaniemto z każdego przepisu można upiec w słoiku.To mój pierwszy raz,doświadczenia jeszcze nie mam,będę eksperymentować i pisać o tym tutaj. paszeko, przeczytaj to co podlinkowałam w poście 79odnośnie pieczenia w słoiku. Może tam znajdziesz jakieś wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Bardzo ciekawe przepisy są w książce zamieszczonej tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15537-rok-1965-poradnik-piekarza-i-cukiernika/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Lat temu sporo do tylu będąc w wojsku taki chleb dostaliśmy w ramach wymiany magazynów żywności. Bardzo nam smakował. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Bazyl, ja jadla chleb z konserwy w moim zyciu, bardzo smaczny byl. Ale nie wiem do dzis, jak byl robiony. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Bazyl, ja jadla chleb z konserwy w moim zyciu, bardzo smaczny byl Aniu ja taki chleb jadłem w wojsku, tak jak Papcio napisał. Mi nie smakował, może dlatego że kończył się termin przydatności jak był świeży może był lepszy. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 22 Lutego 2023 Przyszedł czas aby otworzyć drugi słoik z chlebkiem, pieczonym 20.01.'23, czyli po ponad miesiącu. Słoik stał na stole, na tarasie, na czas mrozów przykryty kocem więc nie zamarzał.Powiem tak;smaczny, trochę suchy ale zjadliwy. Lepszy po ogrzaniu się w temp pokojowej. Następnym razem upiekę pod przykryciem aby tak mocno nie odparował. Nie mniej jednak warto mieć w zapasie parę słoiczków, szczególnie gdy nie ma miejsca w zamrażarce a sklep daleko. Trochę więcej roboty bo formy/słoiki są nie wielkie ale ekonomicznie bo na jednym prądzie się upieką.Po wyjęciu że słoika waga chlebka to 130 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 22 Lutego 2023 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.