Jump to content

Recommended Posts

zrobilam  kielbase z Twojego przepisu z dodatkiem pieprzu cytrynowego i moge Ci tylko podziekowac bo wyszla pyszna     , najlepsza jaka do tej pory zrobilam

Jestem bardzo zadowolony że aż tak się przydałem cieszę się że kiełbaska wyszła i smakowała  :thumbsup:  

[Dodano: 05 lut 2020 - 15:55]

Mielonka a"la tyrolska

 

Przepis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16353-mielonka-ala-tyrolska/

 

post-72431-0-96800600-1580914541_thumb.jpg

Edited by jacekw21
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-656071
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
emka24, dnia 24 Marz 2021 - 14:16, napisał: Proszę skierować do przepisu.    Przepis jest nad zdjęciami w linku 

 

 

Chodzi mi  o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym.

[Dodano: 24 mar 2021 - 16:42]

 

 

emka24, dnia 24 Marz 2021 - 14:16, napisał: Proszę skierować do przepisu.    Przepis jest nad zdjęciami w linku 

 

 

Chodzi mi  o tę kiełbasę z pieprzem cytrynowym.

Edited by emka24
emka
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-701263
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 year later...
Pasztet z indyka

post-72431-0-75011800-1652794888_thumb.jpgpost-72431-0-59519800-1652794895_thumb.jpgpost-72431-0-58045000-1652794903_thumb.jpgpost-72431-0-69695600-1652794909_thumb.jpgpost-72431-0-79891600-1652794915_thumb.jpgpost-72431-0-43790900-1652794921_thumb.jpgpost-72431-0-66808400-1652794925.jpg

Przepis autorski;

-1,2 kg ścinki tzw. (mięso gulaszowe ) z indyka 

-0,3 kg wątróbki z indyka 

-18g/kg sól ważona nie jodowana 

-4g/kg przyprawa do pasztetu

-6g/kg świeży czosnek

-3g/kg jamaican jerk (przyprawa do drobiu)

-jedna większa marchew

-jedna cebula

-dwie małe bułeczki 

-dwa jajka 

WYKONANIE

Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec był całkowicie przykryty. Wodę podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy marchew, cebulę i mięso,  parzymy, aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będą surowe w środku. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. W osobnym garnku parzymy wątróbkę  w temp 80-85 stopni czas około 15 min. Po parzeniu wyjmujemy warzywa , mięso, wątróbkę i studzimy. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2,5-3 mm dwa razy. Bułki moczymy w rosole i dajemy do mielenia. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Dodajemy jajka. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna. Napełniamy formy i pieczemy w 180 stopniach 60 min.

 

 Ps. Z podanej ilości surowca wyszło mi dwa słoiki 300 g pasztetu i jedna forma 12 na 23 cm do pieczenia . Polecam ten przepis pasztet jest bardzo smaczny i wyrazisty w smaku za sprawą dodanych przypraw.
Edited by jacekw21
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-768838
Share on other sites

4g/kg przyprawa do pasztetu

Polecam przyprawy są z mojego miasteczka i chwale je sobie tam znajdziesz tą do pasztetu a szczególnie polecam pieprz ziołowy białowieski jest znakomita  już kilka osób z forum zaraziłem ta przyprawą   ;)

https://runobio.pl/

Edited by jacekw21
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769018
Share on other sites

@jacekw21, czy w tym pieprzu smak majeranku jest wyrazny czy bardziej gorczycy?

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769144
Share on other sites

Ani jedno, ani drugie Electro, smak jest w tym "Pieprzu ziołowym Białowieskim" doskonale zbalansowany, tak że nic w tej przyprawie nie dominuje, świetnie skomponowana przyprawa ogólnego stosowania, tak jak podaje producent, raczej jako dodatek do mięs i potraw, a nie jako zamiennik pieprzu :D . https://sklep.runobio.pl/pieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225.html

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769159
Share on other sites

@sverige2, pytalam glownie dlatego ze jakos za majerankiem nie przepadam . sklad widzialam bo widzialam na stronie 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769166
Share on other sites

No więc dlatego Ci odpowiedziałem Electro, myślę że dość dokładnie. Ten "Pieprz Ziołowy" to taka przyprawa ogólnego stosowania, bardzo dobrze zbalansowana w której nie dominuje żaden z zawartych w niej składników :D  :thumbsup: . Można w nim wyczuć raczej nutkę jałowca, niż majeranku :D.

Edited by sverige2
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769169
Share on other sites

 

 

czy w tym pieprzu smak majeranku jest wyrazny czy bardziej gorczycy?

Powiem Ci szczerze nie wiem nie umiem się określić w tym temacie , tam też przebijają się inne przyprawy ogólnie co mogę powiedzieć o niej to jest bardzo aromatyczna i pasuje do wszystkiego.  

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-769189
Share on other sites

  • 2 years later...

Rolada z boczku -Sous Vide

SUROWIEC

 
-mój płat boczku po zdjęciu skóry i wyrównaniu krawędzi waga to 2,1 kg
-mięso mielone z łopatki 0,5-0,6 kg
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
 
-peklosól 18g/kg
-chili płatek 1g/kg
-pieprz czarny 3g/kg
-przyprawa huzarska 3g/kg
-przyprawa grill ziołowy 3/kg
Dodatkowo do mięsa mielonego:
-gorczyca czarna i biała po 2g/kg
-papryka kolorowa suszona ilośc według uznania 
-sznurek wędzarniczy
-siatka wędzarnicza do wędlin
-folia celulozowa
-worki próżniowe
 
WYKONANIE
Z boczku zdejmujemy skórę wyrównujemy krawędzie, płat boczku rozcinamy w połowie lecz nie docinając do końca, robimy coś w kształcie książki. Taką książkę dobrze jest jeszcze potraktować tłuczkiem do schabowych aby zwiększyć kleistość mięsa. Dalej to już tylko dobieramy jakiś zestaw przypraw do samego boczku i mięsa mielonego które będzie w środku. Następna czynność to zwijamy wiążemy sznurkiem ,dobrze jest też zawinąć w folię celulozową następnie siatką wędzarniczą na koniec w próżnie i tak 3-5 dni w lodówce . Taką roladę można uwędzić ,upiec lub zrobić parzoną. Polecam taki wyrób jest smaczny i pięknie się prezentuje.Tu natomiast brak jednego zdjęcia z mięsem mielonym zapomniałem zrobić ale to już raczej można sobie wyobrazić jak wygląda rozłożone mięso na płacie boczku .
 
OBRÓBKA TERMICZNA
 
Sous Vide-15 godzin w temperaturze 65 stopni.

IMG_5574.jpeg

IMG_5611.jpeg

IMG_5612.jpeg

IMG_5585.jpeg

IMG_5613.jpeg

IMG_5569.jpeg

IMG_5528.jpeg

IMG_5526.jpeg

IMG_5524.jpeg

  • Like 1
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16891-pozosta%C5%82e-wyroby/#findComment-979163
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.