Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa kanapkowa w/g JackaW


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 29 sty 2020 - 21:18

Kiełbasa kanapkowa w/g JackaW

Załączony plik  1.JPG   72,04 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00010.JPG   63,63 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00015.JPG   67,03 KB   16 Ilość pobrań

 

Przepis:

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

Maszynka nr.8
-szynka 1 klasa 5 kg /krojona w kostkę 1-2 cm następnie rozbite kawałki tłuczkiem do schabowych
-karkówka 2 kg/ 13 mm
-boczek 2 kg/ 13 mm
-mięso z golonki 1 kg 2,5 mm dwa razy
 
PRZYPRAWY
-peklo sól 19 g/kg
-pieprz czarny grubo mielony 2 g /kg
-czosnek świeży dobrej jakości 1-1,5 g/kg
-kolendra mielona 0,5 g/kg
-ziele angielskie mielone 0,5 g/kg
-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg
-cukier 1 g/kg
-woda 10%
-osłonki białkowe fi 65-80
-sznurek wędzarniczy
 
WYKONANIE 
Kupione mięso tniemy w kostkę szynkę 1-2 cm następnie traktujemy kawałki tłuczkiem. Boczek, karkówkę i golonkę tniemy w 3 cm. Mięso rozkładamy w osobnych pojemnikach zgodnie z grubością rozdrabniania następnie peklujemy zgodnie z gramaturą. Odstawiamy do lodówki w temp. 4-6 st. na 2-3 dni. Po upływie tego czasu rozdrabniamy mięso. Do wody wyciskamy czosnek i mieszamy. Następnie do rozdrobnionej golonki dodajemy tyle wody aby podczas mieszania powstała nam masa klejąca, mięso ma się bardzo dobrze kleić. Resztę wody dodajemy do szynki, karkówki i boczku dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie wyrabiamy, dodajemy klej z golonki i ponownie dokładnie mieszamy. Napełniamy osłonki ściśle i odwieszamy do osadzenia. 
 
OSADZANIE 
2 godz. w pokojowej temp. lub 12 godzin w warunkach chłodniczych
 
OSUSZANIE W WĘDZARNI 
Przy dużym ruchu powietrza bez dymu temp. 40-45 .Osuszamy do momentu aż batony kiełbasy będą suche i ciepłe .
 
WĘDZENIE 
3,5-4 godz. w temp.50-60
 
PARZENIE 
Woda 75 stopni do uzyskania w środku 68-70 stopni.
 
Ps. Dla eksperymentu ta samą masę mięsną zapakowałem w jelito wieprzowe fi 32-34 i zamiast parzenia podpiekłem kiełbaskę w piekarniku do 68 st. w środku. 

Użytkownik jacekw21 edytował ten post 29 sty 2020 - 21:26


#2 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2262 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 29 sty 2020 - 23:13

Ta sztanglówka fajna jak żywiecka...otwieraj firme  :clap:  ;)



#3 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 sty 2020 - 00:13

Ta sztanglówka fajna jak żywiecka

Ale nie ma kminku  :facepalm: 

Żywiecka, moja ulubiona kanapkowa kiełbasa z czasów ogólniaka  :D 

Kupowałam w przydrożnym kiosku bułę z dwoma plasterkami żywieckiej. A co, było mnie stać - za stypendium  :frantics:

kanapkowa w/g JackaW

Bardzo ładna ta kiełbasa - sztanglówka  :thumbsup:  :clap: 

Siateczka na osłonce dodaje urody i klimatów  :clap:  



#4 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 30 sty 2020 - 07:52

Ta sztanglówka fajna jak żywiecka.

Dzięki faktycznie dopiero teraz po twoich słowach zwróciłem uwagę że wygląd to jak żywiecka.  :thumbsup:


[Dodano: 30 sty 2020 - 07:52]

Bardzo ładna ta kiełbasa - sztanglówka      Siateczka na osłonce dodaje urody i klimatów    

Dziękuje bardzo za miłe słowo  :thumbsup:  



#5 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2624 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 30 sty 2020 - 09:45

Kiełbasa kanapkowa w/g JackaW

Co tu dużo pisać... :clap: :clap: :clap:. Super !!!



#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5878 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 sty 2020 - 10:54

Lubimy taka kanapkowke ! :thumbsup: , cienkie kielbasy sa  u nas mniej popularne ..Twoj przepis juz zanotowany , teraz tylko czekac jak temp otoczenia bedzie oscylowac w granicach 20 st C



#7 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 30 sty 2020 - 14:15

Co tu dużo pisać... . Super !!!

Dziękuje :thumbsup:  


[Dodano: 30 sty 2020 - 14:15]

Lubimy taka kanapkowke !  , cienkie kielbasy sa  u nas mniej popularne

Ja osobiście wolę te cienkie bo można zajrzeć do lodówki kawałek ułamać bułka w drugą dłoń i człowiek zadowolony te grube już inaczej się jada jak sama nazwa mówi trzeba kanapę robić :) . Ale czasem i takie trzeba zrobić synek lubi więc mam komu robić. A odnośnie kiełbasy szału nie ma ot zwykła kiełbasa kanapkowa dobra i tyle  ;)  



#8 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 30 sty 2020 - 14:41

Wygląda smacznie :thumbsup:

Jacku, a gdzie kupujesz tą osłonkę "plaster miodu"?



#9 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 30 sty 2020 - 18:06

gdzie kupujesz tą osłonkę "plaster miodu"?

Jakieś 1,5 roku temu dostałem od znajomego 1m on chyba zamawiał na jakiejś niemieckiej stronie wychodziła cholernie drogo .Ale wiem że u Marcina na swojskim wyrobie jest coś podobnego  


[Dodano: 30 sty 2020 - 18:06]

"plaster miodu"?
 

Na pewno to nie taka jak moja ale coś podobnego https://swojskiwyrob...odu-1-metr.html



#10 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1120 postów

Napisano 30 sty 2020 - 18:20

Piękna kiełbasa Jacek!  Przepis skopiowany i zrobię w krótkiej przyszłości. 

Dziękuje.



#11 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 30 sty 2020 - 19:55

Na pewno to nie taka jak moja ale coś podobnego https://swojskiwyrob...odu-1-metr.html

Dziękuję :)

Już się wyleczyłem. Jak by co to mam zwykłe osłonki białkowe w cenie 2zł/mb, idealne do kanapkowej :D



#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5878 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 sty 2020 - 20:22

@jacekw21, hehe ja tez taka " z reki lubie " ale juz bez chlebka ..pamietam za dawnych czasow podwawelska , a na kanapki to maz do pracy robi kanapki i latwiej kroic :)

Ten plaster miodu ( oslonka ) to widzialam w takiej robione salami


Użytkownik electra edytował ten post 30 sty 2020 - 20:27


#13 bilu72

bilu72

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 835 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 30 sty 2020 - 20:48

Kiełbaska super,a tak na marginesie to tą błyskawice na deseczce sam paliłeś prądem czy kupiłeś gotowca?
[Dodano: 30 sty 2020 - 20:48]

gdzie kupujesz tą osłonkę "plaster miodu"?

Jakieś 1,5 roku temu dostałem od znajomego 1m on chyba zamawiał na jakiejś niemieckiej stronie wychodziła cholernie drogo .Ale wiem że u Marcina na swojskim wyrobie jest coś podobnego  
[Dodano: 30 sty 2020 - 18:06]

"plaster miodu"?

 
Na pewno to nie taka jak moja ale coś podobnego https://swojskiwyrob...odu-1-metr.html

https://www.fleischb...chen-gmbh-co-kg

#14 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 01 lut 2020 - 09:24

Piękna kiełbasa Jacek! 

Dziękuję bardzo starałem się trochę pracochłonna ta kiełbaska robiąc w ten sposób jak ja 5 kg małych kosteczek trzeba było obstukać  ;) Ale warto jak ktoś próbuje finalny wyrób i mówi, że smaczna to gęba sama się śmieje i jest chęć do następnych wyrobów. :thumbsup:


[Dodano: 01 lut 2020 - 09:19]

to widzialam w takiej robione salami

Dokładnie w identycznych osłonkach jest robiona salami nawet jadłem jakieś 2 miesiące temu tyle że mniejszy kaliber 


[Dodano: 01 lut 2020 - 09:24]

Kiełbaska super,a tak na marginesie to tą błyskawice na deseczce sam paliłeś prądem czy kupiłeś gotowca?

Dziękuje za opinie .A deseczki mam dostałem od znajomego z fb troszkę razem współpracujemy  ja go reklamuje na grupach fb i swoim blogu on w zamian on podarował mi 3 deski od małej po wielką i sponsoruje konkursy jak organizuje na moich grupach . Prześlę Ci na priv. jego profil z fb. bo nie wiem czy mogę tu wstawić .



#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5878 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 lut 2020 - 11:58

Dokładnie w identycznych osłonkach jest robiona salami nawet jadłem jakieś 2 miesiące temu tyle że mniejszy kaliber 
Ja pamietam jeszcze jak pracowalam w cateringu to uzywalismy takiej kalibru nie pamietam bo bylo to ze 20 lat temu conajmniej . Ja szukam teraz oslonek umai dry w jakiejs rozsadnej cenie. 

#16 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 01 lut 2020 - 13:06

jakiejs rozsadnej cenie. 
 

Oj raczej nasi sąsiedzi nie będą mieli rozsądnych cen dla nas  ;) Kurcze nie chce kłamać ale wydaje mi się że znajomy co mi ją dawał mówił że za metr takiego kalibru to ponad 20 zł czy to możliwe.Nie wiem czy dobrze pamiętam a może mi kłamał . :blush: A faktycznych cen jakoś nie mogę znaleźć. Fakt wyrób ładnie się w nich prezentuje 



#17 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 05 lut 2020 - 15:41

Ps. Dla eksperymenty jak pisałem, farsz tej kiełbasy zapakowałem  w jelito naturalne 32-34 kiełbaska również wyszła fajna. Dodatkowo małe pętko powiesiłem w przewiewnym miejscu na kilka dni do podsuszenia, no i wyszła całkiem inna kiełbasa, w smaku bardziej intensywna czego można  było spodziewać. Dla miłośników kiełbasek podsuszanych polecam bardzo nie zawiedziecie się smakiem .

Załączony plik  DSC00002 (2).JPG   92,43 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00008 (2).JPG   77,3 KB   14 Ilość pobrań


Użytkownik jacekw21 edytował ten post 05 lut 2020 - 15:47


#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5878 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 lut 2020 - 14:45

Te oslonki  umai dry  sa u nas do kupienia tylko bardzo mi sie ich cena nie podoba , a szczegolnie do eksperymentowania :) 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 06 lut 2020 - 15:39

tylko bardzo mi sie ich cena nie podoba

To samo mi znajomy powiedział jak i dawał metr ale było to dawno nie pamiętam ceny  :)  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych