Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia z suszarnią.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 veliside88

veliside88

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćZamość

Napisano 22 sty 2020 - 10:21

Witam, chciałbym zbudować sobie wędzarnię połączoną z suszarnią do grzybów/owoców i grillem. Miałby to być obiekt murowany z klinkieru. W przyszłości drewniana altana miała by zostać powiększona i posadowiona na klinkierowych słupach. Pozatym chciałbym aby urządzenie spełniało swoje założenie a nie tylko stanowiło kosztowną ozdobę. 

Moje założenie: Jedna komora do wędzenia i suszenia, dwie komory paleniska, jedno do suszenia drugie do wędzenia. 

Załączony plik  Wędzarnia.png   182,13 KB   13 Ilość pobrań

Poniżej przedstawiam maksymalne wymiary płyty fundamentowej

Załączony plik  płyta fundamentowa.png   93,67 KB   12 Ilość pobrań

Oraz zdjęcie wędzarni na której chciałbym się wzorować.

Załączony plik  dsc_0005.jpg   93,67 KB   12 Ilość pobrań

 

Podstawowe pytanie brzmi czy suszenie w komorze wędzarniczej jest dobrym pomysłem, np. po kilku wędzeniach owoce włożone do suszenia mogą mieć zapach wędzonych. a przecież dużą zaletą suszenia owoców jest zachowanie ich aromatu. Drugie pytanie czy w takiej wędzarni da się dobrze wędzić. Do tej pory wędziłem mniejsze wsady w wędzarni z beczki a większe przed komunią, weselem w wędzarni w skrzyniowej drewnianej. Utrudnieniem ich jest ciągłe rozkładanie i składanie co zniechęca mnie do częstszych mniejszych wędzeń. Dodatkowo suszenie bądź dosuszanie grzybów po jesiennych zbiorach w piekarniku jest kłopotliwe. 

Jeśli ktoś spotkał się z podobną konstrukcją lub budował podobną proszę o podpowiedzi - informacje, zdjęcia.


Użytkownik veliside88 edytował ten post 22 sty 2020 - 10:29


#2 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 69 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 22 sty 2020 - 22:10

Ja bym nie ryzykował przemiennego wędzenia z suszeniem w tej samej komorze  :hmm:

Aby tego uniknąć zbudowałem sobie taki oto "kombajn":

https://www.youtube....EiEdzU-pI&t=14s

Choć nie wszystkim tu na Forum się spodobał, to mam jednak satysfakcję, że już wielokrotnie sprawdził się w praktyce.

Pozdrawiam



#3 veliside88

veliside88

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćZamość

Napisano 23 sty 2020 - 11:22

Też boję się wędzenia z suszeniem w jednej komorze. 

Twoja konstrukcja jest ciekawa i najważniejsze że Tobie się podoba, masz satysfakcję z wykonania jej i użytkowania. Ja jednak wolałbym coś prostszego, oddzielne paleniska dla wędzarni, suszarni i grilla. Każdy ma swoje wymagania. Mógłbym zrobić 3 mniejsze komory oddzielnie dla wędzarni suszarni i grilla ale wtedy wyjdzie mi taka ściana której jednak chciałbym uniknąć. Proszę o zdjęcia lub podpowiedzi. Chciałbym niedługo ruszyć z przygotowaniami. do budowy. 



#4 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 69 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 23 sty 2020 - 11:42

Twoja konstrukcja jest ciekawa i najważniejsze że Tobie się podoba,... 

Nie tyle mi się podoba, bo mogła by być ładniejsza  ;) Istotne dla mnie, że jest funkcjonalna, oszczędna i już  sprawdzona w praktyce, a to jest dla mnie najważniejsze  :)


Użytkownik siwydymek edytował ten post 23 sty 2020 - 11:44


#5 veliside88

veliside88

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćZamość

Napisano 23 sty 2020 - 13:39

Ja dzisiaj od rana zastanawiam się nad wędzarnią z paleniskiem bezpośrednim pod komorą wędzarniczą oddzielone stropem betonowym, jest w miarę prosta do wykonania przy zachowaniu podstawowych zasad. Jednak zastanawia mnie mocno łatwość kontroli temperatury w tej wędzarni, bo wydaje mi się że możliwość wędzenia zimnym dymem w tej wędzarni to odpada. 

Wtedy może uda się na dostępnej przestrzeni wcisnąć 3 komory po około 50 cm szerokości. 



#6 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 291 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 23 sty 2020 - 14:01

? A po co Ci 3 komory?

W żadnej wędzarni opalanej drewnem, z paleniskiem czy pośrednim, czy z odprowadzeniem dymu  "przez rurę" nie będziesz w stanie wędzić zimnym dymem.

Zawsze podniesiesz temperaturę. Nawet dymogenerator spowoduje podniesienie temperatury w komorze o 2-3 stopnie.

--

Romii



#7 veliside88

veliside88

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćZamość

Napisano 27 sty 2020 - 08:24

? A po co Ci 3 komory?

 

Komora Nr 1  Grill

Komora Nr 2 Suszarnia grzybów i owoców

Komora Nr 3 Wędzarnia 

 

Dostępna szerokość to 210 cm głębokość 120 cm.



#8 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2908 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 27 sty 2020 - 08:37

Jak dla mnie jezeli suszarnia do grzybów i owoców to tylko elektryczna, automatyczna . Kupisz w sieci. Bardzo mało kiedy potrzebujemy wedzi e suszone owoce np sliwki do bigos. To sobie je zrobisz w wedzarni.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 291 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 27 sty 2020 - 08:52

Jak Maciek powyżej napisał - suszarnia tylko elektryczna - też mam taka - 5 sit, regulowana temperatura do 70 stopni max, timer.

Dała radę z ubiegłorocznym wysypem grzybów - większej nie potrzebuję :), suszę jeszcze pomidory, jabłka, śliwki, wołowinę :-).

Grill-a tez kupiłem 3 lata temu elektrycznego - rzadko go używam na działce, nie mam okopconych/odymionych potraw z grilla, nie trzeba go rozpalać/nagrzewać.

Duży grill 'węglowy' z nierdzewki leży spakowany w piwnicy - nie miałem ochoty nawet go wypróbować - kupiony 2 lata temu w czasie wichur jak prądu nie było 4 dni.

Mając wybór postawiłbym 'kibelek' do wędzenia, nic więcej. Znajomy wybudował sobie grill-a w ogrodzie, używał go ze 3x, teraz wyciąga stalowy z garażu, a tamten pomniczek stoi

nie bardzo wiadomo po co :).

--

Romii 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych