Skocz do zawartości

Wielosia co nieco


Wieloś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po 9 latach obecności na Naszym forum przyszedł czas, żebym i ja coś zaprezentował.

Dzięki tej stronie udało mi się wykonać wiele smacznych wyrobów, a jednym z ostatnich jest metka według przepisu Kostka

 

Do wyrobu użyłem:

karkówka 1,5 kg

boczek 1,2 kg

polędwica 1,5 kg

 

Mięso peklowałem 48 godzin, peklosól 25 g/kg, zmielone na sitku 4 które włożyłem na ok 3 godz do zamrażalki.

 

Przyprawy oprócz papryk i cukru drobno zmielone 

- cukier 2 g,
- pieprz czarny 1,5 g,
- papryka słodka 1,5 g,
- papryka ostra 1 g,
- kolendra 0,3 g,
- kminek 0,3 g,
- gorczyca 0,5 g.

Całość wyrobiona bez dodatku wody (było co mieszać) i nadziewane w osłonki białkowe fi 45 w batony po 35-40 cm.

Osadzanie 30-40 min i wędzenie ok 3 godzin w temp 45-50 stopni.

 

Smak jak dla mnie rewelacyjny

Pozdrawiam

post-47824-0-50953300-1581451736_thumb.jpeg

post-47824-0-85850300-1581451748_thumb.jpeg

post-47824-0-12043200-1581451777_thumb.jpeg

post-47824-0-71062000-1581451794_thumb.jpeg

post-47824-0-40463900-1581451807_thumb.jpeg

wieloś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smak jak dla mnie rewelacyjny

A jaki obiecujący produkt  :thumbsup:  :clap: 

Już wbiłam w niego zęby  :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu postaram się zrobić ponownie do Zakopanego 

Już Cię kocham  :frantics:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smak jak dla mnie rewelacyjny
:D  :thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A będziesz może jechał A1 na wysokości Częstochowy  :cool:  - to może bym wyskoczyła po smakołyki  :laugh:  bo do Zakopanego w tym roku nie dotrę :(

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

do Zakopanego w tym roku nie dotrę

Olgo,

<<<<<  never say never  >>>>>>

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso peklowałem 48 godzin, peklosól 25 g/kg, zmielone na sitku 4 które włożyłem na ok 3 godz do zamrażalki.

Mięso przed mieleniem zostało włożone do zamrażarki? Nie wyszło za słone? 25g to trochę dużo w mojej ocenie.

 

 

Przyprawy oprócz papryk i cukru drobno zmielone

Przyprawy na całość, czy na 1kg mięsa?

 

 

Osadzanie 30-40 min i wędzenie ok 3 godzin w temp 45-50 stopni.

Jak długo po wędzeniu można przetrzymywać w lodówce? Bo mrożenie i rozmrażanie chyba nie wchodzi w grę?

Smaka narobiłeś i mam ochotę coś w tym stylu uwędzić. :)

--

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Mięso peklowałem 48 godzin, peklosól 25 g/kg, zmielone na sitku 4 które włożyłem na ok 3 godz do zamrażalki.

Mięso przed mieleniem zostało włożone do zamrażarki? Nie wyszło za słone? 25g to trochę dużo w mojej ocenie.

Tak mięso przed mieleniem było w zamrażalce, z tą ilością soli dla mnie jest ok, wydaje mi się, że w surowym sól czuć mniej niż po obróbce cieplnej

 

 

Przyprawy oprócz papryk i cukru drobno zmielone

Przyprawy na całość, czy na 1kg mięsa?

Przyprawy na 1 kg mięsa

 

Osadzanie 30-40 min i wędzenie ok 3 godzin w temp 45-50 stopni.

Jak długo po wędzeniu można przetrzymywać w lodówce? Bo mrożenie i rozmrażanie chyba nie wchodzi w grę?

Smaka narobiłeś i mam ochotę coś w tym stylu uwędzić. :)

--

Romii

 

Nie powinno się mrozić, do tygodnia można przechowywać w lodówce, taką informację dostałem od Andrzeja Bagno

Też myślałem żeby na próbę zamrozić, ale 4 batony rozdałem do degustacji, a reszta zeszła nawet nie wiem kiedy i nie zdążyłem zamrozić

 

[Dodano: 12 lut 2020 - 17:29]

 

Przyprawy na całość, czy na 1kg mięsa?

 

Na moje widzące oko ,  to podane przyprawy są na kg. farszu .  No chyba że  :facepalm:  :)

 

Normalnie snajper z Ciebie Andrzejku  :thumbsup:

Edytowane przez EAnna
wieloś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Mięso peklowałem 48 godzin, peklosól 25 g/kg, zmielone na sitku 4 które włożyłem na ok 3 godz do zamrażalki.

 

Z tego zdania wynika, że kolega Wieloś włożył sitko 4 na 3 godziny do zamrażarki. :)

 

Sitko było krócej ok 15 minut, mięso było w zamrażarce 3-4 godziny  :thumbsup:  

[Dodano: 12 lut 2020 - 18:22]

Wieloś, przywieź coś do Zakopanego to spróbujemy.

Mówisz i masz Maxell  :D , znasz mnie i wiesz, że jak obiecam to tak będzie  ;)  :facepalm:

wieloś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

udało mi się wykonać wiele smacznych wyrobów, a jednym z ostatnich jest metka według przepisu Kostka

Piękna metka Grzesiu :)

Szkoda, że nigdy nie zrobiliśmy jej na żadnej spółdzielni. Mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś spróbować tego wyrobu.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.