Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ważna inicjatywa Wędzarniczej Braci


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29915 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lut 2020 - 12:01

Chyba czas już najwyższy, aby na ręce Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi złożyć petycję dotyczącą powrotu do obowiązku korzystania przez wszystkie zakłady mięsne ze starych, sprawdzonych receptur stosowanych w Polsce w latach 50,60 i 70-tych. Wędzonki, wędliny, wyroby wędliniarskie oraz konserwy (zarówno mięsne, jak i rybne) były smaczne, zdrowe i bardzo cenione w świecie. Jest teraz najbardziej odpowiedni okres, wystąpić z taką propozycją.

Czym bardziej nagłośnimy sprawę na forach wędliniarskich, grupach społecznościowych i wśród znajomych, tym większe szanse na powrót do bardziej zdrowych i smacznych wyrobów.

Jeśli moja inicjatywa uzyska Wasze poparcie, pomyślimy jak technicznie rozwiązać sprawę zbierania podpisów. Ze swej strony deklaruję, że osobiście, wraz kilkoma chętnymi osobami, przedstawię sprawę Ministrowi J.K. Ardanowskiemu.

Proszę o Wasze wnioski i uwagi.

 

PS.

Uprzedzając niektóre pytania informuję, że oczywiście przepisy branżowe musiałyby zostać dostosowane do obecnych wymogów kulinarnych. W grę wchodziłoby:

- zastąpienie soli i azotanów peklosolą,

- zmniejszenie ilości zasolenia wyrobów do poziomu akceptowalnego przez konsumentów,

- likwidacja chemii i słodzików,

oraz wprowadzenie podobnych zmian.


Użytkownik Maxell edytował ten post 16 lut 2020 - 12:11


#2 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13155 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 16 lut 2020 - 12:19

Popieram tą inicjatywę  w całej rozciągłości . :thumbsup:



#3 zetes

zetes

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 16 lut 2020 - 13:03

Popieram. Pomysł wspaniały. Oby tylko się udało przekonać do tego odpowiednich decydentów. :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29915 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lut 2020 - 13:14

Już wstępne rozmowy przeprowadzono. :D



#5 Kazik55

Kazik55

    Entuzjasta forum

  • **VIP-Organizator**
  • 840 postów
  • MiejscowośćAleksandrów Łódzki

Napisano 16 lut 2020 - 13:16

Ja bym nie mieszał polityków do naszych spraw. Do tej pory staraliśmy się unikać   polityków ,dyskutować  na tematy polityczne - to niech tak zostanie.



#6 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5785 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 16 lut 2020 - 13:24

Pełne poparcie dla inicjatywy Maxella :thumbsup: :clap: :thumbsup: !!!



#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29915 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lut 2020 - 13:44

Ja bym nie mieszał polityków do naszych spraw. Do tej pory staraliśmy się unikać polityków ,dyskutować na tematy polityczne - to niech tak zostanie.

I dalej forum jest apolityczne. Chodzi o to, że komuś naszą petycję musimy złożyć. Osoba MRiRW jest najodpowiedniejsza zwłaszcza, że niebawem wchodzą w życie przepisy dot. uboju i przerobu mięsa w gospodarstwach indywidualnych. 

Próbować trzeba. Chyba każdy, poza przedsiębiorcami branży mięsnej, ma dość tego badziewia, którym karmione jest społeczeństwo.



#8 Gość_Efffa_*

Gość_Efffa_*
  • Goście

Napisano 16 lut 2020 - 14:52

Popieram :)

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#9 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2124 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 16 lut 2020 - 15:15

Mieliśmy już naszego posła. Nawet mam gdzieś wizytówkę.



#10 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1659 postów

Napisano 16 lut 2020 - 15:46

Ja jestem za. :)



#11 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 792 postów

Napisano 16 lut 2020 - 17:08

Popieram w 100%  :thumbsup:


Użytkownik jacekw21 edytował ten post 16 lut 2020 - 17:08


#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5941 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 lut 2020 - 17:22

Jestem jak najbardziej na tak , jak jestem w Pl i zreszta u nas oferta polskich produktow wedliniarskich jest ogromna , mamy sklep szwedzki na praktycznie podworu i produktow polskich jest wiekszy wybor niz w niektorych malych sklepach w malych miejscowosciach...niestety duzo malych firm ktore wykupily wieksze przetwornie zaczely robic badziewie nie to samo co bylo wczesniej ..zreszta nie ma sie co dziwic wystaczy taka firma jak Marabou ..to teraz wiekszosc ich wyrobow jest nie do zjedzenia, to co bylo kiedys smak i wybor poszlo w zapomnienie .



#13 jarekduch

jarekduch

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćMikołów

Napisano 16 lut 2020 - 19:06

Z chęcią podpiszę się pod taką petycją.

#14 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4295 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 16 lut 2020 - 19:34

Popieram.



#15 Maniek96

Maniek96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 633 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 16 lut 2020 - 19:44

Jestem za :thumbsup:



#16 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7421 postów

Napisano 16 lut 2020 - 19:55

Popieram!!!

#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7782 postów

Napisano 16 lut 2020 - 20:03

Jestem ZA

#18 Jojo

Jojo

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1003 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 16 lut 2020 - 20:04

Bardzo dobry pomysł. Popieram. 

 

Po kursowych rozmowach to myślę, że oprócz tego co proponuje Maxell to jeszcze jedna kwestia powinna być poruszona i dla nas chyba bardziej przydatna. 

Obowiązkowe oznakowanie mięsa w sklepach. 

Jako klient chcę mieć wiedzę czy :

 - mięso jest świeże (np. data uboju), 

- czy było mrożone,

- skąd pochodzi (tak jak jest na warzywach i owocach), 

- czy było nastrzykiwane ( a jak tak to czym). 

 

I nagle by wyszło skąd te cudowne promocje. Ale mógł bym też wybrać czy chcę mięso z marketu taniej czy droższe ale dobrej jakości. Teraz nie mam na to wpływu - chyba, że sam upoluje. 



#19 romk

romk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 190 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 16 lut 2020 - 21:34

Jestem przeciwko majstrowaniu przy prawie. Mało kto zdaje sobie sprawę z możliwych konsekwencji zmiany jednego, czy kilku słów w ustawie. A co z Unią? Poza tym: Nie każdego stać na pozbawioną chemii i wody  szynkę za 40 - 60 złotych za kilogram. Kolejna rzecz: dzisiaj stosuje się marketingowe chwyty "jak dawniej", "jak za gierka". Z moich wspomnień z gomułkowsko - gierkowskich czasów mam: paskudne kiełbasy i wędliny, szczególnie z małych geesowskich przetwórni, gdzie mięsa musiało starczyć w pierwszym rządzie dla lokalnych bonzów.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29915 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lut 2020 - 21:40

Dzięki demokracji, każdy ma prawo wyboru.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych