Jump to content

Recommended Posts

Witam Braci,

Zastanawiam się nad kupieniem pastoryzatora do słoików. Myślicie że to dobra rzecz? I sie nada?

https://allegro.pl/oferta/pasteryzator-autoklaw-30l-super-okazja-9048698185?utm_source=notification&utm_medium=addItem&utm_campaign=2a0eff48-74fc-46bd-9482-1913c7c334f1&utm_content=offer-name

Edited by krzysztofkowalski

Jednak, jeśli nasi forowicze popierają to rozwiązanie techniczne, nie będę się sprzeciwiał, byś umieścił na forum pełną ofertę urządzenia i wyznaczył akceptowalną bonifikatę zakupową dla naszych członków.

post-39694-0-76581900-1583945756_thumb.jpg

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Czy taka bańkę można przerobić na autoklaw.?Czy wytrzyma ciśnienie potrzebne do sterylizacji.?

https://www.olx.pl/oferta/konwia-banka-na-mleko-kanka-kana-do-mleka-20l-CID757-IDdPafN.html

https://www.olx.pl/oferta/banka-do-mleka-CID757-IDCoUlk.html#fe5599d59e

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Nikt ci na takie pytanie nie odpowie, to nie są urządzenia projektowane i wykonywane do pracy w podwyższonych temperaturach i przy nadciśnieniu. Można by pomyśleć o próbie wodnej na ciśnienie 2,5 razy większe niż przy pracy normalnej.

Pytam bo może ktoś już takie robił i ma pewne doświaczenie w tej kwesti.Pozostaje jeszcze butla po gazie propan – butan,ale z tym było by więcej roboty bo trzeba by wspawać kołnierz.Dziadka też nie ma atestu a widziałem ,

że robił też z banki po mleku tylko od dojarki

Edited by arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Arkadiuszu, wyższe ciśnienie mamy w dętce rowerowej, a jeździmy i nikt nie ma obaw że mu "kicha" w oczy wywali, więc te wszystkie "obawy" potraktuj tak jak to doskonale robisz w wielu innych sprawach, bo zdrowy rozsądek to podstawa, nie tylko przy rozważaniach o "pancernej Bańce na mleko"  :D  :thumbsup: .

A ja do niczego nikogo nie namawiam, lecz powiem tak, że jeżeli, "Turecki szybkowar" z ogólnie rzecz biorąc cieniutkiej blachy wytrzymuje takie ciśnienia i ma na to odpowiednie atesty, to z "Pancernej Bańki"  na mleko ważącej pół tony, można by co najmniej "Grubą Bertę" zbudować jeżeli komuś by się chciało, a co tu dopiero dywagować o autoklawie. Każdy ma jednak swój rozum, i to tyle z mojej stron, mamy demokrację i............... :D .

Pytam bo może ktoś już takie robił

Nie mam żadnego doświadczenia ale z opowieści zapamiętałem że nie jedna taka kana pofrunęła przy przerobie wody z cukrem i drożdżami . :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Nasze hobby to bardzo fantastyczna sprawa, lecz nie każdy powinien się w nie bawić bo wymaga częstego używania noża, a to bardzo niebezpieczny i często groźny sprzęt  :D. Jeżeli więc nie posiada się przynajmniej ogólnej wiedzy z fizyki, jak też dziedzin pokrewnych, oraz umiejętności racjonalnego używania tego co "pod kopułą", lepiej się w nasze hobby nie bawić, aby nie prowokować losu, grożących niebezpieczeństw i złych zdarzeń natury wszelakiej :D .

Decyzja zapadła.O ile będę robił to z butli po gazie propan - butan.Tego ciśnienie 4 atm. na pewno nie rozerwie.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dziś byłem na złomie i rzuciła mi się w oczy oto taka banieczka.Myślę ,że się nada na autoklaw.?Uszczelka oczywiście do wymiany.

post-41296-0-26872300-1584705702_thumb.jpg

post-41296-0-82354500-1584705986_thumb.jpg

Edited by arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Czy jest wykonana z aluminium lub stopu?

Wygląda na aluminium,ale w 100 % nie wiem może być stop bo jest dość twarde.Zapięcie jest stalowe.Grubość ścianki ok. 4 mm.

Edited by arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Hallo,

od dawna nie wdaje sie w dyskusie i nie bede sie w nie wdawal.

Moje zdanie jednak jest takie ,ze butla jest skonstruowana do transportu gazu pod pewnym cisnieniem,a kanka na mleko do transportu mieka.          ..........    Grubosci scianek nie graja w tym przypadku roli.

....ale jak ktos kiedys napisal, mamy demokracje........  mysle ze kazdy musi wiedziec co chce i co robi.

pozdrowienia Olek.P

Przecież ja nie jestem samobójcą.Zanim zacznę najpierw zrobię próby ciśnieniowe w wyższym ciśnieniu niż potrzebne do sterylizacji.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

To jednak nie jest prawdą że myślenie ma przyszłość. Osobiście jednak ciągle nadal w to wierzę, pomimo wieku, taki genotyp :D .

Brawo Arkadiusz, okazuje się iż pomimo rozlicznych zwolenników "Teorii o Gagarinie", że jednak warto wierzyć :D , brawo Arkadiusz, tak trzymać  :thumbsup:  :clap: !!!