Maxell Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lutego 2020 (edytowane) Chyba czas już najwyższy, aby na ręce Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi złożyć petycję dotyczącą powrotu do obowiązku korzystania przez wszystkie zakłady mięsne ze starych, sprawdzonych receptur stosowanych w Polsce w latach 50,60 i 70-tych. Wędzonki, wędliny, wyroby wędliniarskie oraz konserwy (zarówno mięsne, jak i rybne) były smaczne, zdrowe i bardzo cenione w świecie. Jest teraz najbardziej odpowiedni okres, wystąpić z taką propozycją.Czym bardziej nagłośnimy sprawę na forach wędliniarskich, grupach społecznościowych i wśród znajomych, tym większe szanse na powrót do bardziej zdrowych i smacznych wyrobów.Jeśli moja inicjatywa uzyska Wasze poparcie, pomyślimy jak technicznie rozwiązać sprawę zbierania podpisów. Ze swej strony deklaruję, że osobiście, wraz kilkoma chętnymi osobami, przedstawię sprawę Ministrowi J.K. Ardanowskiemu.Proszę o Wasze wnioski i uwagi. PS.Uprzedzając niektóre pytania informuję, że oczywiście przepisy branżowe musiałyby zostać dostosowane do obecnych wymogów kulinarnych. W grę wchodziłoby:- zastąpienie soli i azotanów peklosolą,- zmniejszenie ilości zasolenia wyrobów do poziomu akceptowalnego przez konsumentów,- likwidacja chemii i słodzików,oraz wprowadzenie podobnych zmian. Edytowane 16 Lutego 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lutego 2020 Popieram tą inicjatywę w całej rozciągłości . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Lutego 2020 Popieram. Pomysł wspaniały. Oby tylko się udało przekonać do tego odpowiednich decydentów. :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Lutego 2020 Już wstępne rozmowy przeprowadzono. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Lutego 2020 Ja bym nie mieszał polityków do naszych spraw. Do tej pory staraliśmy się unikać polityków ,dyskutować na tematy polityczne - to niech tak zostanie. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Lutego 2020 Pełne poparcie dla inicjatywy Maxella !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Lutego 2020 Ja bym nie mieszał polityków do naszych spraw. Do tej pory staraliśmy się unikać polityków ,dyskutować na tematy polityczne - to niech tak zostanie. I dalej forum jest apolityczne. Chodzi o to, że komuś naszą petycję musimy złożyć. Osoba MRiRW jest najodpowiedniejsza zwłaszcza, że niebawem wchodzą w życie przepisy dot. uboju i przerobu mięsa w gospodarstwach indywidualnych. Próbować trzeba. Chyba każdy, poza przedsiębiorcami branży mięsnej, ma dość tego badziewia, którym karmione jest społeczeństwo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lutego 2020 Popieram Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Lutego 2020 Mieliśmy już naszego posła. Nawet mam gdzieś wizytówkę. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Lutego 2020 Ja jestem za. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Lutego 2020 (edytowane) Popieram w 100% Edytowane 16 Lutego 2020 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Lutego 2020 Jestem jak najbardziej na tak , jak jestem w Pl i zreszta u nas oferta polskich produktow wedliniarskich jest ogromna , mamy sklep szwedzki na praktycznie podworu i produktow polskich jest wiekszy wybor niz w niektorych malych sklepach w malych miejscowosciach...niestety duzo malych firm ktore wykupily wieksze przetwornie zaczely robic badziewie nie to samo co bylo wczesniej ..zreszta nie ma sie co dziwic wystaczy taka firma jak Marabou ..to teraz wiekszosc ich wyrobow jest nie do zjedzenia, to co bylo kiedys smak i wybor poszlo w zapomnienie . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Lutego 2020 Z chęcią podpiszę się pod taką petycją. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Lutego 2020 Popieram. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Lutego 2020 Jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Lutego 2020 Popieram!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Lutego 2020 Jestem ZA Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Lutego 2020 Bardzo dobry pomysł. Popieram. Po kursowych rozmowach to myślę, że oprócz tego co proponuje Maxell to jeszcze jedna kwestia powinna być poruszona i dla nas chyba bardziej przydatna. Obowiązkowe oznakowanie mięsa w sklepach. Jako klient chcę mieć wiedzę czy : - mięso jest świeże (np. data uboju), - czy było mrożone,- skąd pochodzi (tak jak jest na warzywach i owocach), - czy było nastrzykiwane ( a jak tak to czym). I nagle by wyszło skąd te cudowne promocje. Ale mógł bym też wybrać czy chcę mięso z marketu taniej czy droższe ale dobrej jakości. Teraz nie mam na to wpływu - chyba, że sam upoluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Lutego 2020 Jestem przeciwko majstrowaniu przy prawie. Mało kto zdaje sobie sprawę z możliwych konsekwencji zmiany jednego, czy kilku słów w ustawie. A co z Unią? Poza tym: Nie każdego stać na pozbawioną chemii i wody szynkę za 40 - 60 złotych za kilogram. Kolejna rzecz: dzisiaj stosuje się marketingowe chwyty "jak dawniej", "jak za gierka". Z moich wspomnień z gomułkowsko - gierkowskich czasów mam: paskudne kiełbasy i wędliny, szczególnie z małych geesowskich przetwórni, gdzie mięsa musiało starczyć w pierwszym rządzie dla lokalnych bonzów. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Lutego 2020 Dzięki demokracji, każdy ma prawo wyboru. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Lutego 2020 Ciekawy pomysl, ale wydaje mi sie ze wtedy kazdy wyrób z PW, musial by byc znowu opatentowany. Wezmy np. Kabanosy czy parówki/parówkowa gdzie od licha firm nie tylko w PL, wytwarza i sprzedaje badziewne wyroby pod ta nazwa.!Nawet gdyby Mirek byl w UE poslem i za pan Brat z przewodniczacym Unii, pewno glodny kasy rzad nie pozwoli na takie cos Ale sa wyjatki. Np. Wloskie, Hiszpanskie szynki, albo Turyngijskie Bratwursty czy salcesony, pasztetowe a w Pl np. set korycinski.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Lutego 2020 Ludziska zejdźcie na ziemię.Nasze społeczeństwo do bogatych nie należy i dlatego wpierw kupią parówki po 10zł za kg a nie po 30zł.Po drugie jaki duży zakład zmieni obecną technologię na technologię z 25%–tową stratą.Żeby mieć dobre wędliny to trzeba mieć dobry surowiec.A dobry surowiec to dobra rasa i długie karmienie odpowiednimi paszami.I od tego trzeba by zacząć.To mogą robić tylko pasjonaci tacy jak My.Na masówkę bym nie liczył.Pisać to oczywiście można bo papier jest cierpliwy i wszystko przyjmie ,ale będzie to ni mniej ni więcej jak pisanie na Berdyczów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Lutego 2020 (edytowane) Jest takie powiedzenie: jak nie dotkniesz, to nie uwierzysz. Tak, czy siak, ja będę pisał. Co z tego będzie zobaczymy. W każdym razie będę miał czyste sumienie, że coś zrobiłem. Potrzebna jest jak największa grupa popierających wniosek, ale jeśli skończy się na dywagacjach i pouczeniach (jak ma to z zasady miejsce kiedy o coś proszę), nie będziemy płakać. Edytowane 16 Lutego 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Lutego 2020 Pomysł mi się bardzo podoba, ale moim zdaniem jest całkowicie nierealny.Niestety nie da się wrócić do przeszłości.Dla 95% społeczeństwa nieobeznanego w temacie będziemy wracać do średniowiecza, a dla 1% obeznanych i stosujących przemysłowe metody "strupem na d.." którego trzeba się jak najszybciej pozbyć. Pozostałe 4% (moim zdaniem liczone bardzo optymistycznie) to "szum statystyczny" z którym nawet nikt nie będzie się liczył.Taką akcję trzeba dobrze przemyśleć i zorganizować. Sama petycja to tylko kolejne pismo, które trafi na stos równie dobrych pomysłów, które nigdy nie doczekają się realizacji.Bez uświadomienia społeczeństwa nie tylko nie odniesiemy sukcesu, ale po prostu zostaniemy przez większość totalnie zignorowani, albo co gorzej potraktowani jak jacyś kolejni nawiedzeni.Przykro mi. Nawet mój niepoprawny optymizm nie wróży temu pomysłowi sukcesu.Znam powiedzenie "kropla skałę drąży", jednak taki ruch, to próba rozwalenia skały bez jej drążenia. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Lutego 2020 Pomyl super i jestem w stanie się pod nim podpisać obiema rekami.Ale, no własnie jest ale, nie ten czas, nie ta epoka, nie ci klienci.Sterowanie gospodarka, to czas przeszły, teraz rynek rządzi się popytem i podażą.Jeżeli ta petycja odniosła by skutek i dajmy na to od dzisiaj rolnicy produkują mięso jak należy i odpowiednie rasy, i od jutra wszystkie zakłady produkują też jak należy, to po jutrze przyjedzie 1000 tirów z syfem za granicy, nie ma znaczenia z której strony i wszystko sprzedadzą na pniu bo tańsze, a Polskie zakłady po jutrze ogłasza plajtę a za nimi rolnicy którzy nie będą mieli zapłacone za dostarczony towar i kolejnego nie biedą mieli komu sprzedać.Przykładów potrzebujesz, proszę bardzo.Na fotom preferowane są tradycyjne Polskie wyrobyBrawo A jak są one wytwarzane ???A no przy pomocy chińskiego i rosyjskiego sprzętu!Co to ma za znaczenie można powiedzieć, a no ma.Skoro wędlina ma być wykonywana jak należy, to będzie droższa, a dla kogo> np dla Twojego sąsiada, ale on został własnie zwolniony z firmy produkującej nadziewarki lub wilki, bo nie było komu sprzedać produkcji i firma splajtowała.I powiedz mi czym ma on zapłacić za te wspaniale produkty?? A kto się do tego przyczynił?A no miedzy innymi ci którzy chcą złożyć teraz petycje Przykład oczywiście jest dużym skrótem, ale własnie tak to działa, to co jeden produkuje, kupuje sąsiad a płaci pieniędzmi za towar który sam wyprodukował i sprzedał innemu sąsiadowi itd aż kółko się zamyka i wraca do 1 z listyJak na razie to kupujecie to co wyprodukowano tysiące km od Polski, wątpię w to żeby to byli wasi sąsiedzi którzy kupią kiedykolwiek wasze produkty Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.