Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiszonki 2020


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2809 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 23 lut 2020 - 17:19

Może sie pochwalicie co kto kisi (oprócz kiszenia kasiory  :laugh:  )

 

 

Ja sezon kiszenia 2020 zacząłem od rzodkiewki.

Zalewa. 

Na każdy litr przygotowanej i ostudzonej wody dałem 

1 łyżkę soli. 1,5% do 2,5 % zależy jak kto lubi słoność 

1 łyżeczkę miodu

2 ząbki czosnku

Materiał pomocniczy

2 liście kapusty do przykrycia od góry, żeby rzodkiewki nie wypływały, można zastosować każdą inna metodę docisku.

Temperatura tak jak przy innych kiszonkach gdzie pracują dla nas bakteria Mlekowe, Czyli fermentacja węglowodanów z wytworzeniem kwasu mlekowego-optymalnie 35 - 37 st. C dopuszczalne 26 - 42 st. C

Jak ktoś może sprawdzić i ustabilizować pH to powinno wynosić pH 5,5 do 6,9 Poniżej 4,4 wszystko zdechnie a powyżej nie chce dobrze pracować.

Po fermentacji (od 7 do 14 dni, zależne od temperatury) przestawić do chłodnego ciemnego miejsca, celem spowolnienia / zatrzymania dalszej pracy bakterii

Te ogóle zasady dotyczą generalnie całego tematy kiszenia.

Ale i tak najlepiej potrafi to wytłumaczyć EAnna

Pierwsza i druga fotka po zalaniu

Trzecia fotka po 4 dniach

 

Załączony plik  20200222_112108.jpg   83,01 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  20200222_112050.jpg   81,27 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  20200223_163412.jpg   99,04 KB   8 Ilość pobrań

 

PS1

Liści od rzodkiewki nie wyrzucajcie,  jadalne na surowo np. w surówkach, lub tak po prostu do pogryzienia czegoś miedzy czasie.

 

 

PS 2

Nie znalazłem działu kiszonki, wiec umieściłem ten temat w konserwach.

Proszę Moderatorów o ewentualna korektę postu


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 23 lut 2020 - 17:48


#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 23 lut 2020 - 18:18

do 14 dni,
O kiszonkach mamy wiele na Forum  :D  :thumbsup: ale każdy dodatek jest Świetny :thumbsup: . Pytanie czy nie uważasz ,że akurat rzodkiewki kiszone w cieple 12-14 dni nie będą smaczne ?. Po 4 dniach masz już zaawansowany proces fermentacji mlekowej ( dodatkowo dodałeś extra fruktozę) . Ja zwykle już takie zaczynam schładzać, Ale to Twoje dzieło. :thumbsup:  :clap:  - Znakomity przedział soli  :thumbsup: 

Kisić możemy w zasadzie wszystko. Wg mojego doświadczenia w kiszonkach ,najtrudniej kisi się czyste bardzo zielone np jarmuż, szpinak -ale jest to wykonywalne ;)   



#3 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2108 postów

Napisano 23 lut 2020 - 18:19

Na jesień robiłam kiszonki z kalafiora, brokuła, marchwi, fasolki szparagowej, botwiny, selera, brukselki ( wszystko osobno ) Jedna uwaga ... brokuł i kalafior należy otwierać i jeść w samotności :D zapach po otwarciu słoika zwala z nóg  :D ale same kiszonki są bardzo smaczne. w tym roku chciałabym jeszcze dodać do listy kiszony bób. Wszystkie kiszonki są w moim kąciku. 



#4 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5510 postów

Napisano 23 lut 2020 - 18:33

Z takich nietypowych warzyw a właściwie owoców to kiedyś zrobiłam kiszone owoce derenia - tzw polskie oliwki  :D .                                                                                                                                      

 

Z takich bardziej popularnych kiszonek to smakuje nam kalafior (tylko ten zapach :facepalm: ) natomiast nie mogę przekonać się do kiszonych pomidorów :hmm:


Użytkownik chudziak edytował ten post 23 lut 2020 - 18:34


#5 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2809 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 23 lut 2020 - 18:37

,że akurat rzodkiewki kiszone w cieple 12-14 dni nie będą smaczne ?
 

Jest podany przedział od 7 do 14 z uwaga sa   ... w zależności od temperatury.

U mnie jest 36 st C stabilizowane, wiec proces zachodzi b szybko.

Osobiście lubie b kiszone, wiec "lekkie przekiszenie" mi odpowiada  :)



#6 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 23 lut 2020 - 18:37

nie mogę przekonać się do kiszonych pomidorów
U mnie dobrze schodzą krótko kiszone - 4 dniowe , bardziej ukiszone już nie. To robię o,9 l  ;) 

#7 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2809 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 23 lut 2020 - 18:42

zapach po otwarciu słoika zwala z nóg 
 

 

Z takich bardziej popularnych kiszonek to smakuje nam kalafior (tylko ten zapach )
 

 

Spróbujcie w Norwegi kiszonych śledzi, to dopiero zwala z nóg  :facepalm:   Normalnie zmarłego wskrzesi  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  



#8 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 23 lut 2020 - 18:46

Z mniej typowych kiszę  (odpad )z arbuza. Czerwone oczywiście deserek , skórę zieloną zdejmuję obieraczką i biały miąższ kroje w kostki 2-5 cm i to kiszę. Zalewa typowa ogórkowa  , sól 2%,czosnek, koper lub nasiona kopru, odrobina gorczycy kawałek chrzanu niekoniecznie - wrzucam kilka wiórek suszonego - polecam :thumbsup:


[Dodano: 23 lut 2020 - 18:46]

Chętni próbowali śledzika kiszonego w Napoleonowie - ja już kilkukrotnie - bez przesady  :D  ;)



#9 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7615 postów

Napisano 23 lut 2020 - 18:47

Jedliśmy w Napoleonowie te śledzie!

#10 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1693 postów

Napisano 23 lut 2020 - 18:48

Jedliśmy w Napoleonowie te śledzie!

Ja je bardzo lubię. :)



#11 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1162 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 23 lut 2020 - 18:53

Z takich bardziej popularnych kiszonek to smakuje nam kalafior

Jestem zdziwiona tym co piszesz Olgo i wyżej napisała Anuś.

Tydzień temu u Jarka K po raz pierwszy skosztowałam kiszonego kalafiora.

Nie wiem jak długo stał ale był dobrze ukiszony i przepyszny.

Wiaderko otwierałam osobiście, absolutnie żadnego nieprzyjemnego zapachu nie wyczułam..

Kupiłam wczoraj dwa kalafiory, właśnie miałam się za nie brać



#12 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2809 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 23 lut 2020 - 18:54

Mi smak kiszonych śledzi nie przypadł do gustu, tym bardziej ich zapach, ale to sprawa upodobań.

 

Co do kiszenia warzyw, dobrze jest stosować zasadę - bielenia - trzymania w ciemności przez okolo 4 dni w 16 st. C przed kiszeniem, redukcje chlorofil i zapobiega to miedzy innym tworzeniu związków siarki a dalej gorzkiego smaku i siarkowodoru

 

A może zapodacie fotki swoich kiszonek?


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 23 lut 2020 - 19:07


#13 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5951 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 lut 2020 - 19:00

Mi smak kiszonych śledzi nie przypadł do gustu, tym bardziej ich zapach,

 

A tam zapach, pal lich zapach, ale sam smak śledzików jak Ci podchodzi  :D ???



#14 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 lut 2020 - 19:02

TOSHIBA, tutaj znajdziesz sporo ciekawych przepisów: https://wedlinydomow...-warzyw-i-ziół/



#15 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5510 postów

Napisano 23 lut 2020 - 19:03

Derenia kiszonego zdjęć niestety nie mam .

 

 

 

Nie wiem jak długo stał ale był dobrze ukiszony i przepyszny. Wiaderko otwierałam osobiście, absolutnie żadnego nieprzyjemnego zapachu nie wyczułam..

 

Moze chwilę wcześniej wiaderko zostało przewietrzone :laugh:


Użytkownik chudziak edytował ten post 23 lut 2020 - 19:03


#16 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2809 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 23 lut 2020 - 19:10

tutaj znajdziesz sporo ciekawych przepisów: https://wedlinydomow...-warzyw-i-ziół/
 

Szukalem pod  >>  kiszenie 

Szkoda ze nie ma oddzielnego działu, bo kiszenie jest bardzo obszernym działem



#17 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 378 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 23 lut 2020 - 19:13

A u mnie kapusta już ukiszona. Bo poprzednia się skończyła :D



#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 lut 2020 - 19:14

:thumbsup:



#19 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8185 postów

Napisano 23 lut 2020 - 20:00

dwa kalafiory, właśnie miałam się za nie brać
Ja robie z jednego , po 3 dniach jest ok - przekiszony wali dokładnie jak Ci SiBy piszą , lepiej mniej a częściej  ;)  :D 
[Dodano: 23 lut 2020 - 20:01]

fotki swoich kiszonek?
coś tam wrzucałem w kąciku 

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2809 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 23 lut 2020 - 20:14

coś tam wrzucałem w kąciku 
 

No własnie, pochowane po kącikach  :)  :)

A jak sie szuka, to trudno przejrzeć wszystkie kąciki. trzeba wiedzieć ze tam cos jest.

Umieść tu chodziarz linki do twoich kiszonek  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych