Skocz do zawartości

Żywiecka wyszła szara


mikas86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wedzilem dziś żywiecka kiełbasę i rozkroilem przed chwilą jedną.... Szok kiełbasa jest szara. Peklowalem 48h w lodówce, soliłem 20g/kg peklosolą. Czy macie może pojęcie dlaczego tak wyszło? Dla porównania też dziś wędzona polędwica peklowana według tabeli9457efbb691e5cac6dab88ae59161fb5.jpg

 

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzy tygodnie robiłeś z innego mięsa kolego,a teraz zakupione miałeś tzw.mięso z wadą wodniste,mięśnie takie nawet po 2 dniach peklowania nie zmienią koloru,słoność będzie ok,lecz kolor siwy.Zmiany mające wpływ na jakość mięsa zachodzą  już w trakcie uboju-proces parzenia tuszy-za długo leżała w wodzie,lub ciepłe nie wystudzone dokładnie kawałki mięsa pakowane były w pojemniki.Dość często spotykałem się na halach targowych z tą jakością mięsa,ale obecnie mięso trafia się z importu różnej jakości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędlina jest bezpieczna w spożyciu,tylko na talerzu kolorek będzie miała swój.Grupa mięśni która najbardziej dotknięta jest wadą to:

mięsień grzbietowy potocznie schab,mięśnie szynki:dwugłowy,półścięgnisty,biodrowy,czasem charakteryzują się strukturą suchości,po przekrojeniu czasem występuje mieniąca się tęcza kolorów za sprawą bakteri nie pamiętam teraz nazwy  ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłeś tą żywiecką tylko z jednego gatunku mięsa ? przecież tak się nie robi a wtedy jest mało prawdopodobne że wszystkie użyte gatunki były z wadą co sugieruje Marek .Używając różnych gatunków jest mało prawdopodobne kupując w sklepie że mieso pochodzi od jednej sztuki a jeżeli od różnych to kiełbasa  by była dwu kolorowa .Moim zdaniem w tej użytej przez ciebie ,,peklosoli,, nie było przez omyłke pakującego nitrytu o ile masz jeszcze to opakowanie to zrób próbe na małym kawałku miesa ,zapekluj i sparz ,sprawa się wyjasni.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.