Skocz do zawartości

Moje pierwsze i drugie wędzenie


Paweł1984

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Siostry i Bracia,

 

moje pierwsze i drugie wędzenie  :D

 

pierwsze było na szybko i na próbę, jednodniowe peklowanie nie dało dobrego wyrobu ale nauczyło obsługi urządzenia, taki był cel 

wędlinki ładne z zewnątrz ale szarawe w środku, w smaku ok, nie ma sie czym chwalic, a widoczna kiełbasa to biała surowa z ryneczku, wyszła smaczna, krucha

 

drugie wędzenie już bardziej przemyślane, 3-dniowe peklowanie, i o ile wędzonki wyszły super, to z kiełbasy wyszła policyjna pała  :laugh:

czyli tzw. twardy flak, jelita po wyjęciu moczyłem w ciepłej wodzie 2-3 godz, przelałem też je wodą

robilem głogowską z ksiązki Roberta oraz czosnkową wg Jacka W.

nadziewałem maszynką elektryczną, to jeden błąd, nie nakłuwałem jelita po nadzianiu, czy trzeba ? wiem, ze trzeba jesli sa pęcherzyki powietrza

nadziewarkę już sobie sprawiłem, M 18  ;)  Dzięki Muski !

kiełbasę po nadzianiu osadzałem ok 1 godz, obtarłem ręcznikiem papierowym (pewnie za to mi się dostanie) potem w wędzarni osuszanie ok pół godz. i wędziłem ok 3 godz., po czym parzyłem do uzyskania 68-70 st w środku, woda 75-80 st.

 

podpowiecie coś proszę ?

 

może ktoś ma booxa smoker 300 i doradzi jak wędzi kiełbasy ?

 

post-95072-0-98768700-1581342984_thumb.jpgpost-95072-0-85169500-1581343002_thumb.jpgpost-95072-0-12508900-1581343027_thumb.jpgpost-95072-0-80431600-1581343050_thumb.jpgpost-95072-0-62478000-1581343073_thumb.jpgpost-95072-0-39321300-1581343102_thumb.jpgpost-95072-0-19813100-1581343119_thumb.jpgpost-95072-0-24874500-1581343143_thumb.jpgpost-95072-0-21179400-1581343181_thumb.jpg

Edytowane przez Paweł1984
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
kiełbasę po nadzianiu osadzałem ok 1 godz, obtarłem ręcznikiem papierowym (pewnie za to mi się dostanie) potem w wędzarni osuszanie ok pół godz. i wędziłem ok 3 godz., po czym parzyłem do uzyskania 68-70 st w środku, woda 75-80 st

 

Jak na razie nie mam boxa asmookera lecz jedynie beczkę smookera :D . Osadzam kiełbasy około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Osuszam w 40*C aż kiełbasy będą suche, nie na czas. Wędzę dla koloru, nie na czas. W jakiej temperaturze wędzisz? Może za wysoka temperatura i dlatego osłonki są za twarde.

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.