Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Marynowana makrela wg Maxell’a


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#21 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 11 lut 2020 - 20:50

Właśnie odbyła się degustacja makreli przygotowywanej na rodzinną bibkę. Użyłem makreli mrożonej i muszę stwierdzić, że nie widzę różnicy między tak zakonserwowaną, a świeżą.

Obawiając się, że część octu i soli pochłoną kości, podniosłem nieco dawkę tych składników w stosunku do zalew śledziowych. Okazało się to zupełnie niepotrzebne. Makrela zamarynowana wg przepisu na moje rolmopsy, będzie tak samo nam smakowała jak śledziki.

Dla tych wszystkich, którzy chcą zrobić makrelę wg tego przepisu, proponuję przyjęcie dawki składników takie same, jak do rolmopsów. Jedyna zmiana wystąpi w długości marynowania w pierwszej, jak i drugiej zalewie. W obu przypadkach należy ją podnieść o dwa dni.

Oczywiście piszę o marynowaniu tuszek pociętych na dzwonka - 4 dzwonka z jednej tuszki.

Podczas kupowania świeżych lub mrożonych makreli, proszę zwracać uwagę, by wnętrze ryb nie było żółte i nie pachniało tranem. Sam brzeg po odcięciu głowy może mieć inny odcień, ale ten pasek tuszki odcinamy przy czyszczeniu ryby.

Niebawem próby z obsmażaną makrelą marynowaną oraz obsmażaną makrelą marynowaną w sosie pomidorowym. To samo dotyczy świeżych płatów śledziowych.



#22 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5936 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 lut 2020 - 05:22

Makrela smażona w zalewie octowej słodko-kwaśnej (w tradycyjnym stylu szwedzkim) : http://malinsdiner.b...l-gudagott.html



#23 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13366 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 lut 2020 - 10:48

(w tradycyjnym stylu szwedzkim)

 

 

Szkoda że nie przetłumaczone . :facepalm: :)



#24 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 lut 2020 - 11:35

Makrela smażona w zalewie octowej słodko-kwaśnej (w tradycyjnym stylu szwedzkim) : http://malinsdiner.b...l-gudagott.html

Mnie  ie interesują inne przepisy, gdyż mam już określony cel i staram się go zrealizować zgodnie z moimi gustami kulinarnymi.

Na stronach rosyjskich, dla przykładu, są setki przepisów na makrele marynowane w różnej postaci, ale ani jeden nie spełnia moich oczekiwań w zakresie smakowym.

Mam dobry przepis, który dopracowywałem tak, by osiągnąć ten wymarzony smak, i teraz go tylko dopieszczam.

Na początku mojej przygody z rybami pisałem, że swego czasu często jadałem wspaniałe rolmopsy w barze Albakora w Ustroniu Morskim. Ani wcześniej, ani później nie spotkałem tak wspaniale przyrządzonych ryb. Zacząłem nad tym pracować (trwało to kilka lat i kilkadziesiąt lub kilkaset kilo płatów) i wydaje mi się, że cel osiągnąłem. :D



#25 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5936 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 lut 2020 - 12:41

Ja to rozumiem Maxellu, jednak link do receptury wskazałem nie tylko dla Ciebie, ale dla innych SiB-ów również, temat jednak jest oczywiście Twój, więc przepraszam że zaśmiecam i  proszę abyś ew. mój wpis usunął :thumbsup:.

Pozdrawiam :D

 

 

Szkoda że nie przetłumaczone . :facepalm: :)

 

 

Tłumaczenie tylko w przypadku jeżeli Maxell wyrazi na to zgodę. To jego wątek autorski.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 12 lut 2020 - 12:47


#26 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1688 postów

Napisano 12 lut 2020 - 14:34

Tłumaczenie tylko w przypadku jeżeli Maxell wyrazi na to zgodę. To jego wątek autorski.

Ja już przetłumaczyłem i zapisałem. :)  Na pewno wypróbuję. Lubię poznawać nowe smaki. :)

Oczywiście Mirka przepis też wypróbuję. :)



#27 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 lut 2020 - 15:28

No jasne, że przetłumacz. Ja jestem zadowolony z faktu, że udało mi się w końcu, po bardzo wielu próbach, opracować przepis, który z powodzeniem degustuje moja rodzina i znajomi. I o to tutaj w końcu chodzi. :D Podałem go, gdyż może ktoś jeszcze będzie chciał spróbować, pomijając długotrwałe eksperymenty. Jeśli nie, to i tak jestem kontent, gdyż mam to czego długo szukałem.



#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12178 postów

Napisano 12 lut 2020 - 15:33

Podałem go, gdyż może ktoś jeszcze będzie chciał spróbować,

Zanosi się na to ,że właśnie będę miał okazję próbować ten wyrób.Mój bliski kolega i sąsiad właśnie go zrobił.Teraz się maceruje. 



#29 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10472 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 lut 2020 - 16:27

Mój bliski kolega i sąsiad właśnie go zrobił.

Pozdrów @abratka :D 



#30 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3478 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 12 lut 2020 - 16:49

Użyłem makreli mrożonej i muszę stwierdzić, że nie widzę różnicy między tak zakonserwowaną, a świeżą.

 

Bo nie zobaczysz , w Polsce nie ma prawa być świeżej bo na Bałtyku jest  tak "popularna" jak delfiny  .



#31 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5936 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 lut 2020 - 17:29

 

Bo nie zobaczysz , w Polsce nie ma prawa być świeżej bo na Bałtyku jest  tak "popularna" jak delfiny  .

 

 

Nie jest tak źle :D . Łowienie makreli na wędkę w porcie na wyspie w Malmö :D :thumbsup: .

 

 



#32 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 lut 2020 - 19:34

Ja pisałem o mrożonej makreli, jaką można dostać w polskim sklepie rybnym. Tuszka oszroniona, widać, że mrożona wolno. W zakładzie w Łebcu kupuje się makrele zamrożone szokowo bezpośrednio po złowieniu, na trawlerze. To zupełnie inna bajka. Tak jak zakup płatów śledziowych ze śledzia bałtyckiego, a płatów mrożonych ze śledzia atlantyckiego, które były przygotowane bezpośrednio po połowie na trawlerze,



#33 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 133 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 14 lut 2020 - 17:14

Dzisiaj kupiłem w Kauflandzie makrele  w dobrej cenie. Czy informacja o spożyciu na surowo  musi być rygorystycznie przestrzegana, czy można zaszaleć i spróbowąć przepisu Maxella. Moja LP usmażyła dwie sztuki i nie kwiczy z zachwytu - część leży przykryta zalewą słodko kwaśną.

 

Załączone pliki



#34 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 304 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 14 lut 2020 - 23:37

 

 

Bo nie zobaczysz , w Polsce nie ma prawa być świeżej bo na Bałtyku jest  tak "popularna" jak delfiny  .

 

 

Nie jest tak źle :D . Łowienie makreli na wędkę w porcie na wyspie w Malmö :D :thumbsup: .

 

 

 

 

@ Sverige, sprawdź proszę jakie jest zasolenie wody w porcie w Malmo a jakie na Bałtyku południowym czy wschodnim

 

Dzisiaj kupiłem w Kauflandzie makrele  w dobrej cenie. Czy informacja o spożyciu na surowo  musi być rygorystycznie przestrzegana, czy można zaszaleć i spróbowąć przepisu Maxella. Moja LP usmażyła dwie sztuki i nie kwiczy z zachwytu - część leży przykryta zalewą słodko kwaśną.

Makrela jest ryba bardzo tłustą i tylko świeżo złowioną można smażyć. Smażenie rozmrażanej czy z solanki to moim zdaniem pomyłka kulinarna.

Bardzo nieprzyjemny zapach.

Makrela najlepiej nadaje się do wędzenia, chociaż Szkoci robią makrelę pieczoną z nadzieniem warzywnym, pychota, ale tylko wtedy,kiedy jest prosto z kutra.

 

Pozdrawiam



#35 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8166 postów

Napisano 15 lut 2020 - 07:31

Smażenie rozmrażanej czy z solanki to moim zdaniem pomyłka kulinarna.
I to jest konkretna dobra rada i podpowiedź qlinarna - Dzięki Komendante  :thumbsup: 

#36 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6121 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 lut 2020 - 11:30

:thumbsup: Najlepsze przepisy na makrele trzeba szukac w kuchni japonskiej badz koreanskiej



#37 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 133 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 15 lut 2020 - 13:08

Makrela jest ryba bardzo tłustą i tylko świeżo złowioną można smażyć. Smażenie rozmrażanej czy z solanki to moim zdaniem pomyłka kulinarna. Bardzo nieprzyjemny zapach.

 

Zapach paskudny, makrela kupiona też paskudna, bo bardzo rozlazła, prawie smarowna, jednym słowem powinienem wywalić do kubła. Ale...  uparłem się, bo już taki jestem. Nie znam się na morskich rybach, a tym bardziej na przetwórstwie, chociaż jestem ichtiologiem  :(  Jedną makrelę z dużym trudem pokroiłem na cztery porcje , bo wyłaziła ze skóry. Potem spinaczem usunąłem kręgosłup i trochę ości.  

 

Załączony plik  2020-02-14_makrela 3.jpg   76,47 KB   4 Ilość pobrań

 

Filet z makreli łatwiej podzielić na kawałki.

 

Załączony plik  2020-02-14_makrela 4.jpg   77,58 KB   3 Ilość pobrań

 

Przygotowałem zalewę wg przepisu i  po jednej makreli do słoika. Coś dużo tej zalewy, ale chyba tak musi być.

Słoiki do lodówki na dwa dni - chyba wystarczy. CDN  :)

 

Załączony plik  2020-02-14_makrela 5.jpg   58,14 KB   3 Ilość pobrań



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#38 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5936 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 15 lut 2020 - 13:26

Wygląda obiecująco jak na początek, czekamy na rezultat końcowy i :thumbsup: :D .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych