Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ma ktoś pomysł na żołądki z kurczaka - ale nie gulasz czy potrawka.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3333 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 21 sty 2020 - 13:26

Zostałem posiadaczem 5 kilogramów żołądków kurczaczych - i muszę je zagospodarować, ale nie jako potrawka czy gulasz.

Ponoć fachowcy od konserw robią konserwę z nich. Słyszałem też o ich konfitowaniu, 

Ktoś może jest bliżej tematu..?



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28309 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 sty 2020 - 14:06

Mogę zaproponować marynowane żołądki drobiowe:

 

Załączony plik  marynowane zoladki.jpg   91,36 KB   20 Ilość pobrań

 

 

 

lub duszonkę z żołądków.

 

Załączony plik  duszone zolodki.jpg   65,94 KB   16 Ilość pobrań

 



#3 Wieloś

Wieloś

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 647 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 21 sty 2020 - 14:20

Maxell gdzie można znaleźć przepis na te marynowane

#4 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3333 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 21 sty 2020 - 14:30

Bardzo chętnie zapoznam sie z denaturami na owe zapodane przez Ciebie Maxellu - niemniej jednak chciałbym zagospodarować całość, a przy moim obecnie jednoosobowym składzie rodziny preferuje raczej wyroby, że tak powiem, "długowieczne" typu słoik, konserwa....



#5 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1854 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 21 sty 2020 - 14:49

Ja czasami kroję do flaków ,ale taka ilość ... :facepalm:

Można zamrozić....



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28309 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 sty 2020 - 16:10

Opcji z wykorzystaniem żołądków i innych podrobów drobiowych jest cała masa. Ot, choćby salceson z podrobów drobiowych:

 


Załączony plik  saltison-iz-kurinyx-potroshkov_1505816597_2_max.jpg   64,2 KB   17 Ilość pobrań



#7 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3333 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 21 sty 2020 - 16:14

Opcji z wykorzystaniem żołądków i innych podrobów drobiowych jest cała masa. Ot, choćby salceson z podrobów drobiowych:

 


attachicon.gif saltison-iz-kurinyx-potroshkov_1505816597_2_max.jpg

 

Szefie - 5kg i ja sam do tego .... może tak jak wcześniej napisałem,  można by było...?



#8 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 859 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 21 sty 2020 - 16:18

Szefie - 5kg i ja sam do tego .... może tak jak wcześniej napisałem,  można by było...?

Ten salcesonik bardzo dobrze w słoiku się przechowa


Użytkownik Alinka edytował ten post 21 sty 2020 - 16:19


#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5745 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 21 sty 2020 - 17:54

Jumbo moze to ci sie przyda , co prawda z kaczki ale z kurszaka tez mozna 

http://chefdepaprika...izzards-recipe/



#10 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 859 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 21 sty 2020 - 18:20

Jacku, tu masz ten zlotowy przepis na udka z żołądkami o którym pisaliśmy na fb

https://wedlinydomow...apoleonów-2017/


Użytkownik Alinka edytował ten post 21 sty 2020 - 18:20


#11 krzysio59

krzysio59

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz

Napisano 21 sty 2020 - 19:15

Ala flaki. Zamiast tych właściwych dajesz żołądki  reszta bez zmian.



#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5331 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 21 sty 2020 - 19:23

Ala flaki. Zamiast tych właściwych dajesz żołądki  reszta bez zmian.

 

Bardzo smaczniste, mogę potwierdzić, :D :thumbsup: :thumbsup: !!!

 

https://mojedania.pl...i-a-la-flaczki/


Użytkownik sverige2 edytował ten post 21 sty 2020 - 19:28


#13 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 101 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 21 sty 2020 - 19:29

Zrobiłem flaczki drobiowe z żołądków indyczych (2,2 kg) + szyja indycza (0,5 kg) i jedno duże skrzydło indycze (0,7 kg) plus jedna mrożonka z Hortexu ( włoszczyzna paski 0,45 kg). Z przypraw to dałem imbir, gałkę muszkatołową mieloną i paprykę słodką. 

Sugerowałem się przepisem https://www.cincin.c...showtopic=11045  .  Wyszło  5 słoików 540 ml. bo resztę zjedliśmy. To był półprodukt, który po otwarciu słoika Gocha doprawiała pieprzem mielonym, "kucharkiem" (którego nie ciepię) i łyżeczką majeranku. 

Teraz muszę iść oglądać mr. Robot - taki serial, ale to już ostatnie dwa odcinki - taki domowy rytuał...



#14 quadro555

quadro555

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 133 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 21 sty 2020 - 19:59

 

Ala flaki. Zamiast tych właściwych dajesz żołądki  reszta bez zmian.

 

Bardzo smaczniste, mogę potwierdzić, :D :thumbsup: :thumbsup: !!!

 

https://mojedania.pl...i-a-la-flaczki/

 

Osobiści robię zasmażkę z masła, nigdy olej. 



#15 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów

Napisano 21 sty 2020 - 20:10

Załączony plik  P1050419.JPG   80,82 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  P1050421.JPG   79,1 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  P1050422.JPG   76,4 KB   6 Ilość pobrań



#16 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5066 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 21 sty 2020 - 20:46

Anus ,ale co to jest? Jakis przepis moize.

 

 A swoja droga spotkalam sie z p[ierogami z zoladkow.

https://amelia007blo...iowymi-i-kasza/



#17 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów

Napisano 21 sty 2020 - 21:19

Aniu..Już pisze. To jest danie obiadowe. W moim przypadku były to żołądki indycze w warzywach. Następnie połączyłam to z ryżem ugotowanym al'dente. Zapakowane w sloiki i poddane pasteryzacji.
Żołądki gotowalam w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie pokrojone w paski bez części chrzęstnych. Na patelni rozgrzać olej lub masło,podsmażyć szalotkę i warzywa pokrojone w paski lub starte na tarce. Duszenie,aż warzywa i pieczarki będą miękkie. Dodaję poktojone żołądki i ryż. Dolewam tyle wywaru warzywnego aby zakryć całą zawartość patelni. Na końcu dodaje przecier pomidorowy i przyprawy:sól pieprz czarny,czubryce czerwona i drobno posiekany koperek,o tej porze roku moze być mrożony. Wkładamy do słoików przestudzone danie i pasteryzujemy. Zapewniam że potrawa często przebywa po za lodówką 2-3 dni i dobrze się przechowuje. Danie stworzone dla kierowcy który cały tydzień jest po za domem.
Jednak latem proponuje zrobić tyndalizacje.

Użytkownik Anuś edytował ten post 21 sty 2020 - 21:29


#18 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9822 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 sty 2020 - 22:48

Szefie - 5kg i ja sam do tego .... może tak jak wcześniej napisałem,  można by było...?

Ponieważ jesteś "sam do tego" proponuję wykonanie półproduktu a w zasadzie 3/4 produktu.

Zasolone i dobrze przyprawione żołądki udusić w dużej ilości masła klarowanego z dodatkiem przypraw uniwersalnych, ale na ostro.

To zapakować w słoiki.

Z każdego słoika będziesz mógł już bardzo szybko przygotować inną potrawę.

Dodatek cebuli w proporcji 50/50 + czosnek da Ci coś a'la pipki gęsie.

Leczo z paskami żołądków będzie dobrą jednogarnkówką.

Dodatek duszonych grzybów lub suszonych to następne propozycje do licznych, podanych powyżej przez forowiczów.

1kg możesz zamrozić w małych porcjach jako dodatek do rosołów.



#19 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3333 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 22 sty 2020 - 08:19

Prześliczne podziękowania dla Was Alino, Elektro, Anuś Aniu, Mirku, Krzysiu, Jarku, Markisie za inspirację.

Teraz kombinuję tak jak ten trzeci tramwaj  - pierwszy pojechał w prawo, drugi w lewo, a trzeci (czyli ja) chcę jechać za obydwoma.

 

Zaczynam działać

DZIĘKI



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5745 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 sty 2020 - 12:03

Ja osobiscie dosc czesto kupuje zoladki z kurczaka , czasami gotuje na nich zupe ogorkowa , albo robie gulasz , 

Zoladka spora traca podczas duszenia wiec tak wiele ich nie zostaje .U nas takie w warzywach zupelnie nam nie podchodza , 

robie na bardzo ostro dodajac paste zielona curry , ktora podsmazam na klarowanym masle z czosnkiem , pozniej dokladam zoladki i podsmazam dalej dodaje szalotke po podsmazeniu dolewam wode badz rosow tak ze tylko zakrylo mieso , dusze do miekkosci

na koniec dosypuje swiezy koperek i robie zasmazke zeby sos byl gesciejszy , podaje z ziemniami purée .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych