jacekw21 Posted February 4, 2020 Report Share #1 Posted February 4, 2020 Wyroby Pieczone Wątek : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16282-wyroby-pieczone-jacekw21/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/ Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted February 4, 2020 Report Share #2 Posted February 4, 2020 Wyglada wszystko przepysznie , ja zrobilam kielbase z Twojego przepisu z dodatkiem pieprzu cytrynowego i moge Ci tylko podziekowac bo wyszla pyszna , najlepsza jaka do tej pory zrobilam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-655981 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 5, 2020 Author Report Share #3 Posted February 5, 2020 (edited) zrobilam kielbase z Twojego przepisu z dodatkiem pieprzu cytrynowego i moge Ci tylko podziekowac bo wyszla pyszna , najlepsza jaka do tej pory zrobilamJestem bardzo zadowolony że aż tak się przydałem cieszę się że kiełbaska wyszła i smakowała [Dodano: 05 lut 2020 - 15:55]Mielonka a"la tyrolska Przepis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16353-mielonka-ala-tyrolska/ Edited February 5, 2020 by jacekw21 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-656071 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 6, 2020 Author Report Share #4 Posted February 6, 2020 Mielonka z kolorowymi płatkami papryki słodkiej Przepis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16354-mielonka-z-kolorowymi-p%C5%82atkami-papryki-s%C5%82odkiej/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-656172 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 16, 2020 Author Report Share #5 Posted February 16, 2020 Rolada z boczku i podgardla Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15940-rolada-z-boczku-i-podgardla/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-657125 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 17, 2020 Author Report Share #6 Posted February 17, 2020 Rolada lazdijajska w/g JackaW Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15942-rolada-lazdijajska-wg-jackaw/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-657257 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 18, 2020 Author Report Share #7 Posted February 18, 2020 Rolada z indyka Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15943-rolada-z-indyka/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-657383 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted March 24, 2021 Author Report Share #8 Posted March 24, 2021 Konserwa Tyrolska w osłonce w/g JackaWPrzepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18231-konserwa-tyrolska-w-os%C5%82once-wg-jackaw/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701234 Share on other sites More sharing options...
emka24 Posted March 24, 2021 Report Share #9 Posted March 24, 2021 ja zrobilam kielbase z Twojego przepisu z dodatkiem pieprzu cytrynowego i moge Ci tylko podziekowac bo wyszla pyszna Proszę skierować do przepisu. Quote emka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701235 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted March 24, 2021 Author Report Share #10 Posted March 24, 2021 Proszę skierować do przepisu. Przepis jest nad zdjęciami w linku Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701239 Share on other sites More sharing options...
emka24 Posted March 24, 2021 Report Share #11 Posted March 24, 2021 (edited) emka24, dnia 24 Marz 2021 - 14:16, napisał: Proszę skierować do przepisu. Przepis jest nad zdjęciami w linku Chodzi mi o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym.[Dodano: 24 mar 2021 - 16:42] emka24, dnia 24 Marz 2021 - 14:16, napisał: Proszę skierować do przepisu. Przepis jest nad zdjęciami w linku Chodzi mi o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym. Edited March 24, 2021 by emka24 Quote emka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701263 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted March 24, 2021 Author Report Share #12 Posted March 24, 2021 Chodzi mi o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym. Nie wiem która to mam kilka które są z dodatkiem pieprzu cytrynowego wysłałem na pv. link. przejrzyj Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701265 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted April 11, 2021 Author Report Share #13 Posted April 11, 2021 Mielonka ,,Luncheon meat'' w osłonce w/g JackaW Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18272-mielonka-luncheon-meat-w-os%C5%82once-wg-jackaw/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-703527 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 11, 2021 Report Share #14 Posted April 11, 2021 Co tu można by więcej dodać, !!! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-703539 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 17, 2022 Author Report Share #15 Posted May 17, 2022 (edited) Pasztet z indykaPrzepis autorski;-1,2 kg ścinki tzw. (mięso gulaszowe ) z indyka -0,3 kg wątróbki z indyka -18g/kg sól ważona nie jodowana -4g/kg przyprawa do pasztetu-6g/kg świeży czosnek-3g/kg jamaican jerk (przyprawa do drobiu)-jedna większa marchew-jedna cebula-dwie małe bułeczki -dwa jajka WYKONANIEDo garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec był całkowicie przykryty. Wodę podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy marchew, cebulę i mięso, parzymy, aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będą surowe w środku. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. W osobnym garnku parzymy wątróbkę w temp 80-85 stopni czas około 15 min. Po parzeniu wyjmujemy warzywa , mięso, wątróbkę i studzimy. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2,5-3 mm dwa razy. Bułki moczymy w rosole i dajemy do mielenia. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Dodajemy jajka. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna. Napełniamy formy i pieczemy w 180 stopniach 60 min. Ps. Z podanej ilości surowca wyszło mi dwa słoiki 300 g pasztetu i jedna forma 12 na 23 cm do pieczenia . Polecam ten przepis pasztet jest bardzo smaczny i wyrazisty w smaku za sprawą dodanych przypraw. Edited May 17, 2022 by jacekw21 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-768838 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 17, 2022 Report Share #16 Posted May 17, 2022 4g/kg przyprawa do pasztetu Jacek, co jest w tej przyprawie. U nas takiej nie widzialam. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-768873 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 18, 2022 Author Report Share #17 Posted May 18, 2022 (edited) 4g/kg przyprawa do pasztetuPolecam przyprawy są z mojego miasteczka i chwale je sobie tam znajdziesz tą do pasztetu a szczególnie polecam pieprz ziołowy białowieski jest znakomita już kilka osób z forum zaraziłem ta przyprawą https://runobio.pl/ Edited May 18, 2022 by jacekw21 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769018 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 18, 2022 Report Share #18 Posted May 18, 2022 Tak, przyznaję, ten "Pieprz ziołowy Białowieski" Jacka, jest znakomity . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769025 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 18, 2022 Author Report Share #19 Posted May 18, 2022 Tak, przyznaję, ten "Pieprz ziołowy Białowieski" Jacka, jest znakomity Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769032 Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 19, 2022 Report Share #20 Posted May 19, 2022 @jacekw21, czy w tym pieprzu smak majeranku jest wyrazny czy bardziej gorczycy? Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769144 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 19, 2022 Report Share #21 Posted May 19, 2022 Ani jedno, ani drugie Electro, smak jest w tym "Pieprzu ziołowym Białowieskim" doskonale zbalansowany, tak że nic w tej przyprawie nie dominuje, świetnie skomponowana przyprawa ogólnego stosowania, tak jak podaje producent, raczej jako dodatek do mięs i potraw, a nie jako zamiennik pieprzu . https://sklep.runobio.pl/pieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225.html Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769159 Share on other sites More sharing options...
electra Posted May 19, 2022 Report Share #22 Posted May 19, 2022 @sverige2, pytalam glownie dlatego ze jakos za majerankiem nie przepadam . sklad widzialam bo widzialam na stronie Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769166 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 19, 2022 Report Share #23 Posted May 19, 2022 (edited) No więc dlatego Ci odpowiedziałem Electro, myślę że dość dokładnie. Ten "Pieprz Ziołowy" to taka przyprawa ogólnego stosowania, bardzo dobrze zbalansowana w której nie dominuje żaden z zawartych w niej składników . Można w nim wyczuć raczej nutkę jałowca, niż majeranku . Edited May 19, 2022 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769169 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 19, 2022 Author Report Share #24 Posted May 19, 2022 czy w tym pieprzu smak majeranku jest wyrazny czy bardziej gorczycy? Powiem Ci szczerze nie wiem nie umiem się określić w tym temacie , tam też przebijają się inne przyprawy ogólnie co mogę powiedzieć o niej to jest bardzo aromatyczna i pasuje do wszystkiego. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769189 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted December 29, 2024 Author Report Share #25 Posted December 29, 2024 Rolada z boczku -Sous Vide SUROWIEC -mój płat boczku po zdjęciu skóry i wyrównaniu krawędzi waga to 2,1 kg -mięso mielone z łopatki 0,5-0,6 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18g/kg -chili płatek 1g/kg -pieprz czarny 3g/kg -przyprawa huzarska 3g/kg -przyprawa grill ziołowy 3/kg Dodatkowo do mięsa mielonego: -gorczyca czarna i biała po 2g/kg -papryka kolorowa suszona ilośc według uznania -sznurek wędzarniczy -siatka wędzarnicza do wędlin -folia celulozowa -worki próżniowe WYKONANIE Z boczku zdejmujemy skórę wyrównujemy krawędzie, płat boczku rozcinamy w połowie lecz nie docinając do końca, robimy coś w kształcie książki. Taką książkę dobrze jest jeszcze potraktować tłuczkiem do schabowych aby zwiększyć kleistość mięsa. Dalej to już tylko dobieramy jakiś zestaw przypraw do samego boczku i mięsa mielonego które będzie w środku. Następna czynność to zwijamy wiążemy sznurkiem ,dobrze jest też zawinąć w folię celulozową następnie siatką wędzarniczą na koniec w próżnie i tak 3-5 dni w lodówce . Taką roladę można uwędzić ,upiec lub zrobić parzoną. Polecam taki wyrób jest smaczny i pięknie się prezentuje.Tu natomiast brak jednego zdjęcia z mięsem mielonym zapomniałem zrobić ale to już raczej można sobie wyobrazić jak wygląda rozłożone mięso na płacie boczku . OBRÓBKA TERMICZNA Sous Vide-15 godzin w temperaturze 65 stopni. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-979163 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.