TOSHIBA Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Może sie pochwalicie co kto kisi (oprócz kiszenia kasiory ) Ja sezon kiszenia 2020 zacząłem od rzodkiewki.Zalewa. Na każdy litr przygotowanej i ostudzonej wody dałem 1 łyżkę soli. 1,5% do 2,5 % zależy jak kto lubi słoność 1 łyżeczkę miodu2 ząbki czosnkuMateriał pomocniczy2 liście kapusty do przykrycia od góry, żeby rzodkiewki nie wypływały, można zastosować każdą inna metodę docisku.Temperatura tak jak przy innych kiszonkach gdzie pracują dla nas bakteria Mlekowe, Czyli fermentacja węglowodanów z wytworzeniem kwasu mlekowego-optymalnie 35 - 37 st. C dopuszczalne 26 - 42 st. CJak ktoś może sprawdzić i ustabilizować pH to powinno wynosić pH 5,5 do 6,9 Poniżej 4,4 wszystko zdechnie a powyżej nie chce dobrze pracować.Po fermentacji (od 7 do 14 dni, zależne od temperatury) przestawić do chłodnego ciemnego miejsca, celem spowolnienia / zatrzymania dalszej pracy bakteriiTe ogóle zasady dotyczą generalnie całego tematy kiszenia.Ale i tak najlepiej potrafi to wytłumaczyć EAnnaPierwsza i druga fotka po zalaniuTrzecia fotka po 4 dniach PS1Liści od rzodkiewki nie wyrzucajcie, są jadalne na surowo np. w surówkach, lub tak po prostu do pogryzienia czegoś miedzy czasie. PS 2Nie znalazłem działu kiszonki, wiec umieściłem ten temat w konserwach.Proszę Moderatorów o ewentualna korektę postu Edytowane 23 Lutego 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Lutego 2020 do 14 dni, O kiszonkach mamy wiele na Forum ale każdy dodatek jest Świetny . Pytanie czy nie uważasz ,że akurat rzodkiewki kiszone w cieple 12-14 dni nie będą smaczne ?. Po 4 dniach masz już zaawansowany proces fermentacji mlekowej ( dodatkowo dodałeś extra fruktozę) . Ja zwykle już takie zaczynam schładzać, Ale to Twoje dzieło. - Znakomity przedział soli Kisić możemy w zasadzie wszystko. Wg mojego doświadczenia w kiszonkach ,najtrudniej kisi się czyste bardzo zielone np jarmuż, szpinak -ale jest to wykonywalne Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lutego 2020 Na jesień robiłam kiszonki z kalafiora, brokuła, marchwi, fasolki szparagowej, botwiny, selera, brukselki ( wszystko osobno ) Jedna uwaga ... brokuł i kalafior należy otwierać i jeść w samotności zapach po otwarciu słoika zwala z nóg ale same kiszonki są bardzo smaczne. w tym roku chciałabym jeszcze dodać do listy kiszony bób. Wszystkie kiszonki są w moim kąciku. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Z takich nietypowych warzyw a właściwie owoców to kiedyś zrobiłam kiszone owoce derenia - tzw polskie oliwki . Z takich bardziej popularnych kiszonek to smakuje nam kalafior (tylko ten zapach ) natomiast nie mogę przekonać się do kiszonych pomidorów Edytowane 23 Lutego 2020 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Lutego 2020 ,że akurat rzodkiewki kiszone w cieple 12-14 dni nie będą smaczne ? Jest podany przedział od 7 do 14 z uwaga sa ... w zależności od temperatury.U mnie jest 36 st C stabilizowane, wiec proces zachodzi b szybko.Osobiście lubie b kiszone, wiec "lekkie przekiszenie" mi odpowiada Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Lutego 2020 nie mogę przekonać się do kiszonych pomidorów U mnie dobrze schodzą krótko kiszone - 4 dniowe , bardziej ukiszone już nie. To robię o,9 l Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Lutego 2020 zapach po otwarciu słoika zwala z nóg Z takich bardziej popularnych kiszonek to smakuje nam kalafior (tylko ten zapach ) Spróbujcie w Norwegi kiszonych śledzi, to dopiero zwala z nóg Normalnie zmarłego wskrzesi Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Lutego 2020 Z mniej typowych kiszę (odpad )z arbuza. Czerwone oczywiście deserek , skórę zieloną zdejmuję obieraczką i biały miąższ kroje w kostki 2-5 cm i to kiszę. Zalewa typowa ogórkowa , sól 2%,czosnek, koper lub nasiona kopru, odrobina gorczycy kawałek chrzanu niekoniecznie - wrzucam kilka wiórek suszonego - polecam [Dodano: 23 lut 2020 - 18:46]Chętni próbowali śledzika kiszonego w Napoleonowie - ja już kilkukrotnie - bez przesady Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Lutego 2020 Jedliśmy w Napoleonowie te śledzie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Lutego 2020 Jedliśmy w Napoleonowie te śledzie!Ja je bardzo lubię. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Lutego 2020 Z takich bardziej popularnych kiszonek to smakuje nam kalafior Jestem zdziwiona tym co piszesz Olgo i wyżej napisała Anuś.Tydzień temu u Jarka K po raz pierwszy skosztowałam kiszonego kalafiora.Nie wiem jak długo stał ale był dobrze ukiszony i przepyszny.Wiaderko otwierałam osobiście, absolutnie żadnego nieprzyjemnego zapachu nie wyczułam..Kupiłam wczoraj dwa kalafiory, właśnie miałam się za nie brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Mi smak kiszonych śledzi nie przypadł do gustu, tym bardziej ich zapach, ale to sprawa upodobań. Co do kiszenia warzyw, dobrze jest stosować zasadę - bielenia - trzymania w ciemności przez okolo 4 dni w 16 st. C przed kiszeniem, redukcje chlorofil i zapobiega to miedzy innym tworzeniu związków siarki a dalej gorzkiego smaku i siarkowodoru A może zapodacie fotki swoich kiszonek? Edytowane 23 Lutego 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Lutego 2020 Mi smak kiszonych śledzi nie przypadł do gustu, tym bardziej ich zapach, A tam zapach, pal lich zapach, ale sam smak śledzików jak Ci podchodzi ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Lutego 2020 TOSHIBA, tutaj znajdziesz sporo ciekawych przepisów: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15064-fermentacja-warzyw-ciekawe-przepisy-na-fermentowanie-warzyw-i-zi%C3%B3%C5%82/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Derenia kiszonego zdjęć niestety nie mam . Nie wiem jak długo stał ale był dobrze ukiszony i przepyszny. Wiaderko otwierałam osobiście, absolutnie żadnego nieprzyjemnego zapachu nie wyczułam.. Moze chwilę wcześniej wiaderko zostało przewietrzone Edytowane 23 Lutego 2020 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Lutego 2020 tutaj znajdziesz sporo ciekawych przepisów: https://wedlinydomow...-warzyw-i-ziół/ Szukalem pod >> kiszenie Szkoda ze nie ma oddzielnego działu, bo kiszenie jest bardzo obszernym działem Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Lutego 2020 A u mnie kapusta już ukiszona. Bo poprzednia się skończyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Lutego 2020 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Lutego 2020 dwa kalafiory, właśnie miałam się za nie brać Ja robie z jednego , po 3 dniach jest ok - przekiszony wali dokładnie jak Ci SiBy piszą , lepiej mniej a częściej [Dodano: 23 lut 2020 - 20:01] fotki swoich kiszonek? coś tam wrzucałem w kąciku Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Lutego 2020 coś tam wrzucałem w kąciku No własnie, pochowane po kącikach A jak sie szuka, to trudno przejrzeć wszystkie kąciki. trzeba wiedzieć ze tam cos jest.Umieść tu chodziarz linki do twoich kiszonek Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Np.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/?p=620446niby nie kiszonka ale polecamhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/?p=603099 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/?p=594894https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/?p=602099[Dodano: 23 lut 2020 - 20:32] linki do twoich kiszonekżyczysz i masz Edytowane 23 Lutego 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Lutego 2020 życzysz i masz Nooo, jakby wszyscy byli tacy ugodowi jak Ty, to życie było by o wiele łatwiejsze Dziki Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Lutego 2020 Nooo, jakby wszyscy byli tacy ugodowi jak Ty, to życie było by o wiele łatwiejsze Kurcze nie przechowuję zdjęć. ale coś tam znalazłam. Chętnie będę jednak służyć pomocą i radą, jeśli będziesz potrzebował takowej.Tutaj coś jest https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page-21https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page-4 Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Lutego 2020 Nie chodzi o to, abyście pisali od nowa, Tylko wiele przepisów jest pochowane > zakiszone < gdzieś w kącikach, i innych spersonalizowanych tematach i trudno je odszukać, a to wielka szkoda.Znacie swoje działy , kąciki, wiecie gdzie co jest, załączcie min link tutaj, a łatwiej będzie to możną wszystko odnaleźć.Z gory dziękuję Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Lutego 2020 Kiszony sledzik jest smaczasty ...najlepszy taki jak juz sobie polezakuje w puszce do nastepnego roku MOj kalafior wcale nie smierdzial po otwarciu ..albo ja nie mam wyczulonego nosa ..co tam kalafior jak sie ma sasiadow z Pakistanu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.