Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia - adaptacja dużego komina

wędzarnia grill piec chlebowy kominek altana komin

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Paweł Włodarczyk

Paweł Włodarczyk

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćRojów

Napisano 17 lut 2020 - 11:10

witam wszystkich.

Jestem nowym uczestnikiem „zadymiaczy” nie wiem czy ktoś będzie chciał tutaj zająć się moim tematem i czy temat nadaje się do tutejszej dyskusji, może moderator przekieruje wątek w odpowiednie miejsce lub dostanę wskazówki gdzie szukać porad.

 

A więc do rzeczy: mam duży komin wysoki na około 8m, szeroki około 1m x 1m po byłej szklarni, który chcę adoptować na gril z funkcją kominka, piec chlebowy, wędzarnię na zimno i ciepło i kuchnię do gotowania, która jednocześnie będzie dymić do wędzarni na zimno. Mam nadzieję że ktoś z forum pomoże mi w moich realizacjach, dotyczących projektu żeby nie popełnić błędów i podpowie jak pokierować dym, gdzie ewentualnie zastosować zasuwy w kominach do zamykania dopływu. W ostateczności mogę, któryś z kominów (rurę) puścić na zewnątrz nie podpinając się do starego komina.

Na rysunkach jest moja wizja ale można oczywiście wszystko zmienić poza kominem.

zdjęcie 1 - komin po zburzeniu starej kotłowni

zdjęcie 2 - postawiona wiata pod którą ma być „kombajn”

zdjęcie 3 - wiata z przodu

 

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi i sugestię.

Na chwilę obecną mam zazbrojony fundament, który jest przedstawiony na rysunku w rzucie z góry

Wiata stoi praktycznie na granicy z sąsiadem

Dodam że nie jestem żadnym fachowcem ale planuję zrobić to sam z pomocą znajomego, nie chciałbym czegoś spartolić.

W trakcie realizacji mogę zamieszczać dokumentację fotograficzną

Z góry dziękuję.

Załączone pliki



#2 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 361 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 17 lut 2020 - 12:12

Ciekawe :-).

Pytanie - po co chcesz ten komin zostawić?

8m to będzie cug że hej - do wędzenia zupełnie nieprzydatny. Zaraz będziesz szukał jak go ograniczyć.

Ten zimny dym w rurze od prawej do lewej to między bajki sobie włóż - po godzinie palenia wcale nie będzie zimny, a skomplikujesz sobie budowę mocno.

Ja bym poszedł za ciosem i komin też zwalił - cegła do wykorzystania na zbudowanie czegoś delikatniejszego - aż takiego komina do niczego, co zaprojektowałeś nie potrzebujesz.

--

Romii



#3 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1372 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 lut 2020 - 07:05

8m to będzie cug że hej - do wędzenia zupełnie nieprzydatny.

 

Na jakiej podstawie tak twierdzisz.



#4 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 361 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 18 lut 2020 - 08:00

Na podstawie praktyki.

--

Romii



#5 siwydymek

siwydymek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 122 postów
  • MiejscowośćPabianice

Napisano 18 lut 2020 - 15:46

... cegła do wykorzystania na zbudowanie czegoś delikatniejszego...

Cegła ze starego komina już do niczego się nie nadaje  :hmm: - jest usmolona (nie do wyczyszczenia!) i skruszała (a więc "słaba").

Po tej "usmolonej" stronie  zaprawa jej odpowiednio mocno już nie "złapie".

Wpływ dużego ciągu można ograniczyć montując na tych rurach wylotowych przepustnice wykonane z odpowiednio grubej blachy (aby zbyt szybko się nie przepalały).


[Dodano: 18 lut 2020 - 15:46]

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi i sugestię.

A czemu ten komin wędzarni musisz pakować do tego starego komina? Gdyby ta wędzarnia miała własny, to kłopot z głowy.

Jeśli sąsiad jest po każdej (oprócz wschodniej) części świata, to nawet nie poczuje twojego dymu  :D

A nawet jeśli, to go udobruchasz kawałkiem domowej kiełbaski  :tongue:


Użytkownik siwydymek edytował ten post 18 lut 2020 - 15:50


#6 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1372 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 lut 2020 - 07:44

Na podstawie praktyki.

 

Masz taką wędzarnię bo ja mam i wędzi się w niej bardzo dobrze. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 361 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 19 lut 2020 - 08:14

Z 8m komina o przekroju wewnętrznym 45x35cm?

Podpowiedz w takim razie koledze jak powinien podejść do tematu.

--

Romii







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, grill, piec chlebowy, kominek, altana, komin

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych