EAnna Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Marca 2020 Tłuszcz w salami Wiadomo, że musi być twardyWiadomo, że przy mieszaniu nie może się rozmazaćWiadomo, że nawet ręcznie pokrojony skleja się jak (diabli)Na przekroju amatorskich salami rzadko jest ładnie i równomiernie rozłożony..............................Aktualnie komponuję swoje salami na bazie mięsa z dzika.Wiem, że problem tłuszczu jest kluczowy.Niedawna rozmowa z Arkadiuszem nasunęła mi myśl, aby skorzystać z pewnego, znanego myku.Osobiście stosuję go do preparowania kostek tłuszczu do wątrobianki.Ręcznie krojone kosteczki słoniny parzę przez 2 min. i natychmiast schładzam w wodzie z lodem.Tak przygotowane kosteczki słoniny w ogóle się nie sklejają i dobrze wiążą z masą pasztetówki.Teraz pytanie zasadnicze, czy zwiążą się z surowym mięsem poddanym fermentacji i nie wpłyną negatywnie na proces suszenia i dojrzewania ?Może ktoś...coś...na ten temat wie lub przypuszcza.Nie chce ryzykować wyrzucenia 6 kg mięsa i to dobrej jakości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Marca 2020 Mozesz przeciez zrobic polowe z zaparzaniem a polowe bez. Tluszcz podmrozony, pokrojony i znow zamrozony tez dobrze sie "kruszy". Zreszta problem tluszczu wystepuje szczegolnie gdy mielenie jest zbyt intensywne w stosunku do ilosci tluszczu (gardziel i obroty slimaka i stopien zamrozenia tluszczu). Nie wspominajac juz o samym skladzie i stosunku kwasow nasyconych do nienacyconych. Niemniej pomysl wart jest sprobowania napewno. IMO. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Marca 2020 Mała część tłuszczu już spreparowałam aby to wypróbować. Tluszcz podmrozony, pokrojony i znow zamrozony tez dobrze sie "kruszy". To prawda, niemniej mała pojemność cieplna tłuszczu powoduje, że błyskawicznie się ogrzewa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.