Franciszek G Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Marca 2020 Zrobiłem swą pierwszą kaszankę choć nie powinienem bo z wieloma składnikami miałem problem. Nie użyłem podrobów poza wątrobą i podgardla. Niestety nie mogę nigdzie dostać. Krew zamiast świeżej użyłem suszonej. I nie wyszło, a raczej wyszło suche jak wiór. Bardzo zbite. Podczas nadziewania konsystencja była zbliżona do kiełbasy, lecz wszystko bardzo kleiste, trudno odrywające się od dłoni. Proszę o pomoc, odpowiadając na pytanie o przyczynę tej suchości? Czy to wina braku podrobów, podgardla czy może suszona krew wypiła płyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Marca 2020 W sumie to nie wiadomo z czego tą kaszankę robiłeś czy może suszona krew wypiła płyny. Po części sobie odpowiedziałeś . Suszoną krew rozpuszcza się w odpowiedniej proporcji w wodzie . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franciszek G Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) W sumie to nie wiadomo z czego tą kaszankę robiłeś No tak. Kasza gryczana, watroba i serca wieprzowe, tłusty boczek i tluste pozostałe po klasyfikacji mięsa plus suszoną krew. Krwi nie rozrabialem lecz intensywnie podlewałem wywarem z gotowania wszystkiego. Dziś byłem w farm shopie i mieli kaszankę surową. Kupiłem dla porównania. Była bardziej luźna od mojej. Spażylem ją i teraz wiem, że po tej operacji się utwardza. Czyli mój farsz musi być luźniejszy. Zostało mi jeszcze trochę tego farszu zamrożonego. I co skorygować? Podgardle mogę zdobyć wraz z całą głową. Innej opcji nie ma. O podrobach innych jak wątrobą i serca to zapomnieć można.Co radzicie? Edytowane 10 Marca 2020 przez Franciszek G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Marca 2020 Podgardle kolego dostaniesz w Caerfurze na Czyzynach. Widziałem tam nawet płucka i móżdżek.Wszystko swieżutkie aż mnie zdziwko chapło . Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Co radzicie?No jest kilka dobrych przepisów na tym Forum na kaszankę...… najpierw poczytaj.....skorzystaj z wyszukiwarki zaawansowanej ,to ten trybik koło lupki . W akademii Dziadka ….A wątroba i serca jako dodatek od biedy wystarczą . Suszona krew - poczytaj instrukcję , lub wyszukiwarka zaawansowana - niestety to nie jest pieprz ,że na sucho trzeba rozcieńczyć , kaszę sparzyć 1kgx2l wody itd.... Edytowane 10 Marca 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2020 Dziś byłem w farm shopie i mieli kaszankę surową. Czy kaszankę wytwarzają na miejscu? Jaki jest termin przydatności do spożycia? Będąc następnym razem poproś o etykietę produktu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) I co skorygować? Podgardle mogę zdobyć wraz z całą głową. Innej opcji nie ma. O podrobach innych jak wątrobą i serca to zapomnieć można. Co radzicie?KIszka kazana gryczana lub jęczmienna wg PW 16:Mięso z głów wp. 20 %Podgardle 20Wątroba 5Płuca 10Skórki 5Krew 20Kasa 20 Fajnie też wychodzą krupniok śląskie:Mięso z głów wp. 20%Podg. 5Wątroba 5Płuca 15Skórki 5Skwarki 5Tłuszcz 10Krew 20Kasza grycz. 15 Edytowane 10 Marca 2020 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Marca 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13834-porada-nr-2-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-jak-zrobi%C4%87-pierwsz%C4%85-kaszank%C4%99/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franciszek G Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) KIszka kazana gryczana lub jęczmienna wg PW 16:Mięso z głów wp. 20 %Podgardle 20Wątroba 5Płuca 10Skórki 5Krew 20Kasa 20 Fajnie też wychodzą krupniok śląskie:Mięso z głów wp. 20%Podg. 5Wątroba 5Płuca 15Skórki 5Skwarki 5Tłuszcz 10Krew 20Kasza grycz. 15Receptury to ja mam, czytać też potrafię. Problemem jest zdobycie składników. Edytowane 10 Marca 2020 przez Franciszek G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Marca 2020 Problemem jest zdobycie składników Jeśli masz problem ze zdobyciem składników, zrób coś innego. Nie odwalaj badziewia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Marca 2020 Problemem jest zdobycie składników. Problemem jest brak elementarnej wiedzy , z tego powodu nie zrobiłeś kaszanki tylko kaszanę . Najuboższą kaszankę można zrobić z kaszy ... skórek i krwi . Oczywiście przyprawy to oczywistość . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Marca 2020 Najuboższą kaszankę można zrobić z kaszy ... skórek i krwi . Oczywiście przyprawy to oczywistość . Mistrzu - a do tej ubogiej Twojej z patelni lub piekarnika i trochę cebulki + rarytas Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franciszek G Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Problemem jest brak elementarnej wiedzy , z tego powodu nie zrobiłeś kaszanki tylko kaszanę.O jestes wielki. Dzięki za pomoc. Gdybym tę wiedzę i doświadczenie w temacie miał to bym nie pytał nikogo. A pytanie było tak proste, a ty nie dość że nie odpowiedziałeś, to jeszcze z mania wielkości i wszechwiedzy wyjeżdżasz, a wywyższanie się to chyba twoje ulubione zajęcie. Prawda? Jeśli nie, to zmień to, bo dwa zdania napisałeś i takie wrażenie pozostawiles. Jeśli masz problem ze zdobyciem składników, zrób coś innego. Nie odwalaj badziewia.Tak myślałem że to tylko wypełniacze nieistotne dla smaku. I z tego co otrzymałem niewiele się pomyliłem. Pytanie było o konsystencję. Podgardle kolego dostaniesz w Caerfurze na Czyzynach. Widziałem tam nawet płucka i móżdżek.Wszystko swieżutkie aż mnie zdziwko chapło . tak? Super dzięki. Do sklepu mam 2000 km w jedną stronę. Tak więc jutro skoczę na małe zakupy jak po bułki na śniadanie będę szedł Edytowane 10 Marca 2020 przez Franciszek G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Marca 2020 Franciszek G Twój sarkazm nie jest na miejscu - warto poczytać nieco teorii zanim się człowiek weźmie za konkretny wyrób . krzysio59, dnia 10 Marz 2020 - 18:51, napisał: Podgardle kolego dostaniesz w Caerfurze na Czyzynach. Widziałem tam nawet płucka i móżdżek.Wszystko swieżutkie aż mnie zdziwko chapło . tak? Super dzięki. Do sklepu mam 2000 km w jedną stronę. Tak więc jutro skoczę na małe zakupy jak po bułki na śniadanie będę szedł Poza tym ten Twój komentarz jest co najmniej niestosowny bo skoro piszesz , żeś z Krakowa to Czyżyny to chyba dzielnica tego miasta !!!! Mam podskórne wrażenie , że lubisz prowokacje Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franciszek G Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Czy kaszankę wytwarzają na miejscu? Jaki jest termin przydatności do spożycia? Będąc następnym razem poproś o etykietę produktu.Tego nie wiem. Ale nawet jeśli tak to jest ich własna tradycyjna kaszanka Black pudding a nie tradycyjna polska. Wg ich receptury tylko tłuszcz, krew, kasza lub płatki owsiane i przyprawy. Zero podrobów.[Dodano: 10 mar 2020 - 23:35]Mam podskórne wrażenie , że lubisz prowokacje Doszukujesz się czegoś, czego nie ma. A pytanie było proste. Proszę o pomoc, odpowiadając na pytanie o przyczynę tej suchości? Edytowane 10 Marca 2020 przez Franciszek G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Marca 2020 czy może suszona krew wypiła płyny. Suszoną krew przed dodaniem rozrabia się w wodzie.PS. I może napisz w profilu gdzie teraz jesteś.Napisałeś, że Kraków, a jak Ci człowiek udzielił odp. gdzie w Krakowie możesz dostać podgardle to się ciskasz. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Marca 2020 Doszukujesz się czegoś, czego nie ma. A pytanie było proste. Nie tylko kol.@chudziak tak odebrała ton Twoich wypowiedzi.Powiem Ci tak: pokorne ciele dwie krowy ssie.To Ty się doszukujesz w odpowiedziach forowiczów (chcących Ci pomóc) czegoś, czego nie ma.Jak nie spuścisz z tonu to nikt Ci nie pomoże.Ale wracając do Twojego pytania nie wyszło, a raczej wyszło suche jak wiór. Bardzo zbite. Podczas nadziewania konsystencja była zbliżona do kiełbasy, lecz wszystko bardzo kleiste, trudno odrywające się od dłoni. Proszę o pomoc, odpowiadając na pytanie o przyczynę tej suchości? Czy to wina braku podrobów, podgardla czy może suszona krew wypiła płyny. Przyczyną jest brak znajomości technologii, o czym napisał AndrzejK.Zastępując poszczególne składniki suszonymi należy je uwodnić -nie na oko - wg ilości wody zawartej w składniku świeżym.Czy tę krew parzyłeś przed dodaniem do pozostałych składników, czy też "zaparzałeś" ją na gorącej kaszy? - to robi różnicę w ocenie gęstości farszu.Poza tym istotna jest ilość wody dodana do poszczególnych kasz. Powinna być w sam raz, aby kasze nie uległy rozgotowaniu ale też nie piły wody z pozostałych składników.Nie wiem jeszcze w jakiej formie dawałeś wątrobę. Czy była sparzona, czy surowa.Surowa wątroba ma płynną konsystencję co wprowadza w błąd przy ocenie tejże gęstości.Podsumowując: nawet przy uprzednio sparzonej krwi (i przepuszczanej przez maszynkę) oraz sparzonej wątrobie, konsystencja farszu kaszankowego ocenianego jako kiełbasiany jest za gęsta, za twarda.Farsz kaszankowy powinien mieć konsystencję od luźnawej do bardzo miękkiej (w zależności od uprzedniego uparzenia lub nie poszczególnych składników). To jest ocena ciepłego farszu, bo takim nadziewa się jelita.[Dodano: 11 mar 2020 - 09:34] Napisano wczoraj, 21:51 Franciszek G, dnia 10 Marz 2020 - 21:25, napisał: Problemem jest zdobycie składników. Problemem jest brak elementarnej wiedzy , z tego powodu nie zrobiłeś kaszanki tylko kaszanę . Czyli nie składniki a znajomość technologii Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franciszek G Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Marca 2020 Dzięki EAnna. Teraz widzę wszystkie swoje błędy w procesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Marca 2020 widzę Bracia wędzarnicy zza granicy - piszą wprost - Jestem tu i tu - i mam taki problem - wtedy to wszystko inaczej brzmi Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Marca 2020 Franciszek GPodajesz miejscowość Kraków,myslałem że to chodzi o ten w Polszcze. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Marca 2020 Do wyrobów trzeba mieć trochę wyobrażni .czyli głowę pełnej pomysłów Ja do swojej kaszanki nie dostałem głowy wp. ani podgardla .Kupiłem tłusty boczek.Krew suszoną wysypałem do gorącej wody i zagotowałem tak zawszę robię ze względu na bezpieczęnstwo bakteriologiczne.Skrzep potraktowałem blenderem.Nadziewałem maszynką do mielenia mięsa.W czasie nadziewania nastąpił problem, za rzadki farsz. Farsz wycofałem z maszynki i odparowałem go na patelni.Reszta poszła gładko.Nadziewałem w jelita kiełbaśnice bez niczyjej pomocy.Kaszanka wyszła b.dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Marca 2020 Jeżeli jesteś w UK to głowę wieprzową zawsze zamawiam u rzeźnika, to samo z podrobami. A o podgardle to faktycznie ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Marca 2020 Proponuję zakończyć ten temat, gdyż wszystko zostało już napisane i podlinkowane. Wystarczy poczytać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franciszek G Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) Jeżeli jesteś w UK to głowę wieprzową zawsze zamawiam u rzeźnika, to samo z podrobami. A o podgardle to faktycznie ciężko To nie ma podgardla przy głowie? Z grafiki brytyjskiej świni wynika że taki jest rozbiór. Podgardle jako część głowy.A gdzie masz dobrą rzeźnię? Bo z tego co widzę miałbym blisko. Szukałem koło siebie ale jest tylko rozbiór póltusz i mięso jest śmierdzące. Używają jakiś środków takich że nawet pies tego jeść nie chce. Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez Franciszek G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Przy głowie jest kawałek podgardla ale wolałbym móc kupić samo podgardle.Ja kupuję w Jarrow w Viking Centre. Jest też rzeźnik na Adelaide Terrace w Newcastle. Prowadzą to Słowacy i sprowadzają mięso z Belgii. To już jest pocięte po Polsku. Niestety nie sprzedają podgardla bo sami robią kiełbasę.Nie wiem gdzie jesteś, ale ja zawszę znajdowałem porządne mięso u lokalnego rzeźnika i nigdy nie było problemu żeby zamówić cokolwiek. A mieszkałem już w Szkocji i w Devonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.