jacekw21 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Kiełbasa kanapkowa w/g JackaW Przepis:SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Maszynka nr.8-szynka 1 klasa 5 kg /krojona w kostkę 1-2 cm następnie rozbite kawałki tłuczkiem do schabowych-karkówka 2 kg/ 13 mm-boczek 2 kg/ 13 mm-mięso z golonki 1 kg 2,5 mm dwa razy PRZYPRAWY-peklo sól 19 g/kg-pieprz czarny grubo mielony 2 g /kg-czosnek świeży dobrej jakości 1-1,5 g/kg-kolendra mielona 0,5 g/kg-ziele angielskie mielone 0,5 g/kg-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg-cukier 1 g/kg-woda 10%-osłonki białkowe fi 65-80-sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę szynkę 1-2 cm następnie traktujemy kawałki tłuczkiem. Boczek, karkówkę i golonkę tniemy w 3 cm. Mięso rozkładamy w osobnych pojemnikach zgodnie z grubością rozdrabniania następnie peklujemy zgodnie z gramaturą. Odstawiamy do lodówki w temp. 4-6 st. na 2-3 dni. Po upływie tego czasu rozdrabniamy mięso. Do wody wyciskamy czosnek i mieszamy. Następnie do rozdrobnionej golonki dodajemy tyle wody aby podczas mieszania powstała nam masa klejąca, mięso ma się bardzo dobrze kleić. Resztę wody dodajemy do szynki, karkówki i boczku dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie wyrabiamy, dodajemy klej z golonki i ponownie dokładnie mieszamy. Napełniamy osłonki ściśle i odwieszamy do osadzenia. OSADZANIE 2 godz. w pokojowej temp. lub 12 godzin w warunkach chłodniczych OSUSZANIE W WĘDZARNI Przy dużym ruchu powietrza bez dymu temp. 40-45 .Osuszamy do momentu aż batony kiełbasy będą suche i ciepłe . WĘDZENIE 3,5-4 godz. w temp.50-60 PARZENIE Woda 75 stopni do uzyskania w środku 68-70 stopni. Ps. Dla eksperymentu ta samą masę mięsną zapakowałem w jelito wieprzowe fi 32-34 i zamiast parzenia podpiekłem kiełbaskę w piekarniku do 68 st. w środku. Edytowane 29 Stycznia 2020 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Ta sztanglówka fajna jak żywiecka...otwieraj firme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Ta sztanglówka fajna jak żywiecka Ale nie ma kminku Żywiecka, moja ulubiona kanapkowa kiełbasa z czasów ogólniaka Kupowałam w przydrożnym kiosku bułę z dwoma plasterkami żywieckiej. A co, było mnie stać - za stypendium kanapkowa w/g JackaW Bardzo ładna ta kiełbasa - sztanglówka Siateczka na osłonce dodaje urody i klimatów Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Ta sztanglówka fajna jak żywiecka. Dzięki faktycznie dopiero teraz po twoich słowach zwróciłem uwagę że wygląd to jak żywiecka. [Dodano: 30 sty 2020 - 07:52] Bardzo ładna ta kiełbasa - sztanglówka Siateczka na osłonce dodaje urody i klimatów Dziękuje bardzo za miłe słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Kiełbasa kanapkowa w/g JackaW Co tu dużo pisać... :clap: . Super !!! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Lubimy taka kanapkowke ! , cienkie kielbasy sa u nas mniej popularne ..Twoj przepis juz zanotowany , teraz tylko czekac jak temp otoczenia bedzie oscylowac w granicach 20 st C Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Co tu dużo pisać... . Super !!! Dziękuje [Dodano: 30 sty 2020 - 14:15] Lubimy taka kanapkowke ! , cienkie kielbasy sa u nas mniej popularne Ja osobiście wolę te cienkie bo można zajrzeć do lodówki kawałek ułamać bułka w drugą dłoń i człowiek zadowolony te grube już inaczej się jada jak sama nazwa mówi trzeba kanapę robić . Ale czasem i takie trzeba zrobić synek lubi więc mam komu robić. A odnośnie kiełbasy szału nie ma ot zwykła kiełbasa kanapkowa dobra i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Wygląda smacznie Jacku, a gdzie kupujesz tą osłonkę "plaster miodu"? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Stycznia 2020 gdzie kupujesz tą osłonkę "plaster miodu"? Jakieś 1,5 roku temu dostałem od znajomego 1m on chyba zamawiał na jakiejś niemieckiej stronie wychodziła cholernie drogo .Ale wiem że u Marcina na swojskim wyrobie jest coś podobnego [Dodano: 30 sty 2020 - 18:06] "plaster miodu"? Na pewno to nie taka jak moja ale coś podobnego https://swojskiwyrob.pl/oslonki-do-wedzenia-i-parzenia/1415-oslonka-kolagenowa-80-z-siatka-plaster-miodu-1-metr.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Piękna kiełbasa Jacek! Przepis skopiowany i zrobię w krótkiej przyszłości. Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Na pewno to nie taka jak moja ale coś podobnego https://swojskiwyrob...odu-1-metr.htmlDziękuję Już się wyleczyłem. Jak by co to mam zwykłe osłonki białkowe w cenie 2zł/mb, idealne do kanapkowej Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) @jacekw21, hehe ja tez taka " z reki lubie " ale juz bez chlebka ..pamietam za dawnych czasow podwawelska , a na kanapki to maz do pracy robi kanapki i latwiej kroic Ten plaster miodu ( oslonka ) to widzialam w takiej robione salami Edytowane 30 Stycznia 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Kiełbaska super,a tak na marginesie to tą błyskawice na deseczce sam paliłeś prądem czy kupiłeś gotowca?[Dodano: 30 sty 2020 - 20:48] gdzie kupujesz tą osłonkę "plaster miodu"? Jakieś 1,5 roku temu dostałem od znajomego 1m on chyba zamawiał na jakiejś niemieckiej stronie wychodziła cholernie drogo .Ale wiem że u Marcina na swojskim wyrobie jest coś podobnego [Dodano: 30 sty 2020 - 18:06]"plaster miodu"? Na pewno to nie taka jak moja ale coś podobnego https://swojskiwyrob.pl/oslonki-do-wedzenia-i-parzenia/1415-oslonka-kolagenowa-80-z-siatka-plaster-miodu-1-metr.htmlhttps://youtu.be/yJ9WgsOYsQAhttps://www.fleischbranche.de/pl/zulieferer/wurstdaerme-verpackungen/kunstdaerme?pid=503&sid=709:huckfeldt-thorlichen-gmbh-co-kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lutego 2020 Piękna kiełbasa Jacek! Dziękuję bardzo starałem się trochę pracochłonna ta kiełbaska robiąc w ten sposób jak ja 5 kg małych kosteczek trzeba było obstukać Ale warto jak ktoś próbuje finalny wyrób i mówi, że smaczna to gęba sama się śmieje i jest chęć do następnych wyrobów. [Dodano: 01 lut 2020 - 09:19] to widzialam w takiej robione salami Dokładnie w identycznych osłonkach jest robiona salami nawet jadłem jakieś 2 miesiące temu tyle że mniejszy kaliber [Dodano: 01 lut 2020 - 09:24] Kiełbaska super,a tak na marginesie to tą błyskawice na deseczce sam paliłeś prądem czy kupiłeś gotowca? Dziękuje za opinie .A deseczki mam dostałem od znajomego z fb troszkę razem współpracujemy ja go reklamuje na grupach fb i swoim blogu on w zamian on podarował mi 3 deski od małej po wielką i sponsoruje konkursy jak organizuje na moich grupach . Prześlę Ci na priv. jego profil z fb. bo nie wiem czy mogę tu wstawić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lutego 2020 Dokładnie w identycznych osłonkach jest robiona salami nawet jadłem jakieś 2 miesiące temu tyle że mniejszy kaliber Ja pamietam jeszcze jak pracowalam w cateringu to uzywalismy takiej kalibru nie pamietam bo bylo to ze 20 lat temu conajmniej . Ja szukam teraz oslonek umai dry w jakiejs rozsadnej cenie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2020 jakiejs rozsadnej cenie. Oj raczej nasi sąsiedzi nie będą mieli rozsądnych cen dla nas Kurcze nie chce kłamać ale wydaje mi się że znajomy co mi ją dawał mówił że za metr takiego kalibru to ponad 20 zł czy to możliwe.Nie wiem czy dobrze pamiętam a może mi kłamał . A faktycznych cen jakoś nie mogę znaleźć. Fakt wyrób ładnie się w nich prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) Ps. Dla eksperymenty jak pisałem, farsz tej kiełbasy zapakowałem w jelito naturalne 32-34 kiełbaska również wyszła fajna. Dodatkowo małe pętko powiesiłem w przewiewnym miejscu na kilka dni do podsuszenia, no i wyszła całkiem inna kiełbasa, w smaku bardziej intensywna czego można było spodziewać. Dla miłośników kiełbasek podsuszanych polecam bardzo nie zawiedziecie się smakiem . Edytowane 5 Lutego 2020 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Lutego 2020 Te oslonki umai dry sa u nas do kupienia tylko bardzo mi sie ich cena nie podoba , a szczegolnie do eksperymentowania Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Lutego 2020 tylko bardzo mi sie ich cena nie podoba To samo mi znajomy powiedział jak i dawał metr ale było to dawno nie pamiętam ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Jacekw21,kielbase zrobilem juz drugi raz w/g Twojego przepisu tylko tym razem nie parzylem tylko podpieklem,rodzinka stwierdzila ze ta pozycja wchodzi na stale do naszych wyrobow.Dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piker Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Witam braci zadymiacze a w szczególności Jacka w szukałem wielu przypisu kanapkowych ale teraz do grzebałem się do twojego na pewno wypróbuję Myślę że się uda bo po przeczytaniu postów Mam nadzieję że tak jak coś to na pewno odpisze Pozdrawiam wszystkich braci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.