Do wyrobów słoikowo - puszkowych proponuję stosować czosnek granulowany.
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 gru 2020 - 11:19
Napisano 01 gru 2020 - 11:19
Do wyrobów słoikowo - puszkowych proponuję stosować czosnek granulowany.
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 gru 2020 - 11:19
Napisano 01 gru 2020 - 12:50
Tyle wiem Arkadiuszu, ale że właśnie zakupiłem przed wyjazdem partię Harnasia suszonego w płatkach, to część oczywiście zmełłem sobie w młynku, i mam w pojemniku, więc jest i granulat. Jakość tego polskiego czosnku doskonała, produkt bardzo aromatyczny. Chciałem jednak wiedzieć jak to się ma mniej więcej taki suszony, mocny zapachowo i smakowo, do gramatury czosnku świeżego, aby "nie przegiąć", ale oczywiście przecież nie jestem jak to mówią "zielonka" i różniste wyroby robię nie od dziś, i "sało" toże, jednak "kto pyta nie błądzi" podobno ?
Napisano 01 gru 2020 - 14:56
Chciałem jednak wiedzieć jak to się ma mniej więcej taki suszony,
Tak ok. 1g czosnku = 0,3 g granulatu
Napisano 01 gru 2020 - 15:38
Tak ok. 1g czosnku = 0,3 g granulatu
Wiele przepisów podaje nawet ostrożniejsze proporcje, tzn. 1g czosnku = 0,24g granulatu.
To znaczy: 1g granulatu zastępuje 4g czosnku świeżego.
To wszystko są przybliżenia, ponieważ czosnek czosnkowi nierówny; zarówno ten świeży jak i suszony.
Napisano 02 gru 2020 - 10:13
Myślałem o około 2g.
Też bym tyle dodał .Wczoraj robiłem nowy smak słoniny z papryką słodką i chilii z suszonym właśnie czosnkiem i też dałem 2 g. Zobaczę za parę dni co z tego wyjdzie ,też się trochę zastanawiałem nad ilością i dałem 2 g.
Napisano 02 gru 2020 - 10:21
To fajnie Jacku że się odnalazłeś . Czekamy na wieści o nowym "tłuszczowym smakołyku", też właśnie nabyłem chili w płatkach i paprykę wędzoną w proszku, będzie można eksperymentować w tych nowych zgrabniusich puszeczkach o poj. 250g. - fi 83 mm.
.
Napisano 02 gru 2020 - 10:37
Nie wiem jednak co się stało
Nie wiedziałem że mam tyle wiadomości na skrzynce . Już jestem dostępny
Czekamy na wieści o nowym "tłuszczowym smakołyku",
Też jestem ciekawy smaku ,ponieważ zrezygnowałem z czosnku świeżego na rzecz suszonego ale to było celowe działanie ,no i nie dawałem cebuli suszonej która jednak ma specyficzny zapach i smak .
Zamówiłem pieprz białowieski
Będziesz zadowolony jak dla mnie znakomita mieszanka bardzo aromatyczna i pysznie spisuje się we wszystkich wyrobach nawet na prostą kanapkę z pomidorem czy ogórkiem ten pieprz powala .Trochę przypomina mi mieszanki te z Białorusi ,Rosji czy Ukrainy .Jak przyjdzie sam się przekonasz .Pozdrawiam
Napisano 02 gru 2020 - 10:42
Czyli suszony czosnek tak, a cebula suszona niezbyt, czy tak to widzisz ? Bo cebulkę też mam i myślałem aby wypróbować ? Co uważasz za minus z tą cebulką suszoną w konserwie ze słoninką ? Właśnie otrzymałem "Pieprz ziołowy Białowieski" f-my "Runo"
.
Napisano 02 gru 2020 - 10:46
Zamówiłem pieprz białowieski
Gdzie można zamówić ?
Napisano 02 gru 2020 - 10:49
Czyli suszony czosnek tak, a cebula suszona niezbyt, czy tak to widzisz ? Bo cebulkę też mam i myślałem aby wypróbować ? Co uważasz za minus z tą cebulką suszoną w konserwie ze słoninką ? Właśnie otrzymałem "Pieprz ziołowy Białowieski" f-my "Runo" .
Nie wszystko ok jest z cebulę dodaję ją do słoniny w puszce i pasuje mi i nie tylko , tylko teraz nie dałem bo chciałem uzyskać inny całkiem smak
Gdzie można zamówić ?
Już kiedyś kilka razy podawałem .Proszę http://runobio.pl/
Napisano 02 gru 2020 - 10:56
Dzięki
Napisano 02 gru 2020 - 10:57
Napisano 02 gru 2020 - 11:00
Jarek Ty jak zwykle na posterunku. Dzięki
Napisano 02 gru 2020 - 11:13
Jarek Ty jak zwykle na posterunku. Dzięki
Yes, yes, yes
!!!
Napisano 10 gru 2020 - 14:08
Słonina z papryką słodką i chilli
Przepis autorski
https://wedlinydomow...łodką-i-chilli/
1.jpg 81,22 KB
3 Ilość pobrań
20201205_101133.jpg 64,64 KB
3 Ilość pobrań
20201205_101133.jpg 64,64 KB
3 Ilość pobrań
20201205_103332.jpg 101,42 KB
3 Ilość pobrań
20201205_103526.jpg 88,3 KB
3 Ilość pobrań
Użytkownik jacekw21 edytował ten post 10 gru 2020 - 14:09
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych