Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Konserwy-słoiki

Konserwy-słoiki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#61 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12548 postów

Napisano 01 gru 2020 - 11:19

Do wyrobów słoikowo - puszkowych proponuję stosować czosnek granulowany.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 gru 2020 - 11:19


#62 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6186 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 01 gru 2020 - 12:50

Tyle wiem Arkadiuszu, ale że właśnie zakupiłem przed wyjazdem partię Harnasia suszonego w płatkach, to część oczywiście zmełłem sobie w młynku, i mam w pojemniku, więc jest i granulat. Jakość tego polskiego czosnku doskonała, produkt bardzo aromatyczny. Chciałem jednak wiedzieć jak to się ma mniej więcej taki suszony, mocny zapachowo i smakowo, do gramatury czosnku świeżego, aby "nie przegiąć", ale oczywiście przecież nie jestem jak to mówią "zielonka" i różniste wyroby robię nie od dziś, i "sało" toże, jednak "kto pyta nie błądzi" podobno :D ?



#63 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12548 postów

Napisano 01 gru 2020 - 14:56

Chciałem jednak wiedzieć jak to się ma mniej więcej taki suszony,

 

Tak ok. 1g czosnku = 0,3 g granulatu 



#64 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10743 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 gru 2020 - 15:38

Tak ok. 1g czosnku = 0,3 g granulatu 

Wiele przepisów podaje nawet ostrożniejsze proporcje, tzn. 1g czosnku = 0,24g granulatu.

 To znaczy: 1g granulatu zastępuje  4g czosnku świeżego.

To wszystko są przybliżenia, ponieważ czosnek czosnkowi nierówny; zarówno ten świeży jak i suszony.



#65 jacekw21

jacekw21

    Weteran

  • **VIP**
  • 1020 postów

Napisano 02 gru 2020 - 10:13

Myślałem o około 2g.
 

Też bym tyle dodał .Wczoraj robiłem nowy smak słoniny z papryką słodką i chilii  z suszonym właśnie czosnkiem i też dałem 2 g. Zobaczę za parę dni co z tego wyjdzie ,też się trochę zastanawiałem nad ilością i dałem 2 g.



#66 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6186 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 gru 2020 - 10:21

To fajnie Jacku że się odnalazłeś :D. Czekamy na wieści o nowym "tłuszczowym smakołyku", też właśnie nabyłem chili w płatkach i paprykę wędzoną w proszku, będzie można eksperymentować w tych nowych zgrabniusich puszeczkach o poj. 250g. -  fi 83 mm. :D :thumbsup:.



#67 jacekw21

jacekw21

    Weteran

  • **VIP**
  • 1020 postów

Napisano 02 gru 2020 - 10:37

Nie wiem jednak co się stało
 

Nie wiedziałem że mam tyle wiadomości na skrzynce .:) Już jestem dostępny :)


[Dodano: 02 gru 2020 - 10:30]

Czekamy na wieści o nowym "tłuszczowym smakołyku",
 

Też jestem ciekawy smaku ,ponieważ zrezygnowałem z czosnku świeżego na rzecz suszonego ale to było celowe działanie ,no i nie dawałem cebuli suszonej która jednak ma specyficzny zapach i smak .


[Dodano: 02 gru 2020 - 10:37]

Zamówiłem pieprz białowieski
 

Będziesz zadowolony jak dla mnie znakomita mieszanka bardzo aromatyczna i pysznie spisuje się we wszystkich wyrobach nawet na prostą kanapkę z pomidorem czy ogórkiem ten pieprz powala .Trochę przypomina mi mieszanki te z Białorusi ,Rosji czy Ukrainy .Jak przyjdzie sam się przekonasz .Pozdrawiam 



#68 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6186 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 gru 2020 - 10:42

Czyli suszony czosnek tak, a cebula suszona niezbyt, czy tak to widzisz  ? Bo cebulkę też mam i myślałem aby wypróbować :D ? Co uważasz za minus z tą cebulką suszoną w konserwie ze słoninką ? Właśnie otrzymałem "Pieprz ziołowy Białowieski" f-my "Runo" :thumbsup:.



#69 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3436 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 02 gru 2020 - 10:46

Zamówiłem pieprz białowieski

 

Gdzie można zamówić ? :)



#70 jacekw21

jacekw21

    Weteran

  • **VIP**
  • 1020 postów

Napisano 02 gru 2020 - 10:49

Czyli suszony czosnek tak, a cebula suszona niezbyt, czy tak to widzisz  ? Bo cebulkę też mam i myślałem aby wypróbować ? Co uważasz za minus z tą cebulką suszoną w konserwie ze słoninką ? Właśnie otrzymałem "Pieprz ziołowy Białowieski" f-my "Runo" .
 

Nie wszystko ok jest z cebulę dodaję ją do słoniny w puszce i pasuje mi i nie tylko , tylko teraz nie dałem bo chciałem uzyskać inny całkiem smak 


[Dodano: 02 gru 2020 - 10:49]

Gdzie można zamówić ?
 

Już kiedyś kilka razy podawałem .Proszę http://runobio.pl/



#71 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3436 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 02 gru 2020 - 10:56

Dzięki :D



#72 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6186 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 gru 2020 - 10:57

 

Zamówiłem pieprz białowieski

 

Gdzie można zamówić ? :)

 

 

https://allegro.pl/o...TRhM2Q3MzM0NTM=



#73 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3436 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 02 gru 2020 - 11:00

Jarek Ty jak zwykle na posterunku. Dzięki :D



#74 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6186 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 gru 2020 - 11:13

Jarek Ty jak zwykle na posterunku. Dzięki :D

 

Yes, yes, yes  :D :thumbsup: !!!



#75 jacekw21

jacekw21

    Weteran

  • **VIP**
  • 1020 postów

Napisano 10 gru 2020 - 14:08

Słonina z papryką słodką i chilli

 

Przepis autorski 

https://wedlinydomow...łodką-i-chilli/

 

Załączony plik  1.jpg   81,22 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  20201205_101133.jpg   64,64 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  20201205_101133.jpg   64,64 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  20201205_103332.jpg   101,42 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  20201205_103526.jpg   88,3 KB   3 Ilość pobrań


Użytkownik jacekw21 edytował ten post 10 gru 2020 - 14:09


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#76 jacekw21

jacekw21

    Weteran

  • **VIP**
  • 1020 postów

Napisano 06 sty 2021 - 19:19

Pasztet drobiowo-wieprzowy

 

Przepis autorski: 

https://wedlinydomow...iowo-wieprzowy/

 

Załączony plik  1.JPG   65,59 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  2.JPG   57,78 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  3.JPG   78,54 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  4.JPG   74,71 KB   3 Ilość pobrań

 

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych