jacekw21 Posted January 6, 2021 Author Report Share #76 Posted January 6, 2021 Pasztet drobiowo-wieprzowy Przepis autorski: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18010-pasztet-drobiowo-wieprzowy/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-691540 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted January 23, 2021 Author Report Share #77 Posted January 23, 2021 Łopatka konserwowa mielona Przepis autorski: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18063-%C5%82opatka-konserwowa-mielona/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-693605 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 3, 2021 Author Report Share #78 Posted February 3, 2021 Słonina czosnkowa ,,na raz''https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18109-s%C5%82onina-czosnkowa-na-raz/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-695096 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 16, 2021 Author Report Share #79 Posted February 16, 2021 Gulasz Angielski Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18148-gulasz-angielski/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-696817 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 15, 2021 Author Report Share #80 Posted May 15, 2021 Słonina z paprykąPrzepis autorski:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18330-s%C5%82onina-z-papryk%C4%85/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-707779 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 15, 2021 Report Share #81 Posted May 15, 2021 Mmmnnniiiammm !!! "Oczń lublu wkusnoje sało" !!! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-707780 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 15, 2021 Author Report Share #82 Posted May 15, 2021 "Oczń lublu wkusnoje sało Ja też Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-707781 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 28, 2021 Author Report Share #83 Posted May 28, 2021 (edited) Karkówka konserwowa mielonaPrzepis autorski:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18353-kark%C3%B3wka-konserwowa-mielona/ Edited May 28, 2021 by jacekw21 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-709212 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 28, 2021 Report Share #84 Posted May 28, 2021 Do tego "dobra lektura", i poszło !!! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-709235 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted May 28, 2021 Author Report Share #85 Posted May 28, 2021 Do tego "dobra lektura", i poszło To prawda parę książek nadawało by się do tej puszeczki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-709239 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted October 7, 2021 Author Report Share #86 Posted October 7, 2021 Tuszonka - inaczej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18550-tuszonka-inaczej/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-725687 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted October 10, 2021 Author Report Share #87 Posted October 10, 2021 Pasztet- królik, drób, wieprzowinahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18553-pasztet-kr%C3%B3lik-dr%C3%B3b-wieprzowina/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-726114 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted October 30, 2021 Author Report Share #88 Posted October 30, 2021 Słonina z grzybamiPrzepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18587-s%C5%82onina-z-grzybami/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-729351 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 26, 2021 Report Share #89 Posted December 26, 2021 Jacku, spróbuj zrobić tę konserwę: Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740118 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 26, 2021 Report Share #90 Posted December 26, 2021 Spytam z ciekawości... w przepisie jest ambrozja, można ją gdzieś kupić czy trzeba pozyskać samemu? Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740186 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 26, 2021 Report Share #91 Posted December 26, 2021 (edited) "Spytam z ciekawości... w przepisie jest ambrozja, można ją gdzieś kupić czy trzeba pozyskać samemu?"Ambrozja pokarm bogów ostatnio był serwowany na górze Olimp . Edited December 26, 2021 by quadro555 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740189 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 26, 2021 Report Share #92 Posted December 26, 2021 (edited) Zanim weźmiecie się za ten przepis sprawdźcie jak obecnie klasyfikuje się mięso wołowe żeby wtopy nie było. Gdzieś na stronie Dziadek coś takiego zamieścił. Edited December 26, 2021 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740190 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 26, 2021 Report Share #93 Posted December 26, 2021 (edited) "Spytam z ciekawości... w przepisie jest ambrozja, można ją gdzieś kupić czy trzeba pozyskać samemu?"Ambrozja pokarm bogów ostatnio był serwowany na górze Olimp .https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ambrozja_(ro%C5%9Blina) Edited December 26, 2021 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740193 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 26, 2021 Report Share #94 Posted December 26, 2021 Klasyfikacja mięsa wołowego Mięso wołowe posiada również swój podział dotyczący klas jakościowych, które często mają bardzo duży wpływ na cenę a także smak tego mięsa. Klasyfikacja mięsa wołowego prezentuje się w następujący sposób:Klasa I - Jest to rodzaj chudego mięsa wołowego pozbawionego ścięgienKlasa II - Tej klasy mięso wołowe również jest chude, jednak posiada już ścięgnaKlasa III - Trzecia klasa mięsa wołowego to tak zwane mięso tłuste.Klasa IV - Ten rodzaj mięsa wołowego to typ krwisty.Klasa V - W tym przypadku mięso wołowe posiada nie tylko ścięgna, ale również i powięzi. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740195 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 26, 2021 Report Share #95 Posted December 26, 2021 A tutaj klasyfikacja podana przez DZIADKA: https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&id=90&Itemid=4 Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740197 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 26, 2021 Report Share #96 Posted December 26, 2021 (edited) I jeszcze jedna klasyfikacja, trochę bardziej rozbudowana: Klasa I – mięso chude, pozbawione ścięgien, o wyrazistym czerwonym kolorze. Jest to najzdrowsze mięso – z uwagi na niewielką ilość tłuszczu. Ponadto jest bardzo delikatne w smaku i łatwe w obróbce (ponieważ pozbawione jest ścięgien). Dzięki temu nie wymaga długiego czasu przygotowania. Wręcz przeciwnie, należy unikać nadmiernie długiej obróbki termicznej, ponieważ łatwo pozbawić je wody, a wówczas twardnieje. Klasa II – mięso chude i ścięgniste. Ta klasa wołowiny idealnie nadaje się na grill, gdzie woda z mięsa szybko wyparowuje, a tłuszcz stanowi tu dobry bufor. Mięso tej kategorii nadaje się świetnie do domowego wyrobu wędlin, w tym kiełbas wszelkiego typu: wędzonych, parzonych, surowych czy grillowych. Właśnie klasa II jest najczęściej mieszana z wieprzowiną podczas produkcji kiełbas. Bo, wbrew pozorom, nie zawsze klasa I jest najbardziej pożądana. Tłuszcz obecny w mięsie II kl. jest doskonałym nośnikiem smaku. Klasa III – mięso tłuste i ścięgniste. Dzięki obecności tłuszczu ścięgien mięso to charakteryzuje się dużą kleistością i sprężystością. Dlatego idealne jest np. do kotletów mielonych, sosu bolognese, klopsów czy gulaszu. Idealnie odnajdzie się również w pasztecie i wszędzie tam, gdzie mięso ma być drobno posiekane. Klasa IV – jest to mięso krwawe, w którym często występują ścięgna i węzły chłonne. Przeważnie używa się tej klasy mięsa do produkcji konserw, mielonek i gorszej jakości wędlin. Klasa V – używana jest wyłącznie w przetwórstwie. Są to ścięgna, powięzi konsumpcyjne i węzły chłonne. Przy okazji warto też wspomnieć, że w przypadku cielęciny wyróżnia się tylko trzy klasy jakości mięsa bez kości: klasa I – mięso chude i pozbawione ścięgien, klasa II – chude, ale ścięgniste, klasa III – mięso krwawe, ścięgna i węzły chłonne. Dla formalności dodamy, że cielęcinę uzyskuje się ze zwierząt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Edited December 26, 2021 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740198 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 26, 2021 Report Share #97 Posted December 26, 2021 (edited) Spytam z ciekawości... w przepisie jest ambrozja,To może być któraś z bylic:bylica boże drzewkobylica estragonbylica pospolitabylica piołun Edited December 26, 2021 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740199 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 26, 2021 Report Share #98 Posted December 26, 2021 (edited) Klasyfikacja klasyfikacją i to mamy zalatwione jak widzę,ale konia z rzędem temu kto kupi na wolnym rynku wołowinę kl III,IV lub V. Na rynku bywa jedynie wołowina kl.I i ll 70/30 lub 80/20.Trzeba będzie w przepisie zastąpić te klasy oczywiście jeśli chcemy trzymać się ściśle przepisu. Może Andrzej pomoże i coś wrzuci czym to zastapić. Edited December 26, 2021 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740202 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 26, 2021 Report Share #99 Posted December 26, 2021 Może Andrzej pomoże i coś wrzuci czym to zastapić. W domowej produkcji konserwy zastąpiłbym mięso wołowe kl IV i V, mięsem kl II ścięgnistym.Druga ewentualność to zakup łaty wołowej, w której występują ścięgna ( część brzuszna dolna )Po poście EAnny, pomyślałem, że może należałoby zastosować bylice pospolitą https://pl.wikipedia.org/wiki/Bylica_pospolita zastosowania. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740210 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 26, 2021 Report Share #100 Posted December 26, 2021 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7814-klasyfikacja-miesa-wolowego-drobnego-tabele/ Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740212 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.