Jump to content

Recommended Posts

  • 8 months later...

Klops wieprzowo drobiowy

 SUROWIEC

 

-400 g mięso z łopatki 

-300 g mięso drobiowe 

-300 g boczek bez skóry krojony w drobną kostkę

PRZYPRAWY

-pękło sól 18 g/kg

-papryka kolorowa płatek 8 g/kg

-gorczyca czarna i biała po 2 g/kg

-chilli grys 1 g/kg

-pieprz czarny i ziołowy białowieski po 3 g /kg

-czosnek granulowany 2g /kg

-woda 5%

-smalec do wysmarowania formy

-na wierzch mięsa można dać jakąś posypkę osobiście użyłem mieszanki przypraw huzarskiej i grillowej z suszoną marchwią .

WYKONANIE

Mięso kroimy w drobną kostkę około 1 cm i peklujemy 24 godz.po tym czasie mięso z łopatki i drobiowe mielimy na sitku 8 mm boczek zostawiamy krojony. Mięso łączymy przyprawiamy dodajemy wodę i solidnie wyrabiamy. Smarujemy formę smalcem układamy mięso i pieczemy w 120 st. do 72 stopni w wyrobie. 

Klops jest bardzo smaczny aromatyczny, konsystencja dość zwarta sprężysta, ale za razem soczysta, można ukroić cieniutkie plasterki które się nie rozpadają. Polecam wyrób.


 

IMG_7057.jpeg

IMG_7059.jpeg

IMG_7063.jpeg

IMG_7066.jpeg

  • Like 2

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.