Skocz do zawartości

Ile czasu bez ingerencji dymią Wasze dymogeneratory?


fantomek

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 183
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Duży dymbox - w zależności od temperatury w wędzarni =wyższa krócej - od 3-9 godzin ale 9 tylko kilka razy przy temp wędzenia 20 st

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czeste przygaszenia i zawiechy
Też się zdarzają , średnica 12-15 cm tego Ci nie zmieni - ale próbuj

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez problemu i bez zawieszki 8-10 h. w temp.45-55.Wędzę tak na ogół w nocy więc kontroli nie mam. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

od 3-9 godzin ale 9 tylko kilka razy przy temp wędzenia 20 s
 

 

 

8-10 h. w temp.45-55
 

 

A jaki ma wpływ temperatura wędzenia do szybkości spalania?

Czy Wy grzejecie wędzarnie dymboxami? 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekaw jestem, czy ktoś już tu analizował przyczyny zawieszania się zrębków??

Ten temat też mnie interesuje, bo zamierzam wędzić SAMYMI, baardzo drobnymi  trocinami z drzew owocowych, których mam pod dostatkiem. 

Czy u was takie "zawieszki" wynikają z "przypiekania" się nadpalonych zrębków do ścian rury, czy po prostu powstaje "sklepienie" z nadpalonych / przypieczonych do siebie wzajemnie zrębków? 

Jakie są wasze spostrzeżenia w tym zakresie?

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jaki ma wpływ temperatura wędzenia do szybkości spalania?

Żadnego

 

 

Czy Wy grzejecie wędzarnie dymboxami? 

Ciepłota dymu częściowo podbija temperaturę w wędzarni , ale główne grzanie zapewniają u mnie grzałki elektryczne 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siwydymek u mnie są to przyczyny które,wskazałeś właśnie ale poczekajmy na,zdanie innych może ciekawa dyskusja wyniknie.

 

Arkadiusz piękny rezultant 8-10h jak Ty to robisz mnie,szlak trafia jak ciągle przygasa i zawiesza sie dodam że zrebki suche kl08 dotąd olcha

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale główne grzanie zapewniają u mnie grzałki elektryczne 
 

To było pytanie retoryczne.

Podajecie czas i temperaturę wędzenia,

Mozna odnieść wrażenie ze temperatura wędzenia jednak ma wpływ   :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Co do wieszania, suche i w suchy dzień się nie wieszają.

"Palenisko" ma tez wpływ, musi być tak dobrane aby wióry spadały jeszcze w formie węgla drzewnego możliwie jak najszybciej po odgazowaniu, a nie popiołu. Jest to zdrowsze 

A to osiąga się dobierając ilość powietrza >< wielkość/kształty i rodzaj dyszy >< górne / dolne spalanie >< grubość rury >< rodzaj wiórów / zrębków / lub nawet kawałków drzewa ><, wilgotność wiórków i powietrza

Dlatego ten rodzaj generatorów trzeba staranniej dobierać wielkość, 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
U mnie jakieś 10 cm nie mierzyłem

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pod wylot rurki podstawiam mały słoiczek na smółkę ???? , niestety cieknie a łatwo wymienić słoik niż czyścić wyciek????. Jak Ci podejdzie to Ok Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiórka nie wpadną do popielnika ? moje  nr 4 są drobne....ale może nie

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popielnik który wykonałeś jest źle skonstruowany. Nie będzie spełniał swego zadania do którego został stworzony :D .

Tak powinna wyglądać prawidłowa w założeniach i funkcjonowaniu konstrukcja.

 

post-49725-0-86872200-1441347110_thumb.j

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że rurka dymowa powinna być wyjmowana, bo ciężko będzie utrzymać czystość. Niestety ta rurka pomimo pochylenia potrafi się zakleić. Wtedy najlepiej ją wyjąć, namoczyć w "krecie" i dokładnie wyczyścić. Tak jest w maszynie rogera. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Severige2 po czym wnioskujesz? Ja tam nie uwazam

 

Żyjemy w wolnym kraju, więc każdy ma prawo do własnych przemyśleń i podejmowania własnych decyzji. Jednak jako że jestem autorem tego pomysłu z popielnikiem, to wykonywałem sporo różnych prób i wiem o czym piszę, ale decyzja należy do ciebie Fantomku :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.