sobol Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Wczoraj, 25 stycznia w Szkocji obchodzony był Burns Night.Celebrowane są wtedy urodziny Roberta Burnsa, szkockiego poety i barda.Najbardziej znany utwór Burnsa to "Auld Lang Syne"https://www.youtube.com/watch?v=acxnmaVTlZA Podczas Burns Night Szkoci czytają poezje Burnsa popijając whisky i jedząc Haggis, neeps and tatties. Haggis jest szkockim wyrobem podrobowym, a Robert Burns w wierszu "Address to a Haggis" nazywa go "Wielkim wodzem kiełbas" Fair fa' your honest, sonsie face,Great chieftain o the puddin'-race!Aboon them a' ye tak your place,Painch, tripe, or thairm:Weel are ye worthy o' a graceAs lang's my arm. Korzystając z możliwości nabycia składników postanowiłem zrobić haggisa i w towarzystwie znajomych i butelki whisky celebrować Noc Burnsa. Przepis na Haggis Mięso baranie - 1kg (u mnie była to łopatka)Serca baranie - 0,75kgPłuca baranie - 0,8kgWątroba barania - 0,2kgŁój wołowy - 0,4kg (ja użyłem suszony)Płatki lub otręby owsiane - 0,5kgRosół z gotowania mięsa - 1-1,5l2 cebule Kątnica wołowa 1 szt ok 80cm Przyprawy:sól - 18-22g na kg gotowej masyPieprz czarny - 4g/kgGałka muszkatułowa - 2g/kgNasiona kolendry mielone - 2g/kgPodane ilości przypraw są orientacyjne i wskazane jest "dosmaczenie" do własnych upodobań Mięso i podroby gotować ok 2h w osobnych garnkach. Wątrobę dorzucić do podrobów 30 minut przed końcem gotowania.Rosół z gotowania mięsa zachować na później.Podroby po ugotowaniu opłukać pod zimną wodą żeby zmyć szumowiny. Ugotowane mięsa, cebulę i łój zmielić na sitku 6mm.Dodać otręby, sól, przyprawy i rosół i wszystko wymieszać. Konsystencja powinna być podobna do pasztetu. Nadziać kątnicę bardzo luźno. Zalecane jest nadziewać tak na 50-60%, jako że haggis spęcznieje bardzo mocno.Można zostawić w jednym kawałku "długi jak ręka", jak pisał poeta, lub poprzewiązywać w krótsze odcinki. Nawet uformować kule.Po nadzianiu ponakłuwać gęsto igłą. Można zostawić na 24h w lodówce do "osadzenia". Można też od razu go gotować lub piec. Haggis zalewamy wodą tak żeby był zakryty, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy 2-2,5h. Temperatura w środku powinna dojść do 74°C.Jeżeli Haggis będzie pieczony, to pieczemy 2-2,5h w 180°C.U mnie był proces mieszany, jako że nadziałem kątnice zbyt ciasno i haggis eksplodował w garnku. Po odcedzeniu i dosoleniu farszu, wylądował w piekarniku. Haggis podajemy z "neeps and tatties" czyli puree ziemniaczane i puree z brukwi lub rzepy. U mnie była i brukiew i rzepa. Warzywa tłuczemy z masłem.Oczywiście podajemy ze szkocką whisky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Hm. Zjadłoby się. Szczególnie tą szkocką. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.