Paweł1984 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lutego 2020 (edytowane) Witam Szanowne Siostry i Bracia, moje pierwsze i drugie wędzenie pierwsze było na szybko i na próbę, jednodniowe peklowanie nie dało dobrego wyrobu ale nauczyło obsługi urządzenia, taki był cel wędlinki ładne z zewnątrz ale szarawe w środku, w smaku ok, nie ma sie czym chwalic, a widoczna kiełbasa to biała surowa z ryneczku, wyszła smaczna, krucha drugie wędzenie już bardziej przemyślane, 3-dniowe peklowanie, i o ile wędzonki wyszły super, to z kiełbasy wyszła policyjna pała czyli tzw. twardy flak, jelita po wyjęciu moczyłem w ciepłej wodzie 2-3 godz, przelałem też je wodąrobilem głogowską z ksiązki Roberta oraz czosnkową wg Jacka W.nadziewałem maszynką elektryczną, to jeden błąd, nie nakłuwałem jelita po nadzianiu, czy trzeba ? wiem, ze trzeba jesli sa pęcherzyki powietrzanadziewarkę już sobie sprawiłem, M 18 Dzięki Muski !kiełbasę po nadzianiu osadzałem ok 1 godz, obtarłem ręcznikiem papierowym (pewnie za to mi się dostanie) potem w wędzarni osuszanie ok pół godz. i wędziłem ok 3 godz., po czym parzyłem do uzyskania 68-70 st w środku, woda 75-80 st. podpowiecie coś proszę ? może ktoś ma booxa smoker 300 i doradzi jak wędzi kiełbasy ? Edytowane 10 Lutego 2020 przez Paweł1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) kiełbasę po nadzianiu osadzałem ok 1 godz, obtarłem ręcznikiem papierowym (pewnie za to mi się dostanie) potem w wędzarni osuszanie ok pół godz. i wędziłem ok 3 godz., po czym parzyłem do uzyskania 68-70 st w środku, woda 75-80 st Jak na razie nie mam boxa asmookera lecz jedynie beczkę smookera . Osadzam kiełbasy około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Osuszam w 40*C aż kiełbasy będą suche, nie na czas. Wędzę dla koloru, nie na czas. W jakiej temperaturze wędzisz? Może za wysoka temperatura i dlatego osłonki są za twarde. Edytowane 8 Marca 2020 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.