TOSHIBA Posted February 28, 2020 Report Share #1 Posted February 28, 2020 Ale żeście mnie wkurzyli tymi odpowiedziami Pojechałem kopic lodówkę Tylko gdzie ja ją q..a postawie 2 metrowa szafa Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted February 28, 2020 Report Share #2 Posted February 28, 2020 WOW - to teraz znajac Twoje podejscie to automatyki - bedziesz budowal "rakiete dojrzewalnicza??" A bez zartu - pozwolisz ze zapytam - bedziesz robil wlasne wedliny dojrzewajace ? czy poprostu zechcesz nam udowodnic ze mozna jednak zautomatyzowac proces w warunkach domowych?? (bez zlosliwosci i z nadzieja ze zrobimy postep w tym kierunku) niemniej powinienes wiedziec jak i wszyscy ktorzy tym sie bawia - nawet w najbardziej zautomatyzowanych, skomputeryzowanych i usprzetowionych faktoriach - ostatnim decydujacym jest grupa ludzi ktorzy chodza z taka specjalna igla zrobiona z kosci konskiej i wachaja, wbijaja, i smakuja.... to nie komputer czy przebieg procesu - jest jeszcze zbyt wiele nieznanych nam czynnikow w procesach (np. biochemicznych) aby komputer czy program decydowal. Decydujemy my i nasze zmysly..... Powodzenia.... Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 28, 2020 Author Report Share #3 Posted February 28, 2020 (edited) Wpierw zrobię stabilna komorę, Szkoda ze nikt mi nie odpowiedział na podstawowe pytanie, jaka stabilność musze osiągnąć.Zakres temperatur i wilgotności podany wyżej, wiec minimum to jest.Dlatego zacznę od prostych kultur, Cos w tym kierunkuJak będzie taka potrzebna to i specjalny szpikulec kupie , ale wpierw komora. PSA to ze komora ani nawet ten szpikulec nie zrobi za mnie wędliny, to nie musisz mi tłumaczyć, do wędzonek tez dochodziłem zanim zrobiłem takie jaki chciałem Edited February 28, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted February 28, 2020 Report Share #4 Posted February 28, 2020 (edited) A niech mnie licho trzasnie - naprawde bierzesz sie do roboty. Z ta stabilnoscia - temperatura, przedzial (roznica/histereza) 1-2 *C zupelnie wystarczy. Wilgotnosc wzgledna to 2-3 % (chwilowe skoki do 5-6%) tez jest do przyjecia. cyrkulacja powietrza wewnatrz to ok 0.5 m/s w okresie dojrzewania ( ale np. ok 2.5-3 m/s w przypadku nowego wsadu). Kilkakrotna wymiana powietrza z zewnatrz komory do jej wnetrza (rowniez w wolnym ruchu ok 0.5 m3/ min (musialbym sprawdzic ten parametr bo pisze z pamieci). Zakres czy poziomy temp. i wilgotnosci masz w postach powyzej. Najprosciej to musisz kontrolowac 4 parametry - nawilzanie, odwilzanie, ogrzewanie, chlodzenie. (ogrzewanie mozesz sobie odpuscic jesli komora stoi w stabilnie cieplym pomieszczeniu). A to ze komora ani nawet ten szpikulec nie zrobi za mnie wędliny, to nie musisz mi tłumaczyć,jak najdalej jestem od takich porad w Twojej znajomosci przedmiotu i poziomu wiedzy.I napewno dasz sobie rade. Jeszcze raz - powodzenia. Edited February 28, 2020 by StefanS Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 28, 2020 Author Report Share #5 Posted February 28, 2020 (edited) DziękiParametry wydaja sie do osiągnięcia, tym bardziej ze na codzień projektuje i buduje urządzenia które utrzymywać musza parametry "za przecinkiem" Co prawda w innej skali (sa to tysiące metrów sześciennych a lodówka która kupiłem ma tylko niecałe 400 l / większej w sklepie nie było ), ale i to powinno dać sie obejść.Jak podasz mi jeszcze ilość wymian powietrza na dzień od >< do to będę już miał wystarczając ilość informacji aby zacząć chwilowe skoki do 5-6% 5-6% to od wartości zadanej ? czy 5-6% wartości zadanej? Edited February 28, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
qzym Posted February 29, 2020 Report Share #6 Posted February 29, 2020 No patrzcie .....ja tu sobie smacznie spałem a tu cuda takie się dzieja Pieknie temat się rozkręca !!!!! No i grono "dojrzewalników" się chyba powiększy....... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 29, 2020 Author Report Share #7 Posted February 29, 2020 (edited) No i grono "dojrzewalników" się chyba powiększy....... Spoko spokoWpierw stabilna komoraWtedy dopiero "dojrzeje" do dojrzewania Tym bardziej ze trafi do wnęki na tarasie kolo wędzarni na zewnątrz Edited February 29, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted February 29, 2020 Report Share #8 Posted February 29, 2020 Jak podasz mi jeszcze ilość wymian powietrza na dzień od >< do w okresie letnim ( z czesto pracujacym kompresorem lodowki) mam 4 wymiany na dobe (5 min. kazda), w okresie obecnie zimowym (gdy pracuje czasami mini farelka) mam 8 (5-cio minutowych) wymian na dobe. 5-6% to od wartości zadanej ? Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 29, 2020 Author Report Share #9 Posted February 29, 2020 (edited) Stefan, dzięki za odpowiedz, ale narodziły sie nowe pytaniaPiszesz 4 wymiany, każdą 5 minW nomenklaturze wentylacji 1 wymiana powietrza oznacza ze przykładowo w pomieszczeniu o pojemności 100 l wymieniono 100 l powietrza.Oczywiście jest to czysto matematycznie wymieniono, bo czoło świeżego powietrza nie miało żadnej bariery aby nie mogło sie wymieszać ze starym. Dlatego za rzeczywista wymianę powietrza uważa sie min sześciu lun ośmiu stokrotność kubatury pomieszczenia.Rozumiem ze to co podałeś nie ma z tym nic wspolnego i po prostu włączasz 8 razy wentylatorek na 5 minW takim razie jaki jest cel tego? Zawartość tlenu? CO2? , tym bardziej ze później uwarunkowujesz to praca farelki, to zbiło mnie z tropu.Dalej, czy jest jakiś powód tak gwałtownej wymiany powietrza, bo jeżeli chodzi tylko o wymianę, to podmienianie stala, w trybie ciągłym lub bardzo zredukowanym np pompka od akwarium, mniej by wpływało na wachniecia parametrów.A maze warto z jakiegoś powodu monitorować zawartość tlenu lub CO2? Jeżeli tak, to jakie sa prawidłowe.Przykład, w akwariach przy oświetleniu = dzien - do wody dodaje sie CO2 aby rośliny miały co przetwarzać i lepiej rosły Edited February 29, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted February 29, 2020 Report Share #10 Posted February 29, 2020 Witam,Z dużym zainteresowaniem śledzę ten wątek.Moje pytanie; czy należy blokować przewietrzanie komory w czasie pracy agregatu czy nawilżacza/osuszacza,czy może jako nieistotne możemy to pominąć w sterowniku. Pozdrawiam z Kuby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted February 29, 2020 Report Share #11 Posted February 29, 2020 W takim razie jaki jest cel tego? Zawartość tlenu? CO2? , tym bardziej ze później uwarunkowujesz to praca farelki, to zbiło mnie z tropu. poniewaz masz bardzo matematyczno-fizyczne podejscie do tematu to ja odpowiem Ci obrazowo- wyobraz sobie ze masz piwnice w domu w ktorej panuja stale temperatury i zostala zalana, woda wsiakla ale wilgoc w scianach pozostala i utrzymuje sie na poziomie 80%wilgotnosci. Nie bylo Cie kilka dni w domu i nikt tam nie zagladal - jak myslisz co sie stanie tam?? to teraz pomysl ze w Twojej lodowce -dojrzewalni masz sporo wsadu i nie wymieniasz powietrza. Nastapi skok wilgoci, stworza sie warunki dogodniejsze do rozwoju innych patogenow niz porzadane plesnie, nastapi kumulacja nieporzadanych zapachow np, amoniaku w wyniku dzialalnosci plesni. O farelce wspomnialem dlatego ze bedziesz jej potrzebowal (napisales ze lodowka bedzie na tarasie czyli nieogrzewane pomieszczenie raczej) i bedzie spelniac dwa zadania - 1. podgrzewac/utrzymywac temperature w czasie zimy i 2. dokonywac cyrkulacji powietrza wewnatrz gdy bedzie pracowac. Podobne zadanie spelnia lodowka w czasie lata lub w ogrzewanych pomieszczeniach - 1. chlodzi 2. miesza powietrze wewnatrz. I tutaj jest odpowiedz dla kol. El-komendnte - nie mozna calkowicie blokowac przewietrzania komory ( o ile dobrze zrozumialem pytanie). Niemniej osobiscie stosuje cos w rodzaju "deflektora" na wylocie strumienia zimnego powietrza w celu jego "przychamowania' i skierowania na sufit i sciany. Chodzi o to aby zimny i dosc silny strumien nie dmuchal bezposrednio w wedliny a byl rozproszony i skierowany na sciany. Nawilzacz takze jest skierowany w pusta przestrzen aby mogl byc w miare rownomiernie roznoszony po komorze. Wszystkie urzadzenia wewnatrz jak i wentylarorek do wymiany powietrza maja za zadanie takze utrzymanie minimalnego ruchu powietrza wewnatrz w cely rownomierniego rozlozenia temperatury i wilgotnosci.I jeszcze jedna uwaga na przyszlosc - nie polecam starania sie o zrobienie "rakiety dojrzewalniczej" ze stalymi parametrami i dopracowanie trzymania parametrow na bardzo stabilnym poziomie. Otoz (Coposada at. 2004) okreslil ze kinetyka zmian a szczegolnie straty wilgotnosci/wagi dojrzewanych produktow jest najlepsza gdy wystepuja cykliczne wahania w temp. i wilgotnosci wzglednej. Stad tez uwazam ze ustawienie histerezy dla temperatury na poziomie 1-2*C jak rowniez histerezy dla nawilzania/odwilzania na poziomie 2-3% jest wskazane. ( u mnie w tej chwili mam nawet chyba 4% bo nawilzacz jest ustawiony na 78%i ma 2% histerezy czyli wlaczy sie przy 76% a wylaczy sie przy 78 i odwilzacz mam ustawiony na 78 i histereza 2% czyli wlaczy sie przy 80% a wylaczy sie przy 78%). Pozostaje jeszcz zagadnienie przeplywu i ruchu powietrza. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 29, 2020 Author Report Share #12 Posted February 29, 2020 (edited) Jeżeli zalało by mi piwnice, a woda już by zaczala śmierdzieć czyli zyc własnym życiem, no cóż, mam ubezpieczenie i niech sie martwi firma ubezpieczalnia, ale gdym jednak sam musiał sie z tym uporać to odpompował bym wodę, wstawił osuszaczy tyle ile by weszło, dodatkowo jakieś promienniki UV no i na koniec zamordował bym to wszystko ozonem.Ale co ma to wspolnego z komora dojrzewającą, tam to raczej chciałbym zeby ta żyłoMaxel załączył opracowanie, jest tam wspomniane ze pleśń odcina tlen do batonu i przez to lepiej sie wybarwia mięso., pytanieCzy pleśń potrzebuje tlenu do życia, raczej takNie mam z tym problemy zebu monitorować zawartość tlenu i CO2 w komorze. mogę tez bez większego problemu ta atmosferę modyfikować i zmieniać te wartości. Ale w jakim zakresie i czy wogule?Co do stabilności parametrów.Przyjmując ze pleśń, to mini grzyby, a hodowla grzybków tez już sie zajmowałem, to zmiana temperatury na wyższą i niższa tez była potrzebna, ale raz w 1 cyklu rozwojowym, jak si eto ma do podanych Przez Ciebie stałych wąchań>?Co do budowy rakiet , bylem w NASA i to nie raz, widziałem jakimi złomami latali, wielki szacunek za to ze udawało im sie tym wrócić, bo wystrzelić to żaden problem.Dla porównania, Twój najstarszy telefon komórkowy, jaki znajdziesz w domu jest unowocześniwszy a jeżeli te ich rakietki. Edited February 29, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted March 1, 2020 Report Share #13 Posted March 1, 2020 (edited) Ale co ma to wspolnego z komora dojrzewającą, tam to raczej chciałbym zeby ta żyłochodzi mi bardziej o stechlizne, zapach staroci a dodatkowo np rozwoj nieporzadanych grzybkow czy bacterii. Ale w jakim zakresie i czy wogule?jak narazie to moze nie zajmujmy sie plesniami wiecej - owszem potrzebuja tlenu ale czasami plesnie nie sa nam potrezbne. Dodatkowo nie ma potrzeby modyfikowania atmosfery a przynajmniej nie na naszym poziomie tworzenia wedlin. Jesli chodzi o te wahania temperatur czy wilgotnosci czy przewiewu i ruchu powietrza - nie dotyczy on (chociaz ma wplyw) na rozwoj plesni. Bardziej dotyczy wplywu na poziom i zmiany wilgotnosci a to z kolei wiaze sie z wplywem (niby malym wplywem) na tworzenie sie suchego pierscienia. Naukowcy zbadali i pomierzyli wlasciwosci i szybkosci odparowywania wody jak rowniez dyfuzje wody w srodku wedlin a szczegolnie salami. I doszli do wniosku ze takie krotkotrwale whania parametrow maja wplyw na kinetyke tych zmian. Trudno im nie wierzyc tymbardziej ze masz wiedze w tych tematach( kinetyka/fizyka ogolnie). Wracajac do Twojej komory - Wydaje mi sie ze i tak musisz troche pomyslec - napewno bedziesz musial miec 4 sterowniki z czujnikami - chlodzenie ( sterowanie lodowka), podgrzewanie - sterowanie malutkim piecykiem, - sterowanie nawilzaczem i sterowanie odwilzaczem. Piaty element napewno potrzebny to maly wentylatorek do wymiany powietrza, eventualnie moze byc cos w zapasie czyli maly wentylatorek do ruchu powietrza wewnatrz komory. Dwie prosby - moze dobrze byloby wydzielic teraz ten temat z watku kol.qzym-a bo to juz nie jest budowa jego dojrzewalni, a drugi - to oprocz mnie mamy juz wielu SiB -ow dzialajacych na tej niwie wedlin i wielu z nich tez przerabialo i budowalo dojrzewalnie a ja nie jestem znawca wszelkich dzialan, wiec moze tez cos podpowiedza. Edited March 1, 2020 by StefanS Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qzym Posted March 1, 2020 Report Share #14 Posted March 1, 2020 napewno bedziesz musial miec 4 sterowniki z czujnikami - chlodzenie ( sterowanie lodowka), podgrzewanie - sterowanie malutkim piecykiem, - sterowanie nawilzaczem i sterowanie odwilzaczem. Piaty element napewno potrzebny to maly wentylatorek do wymiany powietrza, eventualnie moze byc cos w zapasie czyli maly wentylatorek do ruchu powietrza wewnatrz komory. No nie koniecznie, wiele zalezy od miejsca , gdzie przyszła komora bedzie stała. Jeżeli w otoczeniu komory, bedzie stale temperatura pow. ok.10 stopni - to podgrzewanie wewnatrz komory nie bedzie potrzebne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 1, 2020 Author Report Share #15 Posted March 1, 2020 (edited) Czyli wynika z tego ze wahania musza być.Ale komora będzie stala na zewnątrz, czyli wahania miały by związek z pogoda na zewnątrz, czyli powtarzalność procesu trudna do zrobienia.W takim razie zrobię stabilne sterowanie, a wahania temperatur wywołam programem, wtedy będą zaplanowane i do powtórzenia.jestem w trakcie szukania dobrych sensorów, ale nadal nie mogę sie zdecydować czy pomiar wilgotności zrobić na 1 sensorze wilgotności czy na 2 sensorach temperatury ( s + m )Pierwszy jest łatwiejszy, ale zależny od jakości sensora, drugi jest trochę trudniejszy ze względu na "akcent mechaniczny" ale dokładniejszy. Edited March 1, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted March 1, 2020 Report Share #16 Posted March 1, 2020 (edited) ....... czy na 2 sensorach temperatury ( s + m )Pierwszy jest łatwiejszy, ale zależny od jakości sensora, drugi jest trochę trudniejszy ze względu na "akcent mechaniczny" ale dokładniejszy.tak, trzeba będzie pamiętać o uzupełnianiu poziomu wody, a zamiast naciągu sprężynowego napęd elektryczny.Tylko dlaczego tak komplikować automatykę komory?. Pozdrawiam PS, własnie był u mnie statkowy ETO, którego poprosiłem o opinię na temat nowego sterownika ESM polecanego przez autora wątku Kol @qzym.sprawdził dane katalogowe i powiedział, że nic lepszego nie potrzeba do kontrolowania dwóch parametrów, dokładność regulacji jest dużo wyższa niż wymaga tego proces dojrzewania wędlin. Edited March 1, 2020 by El komendante Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted March 3, 2020 Report Share #17 Posted March 3, 2020 Ale komora będzie stala na zewnątrz, czyli wahania miały by związek z pogoda na zewnątrz, czyli powtarzalność procesu trudna do zrobienia. W takim razie zrobię stabilne sterowanie, a wahania temperatur wywołam programem, wtedy będą zaplanowane i do powtórzenia. Nie do konca moge sie z tym zgodzic - wahania temperatury czy wilgotnosci wewnatrz komory beda mialy raczej zwiazek z ustaleniem parametrow na kontrolach czyli glownie bedzie to "histereza". Natomiast zwiazek z pogoda beda mialy pracujace urzadzenia - ogrzewanie w zimie, chlodzenie latem. Wplyw bedzie miala wilgotnosc powietrza czy ilosc i "swierzosc/wilgotnosc" wkladu. Doslownie musza byc kontrolowane trzy parametry - temperatura, wilgotnosc i ruch powietrza.Przy okazji dla El comendante - parametry kontroli ktora sprawdzil Twoj ETO - moze sa wystarczajace do sterowania - ale prosze sprawdzic tez na jakim zakresie mocy one dzialaja i czy watts/ampery sa wystarczajace do zasilania/sterowania np. lodowki czy komory. Moze tak to powiem - zdaje sobie sprawe ze pracujemy nad doskonaleniem i stabilnoscia komor dojrzewalniczych poniewaz sami staramy sie je przerobic z lodowek czy komor chlodniczych, a zarazem dojsc do znakomitych niemal doskonalych wyrobow. Jest tutaj male ale -- do doskonalosci w/g jakiego wzorca? Tak naprawde to nie mamy zupelnie pojecia jaki ten wyrob powinien byc. Bo kazdy z nas ma inne odczucia i smakowe i estetyczne i zapachowe. I takze i tutaj - masz ochote i chcesz zrobic cos co bedzie dzialac znakomicie - chwala Ci za to. Oczywiscie beda Twoje poczynania bardzo pomocne w pewnym sensie, bo znasz sie na automatyce i technicznych kwestiach. Tylko tutaj tez jest male "ale" - tak naprawde to nie mamy wzorca jak naprawde te parametry powinny zestawione. I chyba raczej za naszego zywota nikt tego nie zlozy jakos do kupy. Na dzien dzisiejszy ciagle mamy zbyt wiele niewiadomych, nie odkrytych, niezbadanych zasad zmian zachodzacych wewnatrz tych procesow, abysmy mogli automatyzowac nasza hobbystyczna dzialalnosc. Tymbardziej ze w naszej dzialalnosci przykladamy szczegolna wage do podstaw i korzeni produkcji wedlin. Staramy sie powrocic do naszych sprawdzonych starych metod. (pomimo tego i tak idziemy z postepem czasu i rozwoju techniki). Dzialaj wiec kolego i kazdy zainteresowany taka dzialnoscia. Moze cos nowego zostanie okreslone w komorach dojrzewalniczych. Ze swej strony moge tylko obiecac ze jak beda jakies pytania na ktore bede znal odpowiedz to napewno pomoge. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
El komendante Posted March 3, 2020 Report Share #18 Posted March 3, 2020 (edited) Przy okazji dla El comendante - parametry kontroli ktora sprawdzil Twoj ETO - moze sa wystarczajace do sterowania - ale prosze sprawdzic tez na jakim zakresie mocy one dzialaja i czy watts/ampery sa wystarczajace do zasilania/sterowania np. lodowki czy komory. Witam, Sterownik, o którym mówimy ma w opcji wyjście SSR 12V 30 mA lub przekaźnikowe 5A 250VAC .To jest wystarczające do zasilania cewki stycznika kompresora komory/lodówki/nawilżacza czy osuszacza Osobiście bardzo jestem zainteresowany własna komorą i perspektywa nauki sztuki dojrzewania mięsa.Niestety system mojej pracy, czteromiesięczne kontrakty i takie same urlopy trochę to komplikuje. Niewiele będę mógł zdziałać w czasie tak krótkiego urlopu /w sensie czasu dojrzewania/.Z drugiej jednak strony, dzięki Forum nauczyłem się już poprawnie uwędzić boczek , łatwych w wykonaniu kiełbas a nawet pasztetowej.Nowych doświadczeń nigdy dość.Pociąg nie czeka, chyba muszę do niego wsiąść. Pozdrawiam z wietrznego Atlantyku Edited March 3, 2020 by El komendante Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 3, 2020 Author Report Share #19 Posted March 3, 2020 (edited) Plan jest takiOsuszanie, nawilżanie, chłodzenie, grzanie ma chodzić wg algorytmu PIDPrzewietrzanie regulator obrotów ? lub PID, jeszcze nie wiem, świeżo powietrze podawane ciągle, ale bardzo powoli po przejściu przez filtr węglowy, celem eliminacji niechcianych"składników" Oryginalny układ chłodniczy z termoobiegiem nie będzie użytkowany = pozostanie jako układ rezerwowego chłodzenia.W lodowce zrobię oddzielna małą komorę gdzie powietrze będzie obrabiane i w razie potrzeby (np. w przerwach pomiędzy dojrzewaniem) sterylizowane UV ale tak aby UV nie wpadało do komory właściwej, i dopiero przygotowane powietrze będzie trafiać do komory właściwej wg zadanej prędkości/ilościNo to tak skrócieCałość rejestracja,z dostępem z mojego telefonu. + kamera, abym nie musiał otwierać i zaglądać (choc i tak chyba będę ) Noo. plany planami, ale nadal sie zastanawiam No bo w sumie starczyło by zamontować umlad elektronicznej kwoki i to by było to samo Co najgorsze nawet nie musiał bym go kupować, bo mam taki do sterowania ogrodem zimowym + jeden w rezerwie PSSzkoda Stefan ze nie opisałeś trochę tego uradzenia "cud" w internecie znalazłem różnie skrajnie opisy, wiec nie wiem o co dokładnie chodzi. Edited March 3, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert4you Posted March 3, 2020 Report Share #20 Posted March 3, 2020 (edited) https://a.aliexpress.com/_B0OpMB Wczoraj to znalazłem i też kombinuje co i jak wykorzystać. Ta opcja wyjmowanie jajek mogła by chyba sterować przewietrzaniem? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edited March 3, 2020 by robert4you Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 3, 2020 Author Report Share #21 Posted March 3, 2020 Ta opcja wyjmowanie jajek mogła by chyba sterować przewietrzaniem? W sumie jest błąd tłumaczeniaTo ma 2 wyjścia do adaptacjiJedno wietrzenie - czyli to co potrzebadruga funkcja to cykliczne obracanie jajek - i to w prawo i w lewo, czyli to 2 dodatkowe wentylatory, np wietrzenie/cyrkulacja cykliczna wewnątrz komory Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert4you Posted March 3, 2020 Report Share #22 Posted March 3, 2020 A to już znalazłem że tak to chodzi.Martwi mnie jedynie dokładność pomiaru wilgotności. Jakiś czas temu zacząłem też pisać kod do ESP żeby to wszystko na końcu kontrolować przez BLYNK za pomocą smartfona. Tylko ciągle czasu brak żeby dokończyć. Co prawda większość kodu mam gotowego bo na potrzeby forum o alkoholach domowych zrobiłem podobny sterownik do automatyzacji kolumny i po kilku drobnych zmianach regulacja temperatury i przewietrzanie jest załatwione. Muszę dodać coś dla czujnika wilgotności. BLYNK ma tą zaletę że rysuje wykresy i archiwizuje wszystkie parametry. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 3, 2020 Author Report Share #23 Posted March 3, 2020 (edited) Martwi mnie jedynie dokładność pomiaru wilgotnośc O tym pisze clay czas i "maglowałem" wcześniej Stefana.Bo w sumie po co robić, 1 % czy dokładniej, jak to wcale nie jest wskazane a tym bardziej potrzebne.A z drugiej strony fajnie miec cos własnego z pełną kontrola, a jeżeli kupne Edited March 3, 2020 by TOSHIBA Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert4you Posted March 3, 2020 Report Share #24 Posted March 3, 2020 1% to też mnie nie martwi.Chciałbym natomiast usłyszeć od kogoś z kolegów kto ma komorę że taki czujnik na przykład za pół roku nie rozjedzie się o 20% Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted March 3, 2020 Author Report Share #25 Posted March 3, 2020 na przykład za pół roku nie rozjedzie się o 20% To jest własnie powód dlaczego chciałem "zrobić czujnik wilgotności" - wyliczeniowy, na 2 termometrach Quote Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.