Skocz do zawartości

Tłuszcz w salami


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

Tłuszcz w salami

 

Wiadomo, że musi być twardy

Wiadomo, że przy mieszaniu nie może się rozmazać

Wiadomo, że nawet ręcznie pokrojony skleja się jak (diabli)

Na przekroju amatorskich salami rzadko jest ładnie i równomiernie rozłożony.

.............................

Aktualnie komponuję swoje salami na bazie mięsa z dzika.

Wiem, że problem tłuszczu jest kluczowy.

Niedawna rozmowa z Arkadiuszem nasunęła mi myśl, aby skorzystać z pewnego, znanego myku.

Osobiście stosuję go do preparowania kostek tłuszczu do wątrobianki.

Ręcznie krojone kosteczki słoniny parzę przez 2 min. i natychmiast schładzam  w wodzie z lodem.

Tak przygotowane kosteczki słoniny w ogóle się nie sklejają i dobrze wiążą z masą pasztetówki.

Teraz pytanie zasadnicze, czy zwiążą się z surowym mięsem poddanym fermentacji i nie wpłyną negatywnie na proces suszenia i dojrzewania ?

Może ktoś...coś...na ten temat wie lub przypuszcza.

Nie chce ryzykować wyrzucenia 6 kg mięsa i to dobrej jakości.

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mozesz przeciez zrobic polowe z zaparzaniem a polowe bez. Tluszcz podmrozony, pokrojony i znow zamrozony tez dobrze sie "kruszy". Zreszta problem tluszczu wystepuje szczegolnie gdy mielenie jest zbyt intensywne w stosunku do ilosci tluszczu (gardziel i obroty slimaka i stopien zamrozenia tluszczu). Nie wspominajac juz o samym skladzie i stosunku kwasow nasyconych do nienacyconych. Niemniej pomysl wart jest sprobowania napewno. IMO.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mała część tłuszczu już spreparowałam aby to wypróbować.

 

 

Tluszcz podmrozony, pokrojony i znow zamrozony tez dobrze sie "kruszy".
 

To prawda, niemniej mała pojemność cieplna tłuszczu powoduje, że błyskawicznie się ogrzewa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.