Wieloś Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Lutego 2020 Witam, po 9 latach obecności na Naszym forum przyszedł czas, żebym i ja coś zaprezentował.Dzięki tej stronie udało mi się wykonać wiele smacznych wyrobów, a jednym z ostatnich jest metka według przepisu Kostka Do wyrobu użyłem:karkówka 1,5 kgboczek 1,2 kgpolędwica 1,5 kg Mięso peklowałem 48 godzin, peklosól 25 g/kg, zmielone na sitku 4 które włożyłem na ok 3 godz do zamrażalki. Przyprawy oprócz papryk i cukru drobno zmielone - cukier 2 g,- pieprz czarny 1,5 g,- papryka słodka 1,5 g,- papryka ostra 1 g,- kolendra 0,3 g,- kminek 0,3 g,- gorczyca 0,5 g.Całość wyrobiona bez dodatku wody (było co mieszać) i nadziewane w osłonki białkowe fi 45 w batony po 35-40 cm.Osadzanie 30-40 min i wędzenie ok 3 godzin w temp 45-50 stopni. Smak jak dla mnie rewelacyjnyPozdrawiam Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Lutego 2020 Smak jak dla mnie rewelacyjny A jaki obiecujący produkt Już wbiłam w niego zęby Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Lutego 2020 Jestem Twoim ukrytym fanem!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lutego 2020 Smak jak dla mnie rewelacyjnyA jaki obiecujący produkt Już wbiłam w niego zęby Aniu postaram się zrobić ponownie do Zakopanego Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lutego 2020 Aniu postaram się zrobić ponownie do Zakopanego Już Cię kocham Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) Grzesiu, a ja poproszę czipsy że skórek????też Cię kocham❤ Edytowane 11 Lutego 2020 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lutego 2020 Smak jak dla mnie rewelacyjny Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2020 Aniu postaram się zrobić ponownie do Zakopanego Grzesiu ... zrób kilka sztuk więcej ... droga do Zakopca daleka . Lubię surowiznę . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Lutego 2020 Brawo, piękne metki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Lutego 2020 A będziesz może jechał A1 na wysokości Częstochowy - to może bym wyskoczyła po smakołyki bo do Zakopanego w tym roku nie dotrę Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Lutego 2020 do Zakopanego w tym roku nie dotrę Olgo,<<<<< never say never >>>>>> Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Lutego 2020 Super wyrób, na pewno. Brawo :clap: Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Lutego 2020 No sąsiad ładna! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lutego 2020 Super apetycznie wygląda... ale jeszcze nie widziałem wędliny która by tak działała na kobiety no magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Lutego 2020 (edytowane) metkaGrzesiu....pychotka Czekamy również na inne produkty.Pozdrowienia Edytowane 12 Lutego 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Lutego 2020 Mięso peklowałem 48 godzin, peklosól 25 g/kg, zmielone na sitku 4 które włożyłem na ok 3 godz do zamrażalki. Mięso przed mieleniem zostało włożone do zamrażarki? Nie wyszło za słone? 25g to trochę dużo w mojej ocenie. Przyprawy oprócz papryk i cukru drobno zmielone Przyprawy na całość, czy na 1kg mięsa? Osadzanie 30-40 min i wędzenie ok 3 godzin w temp 45-50 stopni. Jak długo po wędzeniu można przetrzymywać w lodówce? Bo mrożenie i rozmrażanie chyba nie wchodzi w grę?Smaka narobiłeś i mam ochotę coś w tym stylu uwędzić. --Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Lutego 2020 Przyprawy na całość, czy na 1kg mięsa? Na moje widzące oko , to podane przyprawy są na kg. farszu . No chyba że Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Lutego 2020 (edytowane) Mięso peklowałem 48 godzin, peklosól 25 g/kg, zmielone na sitku 4 które włożyłem na ok 3 godz do zamrażalki.Mięso przed mieleniem zostało włożone do zamrażarki? Nie wyszło za słone? 25g to trochę dużo w mojej ocenie.Tak mięso przed mieleniem było w zamrażalce, z tą ilością soli dla mnie jest ok, wydaje mi się, że w surowym sól czuć mniej niż po obróbce cieplnej Przyprawy oprócz papryk i cukru drobno zmielonePrzyprawy na całość, czy na 1kg mięsa?Przyprawy na 1 kg mięsa Osadzanie 30-40 min i wędzenie ok 3 godzin w temp 45-50 stopni.Jak długo po wędzeniu można przetrzymywać w lodówce? Bo mrożenie i rozmrażanie chyba nie wchodzi w grę?Smaka narobiłeś i mam ochotę coś w tym stylu uwędzić. --Romii Nie powinno się mrozić, do tygodnia można przechowywać w lodówce, taką informację dostałem od Andrzeja BagnoTeż myślałem żeby na próbę zamrozić, ale 4 batony rozdałem do degustacji, a reszta zeszła nawet nie wiem kiedy i nie zdążyłem zamrozić [Dodano: 12 lut 2020 - 17:29] Przyprawy na całość, czy na 1kg mięsa? Na moje widzące oko , to podane przyprawy są na kg. farszu . No chyba że Normalnie snajper z Ciebie Andrzejku Edytowane 12 Lutego 2020 przez EAnna Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Lutego 2020 Mięso peklowałem 48 godzin, peklosól 25 g/kg, zmielone na sitku 4 które włożyłem na ok 3 godz do zamrażalki. Z tego zdania wynika, że kolega Wieloś włożył sitko 4 na 3 godziny do zamrażarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Lutego 2020 Wieloś, przywieź coś do Zakopanego to spróbujemy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Lutego 2020 Mięso peklowałem 48 godzin, peklosól 25 g/kg, zmielone na sitku 4 które włożyłem na ok 3 godz do zamrażalki. Z tego zdania wynika, że kolega Wieloś włożył sitko 4 na 3 godziny do zamrażarki. Sitko było krócej ok 15 minut, mięso było w zamrażarce 3-4 godziny [Dodano: 12 lut 2020 - 18:22]Wieloś, przywieź coś do Zakopanego to spróbujemy.Mówisz i masz Maxell , znasz mnie i wiesz, że jak obiecam to tak będzie Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Lutego 2020 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Lutego 2020 udało mi się wykonać wiele smacznych wyrobów, a jednym z ostatnich jest metka według przepisu Kostka Piękna metka Grzesiu Szkoda, że nigdy nie zrobiliśmy jej na żadnej spółdzielni. Mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś spróbować tego wyrobu. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Maja 2020 Witam, przez weekend trochę popracowałem, zrobiłem leberkę, kabanosy, kiełbasę podpiekaną. Wszystko z dzika z domieszką wieprzowiny. Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Maja 2020 Qrde sąsiad ale po!eciałeś! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.