Maxell Posted February 9, 2020 Report Share #1 Posted February 9, 2020 Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/ Share on other sites More sharing options...
redzed Posted February 9, 2020 Report Share #2 Posted February 9, 2020 Bardzo interesująca i przydatna publikacja. Gdzie mogę uzyskać kopię? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656510 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 9, 2020 Author Report Share #3 Posted February 9, 2020 Krzysztofie, na razie skanuję druga część. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656511 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted February 9, 2020 Report Share #4 Posted February 9, 2020 Nie łatwo czytać książkę w tej postaci na forum. Po prostu męka. Dla mnie coś takiego jest mało pożyteczne. Chciałbym mieć coś w ręce, podkreślać i robić notatki. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656513 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 9, 2020 Author Report Share #5 Posted February 9, 2020 Jak wrzucę całość, postaram się zrobić i podesłać Ci pdf . Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656518 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted February 9, 2020 Report Share #6 Posted February 9, 2020 Dziękuje ! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656519 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted February 9, 2020 Report Share #7 Posted February 9, 2020 Jak wrzucę całość, postaram się zrobić i podesłać Ci pdf . Maxell to moze zrob tez CC do mnie z tym pdf please. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656520 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 9, 2020 Report Share #8 Posted February 9, 2020 (edited) To może tego pdf- a wrzucić na stronę , żeby wszyscy zainteresowani uczestnicy tego forum mieli możliwość pobrania.Ciekawy artykuł szczególnie jeśli chodzi o mokre peklowanie szynek dojrzewających (str.14). Edited February 9, 2020 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656523 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 9, 2020 Author Report Share #9 Posted February 9, 2020 Maxell to moze zrob tez CC do mnie z tym pdf please. Masz załatwione. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656529 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 10, 2020 Author Report Share #10 Posted February 10, 2020 Na potrzeby portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656645 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted February 11, 2020 Report Share #11 Posted February 11, 2020 Ciekawy artykuł szczególnie jeśli chodzi o mokre peklowanie szynek dojrzewających (str.14). Nie dawalo mi spokoju to powyzsze zdanie - dlczego ta strona 14 jest taka szczegolnie interesujaca dla "self-banned" super-speca. I chyba juz wiem - tam jest wzmianka nie tylko o peklowaniu mokrym ale takze - cytuje "W produkcji szynek z koscia jedna z metod przyspieszenia dyfuzji soli do wnetrza miesnia jest zastosowanie prozni (Chiralt i in. 2001) " [--]. A tak naprawde to napisalem to powyzsze troche zartujac. IMO - nie ma nic w tej stronie az tak waznego. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656687 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 11, 2020 Report Share #12 Posted February 11, 2020 (edited) dlczego ta strona 14 jest taka szczegolnie interesujaca dla "self-banned" super-speca. I chyba juz wiem Uderz w stół a tępe nożyce zza oceanu się odezwą.Domagałeś się opracowań naukowych w tej kwestii to i masz.Nie ma znaczenia czy w próżni czy nie.Ważne że jest to peklowanie na mokro i mięso chłonie solankę a w tym wodę w przeciwieństwie do peklowania suchego gdzie wodę oddaje. Trzeba czytać ze zrozumieniem . .Jak widać dalej nic nie wiesz. Edited February 11, 2020 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656696 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 11, 2020 Report Share #13 Posted February 11, 2020 Ważne że jest to peklowanie na mokro i mięso chłonie solankę a w tym wodę w przeciwieństwie do peklowania suchego gdzie wodę oddaje. Arku,uważnie i kilkakrotnie przeczytałam rozdział o peklowaniu.Zauważam jednak sprzeczność celów w tym typie peklowania (na mokro).Zauważam też kilka innych usterek ale nie należy to w tej chwili do tematu.Jednym z głównych celów w procesie dojrzewania wędlin jest pozbycie się wody z mięsa, zaś szybkość, a raczej powolność zasalania jest "solą w oku" wszelkim komercyjnym producentom.Czas to pieniądz, kapitał zamrożony w surowcu to pozycja kosztowa w rachunku zysków i strat.Dlatego autorzy szybciutko sugerują lek na ten ból, czyli zastosowanie próżni. Nie ma znaczenia czy w próżni czy nie. Ma i to duże. Właśnie w połączeniu z ew. peklowaniem zanurzeniowym. To jest odpowiedź na zapotrzebowanie przemysłu.Tak przy okazji zastanawiam się, gdzie w Europie Północnej produkuje się markowe wędliny dojrzewające . Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656709 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted February 12, 2020 Report Share #14 Posted February 12, 2020 Hihihih i mam zabawe... wiec po kolei... Uderz w stół a tępe nożyce zza oceanu się odezwą - "przygania garnek kociolkowi" albo " swoj swojego to i w piekle pozna" - p. ostro-logiczna mozgownico!!! Domagałeś się opracowań naukowych w tej kwestii to i masz. - tu jestem w kropce bo nie wiem o co chodzi poprostu. Nie ma znaczenia czy w próżni czy nie.Ważne że jest to peklowanie na mokro i mięso chłonie solankę a w tym wodę w przeciwieństwie do peklowania suchego gdzie wodę oddaje czesciowej odpowiedzi udzielila juz EAnna. Trzeba czytać ze zrozumieniem . oj trzeba, trzeba Jak widać dalej nic nie wiesz. przyznaje sie ze naprawde nic nie wiem - z motta @Rogera - madrosc przychodzi z wiekiem, szkoda tylko ze jest to wieko od trumny, lub - czlowiek uczy sie cale zycie a i tak glupi umiera..... A bez zartow i nawet chyba merytoryxcznie - praca powyzsza jest poswiecona miesu zwierzyny lownej a nie peklowaniu. Kilku zdaniowa zmianka nie czyni z niej zrodla wiedzy w temacie peklowania. Autorka zreszta w tych zdaniach powoluje sie na badania innych naukowcow ( Barat ( 2004 i 2006) i Chiralt (2001)) i prace te sa dostepne. Proponuje najpierw zapoznac sie z nimi i dopiero " szarogesic sie" Pozdrawiam.... Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656798 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 12, 2020 Report Share #15 Posted February 12, 2020 Kilku zdaniowa zmianka nie czyni z niej zrodla wiedzy w temacie peklowania. A kilku zdaniowa wzmianka o peklowaniu w woreczkach to już czyni źródło wiedzy.Mentalność kalego.Wbiłeś sobie do głowy ,że jak peklować dojrzewajace to tylko na sucho a to jest g. prawda.Można i tak i tak ,ale trzeba mieć umysł jak otwarty spadochron a nie klapy na czach i bronić czegoś co obronić się nie da. czesciowej odpowiedzi udzielila juz EAnna. Całe szczęście że napisałeś częściowej.A to peklowanie w próżni to na sucho czy na mokro mądralo.?Przeczytaj z dziesięć razy akapit od słów "Techniki solenia typowe dla szynek.............. a może zrozumiesz ,że próżnia dotyczy szynek z kością.Inną metodą jest peklowanie zanurzeniowo z nastrzykiem .Potwierdza to ,tylko to co prezentuje na swoich szkoleniach nasz Główny Technolog, ale Ty pewnie jesteś od niego mądrzejszy.EOT Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656801 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted February 12, 2020 Report Share #16 Posted February 12, 2020 Kilku zdaniowa zmianka nie czyni z niej zrodla wiedzy w temacie peklowania. A kilku zdaniowa wzmianka o peklowaniu w woreczkach to już czyni źródło wiedzy.Mentalność kalego.Wbiłeś sobie do głowy ,że jak peklować dojrzewajace to tylko na sucho a to jest g. prawda.Można i tak i tak ,ale trzeba mieć umysł jak otwarty spadochron a nie klapy na czach i bronić czegoś co obronić się nie da. czesciowej odpowiedzi udzielila juz EAnna.Całe szczęście że napisałeś częściowej.A to peklowanie w próżni to na sucho czy na mokro mądralo.?Przeczytaj z dziesięć razy akapit od słów "Techniki solenia typowe dla szynek.............. a może zrozumiesz ,że próżnia dotyczy szynek z kością.Inną metodą jest peklowanie zanurzeniowo z nastrzykiem .Potwierdza to ,tylko to co prezentuje na swoich szkoleniach nasz Główny Technolog, ale Ty pewnie jesteś od niego mądrzejszy.EOT Wiec jeszcze raz - powyzsza praca naukowa praca dotyczy miesa zwierzat lownych a nie metod peklowania .... i kilku zdaniowa wzmianka nie jest podstawa do prowadzenia dyskusji w dziedzinie peklowania ( prosze zapoznac sie z pracami cytowanymi w tym akapicie).... .EOT - nareszcie cos sensownego bo juz myslalem ze "super spec" wrocil z samobanicji i wlasnie celuje juz sobie w stope a kol. Glownemu Technologowi WB w kolano - Potwierdza to ,tylko to co prezentuje na swoich szkoleniach nasz Główny Technolog, Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-656806 Share on other sites More sharing options...
aaa123 Posted December 12, 2020 Report Share #17 Posted December 12, 2020 Dobry wieczór, Koledzy i Koleżanki czy można gdzieś zakupić ww ksiązkę ?? Strasznie niewygodnie czyta się te skany na stronie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-687825 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 13, 2020 Report Share #18 Posted December 13, 2020 Koledzy i Koleżanki czy można gdzieś zakupić ww ksiązkę ? Zakupiłem w ZUT w Szczecinie. https://wydawnictwo.zut.edu.pl/index.php?id=16376 Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16899-polecam-mi%C4%99so-zwierz%C4%85t-%C5%82ownych-jako-potencjalne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o-surowca-do-produkcji-surowych-w%C4%99dzonek-dojrzewaj%C4%85cych/#findComment-687879 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.