Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Żywiecka wyszła szara


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 mikas86

mikas86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 25 sty 2020 - 19:44

Witam. Wedzilem dziś żywiecka kiełbasę i rozkroilem przed chwilą jedną.... Szok kiełbasa jest szara. Peklowalem 48h w lodówce, soliłem 20g/kg peklosolą. Czy macie może pojęcie dlaczego tak wyszło? Dla porównania też dziś wędzona polędwica peklowana według tabeli9457efbb691e5cac6dab88ae59161fb5.jpg

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#2 Mariusz7

Mariusz7

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 260 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 25 sty 2020 - 19:58

Używałeś tej samej peklosoli,czy była świeża?

#3 mikas86

mikas86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 25 sty 2020 - 20:03

Użyłem nowej paczki. Kupiłem jakieś pół roku temu kilka paczek po 0,5kg i na żywiecka otworzyłem nowa paczkę. Ta na polędwicę i na żywiecka była kupiona tego samego dnia tylko paczka inna

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#4 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 921 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 25 sty 2020 - 20:16

Czytałam gdzieś kiedyś,

że nitryt ma tendencję do opadania na dno.

Jeśli Twoja peklosól stała od pół roku nie ruszana,

to mogło tak właśnie się zdarzyć.

Zawsze przed peklowaniem mieszam peklosój, potrząsając słojem.



#5 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2262 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 25 sty 2020 - 20:30

Mięso było tzw. zaparzone ,peklosól niczego tu winna,dobrze że to kiełbasa, bo szynka konserwowa z takiego mięsa to straszydło na stole by byłoi  ;)



#6 mikas86

mikas86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 25 sty 2020 - 20:43

W jakim sensie "zaparzone"? Trzy tygodnie temu robiłem ją dokładnie tak samo i była różowiutka

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#7 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2262 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 25 sty 2020 - 20:59

Trzy tygodnie robiłeś z innego mięsa kolego,a teraz zakupione miałeś tzw.mięso z wadą wodniste,mięśnie takie nawet po 2 dniach peklowania nie zmienią koloru,słoność będzie ok,lecz kolor siwy.Zmiany mające wpływ na jakość mięsa zachodzą  już w trakcie uboju-proces parzenia tuszy-za długo leżała w wodzie,lub ciepłe nie wystudzone dokładnie kawałki mięsa pakowane były w pojemniki.Dość często spotykałem się na halach targowych z tą jakością mięsa,ale obecnie mięso trafia się z importu różnej jakości.



#8 mikas86

mikas86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 58 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 25 sty 2020 - 21:01

Ok rozumiem. Chociaż pierwszy raz mam taki efekt że mięso nie jest różowe po obróbce. Czy w takim razie wędlina jest bezpieczna do spożycia?

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

#9 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2262 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 25 sty 2020 - 21:10

Wędlina jest bezpieczna w spożyciu,tylko na talerzu kolorek będzie miała swój.Grupa mięśni która najbardziej dotknięta jest wadą to:

mięsień grzbietowy potocznie schab,mięśnie szynki:dwugłowy,półścięgnisty,biodrowy,czasem charakteryzują się strukturą suchości,po przekrojeniu czasem występuje mieniąca się tęcza kolorów za sprawą bakteri nie pamiętam teraz nazwy  ;)



#10 T800

T800

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 119 postów
  • MiejscowośćRybnik - Piaski

Napisano 28 sty 2020 - 02:59

Tez tak kiedys mialem



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 30 sty 2020 - 12:05

Robiłeś tą żywiecką tylko z jednego gatunku mięsa ? przecież tak się nie robi a wtedy jest mało prawdopodobne że wszystkie użyte gatunki były z wadą co sugieruje Marek .Używając różnych gatunków jest mało prawdopodobne kupując w sklepie że mieso pochodzi od jednej sztuki a jeżeli od różnych to kiełbasa  by była dwu kolorowa .Moim zdaniem w tej użytej przez ciebie ,,peklosoli,, nie było przez omyłke pakującego nitrytu o ile masz jeszcze to opakowanie to zrób próbe na małym kawałku miesa ,zapekluj i sparz ,sprawa się wyjasni.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych