Jump to content

Recommended Posts

Konserwa turystyczna wg.JackaW

Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17456-konserwa-turystyczna-wgjackaw/

 

Pierwsze pięć zdjęć będzie to konserwa z dodatkiem 2% skrobi i 10% wywaru.
post-72431-0-86754700-1594458184_thumb.jpgpost-72431-0-42907000-1594458200_thumb.jpgpost-72431-0-64073700-1594458211_thumb.jpgpost-72431-0-86764900-1594458226_thumb.jpgpost-72431-0-46957800-1594458250_thumb.jpg
 
 
Teraz przedstawiam cztery zdjęcia mielonki z dodatkiem 3% skrobi ziemniaczanej i 20% wywaru z skórek wieprzowych.
 
post-72431-0-89779700-1594458353_thumb.jpgpost-72431-0-42682500-1594458375_thumb.jpgpost-72431-0-52524000-1594458388_thumb.jpgpost-72431-0-36656600-1594458402_thumb.jpg

 

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Cześć Jacek.
Zamówiłem pieprz białowieski i będę robił tą "Białowieską Słoninkę" wg Twojego pomysłu bo kocham sało :D . Chciałbym jednak zastosować czosnek suszony w płatkach. Jak myślisz, ile gram na kg. trzeba by było zastosować ? Myślałem o około 2g. tak mniej więcej, czosnek mocny i intensywny, nasz krajowy "Harnaś", ale nie wiem jakie przeliczniki tak naprawdę stosować w stosunku do czosnku świeżego ? Ciekaw jestem czemu zakupiłeś zamykarkę All American, masz chyba 2 sztuki DIXIE, i z tego co pisałeś, to bardzo je sobie chwalisz, co więc było powodem że chcesz mieć również All  Americana :D ? Cena niezła, maszynka lux, będziesz na pewno zadowolony, bo to nie taka "Armata" jak DIXIE. Zgrabna, lekka, nieduża, i klasa sama w sobie  :D . Taki mniejszy "Mercedesik"  :thumbsup: .

Pozdrawiam Jarek

Usiłowałem napisać ten tekst do Jackaw21 na PW. Nie wiem jednak co się stało, ponieważ podczas prób z pisaniem na PW, ukazuje się informacja że Jacekw21 nie może otrzymywać żadnych wiadomości na PW. Nasza ostatnia korespondencja też zniknęła, nie bardzo rozumiem co mam o tym myśleć ? Czy to tylko jakiś jakiś "bzdet", mały techniczny błąd tylko, czy może......... :hmm: ??? Pozdrawiam.

 

 

czy może......... :hmm: ???

Chyba to może... :D :D :D

Jacek ma po prostu przepełnioną skrzynkę. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Do wyrobów słoikowo - puszkowych proponuję stosować czosnek granulowany.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Tyle wiem Arkadiuszu, ale że właśnie zakupiłem przed wyjazdem partię Harnasia suszonego w płatkach, to część oczywiście zmełłem sobie w młynku, i mam w pojemniku, więc jest i granulat. Jakość tego polskiego czosnku doskonała, produkt bardzo aromatyczny. Chciałem jednak wiedzieć jak to się ma mniej więcej taki suszony, mocny zapachowo i smakowo, do gramatury czosnku świeżego, aby "nie przegiąć", ale oczywiście przecież nie jestem jak to mówią "zielonka" i różniste wyroby robię nie od dziś, i "sało" toże, jednak "kto pyta nie błądzi" podobno :D ?

 

 

Chciałem jednak wiedzieć jak to się ma mniej więcej taki suszony,

 

Tak ok. 1g czosnku = 0,3 g granulatu 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

 

Tak ok. 1g czosnku = 0,3 g granulatu 

Wiele przepisów podaje nawet ostrożniejsze proporcje, tzn. 1g czosnku = 0,24g granulatu.

 To znaczy: 1g granulatu zastępuje  4g czosnku świeżego.

To wszystko są przybliżenia, ponieważ czosnek czosnkowi nierówny; zarówno ten świeży jak i suszony.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

Myślałem o około 2g.
 

Też bym tyle dodał .Wczoraj robiłem nowy smak słoniny z papryką słodką i chilii  z suszonym właśnie czosnkiem i też dałem 2 g. Zobaczę za parę dni co z tego wyjdzie ,też się trochę zastanawiałem nad ilością i dałem 2 g.

To fajnie Jacku że się odnalazłeś :D. Czekamy na wieści o nowym "tłuszczowym smakołyku", też właśnie nabyłem chili w płatkach i paprykę wędzoną w proszku, będzie można eksperymentować w tych nowych zgrabniusich puszeczkach o poj. 250g. -  fi 83 mm. :D:thumbsup:.

 

 

Nie wiem jednak co się stało
 

Nie wiedziałem że mam tyle wiadomości na skrzynce .:) Już jestem dostępny :)


[Dodano: 02 gru 2020 - 10:30]

 

 

Czekamy na wieści o nowym "tłuszczowym smakołyku",
 

Też jestem ciekawy smaku ,ponieważ zrezygnowałem z czosnku świeżego na rzecz suszonego ale to było celowe działanie ,no i nie dawałem cebuli suszonej która jednak ma specyficzny zapach i smak .


[Dodano: 02 gru 2020 - 10:37]

 

 

Zamówiłem pieprz białowieski
 

Będziesz zadowolony jak dla mnie znakomita mieszanka bardzo aromatyczna i pysznie spisuje się we wszystkich wyrobach nawet na prostą kanapkę z pomidorem czy ogórkiem ten pieprz powala .Trochę przypomina mi mieszanki te z Białorusi ,Rosji czy Ukrainy .Jak przyjdzie sam się przekonasz .Pozdrawiam 

Czyli suszony czosnek tak, a cebula suszona niezbyt, czy tak to widzisz  ? Bo cebulkę też mam i myślałem aby wypróbować :D ? Co uważasz za minus z tą cebulką suszoną w konserwie ze słoninką ? Właśnie otrzymałem "Pieprz ziołowy Białowieski" f-my "Runo" :thumbsup:.

 

 

Zamówiłem pieprz białowieski

 

Gdzie można zamówić ? :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

 

 

Czyli suszony czosnek tak, a cebula suszona niezbyt, czy tak to widzisz  ? Bo cebulkę też mam i myślałem aby wypróbować ? Co uważasz za minus z tą cebulką suszoną w konserwie ze słoninką ? Właśnie otrzymałem "Pieprz ziołowy Białowieski" f-my "Runo" .
 

Nie wszystko ok jest z cebulę dodaję ją do słoniny w puszce i pasuje mi i nie tylko , tylko teraz nie dałem bo chciałem uzyskać inny całkiem smak 


[Dodano: 02 gru 2020 - 10:49]

 

 

Gdzie można zamówić ?
 

Już kiedyś kilka razy podawałem .Proszę http://runobio.pl/

  • 2 weeks later...

Słonina z papryką słodką i chilli

 

Przepis autorski 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17856-s%C5%82onina-konserwowa-z-papryk%C4%85-s%C5%82odk%C4%85-i-chilli/

 

post-72431-0-98747100-1607605669_thumb.jpgpost-72431-0-16929500-1607605675_thumb.jpgpost-72431-0-16929500-1607605675_thumb.jpgpost-72431-0-60559400-1607605680_thumb.jpgpost-72431-0-15914500-1607605687_thumb.jpg

Edited by jacekw21

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.