krzysztofkowalski Posted March 11, 2020 Report Share #1 Posted March 11, 2020 (edited) Witam Braci,Zastanawiam się nad kupieniem pastoryzatora do słoików. Myślicie że to dobra rzecz? I sie nada?https://allegro.pl/oferta/pasteryzator-autoklaw-30l-super-okazja-9048698185?utm_source=notification&utm_medium=addItem&utm_campaign=2a0eff48-74fc-46bd-9482-1913c7c334f1&utm_content=offer-name Edited March 11, 2020 by krzysztofkowalski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 11, 2020 Report Share #2 Posted March 11, 2020 Po wpisie tytułu tematu widzę, że chyba jesteś jednym z jego producentów. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 11, 2020 Report Share #3 Posted March 11, 2020 (edited) Jednak, jeśli nasi forowicze popierają to rozwiązanie techniczne, nie będę się sprzeciwiał, byś umieścił na forum pełną ofertę urządzenia i wyznaczył akceptowalną bonifikatę zakupową dla naszych członków. Edited March 11, 2020 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 18, 2020 Report Share #4 Posted March 18, 2020 (edited) Czy taka bańkę można przerobić na autoklaw.?Czy wytrzyma ciśnienie potrzebne do sterylizacji.? https://www.olx.pl/oferta/konwia-banka-na-mleko-kanka-kana-do-mleka-20l-CID757-IDdPafN.html https://www.olx.pl/oferta/banka-do-mleka-CID757-IDCoUlk.html#fe5599d59e Edited March 18, 2020 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted March 18, 2020 Report Share #5 Posted March 18, 2020 Nikt ci na takie pytanie nie odpowie, to nie są urządzenia projektowane i wykonywane do pracy w podwyższonych temperaturach i przy nadciśnieniu. Można by pomyśleć o próbie wodnej na ciśnienie 2,5 razy większe niż przy pracy normalnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 18, 2020 Report Share #6 Posted March 18, 2020 (edited) Pytam bo może ktoś już takie robił i ma pewne doświaczenie w tej kwesti.Pozostaje jeszcze butla po gazie propan – butan,ale z tym było by więcej roboty bo trzeba by wspawać kołnierz.Dziadka też nie ma atestu a widziałem ,że robił też z banki po mleku tylko od dojarki Edited March 18, 2020 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 18, 2020 Report Share #7 Posted March 18, 2020 Arkadiuszu, wyższe ciśnienie mamy w dętce rowerowej, a jeździmy i nikt nie ma obaw że mu "kicha" w oczy wywali, więc te wszystkie "obawy" potraktuj tak jak to doskonale robisz w wielu innych sprawach, bo zdrowy rozsądek to podstawa, nie tylko przy rozważaniach o "pancernej Bańce na mleko" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted March 18, 2020 Report Share #8 Posted March 18, 2020 Tylko, że w dętce rowerowej nie mamy wody w temperaturze wyższej niż temperatura wrzenia przy ciśnieniu atmosferycznym. Tak tylko dopowiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 18, 2020 Report Share #9 Posted March 18, 2020 A ja do niczego nikogo nie namawiam, lecz powiem tak, że jeżeli, "Turecki szybkowar" z ogólnie rzecz biorąc cieniutkiej blachy wytrzymuje takie ciśnienia i ma na to odpowiednie atesty, to z "Pancernej Bańki" na mleko ważącej pół tony, można by co najmniej "Grubą Bertę" zbudować jeżeli komuś by się chciało, a co tu dopiero dywagować o autoklawie. Każdy ma jednak swój rozum, i to tyle z mojej stron, mamy demokrację i............... . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tompi Posted March 18, 2020 Report Share #10 Posted March 18, 2020 mamy demokrację i............... . mało miejsca na SOR 'ach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 19, 2020 Report Share #11 Posted March 19, 2020 To jednak nie jest prawdą że myślenie ma przyszłość. Osobiście jednak ciągle nadal w to wierzę, pomimo wieku, taki genotyp . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 19, 2020 Report Share #12 Posted March 19, 2020 Pytam bo może ktoś już takie robił Nie mam żadnego doświadczenia ale z opowieści zapamiętałem że nie jedna taka kana pofrunęła przy przerobie wody z cukrem i drożdżami . Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 19, 2020 Report Share #13 Posted March 19, 2020 Nasze hobby to bardzo fantastyczna sprawa, lecz nie każdy powinien się w nie bawić bo wymaga częstego używania noża, a to bardzo niebezpieczny i często groźny sprzęt . Jeżeli więc nie posiada się przynajmniej ogólnej wiedzy z fizyki, jak też dziedzin pokrewnych, oraz umiejętności racjonalnego używania tego co "pod kopułą", lepiej się w nasze hobby nie bawić, aby nie prowokować losu, grożących niebezpieczeństw i złych zdarzeń natury wszelakiej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 19, 2020 Report Share #14 Posted March 19, 2020 Decyzja zapadła.O ile będę robił to z butli po gazie propan - butan.Tego ciśnienie 4 atm. na pewno nie rozerwie. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 19, 2020 Report Share #15 Posted March 19, 2020 No i gitara... Jak to mówi młodzież. Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 20, 2020 Report Share #16 Posted March 20, 2020 (edited) Dziś byłem na złomie i rzuciła mi się w oczy oto taka banieczka.Myślę ,że się nada na autoklaw.?Uszczelka oczywiście do wymiany. Edited March 20, 2020 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 20, 2020 Report Share #17 Posted March 20, 2020 Bardzo ładna banieczka, osobiście jestem za , jednak już widzę te pełne troskliwego niepokoju uwagi że Gagarin i tak był pierwszy w "kosmosie" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 20, 2020 Report Share #18 Posted March 20, 2020 (edited) Dziś byłem na złomie i rzuciła mi się w oczy oto taka banieczkaCzy jest wykonana z aluminium lub stopu?Jaka grubość ścianki ? Edited March 20, 2020 by Bagno Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 20, 2020 Report Share #19 Posted March 20, 2020 (edited) Czy jest wykonana z aluminium lub stopu?Wygląda na aluminium,ale w 100 % nie wiem może być stop bo jest dość twarde.Zapięcie jest stalowe.Grubość ścianki ok. 4 mm. Edited March 20, 2020 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted March 20, 2020 Report Share #20 Posted March 20, 2020 Hallo, od dawna nie wdaje sie w dyskusie i nie bede sie w nie wdawal. Moje zdanie jednak jest takie ,ze butla jest skonstruowana do transportu gazu pod pewnym cisnieniem,a kanka na mleko do transportu mieka. .......... Grubosci scianek nie graja w tym przypadku roli. ....ale jak ktos kiedys napisal, mamy demokracje........ mysle ze kazdy musi wiedziec co chce i co robi. Quote pozdrowienia Olek.P Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 20, 2020 Report Share #21 Posted March 20, 2020 ....ale jak ktos kiedys napisal, mamy demokracje........ mysle ze kazdy musi wiedziec co chce i co robi. Brawo Olek.P, :thumbsup: !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 20, 2020 Report Share #22 Posted March 20, 2020 Przecież ja nie jestem samobójcą.Zanim zacznę najpierw zrobię próby ciśnieniowe w wyższym ciśnieniu niż potrzebne do sterylizacji. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 21, 2020 Report Share #23 Posted March 21, 2020 To jednak nie jest prawdą że myślenie ma przyszłość. Osobiście jednak ciągle nadal w to wierzę, pomimo wieku, taki genotyp .Brawo Arkadiusz, okazuje się iż pomimo rozlicznych zwolenników "Teorii o Gagarinie", że jednak warto wierzyć , brawo Arkadiusz, tak trzymać !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert4you Posted March 21, 2020 Report Share #24 Posted March 21, 2020 Tylko próby ciśnieniowe zrób wodą dla bezpieczeństwa. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 21, 2020 Report Share #25 Posted March 21, 2020 W wodzie ,czy z wodą w konwi.? Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts