paszeko Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lutego 2020 Na pytanie czy wychodzipyszny chleb sadze ze musisz sam ocenic bo tego na zdjeciu nie widac a kazdy ma inny smak i inne gusta ... Jak ktos napisze ze jadl pyszna watrobke z patelni to ja juz wiem ze nie bedzie ...bo nie lubie i nie jemKurcze jaka ja wczoraj jadlem watrobke z patelini.mniam mniam pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lutego 2020 @paszeko, Smacznego , ja ja jem jedynie w pasztecie i smazylam tez niedawno bo robilam pasztet smarowny w sloiku , pycha Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lutego 2020 Też kocham wątróbkę, ale tylko odpowiednio dosmażoną, ponieważ taka krótko smażona, wewnątrz prawie surowa, z cieknącym osoczem i krwią, taka którą się wiele osób zajada, dla mnie jest absolutnie niezjadliwa. Nie żebym nie lubił surowego, bo "Tatara" bardzo Wątróbkę zaś tylko dosmażoną, bez wyciekającego osocza, z chrupką skórką i pyszną, duszoną na rumiano cebulką, odpowiednio posoloną oczywista, mnniiamm, paluchy lizać, tylko taką wątróbkę "lubiem" !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lutego 2020 Sverige ..smazona i ociekujacakrwia to blod w przyzadzaniu tak samo jak przygotowanie miesa wolowego z ktore po przekrojeniu na talerzu wyplywa krew . po obsmazeniu nalezy na jakis czas zostawic w cieple lub przykryc zeby doszlo i nic nie wycieka . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lutego 2020 Electro, dzięki za radę ale, nie lubię takiej dochodzącej, uznaję tylko jak napisałem, taką dosmażoną bez pokrywki, rumianą i chrupiącą, ściętą w środku, do tego zrumieniona i podduszona pyszniutka cebulka. Tylko taką lubię, ale przecież każdy ma swoje preferencje i smaki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lutego 2020 Dla mnie watrobka zjadliwa tylko w pasztecie ..innej nie tkne Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lutego 2020 No właśnie Electro, i tak jest OK. każdy ma swoje preferencje i smaki . Jak to mówią, "Jeden woli synową, a drugi teściową", i niech tak pozostanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lutego 2020 Temat o płaskurce ,ja jeszcze pociągnę o wątróbce -ja osobno smażę cebulkę i osobno wątróbkę uprzednio mącząc ją w mleku potem obsypuje ją mąką krupczatką . Pod koniec smażenia wątróbki dodaje uduszoną cebulkę doprawiam solą i pieprzem [ja dodaję jeszcze przyprawę do wątróbki]i gotowe. Ostatnio zajadamy się wątróbką z indyka. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) ja osobno smażę cebulkę i osobno wątróbkę uprzednio mącząc ją w mleku potem obsypuje ją mąką krupczatką . Pod koniec smażenia wątróbki dodaje uduszoną cebulkę doprawiam solą i pieprzem i gotowe. Robię dokładnie tak samo jak Ty Beato. Osobno wątróbka, osobno cebulka. Przygotowując panierkę, dodaję do mąki przesianą drobniutką bułeczkę tartą, aby wątróbka była bardziej chrupka, ważne aby bułeczka tarta była świeża, bo nieco zleżała, daje niezbyt fajny posmak, no i oczywiście smażę wątróbkę bez soli, ale na "bezkrwiście", robię to na smalcu z maleńkim dodatkiem oleju, dla poprawy smaku, cebulkę dodaję dopiero na talerzu osobno do usmażonej już wątróbki . Robię tak aby nie mieszać cebulki z wątróbką na patelni, i nie powodować efektu "duszenia", bo panierka wtedy mięknie, a ja lubię na rumiano chrupko . Edytowane 21 Lutego 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Lutego 2020 . Robię tak aby nie mieszać cebulki z wątróbką na patelni, i nie powodować efektu "duszenia", bo panierka wtedy mięknie, a ja lubię na rumiano chrupko . Dobry pomysł -zastosuje go przy następnym smażeniu wątróbki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Lutego 2020 Witam, A co szanowni myślicie o wątróbce smażonej z plasterkami jabłka, Szarej Renety.Smażonej, lekko podduszonej w wydzielającym się delikatnie soku z jabłek.Do tego kieliszek np Merlota.Zaręczam dla mnie i wielu PYCHOTA Z 2 godziny wchodzimy do portu na KubiePozdrawiam, pirat z Karaibów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Lutego 2020 A co szanowni myślicie o wątróbce smażonej z plasterkami jabłka, Szarej Renety. Smażonej, lekko podduszonej w wydzielającym się delikatnie soku z jabłek. Do tego kieliszek np Merlota. Zaręczam dla mnie i wielu PYCHOTA Potwierdzam- PYCHOTA - wolę z Bojkenami ale z szarą Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Lutego 2020 Dla mnie watrobka zjadliwa tylko w pasztecie ..innej nie tkne To jest nas więcej Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Lutego 2020 Ciągnąc temat wątróbki to robiąc ją z jabłkiem duszę je [w ósemkach] razem z cebulką i majerankiem. Wątróbkę też czasem posypuję sezamem . Podaję ją różnie - najczęściej z chlebem,często z ryżem gotowanym z dodatkami[marchewką ,papryką ,kukurydzą ,groszkiem,cebulką] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Lutego 2020 Ciągnąc temat wątróbki No a z delikatną surówka z kapusty z jabłkiem , albo z zurawiną . Wątróbke uwielbiam - ale wąrtobiankę - niekoniecznie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Lutego 2020 Jak moje dzieciaki były małe namiętnie kupowałam cielęcinę wraz z wątróbką cielęcą.Żeby dzieciakom się wątróbka nie znudziła to robiłam ją właśnie z różnymi dodatkami w postaci surówek -popularnej Colesław ,dobrze się do wątróbki wpisywał ogórek kiszony tarty na grubej tarce z cebulką,oraz surówka z kiszonej kapusty ,która bardzo często gości na naszym stole ,szczególnie w okresie jesienno- zimowym. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Lutego 2020 O jednym sposobie przyzadzania watróbki/watroby Drodzy, nikt nie wspomina.! Czyli z Grilla.!Tylko nie piszcie ze nikt z Was nie byl w Greckich restauracjach, gdzie moim zdaniem ten podrób z rusztu smakuje wyjatkowo zaj..ie.. O szaszlykach grillowanych przeplatanych boczkiem nie wspomne.. ♥♥♥ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Lutego 2020 O jednym sposobie przyzadzania watróbki/watroby Drodzy, nikt nie wspomina.! Czyli z Grilla.!Tylko nie piszcie ze nikt z Was nie byl w Greckich restauracjach, gdzie moim zdaniem ten podrób z rusztu smakuje wyjatkowo zaj..ie.. O szaszlykach grillowanych przeplatanych boczkiem nie wspomne.. ♥♥♥Jestem fanem Grecji, co roku spędzam tam wakacje a na wątróbkę nie trafiłem, Poszukam w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Lutego 2020 @beatag, moja niechec do watrobki to trauma z przedszkola , ktora jest niedoprzelamania ( wiele razy probowalam jesc juz nie bedac dzieckiem ) ale niestety ..tak samo jest z tym korzuchem na cieplym mleku ..mleko zimne badz w kawie [Dodano: 24 lut 2020 - 11:19]@janusz_p, Ja tez nie trafilam nigdzie na watrobke w Grecji ,a bylam nie raz czy dwa .Pozatym pracowalam z grekami kilkanascie lat i tez nie widzialam zeby jedli Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Lutego 2020 (edytowane) Ja też będąc kilkukrotnie w Chorwacji dopiero na którymś z kolei pobycie próbowałam ich dań spod pekiElektro- mnie od przedszkola pozostała niechęć do budyniu , bo zawsze tam były takie nierozbite grudy ,ale niechęc do szpinaku zwalczyłam z chwilą odkąd zostałam poczęstowana daniem z makaronu nadziewanego szpinakiem z dodatkiem sera cammembert Jedząc byłam przekonana ,ze to zmiksowany brokuł Od tej pory często robie to danie ,a także pierożki z tym samym nadzieniem. Edytowane 24 Lutego 2020 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Lutego 2020 Bardzo lubię wszelkie wątróbki - chociaż wołowa i wieprzowa są raczej na końcu ...Uwielbiam zaś wątróbkę cielęcą - jest prawie słodka i jem ją również na surowo... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Lutego 2020 jem ją również na surowo... Nie wiem jaką moja Babcia kupowała, ale nożem ją skrobała, dodawała cebulę i ogórka ( nie pamiętam czy kiszony czy konserwowy) sól i pieprz. Co do reszty składników to nie pamiętam, być może coś jeszcze było, albo i nie . Smarowała tym kromki chleba i jedliśmy to ze smakiem Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Lutego 2020 ale nożem ją skrobała, dodawała cebulę i ogórka ( nie pamiętam czy kiszony czy konserwowy) sól i pieprz. Co do reszty składników to nie pamiętam, być może coś jeszcze było, albo i nie . Smarowała tym kromki chleba i jedliśmy to ze smakiem Tatar z wątróbki ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Lutego 2020 Tatar z wątróbki ? Muski miałam tak napisać choć konsystencja nieco rzadsza od klasycznego tatara z mięsa. Wiadomo dlaczego. Pamiętam ten smak z dzieciństwa. Nigdy jednak sama go nie robiłam. Myślę, że nikt z domowników tego by nie ruszył. Wizualnie nie wyglądało to zbyt kusząco Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Lutego 2020 Spróbuję zrobic Tatara z cielęcej - ale w tygodniu ....surowej nie jadłem - SiBy uczą Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.