Jump to content

Konserwy-słoiki


jacekw21

Recommended Posts

  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Konserwa domowa- Mielonka wieprzowa 

 

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

-2 kg boczku bez skóry /5 mm maszynka nr 8

-2 kg karkówki /8 mm maszynka nr 8

-0,8 kg mięsa z golonki razem z tłustym /5 mm maszynka nr 8

-skórki wieprzowe 40 g /kg skórki ugotowane i zmielone na sitku 2,5 mm maszynka nr 8

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 

-pękło sól 16 g/kg

-pieprz czarny 3g/kg

-cebula suszona 2g/kg

-kolendra 0,5 g/kg

-czosnek świeży 3g/kg

-woda 15%

-skrobia ziemniaczana 2%

WYKONANIE

Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką na 2 dni. Po tym czasie mielimy i przyprawiamy. Skrobię rozrabiamy w wodzie i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy wyrabiamy do kleistości. Napełniamy puszki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 60 min. Gdy ciśnienie spadnie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około godziny. Dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Konserwa jest bardzo smaczna i aromatyczna konsystencja zwarta i za razem soczysta można ukroić cienki plasterek który się nie rozpadnie. Konserwa ma wszystko co trzeba co lubimy jest tłuszczyk pod wieczniem i smaczna galaretka. Polecam wyrób.

 

IMG_3282.jpeg

IMG_3281.jpeg

IMG_3279.jpeg

IMG_3277.jpeg

IMG_3276.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
W dniu 2.11.2023 o 15:28, jacekw21 napisał(a):

Konserwa domowa- Mielonka wieprzowa 

 

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

-2 kg boczku bez skóry /5 mm maszynka nr 8

-2 kg karkówki /8 mm maszynka nr 8

-0,8 kg mięsa z golonki razem z tłustym /5 mm maszynka nr 8

-skórki wieprzowe 40 g /kg skórki ugotowane i zmielone na sitku 2,5 mm maszynka nr 8

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE 

-pękło sól 16 g/kg

-pieprz czarny 3g/kg

-cebula suszona 2g/kg

-kolendra 0,5 g/kg

-czosnek świeży 3g/kg

-woda 15%

-skrobia ziemniaczana 2%

WYKONANIE

Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką na 2 dni. Po tym czasie mielimy i przyprawiamy. Skrobię rozrabiamy w wodzie i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy wyrabiamy do kleistości. Napełniamy puszki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 60 min. Gdy ciśnienie spadnie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około godziny. Dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Konserwa jest bardzo smaczna i aromatyczna konsystencja zwarta i za razem soczysta można ukroić cienki plasterek który się nie rozpadnie. Konserwa ma wszystko co trzeba co lubimy jest tłuszczyk pod wieczniem i smaczna galaretka. Polecam wyrób.

 

IMG_3282.jpeg

IMG_3281.jpeg

IMG_3279.jpeg

IMG_3277.jpeg

IMG_3276.jpeg

Witam pytanie skrobia 2% rozumiem ca) ego wsadu liczymy. 

 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, miko36 napisał(a):

Witam pytanie skrobia 2% rozumiem ca) ego wsadu liczymy.

Bez dodanej wody jedynie cały mięsny wsad.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.