Skocz do zawartości

Kiszonki 2020


Rekomendowane odpowiedzi

Może sie pochwalicie co kto kisi (oprócz kiszenia kasiory  :laugh:  )

 

 

Ja sezon kiszenia 2020 zacząłem od rzodkiewki.

Zalewa. 

Na każdy litr przygotowanej i ostudzonej wody dałem 

1 łyżkę soli. 1,5% do 2,5 % zależy jak kto lubi słoność 

1 łyżeczkę miodu

2 ząbki czosnku

Materiał pomocniczy

2 liście kapusty do przykrycia od góry, żeby rzodkiewki nie wypływały, można zastosować każdą inna metodę docisku.

Temperatura tak jak przy innych kiszonkach gdzie pracują dla nas bakteria Mlekowe, Czyli fermentacja węglowodanów z wytworzeniem kwasu mlekowego-optymalnie 35 - 37 st. C dopuszczalne 26 - 42 st. C

Jak ktoś może sprawdzić i ustabilizować pH to powinno wynosić pH 5,5 do 6,9 Poniżej 4,4 wszystko zdechnie a powyżej nie chce dobrze pracować.

Po fermentacji (od 7 do 14 dni, zależne od temperatury) przestawić do chłodnego ciemnego miejsca, celem spowolnienia / zatrzymania dalszej pracy bakterii

Te ogóle zasady dotyczą generalnie całego tematy kiszenia.

Ale i tak najlepiej potrafi to wytłumaczyć EAnna

Pierwsza i druga fotka po zalaniu

Trzecia fotka po 4 dniach

 

post-40314-0-72111700-1582474546_thumb.jpg

post-40314-0-35190100-1582474596_thumb.jpg

post-40314-0-71123500-1582474625_thumb.jpg

 

PS1

Liści od rzodkiewki nie wyrzucajcie,  jadalne na surowo np. w surówkach, lub tak po prostu do pogryzienia czegoś miedzy czasie.

 

 

PS 2

Nie znalazłem działu kiszonki, wiec umieściłem ten temat w konserwach.

Proszę Moderatorów o ewentualna korektę postu

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

do 14 dni,
O kiszonkach mamy wiele na Forum  :D  :thumbsup: ale każdy dodatek jest Świetny :thumbsup: . Pytanie czy nie uważasz ,że akurat rzodkiewki kiszone w cieple 12-14 dni nie będą smaczne ?. Po 4 dniach masz już zaawansowany proces fermentacji mlekowej ( dodatkowo dodałeś extra fruktozę) . Ja zwykle już takie zaczynam schładzać, Ale to Twoje dzieło. :thumbsup:  :clap:  - Znakomity przedział soli  :thumbsup: 

Kisić możemy w zasadzie wszystko. Wg mojego doświadczenia w kiszonkach ,najtrudniej kisi się czyste bardzo zielone np jarmuż, szpinak -ale jest to wykonywalne ;)   

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na jesień robiłam kiszonki z kalafiora, brokuła, marchwi, fasolki szparagowej, botwiny, selera, brukselki ( wszystko osobno ) Jedna uwaga ... brokuł i kalafior należy otwierać i jeść w samotności :D zapach po otwarciu słoika zwala z nóg  :D ale same kiszonki są bardzo smaczne. w tym roku chciałabym jeszcze dodać do listy kiszony bób. Wszystkie kiszonki są w moim kąciku. 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z takich nietypowych warzyw a właściwie owoców to kiedyś zrobiłam kiszone owoce derenia - tzw polskie oliwki  :D .                                                                                                                                      

 

Z takich bardziej popularnych kiszonek to smakuje nam kalafior (tylko ten zapach :facepalm: ) natomiast nie mogę przekonać się do kiszonych pomidorów :hmm:

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

,że akurat rzodkiewki kiszone w cieple 12-14 dni nie będą smaczne ?
 

Jest podany przedział od 7 do 14 z uwaga sa   ... w zależności od temperatury.

U mnie jest 36 st C stabilizowane, wiec proces zachodzi b szybko.

Osobiście lubie b kiszone, wiec "lekkie przekiszenie" mi odpowiada  :)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie mogę przekonać się do kiszonych pomidorów
U mnie dobrze schodzą krótko kiszone - 4 dniowe , bardziej ukiszone już nie. To robię o,9 l  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zapach po otwarciu słoika zwala z nóg 
 

 

 

 

Z takich bardziej popularnych kiszonek to smakuje nam kalafior (tylko ten zapach )
 

 

Spróbujcie w Norwegi kiszonych śledzi, to dopiero zwala z nóg  :facepalm:   Normalnie zmarłego wskrzesi  :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z mniej typowych kiszę  (odpad )z arbuza. Czerwone oczywiście deserek , skórę zieloną zdejmuję obieraczką i biały miąższ kroje w kostki 2-5 cm i to kiszę. Zalewa typowa ogórkowa  , sól 2%,czosnek, koper lub nasiona kopru, odrobina gorczycy kawałek chrzanu niekoniecznie - wrzucam kilka wiórek suszonego - polecam :thumbsup:


[Dodano: 23 lut 2020 - 18:46]

Chętni próbowali śledzika kiszonego w Napoleonowie - ja już kilkukrotnie - bez przesady  :D  ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z takich bardziej popularnych kiszonek to smakuje nam kalafior

Jestem zdziwiona tym co piszesz Olgo i wyżej napisała Anuś.

Tydzień temu u Jarka K po raz pierwszy skosztowałam kiszonego kalafiora.

Nie wiem jak długo stał ale był dobrze ukiszony i przepyszny.

Wiaderko otwierałam osobiście, absolutnie żadnego nieprzyjemnego zapachu nie wyczułam..

Kupiłam wczoraj dwa kalafiory, właśnie miałam się za nie brać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi smak kiszonych śledzi nie przypadł do gustu, tym bardziej ich zapach, ale to sprawa upodobań.

 

Co do kiszenia warzyw, dobrze jest stosować zasadę - bielenia - trzymania w ciemności przez okolo 4 dni w 16 st. C przed kiszeniem, redukcje chlorofil i zapobiega to miedzy innym tworzeniu związków siarki a dalej gorzkiego smaku i siarkowodoru

 

A może zapodacie fotki swoich kiszonek?

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Derenia kiszonego zdjęć niestety nie mam .

 

 

 

Nie wiem jak długo stał ale był dobrze ukiszony i przepyszny. Wiaderko otwierałam osobiście, absolutnie żadnego nieprzyjemnego zapachu nie wyczułam..

 

Moze chwilę wcześniej wiaderko zostało przewietrzone :laugh:

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tutaj znajdziesz sporo ciekawych przepisów: https://wedlinydomow...-warzyw-i-ziół/
 

Szukalem pod  >>  kiszenie 

Szkoda ze nie ma oddzielnego działu, bo kiszenie jest bardzo obszernym działem

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dwa kalafiory, właśnie miałam się za nie brać
Ja robie z jednego , po 3 dniach jest ok - przekiszony wali dokładnie jak Ci SiBy piszą , lepiej mniej a częściej  ;)  :D 
[Dodano: 23 lut 2020 - 20:01]

 

 

fotki swoich kiszonek?
coś tam wrzucałem w kąciku 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

coś tam wrzucałem w kąciku 
 

No własnie, pochowane po kącikach  :)  :)

A jak sie szuka, to trudno przejrzeć wszystkie kąciki. trzeba wiedzieć ze tam cos jest.

Umieść tu chodziarz linki do twoich kiszonek  :)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

życzysz i masz
 

Nooo, jakby wszyscy byli tacy ugodowi jak Ty, to życie było by o wiele łatwiejsze  :clap:

Dziki

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nooo, jakby wszyscy byli tacy ugodowi jak Ty, to życie było by o wiele łatwiejsze

 

Kurcze nie przechowuję zdjęć. :facepalm:  ale coś tam znalazłam. Chętnie będę jednak służyć pomocą i radą, jeśli będziesz potrzebował takowej.

Tutaj coś jest :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page-21

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page-4

post-53395-0-71822700-1582488272_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi o to, abyście pisali od nowa, 

Tylko wiele przepisów jest pochowane > zakiszone <  :laugh:   gdzieś w kącikach, i innych spersonalizowanych tematach i trudno je odszukać, a to wielka szkoda.

Znacie swoje działy , kąciki, wiecie gdzie co jest, załączcie min link tutaj, a łatwiej będzie to możną wszystko odnaleźć.

Z gory dziękuję  :)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiszony sledzik jest smaczasty ...najlepszy taki jak juz sobie polezakuje w puszce do nastepnego roku 

MOj kalafior wcale nie smierdzial po otwarciu ..albo ja nie mam wyczulonego nosa ..co tam kalafior jak sie ma sasiadow z Pakistanu :laugh:  :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.