Skocz do zawartości

Ważna inicjatywa Wędzarniczej Braci


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już pisałem, finalizujemy najważniejszy chyba dla nas projekt, który odpowiednio nagłośniony, powinien zmienić to nastawienie ludzi. Już niebawem ruszamy...

Projekt ten, razem z naszym forum, Szkołą Domowego Masarstwa oraz Giełdą, stanowił będzie komplet niezbędny dla każdego, rozpoczynającego przygodę z mięsem, ale także dla ludzi posiadających już praktykę w tym zakresie.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pomysł arcyciekawy i bardzo dobry. Jednym słowem powrót do zaniechanych w latach 90-tych Norm Państwowych i związanym z tym prawem.Trzymam kciuki, jednak lobby producentów dodatków funkcyjnych i różnego rodzaju podobnych specyfików stosowanych nie tylko w masarstwie jest bardzo mocne. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli:

1. Polexit - inicjatywa petycji  (nie przeczę, że szlachetna w zamiarze), wiąże się z likwidacją unormowań unijnych dotyczących dodatków funkcjonalnych i wielu innych o technologii nie wspominając.

2. Likwidacja pogłowia trzody w RP - jaki procent świń hodowanych obecnie ma mięso o jakości z owych cudownych czasów obowiązywania państwowych "szesnastek".

3. Popyt na wyśmiewane przez  niektórych z Państwa "szynki z promocji za 9,99 zł" być może wcale nie wynika z głupoty i niedouczenia oraz nieuświadomienia ciemnych mas, tylko z ilości gotówki w portfelu.

4. Kolega (koleżanka?) Toshiba w poście #25 wypunktował sporo istotnych rzeczy.

5. Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane.

6. Nawet gdyby stał się cud i ruszyły prace legislacyjne idące w postulowanym przez Naxela kierunku , to po drodze stanie mnóstwo rzeczy, które sprawią, że ci, którzy najwięcej mogliby stracić nie stracą, a dodatkowo zyskają ci, których istnienia być może się nie domyślamy.

Pozdrawiam serdecznie.

Romk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

3. Popyt na wyśmiewane przez  niektórych z Państwa "szynki z promocji za 9,99 zł" być może wcale nie wynika z głupoty i niedouczenia oraz nieuświadomienia ciemnych mas, tylko z ilości gotówki w portfelu.

 

 

 

To jest TAK  OCZYWISTE, że nie ma o czym (i nad czym) dyskutować !   

Z wyrazami szacunku

 

Stanisław Leszczyński

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

. Ceny wcale nie muszą być z kosmosu, gdyż od jakiegoś czasu rolnicy mogą i handlują wyrobami wyprodukowanymi w oparciu o mięso z własnych gospodarstw, sprzedając je po niewygórowanych cenach. Można to sprawdzić na bazarach, rynkach i u wiejskich masarzy.

No to sprawdźmy żeby nie teoretyzować.Oto kilka przykładów z 2019 roku sprzed podwyżki cen mięsa na 

targu w Grodzisku Mazowieckim.Na dzisiaj trzeba doliczyć ok.20%

Szynka wędzona - 38 zł/kg

Baleron- 38 zł/kg

Kiełbasa wiejska- 27zł/kg

Polędwica wędzona- 45 zł/kg

Boczek wędzony- 35zł/kg

Boczek surowy- 17 zł/kg

Polędwiczki- 30zł/kg

Ogony wp.- 10zł/kg

Kości schabowe -5 zł/kg

Podgardle ze skórą i gruczołami-14 zł/kg

Słonina 11zł/kg

Bułczanka 14 zl/kg

Kaszanka 15 zł

O cenach sklepowych gdzie polędwica sopocka jest po 15 zł /kg pisał nie będę bo szkoda czasu.Każdy je zna.Tak wyglądają fakty.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czym bliżej stolicy, tym ceny wyższe. To normalne. Ale ja nie o tym. Wrócę do sprawy tej przysłowiowej "szynki" za 9,90. Co to jest za twór, skoro tyle prawie kosztuje kilogram półtuszy, nie mówiąc o czystym mięsie szynki bez kości. Gdzie robocizna, energia, woda, dodatki itp.? I druga sprawa. Skąd w ostatnich latach taki  wzrost zachorowań na różnego rodzaju nowotwory?

Już kilka "ładnych" lat temu pisałem, że w którąś sobotę podjechałem do masarni gdzie zaopatrywałem się w mięso i zwróciłem się do jednego z pracowników, aby poprosił kolegę, który zawsze mnie obsługiwał. Ten stwierdził, że Leszek jest zajęty. Więc mówię, że dziś sobota i produkcja nie idzie. Odpowiedział: w sobotę wszyscy pracownicy robią wyroby dla siebie. :D

Nadmieniam, że masarnia cieszyła się wtedy bardzo dobrą opinią i produkowała naprawdę dobre wyroby w oparciu o swoje receptury oraz swoje mieszanki przypraw. Przypomnę - to było jakieś 10-11 lat temu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wzrost zachorowań na nowotwory wynika w znacznej mierze z rozwoju diagnostyki medycznej i wydłużeniu życia.

Kiedyś ludzie umierali szybciej i często niezdiagnozowani.

Oczywiście zanieczyszczenie środowiska i wszechobecna chemia też trochę pomaga, ale nie demonizujmy.

Oczywiście świetnie by było jeść wyroby bez chemii, ale moim zdaniem przemysł chemiczny ze swoimi kapitałami i zyskami nigdy już do tego nie dopuści. To jest lobby znacznie silniejsze niż przemysł mięsny. Tam jest dopiero ogromny tort do podziału. Chemia jest obecna na każdym etapie produkcji szynki od zapłodnienia świnki począwszy, a na opakowaniu gotowego produktu skończywszy. Oni nie odpuszczą takiej kasy. Jak będzie trzeba to doprowadzą do powstania odpowiednich przepisów na poziomie europejskim żeby ich towar dobrze się sprzedawał.

Dopóki tego typu inicjatywy są małe, lokalne, dotyczące niewielkiej liczby pozytywnie zakręconych to będą trwały. Jeżeli tylko się rozprzestrzenią na tyle że w koncernach chemicznych przestaną się zgadzać tabelki Excela nie będzie litości.

Ale przestrzeń jest i działać trzeba. Popieram to co tu się zaczęło.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez robert4you
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W styczniu 2020 r. w jednym z wywiadów radiowych min. Ardanowski powiedział, że "należy rozważyć sygnały" o powrocie w produkcji wędlin wg norm przed wejściem naszego kraju do Unii Europejskiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W styczniu 2020 r. w jednym z wywiadów radiowych min. Ardanowski powiedział, że "należy rozważyć sygnały" o powrocie w produkcji wędlin wg norm przed wejściem naszego kraju do Unii Europejskiej.

Taki właśnie jest kierunek działań MRiRW, o czym pisałem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lat temu X było tak że bez względu na to gdzie człowiek pojechał czy to była mała mieścina czy duże miasto to w każdym z tych miejsc wyroby smakowały tak samo bo wszyscy musieli trzymać się jednakowych norm teraz jest wolna amerykanka dlatego ja i nie tylko tęsknimy za starymi dobrymi czasami dlatego inicjatywę Maxella popieram w całej rozciągłości

 

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

,,carpe diem,,
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Petycje można pisać do bólu w tej kwesti co pisze Maxell ,nic to nie da.Minister nie ma nic do tego co jest w zakładzie produkowane o ile będzie napisana norma branżowa na dany produkt i zatwierdzona przez odpowiednie służby. Można natomiast wnioskować o zaprzestanie stosowania chemi do wędlin,ulepszaczy,konserwantów,barwników itp ,bo teraz o ile są w spisie dopuszczonych to   się je stosuje zgodnie z prawem. Co do przepisów i składu kiełbas to nikt nic zakładom nie narzuci ,ich wola .To może zweryfikować tylko kupujący i tyle w temacie :)

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To może zweryfikować tylko kupujący

Święta prawda...….tak długo jak będzie kupowane......będzie też produkowane. :thumbsup:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.