Jump to content

[Polecam] Mięso zwierząt łownych jako potencjalne źródło surowca do produkcji surowych wędzonek dojrzewających


Maxell

Recommended Posts

To może tego pdf- a wrzucić na stronę , żeby wszyscy zainteresowani uczestnicy tego forum mieli możliwość pobrania.Ciekawy artykuł szczególnie jeśli chodzi o mokre peklowanie szynek dojrzewających (str.14). 

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ciekawy artykuł szczególnie jeśli chodzi o mokre peklowanie szynek dojrzewających (str.14). 
Nie dawalo mi spokoju to powyzsze zdanie - dlczego ta strona 14 jest taka szczegolnie interesujaca dla "self-banned" super-speca. I chyba juz wiem - tam jest wzmianka nie tylko o peklowaniu mokrym ale takze - cytuje  "W produkcji szynek z koscia jedna z metod przyspieszenia dyfuzji soli do wnetrza miesnia jest zastosowanie prozni (Chiralt i in. 2001) " [--].  :frantics:  :thumbsup:  :tongue:

A tak naprawde to napisalem to powyzsze troche zartujac. IMO - nie ma nic w tej stronie az tak waznego.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Link to comment
Share on other sites

dlczego ta strona 14 jest taka szczegolnie interesujaca dla "self-banned" super-speca. I chyba juz wiem

 

Uderz w stół a tępe nożyce zza oceanu się odezwą.Domagałeś się opracowań naukowych w tej kwestii to i masz.Nie ma znaczenia czy w próżni czy nie.Ważne że jest to peklowanie na mokro i mięso chłonie solankę a w tym wodę w przeciwieństwie do peklowania suchego gdzie wodę oddaje. :frantics:  :frantics:  :frantics:  :frantics: Trzeba czytać ze zrozumieniem . :yes:.Jak widać dalej nic nie wiesz. :no:

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ważne że jest to peklowanie na mokro i mięso chłonie solankę a w tym wodę w przeciwieństwie do peklowania suchego gdzie wodę oddaje.

Arku,

uważnie i kilkakrotnie przeczytałam rozdział o peklowaniu.

Zauważam jednak sprzeczność celów w tym typie peklowania (na mokro).

Zauważam też kilka innych usterek ale nie należy to w tej chwili do tematu.

Jednym z głównych celów w procesie dojrzewania wędlin jest pozbycie się wody z mięsa, zaś szybkość, a raczej powolność zasalania jest "solą w oku" wszelkim komercyjnym producentom.

Czas to pieniądz, kapitał zamrożony w surowcu to pozycja kosztowa w rachunku zysków i strat.

Dlatego autorzy szybciutko sugerują lek na ten ból, czyli zastosowanie próżni.

 

 

Nie ma znaczenia czy w próżni czy nie.

Ma i to duże. Właśnie w połączeniu z ew. peklowaniem  zanurzeniowym. To jest odpowiedź na zapotrzebowanie przemysłu.

Tak przy okazji zastanawiam się, gdzie w Europie Północnej produkuje się markowe wędliny dojrzewające :rolleyes:  :facepalm: . 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Hihihih i mam zabawe... wiec po kolei...

 

 

Uderz w stół a tępe nożyce zza oceanu się odezwą
- "przygania garnek kociolkowi" albo " swoj swojego to i w piekle pozna" - p. ostro-logiczna mozgownico!!! 

 

 

Domagałeś się opracowań naukowych w tej kwestii to i masz.
- tu jestem w kropce bo nie wiem o co chodzi poprostu.

 

 

Nie ma znaczenia czy w próżni czy nie.Ważne że jest to peklowanie na mokro i mięso chłonie solankę a w tym wodę w przeciwieństwie do peklowania suchego gdzie wodę oddaje
czesciowej odpowiedzi udzielila juz EAnna.

 

Trzeba czytać ze zrozumieniem .
oj trzeba, trzeba 

 

Jak widać dalej nic nie wiesz.
przyznaje sie ze naprawde nic nie wiem - z motta @Rogera - madrosc przychodzi z wiekiem

, szkoda tylko ze jest to wieko od trumny, lub - czlowiek uczy sie cale zycie a i tak glupi umiera..... 

 A bez zartow i nawet chyba merytoryxcznie - praca powyzsza jest poswiecona miesu zwierzyny lownej a nie peklowaniu. Kilku zdaniowa zmianka nie czyni z niej zrodla wiedzy w temacie peklowania. Autorka zreszta w tych zdaniach powoluje sie na badania innych naukowcow ( Barat ( 2004 i 2006) i Chiralt (2001)) i prace te sa dostepne. Proponuje najpierw zapoznac sie z nimi i dopiero " szarogesic sie" 

Pozdrawiam....

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Kilku zdaniowa zmianka nie czyni z niej zrodla wiedzy w temacie peklowania.

 

A kilku zdaniowa wzmianka o peklowaniu w woreczkach to już czyni źródło wiedzy.Mentalność kalego.Wbiłeś sobie do głowy ,że jak peklować dojrzewajace to tylko na sucho a to jest g. prawda.Można i tak i tak ,ale trzeba mieć umysł jak otwarty spadochron a nie klapy na czach i bronić czegoś co obronić się nie da.

 

 

 

czesciowej odpowiedzi udzielila juz EAnna.

Całe szczęście że napisałeś częściowej.A to peklowanie w próżni to na sucho czy na mokro mądralo.?Przeczytaj z dziesięć razy akapit od słów "Techniki solenia typowe dla szynek.............. a może zrozumiesz ,że próżnia dotyczy szynek z kością.Inną metodą  jest peklowanie zanurzeniowo z nastrzykiem .Potwierdza to ,tylko to co prezentuje na swoich szkoleniach nasz Główny Technolog, ale Ty pewnie jesteś od niego mądrzejszy.EOT

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

 

Kilku zdaniowa zmianka nie czyni z niej zrodla wiedzy w temacie peklowania.

 

A kilku zdaniowa wzmianka o peklowaniu w woreczkach to już czyni źródło wiedzy.Mentalność kalego.Wbiłeś sobie do głowy ,że jak peklować dojrzewajace to tylko na sucho a to jest g. prawda.Można i tak i tak ,ale trzeba mieć umysł jak otwarty spadochron a nie klapy na czach i bronić czegoś co obronić się nie da.

 

 

 

czesciowej odpowiedzi udzielila juz EAnna.

Całe szczęście że napisałeś częściowej.A to peklowanie w próżni to na sucho czy na mokro mądralo.?Przeczytaj z dziesięć razy akapit od słów "Techniki solenia typowe dla szynek.............. a może zrozumiesz ,że próżnia dotyczy szynek z kością.Inną metodą  jest peklowanie zanurzeniowo z nastrzykiem .Potwierdza to ,tylko to co prezentuje na swoich szkoleniach nasz Główny Technolog, ale Ty pewnie jesteś od niego mądrzejszy.EOT

 

Wiec jeszcze raz - powyzsza praca naukowa praca dotyczy miesa zwierzat lownych a nie metod peklowania .... i kilku zdaniowa wzmianka nie jest podstawa do prowadzenia dyskusji w dziedzinie peklowania ( prosze zapoznac sie z pracami cytowanymi w tym akapicie)....

 

 

.EOT
- nareszcie cos sensownego bo juz myslalem ze "super spec" wrocil z samobanicji i wlasnie celuje juz sobie w stope a kol. Glownemu Technologowi WB w kolano - 

 

Potwierdza to ,tylko to co prezentuje na swoich szkoleniach nasz Główny Technolog,
 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.