Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Ile czasu bez ingerencji dymią Wasze dymogeneratory?
#1
Napisano 16 lut 2020 - 19:49
#2
Napisano 16 lut 2020 - 20:38
Podaj wysokość rury, też jest ważna .
#3
Napisano 16 lut 2020 - 20:46
Duży dymbox - w zależności od temperatury w wędzarni =wyższa krócej - od 3-9 godzin ale 9 tylko kilka razy przy temp wędzenia 20 st
#4
Napisano 17 lut 2020 - 17:20
#5
Napisano 17 lut 2020 - 17:23
czeste przygaszenia i zawiechyTeż się zdarzają , średnica 12-15 cm tego Ci nie zmieni - ale próbuj
#6
Napisano 17 lut 2020 - 19:31
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 17 lut 2020 - 19:33
#7
Napisano 17 lut 2020 - 19:45
od 3-9 godzin ale 9 tylko kilka razy przy temp wędzenia 20 s
8-10 h. w temp.45-55
A jaki ma wpływ temperatura wędzenia do szybkości spalania?
Czy Wy grzejecie wędzarnie dymboxami?
Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 17 lut 2020 - 19:47
#8
Napisano 17 lut 2020 - 19:52
Ciekaw jestem, czy ktoś już tu analizował przyczyny zawieszania się zrębków??
Ten temat też mnie interesuje, bo zamierzam wędzić SAMYMI, baardzo drobnymi trocinami z drzew owocowych, których mam pod dostatkiem.
Czy u was takie "zawieszki" wynikają z "przypiekania" się nadpalonych zrębków do ścian rury, czy po prostu powstaje "sklepienie" z nadpalonych / przypieczonych do siebie wzajemnie zrębków?
Jakie są wasze spostrzeżenia w tym zakresie?
Użytkownik siwydymek edytował ten post 17 lut 2020 - 19:53
#9
Napisano 17 lut 2020 - 20:02
A jaki ma wpływ temperatura wędzenia do szybkości spalania?
Żadnego
Czy Wy grzejecie wędzarnie dymboxami?
Ciepłota dymu częściowo podbija temperaturę w wędzarni , ale główne grzanie zapewniają u mnie grzałki elektryczne
#10
Napisano 17 lut 2020 - 20:18
Arkadiusz piękny rezultant 8-10h jak Ty to robisz mnie,szlak trafia jak ciągle przygasa i zawiesza sie dodam że zrebki suche kl08 dotąd olcha
#11
Napisano 17 lut 2020 - 20:26
ale główne grzanie zapewniają u mnie grzałki elektryczne
To było pytanie retoryczne.
Podajecie czas i temperaturę wędzenia,
Mozna odnieść wrażenie ze temperatura wędzenia jednak ma wpływ
Co do wieszania, suche i w suchy dzień się nie wieszają.
"Palenisko" ma tez wpływ, musi być tak dobrane aby wióry spadały jeszcze w formie węgla drzewnego możliwie jak najszybciej po odgazowaniu, a nie popiołu. Jest to zdrowsze
A to osiąga się dobierając ilość powietrza >< wielkość/kształty i rodzaj dyszy >< górne / dolne spalanie >< grubość rury >< rodzaj wiórów / zrębków / lub nawet kawałków drzewa ><, wilgotność wiórków i powietrza
Dlatego ten rodzaj generatorów trzeba staranniej dobierać wielkość,
#12
Napisano 27 lut 2020 - 15:15
Trochę nie na temat, ale niechciałem zakładać kolejnego. Jaka dł. rurki dymowej powinna wystawac w środku ? Jest jakaś dł. optymalna ,czy to raczej bez znaczenia. Komora 55x55 cm
#13
Napisano 27 lut 2020 - 15:44
#14
Napisano 27 lut 2020 - 15:46
U mnie wychodzi 2 - 2,5 cm i zastanawiam się czy to nie zamało
Użytkownik Atrax edytował ten post 27 lut 2020 - 15:46
#15
Napisano 27 lut 2020 - 15:58
Użytkownik Muski edytował ten post 27 lut 2020 - 15:59
#16
Napisano 27 lut 2020 - 18:05
#17
Napisano 27 lut 2020 - 22:10
Załączone pliki
#18
Napisano 27 lut 2020 - 22:39
Wiórka nie wpadną do popielnika ? moje nr 4 są drobne....ale może nie
#19
Napisano 27 lut 2020 - 23:17
Sponsor
#20
Napisano 28 lut 2020 - 02:00
Popielnik który wykonałeś jest źle skonstruowany. Nie będzie spełniał swego zadania do którego został stworzony .
Tak powinna wyglądać prawidłowa w założeniach i funkcjonowaniu konstrukcja.
Użytkownik sverige2 edytował ten post 28 lut 2020 - 02:06
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych