fantomek Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lutego 2020 Ile nasypu dajecie i ile czasu dymia,wam maksymalnie bez podchodzenia do nich. U mnie przy rurze dymnej fi 8.7cm max 2h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lutego 2020 Podaj wysokość rury, też jest ważna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Lutego 2020 Duży dymbox - w zależności od temperatury w wędzarni =wyższa krócej - od 3-9 godzin ale 9 tylko kilka razy przy temp wędzenia 20 st Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 17 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lutego 2020 Rura 8.7cm, wysokośc 40cm, czeste przygaszenia i zawiechy. Chce przejsc na,srednice 12cm i wys. 40cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lutego 2020 czeste przygaszenia i zawiechy Też się zdarzają , średnica 12-15 cm tego Ci nie zmieni - ale próbuj Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Bez problemu i bez zawieszki 8-10 h. w temp.45-55.Wędzę tak na ogół w nocy więc kontroli nie mam. Edytowane 17 Lutego 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) od 3-9 godzin ale 9 tylko kilka razy przy temp wędzenia 20 s 8-10 h. w temp.45-55 A jaki ma wpływ temperatura wędzenia do szybkości spalania?Czy Wy grzejecie wędzarnie dymboxami? Edytowane 17 Lutego 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Ciekaw jestem, czy ktoś już tu analizował przyczyny zawieszania się zrębków??Ten temat też mnie interesuje, bo zamierzam wędzić SAMYMI, baardzo drobnymi trocinami z drzew owocowych, których mam pod dostatkiem. Czy u was takie "zawieszki" wynikają z "przypiekania" się nadpalonych zrębków do ścian rury, czy po prostu powstaje "sklepienie" z nadpalonych / przypieczonych do siebie wzajemnie zrębków? Jakie są wasze spostrzeżenia w tym zakresie? Edytowane 17 Lutego 2020 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lutego 2020 A jaki ma wpływ temperatura wędzenia do szybkości spalania? Żadnego Czy Wy grzejecie wędzarnie dymboxami? Ciepłota dymu częściowo podbija temperaturę w wędzarni , ale główne grzanie zapewniają u mnie grzałki elektryczne Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 17 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lutego 2020 Siwydymek u mnie są to przyczyny które,wskazałeś właśnie ale poczekajmy na,zdanie innych może ciekawa dyskusja wyniknie. Arkadiusz piękny rezultant 8-10h jak Ty to robisz mnie,szlak trafia jak ciągle przygasa i zawiesza sie dodam że zrebki suche kl08 dotąd olcha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lutego 2020 ale główne grzanie zapewniają u mnie grzałki elektryczne To było pytanie retoryczne.Podajecie czas i temperaturę wędzenia,Mozna odnieść wrażenie ze temperatura wędzenia jednak ma wpływ Co do wieszania, suche i w suchy dzień się nie wieszają."Palenisko" ma tez wpływ, musi być tak dobrane aby wióry spadały jeszcze w formie węgla drzewnego możliwie jak najszybciej po odgazowaniu, a nie popiołu. Jest to zdrowsze A to osiąga się dobierając ilość powietrza >< wielkość/kształty i rodzaj dyszy >< górne / dolne spalanie >< grubość rury >< rodzaj wiórów / zrębków / lub nawet kawałków drzewa ><, wilgotność wiórków i powietrzaDlatego ten rodzaj generatorów trzeba staranniej dobierać wielkość, Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Lutego 2020 Trochę nie na temat, ale niechciałem zakładać kolejnego. Jaka dł. rurki dymowej powinna wystawac w środku ? Jest jakaś dł. optymalna ,czy to raczej bez znaczenia. Komora 55x55 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Lutego 2020 U mnie jakieś 10 cm nie mierzyłem Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) U mnie wychodzi 2 - 2,5 cm i zastanawiam się czy to nie zamało Edytowane 27 Lutego 2020 przez Atrax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) Pod wylot rurki podstawiam mały słoiczek na smółkę ???? , niestety cieknie a łatwo wymienić słoik niż czyścić wyciek????. Jak Ci podejdzie to Ok Edytowane 27 Lutego 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Lutego 2020 Podejdzie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Lutego 2020 Załączam fotki nowego komina-) wys. Z popielnikiem 46.5cm, średnica 11.5cm, dł. wystającej rurki 20cm, średnica 2.5cm, rurka powietrzna wkręcana 7mm. Popielnik demontowalny z rusztem. Myślę że bedzie ładnie i długo kopcił-) Jak oceniacie armate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Lutego 2020 Wiórka nie wpadną do popielnika ? moje nr 4 są drobne....ale może nie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Lutego 2020 Mam 6-7mm moze w końcu z 7h dymienia sie udanie bez ingerencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Lutego 2020 (edytowane) Popielnik który wykonałeś jest źle skonstruowany. Nie będzie spełniał swego zadania do którego został stworzony .Tak powinna wyglądać prawidłowa w założeniach i funkcjonowaniu konstrukcja. Edytowane 28 Lutego 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Lutego 2020 Severige2 po czym wnioskujesz? Ja tam nie uwazam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 28 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Lutego 2020 Wydaje mi się, że rurka dymowa powinna być wyjmowana, bo ciężko będzie utrzymać czystość. Niestety ta rurka pomimo pochylenia potrafi się zakleić. Wtedy najlepiej ją wyjąć, namoczyć w "krecie" i dokładnie wyczyścić. Tak jest w maszynie rogera. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 28 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Lutego 2020 U mnie jest wyjmowana,bezproblemowo ,tyle że mało jej wystaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Lutego 2020 Severige2 po czym wnioskujesz? Ja tam nie uwazam Żyjemy w wolnym kraju, więc każdy ma prawo do własnych przemyśleń i podejmowania własnych decyzji. Jednak jako że jestem autorem tego pomysłu z popielnikiem, to wykonywałem sporo różnych prób i wiem o czym piszę, ale decyzja należy do ciebie Fantomku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Lutego 2020 Jestem odmiennego zdania po testach zdam relację. Ponadto otwory u Ciebie sa zbyt duze przez co nasyp zrębek by przelatywal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.